Blogg

Mitt 2016


Ja nu är snart år 2016 slut och det är dags för ett nytt kapitel. Jag tänkte göra min egna lilla årskrönika av det gångna året för den som är intresserad. Så varsågoda:

Året började med att jag var inne i ett ganska bra flow med löpningen, jag minns att jag sprang frekvent och ganska enformigt. Men jag fick ihop en hel del mil och många av dem i snö och kyla- brrr…. Jag inledde även året med att bli en Götist, alltså medlem i IF Göta här i Karlstad. 
2016 års första lopp blev ett seedningslopp i Göteborg och jag inledde med en vinst. Jag startade helt utan förväntningar och tog det mest som ett bra träningspass. Väl i mål stannade klockan på 35:35(!), dock saknades ett par meter för att få ihop 10km som loppet var. Oavsett var det en bra start på säsongen.

I maj sprang jag Göteborgsvarvet, kanske mitt bästa lopp under året. Jag sprang från start till mål med en skön känsla i kroppen och bra flyt i benen. Jag gick i mål på tiden 1:19:30 och fick en 8e plats bland svenskorna. Det är jag faktiskt nöjd med.

Jag fortsatte sedan i gamla vanor och sprang på, mestadels distans och några enstaka intervallpass. Jag sprang några mindre lokala lopp och det gick riktigt bra. Jag gjorde också under våren min ansökan via Runners World till det stora äventyret ASICS Beat the sun i Chamonix. Jag gick vidare i uttagningen och blev till slut uttagen till team Europe North- WOW!

I juni fick tillbringa en vecka ihop med ASICS fantastiska team, mina lagkamrater och mina motståndare som också alla blev mina vänner. Att vi dessutom befann oss i fantastiska Chamonix gjorde inte upplevelsen sämre. Att vi var där för att tävla glömdes nästan bort, trots att vi skulle genomföra en otroligt tuff utmaning. Utmaningen gick som bekant ut på att ”Beat the sun”, vi skulle ta oss runt Mont blanc genom en stafett där varje lag bestod av sex personer som skulle springa två sträckor vardera på varierade distanser. Allt detta innan solen gick ned. Den totala sträckan var ca 13 mil och en väldans massa höjdmeter.
Dagarna innan loppet tränade vi och förberedde oss inför loppet, jag skulle springa med mina grymma lagkamrater Jonas Buud, Matty Hynes, Chris Berendse, Erben Wennermars och James McDonald. Ett riktigt härligt gäng med en rejäl kämparglöd.
Så var dagen för loppet var kommen. Det var en spänning i luften man kunde ta på vid starten i soluppgången, nu skulle vi ta oss runt Mont blanc innan solen gick ned. Startskottet gick och vi låg bra till, alla i laget sprang sina sträckor bra och jag var själv riktigt nöjd med mina. Jag var faktiskt snabbast av alla lag på mina sträckor!
Efter halva loppet såg det ganska kritiskt ut för de flesta lagen och man trodde inte att någon skulle hinna slå solen. MEN så slutade det som tur var inte, team Europe North fick kontroll på läget och vi slog solen med nästan en timma. Vi vann därmed hela tävlingen! Vilken känsla och vilken upplevelse. Det är en av de häftigaste resor jag varit med om och jag kommer aldrig glömma allt jag fick ta del av.

Efter ASICS Beat the sun anlände jag till Sverige igen och det var med en liten tomhetskänsla. Men det var dags att ladda om och jag tuffade på med min träning. Där efter bar det av på semester i augusti och vi åkte till Frankrike för att njuta av sol, god mat och vackra miljöer. Vi hyrde ett hus i en liten fransk by vid Rivieran. Dagarna spenderades  med härliga långa löpturer och vi besökte massor av spännande platser. Ett av de bästa minnena var från den dag vi sprang till en närliggande by. Vi stannade till där för en mysig lunch i skuggan efter några gassande heta mil under solen. Vi sprang över stora vinfält, smakade en och annan druva och bara njöt av de fantastiska vyerna. Efter löpturen tog vi cyklarna ner till stranden för ett härligt dopp i havet. Vad mer behöver man egentligen!?
Efter dagarna i Frankrike fortsatte vi vår semester i Spanien i Barcelona. En av mina absoluta favoritstäder. Här får man allt i ett. Storstadsliv, shopping, sandstrand och bra mat. Det blev även ett par löprundor längs strandpromenaden i Barcelona. Kort och gott en underbar semester.

Sommaren avslutades med att jag sprang SM i Sollentuna, det fick bli 10000m och det gick åt skogen. Dels var det mitt första lopp på bana och jag hade heller aldrig ens sprungit 10000m på en bana innan. Jag ser det som en bra erfarenhet åtminstone. Det var dock roligt att vara där och se alla andra duktiga friidrottare.

Hösten blev ganska tom på lopp men jag sprang Tjurruset som jag nog aldrig kommer springa igen. Loppet var en enda stor lerpöl och jag ramlade och fick hjärnskakning på köpet. Klantigt och onödigt. Sprang trots allt in på en andraplats och blev en kaffebryggare rikare. haha… Därefter blev det tre veckors löpvila och kanske någon slags återhämtningsperiod. Jag funderade på hur jag skulle gå vidare med min träning och kom fram till att jag behövde mer struktur och tanke bakom min träning om jag ville utvecklas. Jag fick erbjudande om hjälp med träningen och har nu en tränare som styr upp min löpning och som jag kan utvärdera min träning med. Det känns SUPER!

Vintern inleddes med att jag började följa en träningsplan och det var skönt att varje dag veta vad jag skulle träna och jag slipper nu fundera så mycket på om det jag gör är rätt. Det flyter fortfarande på bra med mina scheman och det enda motståndet nu är mörkret och kylan. Det hör väl till årstiden. Fick också en diagnos på att jag har fel på sköldkörteln, Hypotyreos. Det gör att man blir trött och seg om jag inte äter medicin så det har jag börjat med och kommer fortsätta med livet ut. Gissar att jag kommer vänja mig.

Så för att summera 2016, det har varit ett år fyllt med härliga upplevelser och minnen. Dn del bra lopp men även en hel del som kan förbättras. Jag har inga nyårslöften, har aldrig haft och kommer nog heller aldrig att ha. Jag försöker göra det bästa av situationen hela tiden.
 Jag tar med mig alla erfarenheter till kommande år och jag tror det kommer bli ett fantastiskt löparår. Hur laddar ni för 2017 och vad tar ni med er från 2016?

GOTT NYTT ÅR- njut av varje sekund!!


En löparselfie efter ett av alla hundratals pass.


Många sådana här frukostar har det blivit efter helgens långpass.


Sträckan runt Mont Blanc under ASICS Beat the sun!


En av mina finaste löpturer i somras hemma i Sverige.


Blogg

10x1000m intervaller


10x1000m, ja det var gårdagens intervaller. Var så otroligt seg i kroppen när jag kom hem från jobbet och det kändes väldigt kallt och mörkt ute. Men jag tog mig ut. Känslan var förvånansvärt lätt i kroppen så jag tänkte att detta kan nog gå ändå. Så drog jag igång första intervallen, benen kändes lätta och jag kände mig inte särskilt trött. Tio intervaller gick fort och det var en genomgående skön känsla i kroppen. HURRA!
Efter passet var jag glad och nöjd med mig själv och jag fyllde på självförtroendet en aning också. Nu är jag laddad för att kämpa det nya året.

Min plan är att det ska bli mitt bästa löparår hittills. Jag ska satsa lite högre mot vissa utvalda lopp och planera träningen där efter.
Har ni några planer för det nya året? Vilka lopp springer ni?

 


Blogg

30km som start på veckan


Jag har haft en riktigt skön julhelg och njutit av både god mat, vila och skön löpning. Nu är min lugna vecka över och jag startade den nya med ett skönt långpass på 30km. Det var strålande sol och plusgrader så jag fick en skön tur, det enda jag har att klaga på var vinden som var rätt rejäl bitvis.
Benen kändes ganska lätta hela löpturen, dock höll jag ett genomgående lugnt tempo och gick bara på känsla.

Hur har er jul varit? Några långpass kanske?

Fin utsikt efter ca halva löpturen!


Blogg

Morgonrundan är den bästa rundan


En springtur tidigt på morgonen innan jobbet- det är den bästa rundan det!
Jag och min bättre hälft gav oss ut i mörkret, inte helt vakna, för en löptur. Det var lite kyligt och blåsigt men så fort man kommit igång och väckt kroppen så känns det riktigt bra. Man är helt ensam och det är så tyst och lugnt ute. Det är som att ha en hel stad för sig själv, ganska häftigt ändå. Vi lunkade på och skramlade ihop 10km. En perfekt start på dagen!
Man känner sig pigg och fräsch och det sätter en skön prägel på resten av dagen. Det enda jobbiga med de tidiga löpturerna är steget ur sängen, sen går det rätt bra 😉 Ut och njut av morgonen lite oftare, ni kommer ha hela stan för er själva!


Blogg

Julvecka och julträning


December månad har rullat på alldeles för fort och jag hinner knappt med i svängarna. Nu är det redan endast ett par dagar kvar till julafton och många har ett fullspäckat schema att hinna med. Passande nog har jag en lugn träningsvecka. Efter förra veckans 140 km känns det visserligen välbehövligt. Jag ska dessutom unna mina något slinta ben en massage. Något jag unnar mig alldeles för sällan. Antagligen gör det ingen större skillnad när det blir så sällan.

Måste bara passa på att dela med mig av gårdagens FANTASTISKA löprunda, ca 23 km med en bra känsla i kroppen, soluppgång, bra sällskap och en avslutande frukost på Artisan bageri (inget nytt här inte).

Men en sammanfattning på läget allt som allt är kort och gott- Happy runner!

Flyter er träning på lika bra?

Hur fint är inte detta?!

Börjar bli ett par bilder härifrån nu, får väl byta vinkel till nästa gång.


Blogg

Veckans träning och 1000m-lopp


Min tuffa träningsvecka har tuffat på bra. Jag har kört en del distanspass och har fått ihop ca 14mil. 
Utöver distanspassen har jag även kört ett intervallpass á 10x200m och ett 8x1000m pass. Båda gick helt okej och benen fick känna på lite fart. Som grädde på moset denna vecka sprang jag även ett 1000m testlopp igår (loppet gick åt skogen). 

Hur ser det ut för er? Har ni haft en bra träningsvecka?

Ha en fortsatt fin söndag och advent! 


Blogg

Musikhjälpen-jogga ihop ditt bidrag


Har haft fullt upp de senaste dagarna så bloggen har hamnat lite i skymundan. Det har i alla fall hittills varit en bra träningsvecka och jag känner mig pigg och fräsch trots många pass.

För att tala om något helt annat, många kanske har sett att Musikhjälpen pågår just nu. I år går alla insamlade pengar till att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan. Alla som vill har möjlighet att starta sin egen insamlingsbössa där pengarna går direkt till Musikhjälpens insamling (hur smidigt som helst). Vi har startat en bössa i Karlstad i samband med ett event imorgon lördag. Vi kallar det ”Juljoggen” och det går ut på att alla som vill är välkomna att springa med oss i Karlstad, men även de som inte kan närvara eller bor på annan ort har möjlighet att bidra. Ta dig bara ut och spring, jogga eller gå och lämna valfritt bidrag i bössan. Förena nytta med nöje helt enkelt!

Du hittar eventet HÄR och vår insamlingsbössa hittar du HÄR!
Så lämna ditt bidrag och få en skön tur ute i friska luften. Det kommer bli dina bäst investerade pengar denna jul 🙂

Ha en riktigt bra helg!


Blogg

Bita ihop när det känns tungt!


Helgen är slut och jag har haft en riktigt bra sådan med en perfekt mix av löpning, god mat och trevligt sällskap. Nu är jag laddad för en ny, tuff träningsvecka. Benen känns laddade men det känns fortfarande lite tungt att ta sig ut, tror det beror på årstiden och mörkret. Men ibland får man bara bita ihop. Det är inte så långt kvar på året så det kan få kännas lite tungt, efter nyår blir det en nystart!

Jag har som sagt en tuffare träningsvecka framför mig med totalt 130km att samla ihop. Utöver distans ska jag få till två intervallpass. Idag kör jag 10x200m och senare i veckan blir det 8x1000m. Känns skönt att bygga upp lite fart i benen igen.

Hur ser er träningsvecka ut?


Blogg

I helgen ska jag…


I helgen ska jag…
Springa ett långt skönt distanspass följt av standardfrukosten på bageriet. Kan knappt tänka mig ett helgpass utan nu. Ska även hinna med ett intervallpass för att få upp lite fart i benen.

Förhoppningsvis finns det även tid över för lite extra sömn också. Vila är ju viktigt! Mina träningsveckor är uppdelade i tuffare och lättare veckor för att ha tid att återhämta mig. Det kan vara trixigt att få till vilan rätt och att hitta balansen mellan återhämtning och träning. Får kroppen aldrig tid till återhämtning kan man heller aldrig få ut så mycket man önskar när väl de tuffa passen ska genomföras. Men man lär känna kroppen och dess signaler för när kroppen behöver vila.

Hur ser ni på vila och återhämtning? Hur lägger ni upp veckorna?

Trevlig helg!

Långpass+helg+Artisan bread=sant!


Blogg

Lussebullar och löpning i fin balans


I helgen var det dags för årets lussebak. Vi fick sådana julkänslor efter söndagens långpass så det var ett enkelt beslut. 
Efter mycket knådande (för hand, puh!), jäsande, rullande och gräddning blev det ett gäng med MYCKET goda och vackra bullar. Kanske de bästa jag bakat själv. Saftiga och fluffiga katter som antagligen kommer gå åt alldeles för fort. För visst kan man unna sig en bulle eller två när man tränar och ligger i 🙂

Jag följde följande recept (från ICA):
ca 40 bullar

 • 2 paket saffran (à 1/2 g)
 • 2 dl socker (jag hade inte så mycket så blev ca 1,5) 
 • 2 msk rom eller vatten (hoppade denna del) 
 • 50 g jäst
 • 175 g rumsvarmt smör
 • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %) (hade 2dl havremjölk och 2dl filmjölk)
 • 1/2 tsk salt
 • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats) (tog ca 10dl)
 • 1 dl russin (vi skippade russin då min bättre hälft ändå pillar bort dem)
 • mjöl till utbakning
 • 1 ägg till pensling
 1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
 2. Skär smöret i tärningar.
 3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
 4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
 5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
 6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
 7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
 8. Sätt ugnen på 225°C.
 9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Vad bakar ni helst till jul? Förslag på recept?


Blogg

Det där med kosttillskott


Jag är ingen kosttillskotts-junkie utan försöker få i mig det jag behöver genom bra mat. En varierad kost med mycket grönsaker och ekologiskt så långt det går, då kommer man ganska långt. Dock finns det tillfällen då man bara bahöver energi snabbt och smidigt. Till exempel i samband med träning eller om man vill få frukosten eller mellanmålet att bli extra mättande.
Jag brukar ta en skopa av mitt proteinpulver i dessa fall. Ett proteinpulver som är helt naturligt och gjort på ärtor och havre, inga konstigheter med andra ord och precis som jag vill ha det. Jag brukar även ta tillskott i form av magnesium då jag haft brist på det. Sist men inte minst brukar jag äta en kapsel med omega 3 de dagar jag inte äter fisk eller motsvarande.

Alla mina kosttillskott kommer från Better you, de kör på rena och naturliga produkter så man vet precis vad man får och slipper massa konstigheter man inte vill ha i kroppen.

Vad tycker ni om kosttillskott och tar ni några?


Min favorit till mellanmålet, ärt- och havreprotein från Better you.


Blogg

Den där tröskeln


Det finns ju en tröskel i flera sammanhang när vi pratar löpning, dels den där tröskeln man ska ta sig över för att komma ut på sitt pass och dels den där tröskelfarten man ska hitta på vissa pass.

I helgen körde jag ett sådant pass, ett tröskelpass alltså. Det blev en intervallvariant enligt följande: 20, 10 och 5 min. Jag hade riktigt bra fart och en skön känsla i kroppen på varje intervall.
Det svåra i dessa pass är att hitta just sin tröskelfart, jag tror det handlar mycket om känsla och den hittar man bäst genom att träna, träna och träna. Men det finns såklart några tips och punkter att tänka på, Runners world listar dem HÄR.

Det var ett morgonpass en lördag så måste erkänna att den tyngsta tröskeln att ta sig över var den genom dörren 😉

Gillar ni tröskelpass?

Mjukt och skönt att springa i snön.