Vill du gå ner i vikt? Andas!
Vi lever i ett visuellt samhälle; därmed blir vårt utseende allt viktigare. Hur vi ser ut – tror många – är viktigare än det vi är. Det är lätt att bli lurad av förenklade budskap om snabb viktnedgång och lycka. Då gäller det att ha realistiska förväntningar om vad som är möjligt.
Det kan man få med grundläggande kunskaper i naturvetenskap – som det faktum att materia eller energi varken kan skapas eller förstöras. Eftersom fett är materia, kan fettet inte försvinna eller omvandlas till energi – utan endast omvandlas till andra former av materia.
En vanlig missuppfattning är att fettet försvinner i toaletten, men det rör sig om restprodukter. Man kan tänka sig mag-tarmkanalen som en slang genom kroppen – det som kommer ut ur den ena änden måste ha kommit in från den andra änden. Slangens insida är – precis som huden – kroppens utsida.
En annan vanlig missuppfattning är att vi svettas ut fettet. Men svett är bara salt och vatten. Då återstår bara en väg att få ut fettet ur kroppen – genom näsan och munnen. Vi andas alltså ut fettet. Vi tappar vikt genom att andas.
Fett består av tre typer av atomer: väte, kol och syre. Dessa måste ut ur kroppen på något sätt. Vätet bildar vatten ihop med syre. Eftersom kroppen alltid behöver vatten, så kan man anta att väte försvinner den vägen. För att tappa vikt är det framför allt kolatomerna som måste ut ur kroppen. Det gör de tillsammans med det syre vi andas in i form av koldioxid.
Det betyder att vi bara kan tappa fett genom att äta färre kolatomer och/eller förbruka fler kolatomer. Det är den naturvetenskapliga grunden för viktminskning. Men säger det så mycket? Det beskriver ju bara hur, inte varför. Det är ungefär som att säga att det fotbollslag som gör flest mål vinner.
Enligt fysikens lagar krävs det en kilokalori för att värma upp 1 liter vatten 1 grad, alltså kostar det kroppen 37 kilokalorier att värma upp 1 liter iskallt vatten till kroppstemperaturen 37 grader. En vuxen man äter cirka 2 500 kilokalorier under en dag. Betyder det att man kan nollställa kaloriekvationen genom att dricka 67 liter iskallt vatten? Svaret är nej. Det är oerhört svårt att tappa vikt oavsett om vi dricker ett glas isvatten eller springer i en timme.
Naturvetenskapens lagar ger ett otvetydigt och korrekt sätt att beskriva viktuppgång. Frågan varför vikten ökar är svårare. Våra kroppar är ett komplext och robust system som under miljoner år utvecklats för att samla in energi från omvärlden och upprätthålla en inre jämvikt. Detta styrs via olika typer av återkoppling.
Den mat vi äter används för att skapa energi. Om vi äter för mycket energi i förhållande till vad vi förbrukar, börjar kroppen lagra energi som fett. När vi äter för lite energi i förhållande till vad vi förbrukar, då skapas energi av dessa fettlager.
I fettcellerna finns det ett hormon som kallas leptin som skickar meddelandet jag är nöjd till hjärnan. Från magen skickar hormonet ghrelin meddelandet jag är hungrig. Leptin och ghrelin är två av flera hormoner som reglerar aptit och hunger. Hjärnan kalibrerar dessa meddelanden och ställer in balansen mellan dem.
Så om jag springer 10 kilometer om dagen och därmed förbrukar mer energi än jag stoppar i mig, då minskar mängden fett. Det leder också till en minskad signaltrafik från fettvävnaden. Det tolkar hjärnan som en avvikelse från jämvikten, och aktiverar ett beteende som ser till att jag återställer balansen – genom att röra mig mindre och äta mer.
Alla påståenden om viktminskning måste kontrolleras genom experiment och erfarenhet. Det finns inga genvägar. Viktminskning handlar snarare om att steg för steg ändra vanor, och att gradvis justera kroppens jämvikt och vårt livsmönster.
Det är svårt. Hade det varit lätt hade det inte funnits något problem med övervikt. Men det är inte omöjligt.