Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen
Foto: Vasaloppet/Ulf Palm

Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen


– En livsstil som liknar den som Vasaloppsåkarna har, med träning 3-4 gånger i veckan, kan ge stora hälsovinster, säger hjärtforskaren Stefan James.

Forskning visar att Vasaloppsåkarna i genomsnitt har mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom än övriga befolkningen, enligt ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden. 

– Det ger en tydlig signal om vilken viktig roll en aktiv livsstil spelar för vår hälsa, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden. 

Den 5 mars är det dags för den 101:a upplagan av Vasaloppet. En av åkarna på startlinjen i Sälen är hjärtforskaren, Stefan James, som själv har undersökt hälsovinsterna med att vara fysiskt aktiv. Tillsammans med några kollegor står han bakom ett 20-tal vetenskapliga artiklar som visar att Vasaloppsåkare i genomsnitt är betydligt friskare än andra.

– Naturligtvis är inte alla lämpade att åka Vasaloppet. Men om man försöker gå mot en livsstil som liknar den som Vasaloppsåkarna har, med träning 3-4 gånger i veckan, så kan man göra stora hälsovinster, säger Stefan James, som är professor vid Uppsala universitet. 

Stefan James, hjärtforskare och professor vid Uppsala universitet, menar att det finns stora hälsovinster att hämta om man tränar 3–4 gånger i veckan – som en Vasaloppsåkare. Foto: Mikael Wallerstedt

Men det räcker förstås inte att endast åka Vasaloppet för att hålla sig frisk.

– Våra studier är observationsstudier, vilket innebär att vi inte kan dra några slutsatser om att det är Vasaloppet i sig som har de positiva effekterna. Själva loppet är snarare en sorts indikator på att man har en sund livsstil, säger Stefan James. 

Han menar själv att det inte behöver vara särskilt krångligt att få till träningen.

– Välj den motionsform du gillar bäst, och träna så att du blir andfådd – det räcker.

Fakta hjärt-kärlsjukdom
I Sverige lever över 2 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, den främsta dödsorsaken i Sverige. Hjärt-kärlsjukdom orsakar ungefär en tredjedel av alla dödsfall. 
Källa: Hjärt-LungfondenLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Tio minuter träning gör skillnad

En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning...

Läs mer

Träna din kondition – tänk bättre

Fysisk träning kan gynna den mentala prestationsförmågan för den som till exempel tävlar i schack,...

Läs mer

Aktiva barn får färre förkylningar

En glad nyhet i vabruari: En ny studie visar att fysisk aktivitet kan kopplas till...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Tre äggstra bra nyheter

En ny studie visar att ägg kan gynna muskeluppbyggnaden – men vilken del av ägget...

Läs mer
Kondition – en sociodemografisk fråga

En ny svensk studie visar att bland annat sociodemografiska faktorer påverkar vem som har låg eller god kondition i medelåldern...

Läs mer
Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen

En ny studie från Göteborgs universitet visar att kompressionsstrumpor inte ger någon positiv prestationseffekt under löpning – tvärtom kunde forskarna...

Läs mer