5 smarta löparmål som inte har med tävling att göra

5 smarta löparmål som inte har med tävling att göra


Att ha ett eller flera lopp inplanerade motiverar många löpare. Men att erövra nya mål på tävling är långt ifrån den enda anledningen att man löptränar. Kanske vill du gå ner i vikt, träffa vänner, ta hand om din hälsa, få egentid eller bara rensa tankarna? Vissa vill bara älskar själva löpningen och tycker inte om pressen från tävlingssituationer.

Men att ändå sätta upp mål med löpningen ökar chansen att du ger dig ut på dina planerade rundor. Det gör det också lättare att identifiera den bästa strategin för din löpning – att springa för att tappa vikt kräver exempelvis ett annat upplägg än när du springer för att hantera stress. 

Här är lite tips för hur du kan tänka kring några av de vanligaste målen.

DITT MÅL: BÄTTRE HÄLSA

Löpning är kanon för flåset. Men om ditt huvudmål är bättre hälsa – glöm inte att blanda upp upp löpningen med annan träning. Se till att köra lite allsidig styrketräning (kolla till exempel in de här programmen!) för bland annat rygg, bål, ben och rörlighet. Det behöver inte vara avancerat. Det kommer dessutom hjälpa dig att bli en starkare och bättre löpare, och förhindrar skador. Variation förhindrar även att du tröttnar på träningen och hjälper till att hålla dig skadefri.

Tre löppass i veckan ger dig en bra utveckling som löpare, vid fler pass än så minskar effekten per pass lite. Så kan du träna mer än så och inte renodlat satsar på löping är det en klok idé att välja lite annan träning. Känns tre pass som mer än tillräckligt, försök iallafall att lägga in några enkla övningar i anslutning till dina löppass ett par gånger i veckan.  Och glöm inte – välj träning du tycker är roligt!

Läs mer: Så får du ut det mesta av styrketräningen utan att komprimissa med löpningen

Läs mer: Så funkar Runner’s High

DITT MÅL: GÅ NER I VIKT

För bästa effekt, se till att variera dina löppass, det ger störst effekt på både förbränningen och träningsutvecklingen. Se till att varje vecka få in ett långt, lättare pass och ett intervallpass. De långa passet lär kroppen att använda fett som energi, medan intervallpass skruvar upp din förbränning och får dig att bränna fler kalorier även när du vilar. Styrketräning hjäper också till att höja förbränningen eftersom muskler kräver mer energi. Kolla in de här smarta passen för löpare! Och självklart – glöm inte kosten!

Läs mer: Mat för löpare – lär dig gallra bland kostråden

DITT MÅL: STRESSHANTERING

När stressen anfaller är löpningen en fantastisk ventil. Och även om lyckohormonerna sprudlar efter ett tufft pass gäller att hålla sig ifrån att sätta för krävande mål, annars kan löpningen bli ytterligare en stressfaktor istället för den avkoppling som behövs just nu. 

Och behöver vi ens säga att löpning utomhus, gärna i naturen, är bättre för själen än ett löpband?

Läs mer: Löpning är en troligen den allra bästa stressmedicin som finns!

Läs mer: Så ofta och snabbt ska du springa för att förebygga ångest

DITT MÅL: SOCIALISERA

Att gå med i en löpargrupp är ett säkert sätt att utvidga din bekantskapskrets med likasinnade. Men att stövla iväg från gänget för att maxa din runda är lite kontraproduktivt på den punkten, så se till att kunna springa i lagom prattempo. När ni fått upp kontakten kan ni boka in tuffare pass. Och det finns få saker som ökar orken så mycket som peppande kamrater. Känns stora löpargrupper skrämmande, kanske det är en idé att locka med en vän som ännu inte hittat löpningen ut på en runda? Att vara en förebild är oerhört motiverande i sig!

Läs mer: Träningsdejta i helgen: Här är tips på tre roliga löppass!

Läs mer: Den nya sortens löparklubbar

DITT MÅL: MOTIVATION

Tappat löparglöden? Då är det dags för en förändring! Gör en ny spellista, hitta nya poddar eller upptäck nya stadsdelar och löpslingor. Det är viktigt att även sinnet får något att se fram emot på turen.

Motivation kan också komma från känslan av mening. Kanske springer du för en vän som inte kan eller för att du vill vara en bra förebild för dina barn? 

Läs mer: Passen att testa för ny motivationen i höst – serie i tre delar


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Håll koll på löpformen! Här är passet du ska testa

Coach LG Skoog tipsar om hur du enkelt kollar av hur din löpning utvecklas.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs bästa tips – och 7...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer