Aktiva barn får färre förkylningar

Aktiva barn får färre förkylningar


En glad nyhet i vabruari: En ny studie visar att fysisk aktivitet kan kopplas till färre och lindrigare luftvägsinfektioner hos barn.

En ny studie, publicerad i Pediatric Research, visar att fysiskt aktiva barn både får färre dagar med symtom från infektioner i de övre luftvägarna – och att eventuella symtom blir lindrigare ju mer aktiva barnen är.

Forskarna satte Garmins aktivitetsband Vivofit på barn i åldrarna fyra till sju år som de fick bära dygnet runt under 40 dagar, och bad föräldrarna att rapportera symptom som hosta och nysningar under en period på 60 dagar.

Antalet steg, intensiteten på barnens aktiviteter och hur mycket barnen sov per dygn mättes. Man registrerade också faktorer som vaccinationer, idrottsaktiviteter, om barnen utsattes för passiv rökning eller pälsdjur i hemmet och om de hade syskon.

Datan som samlades in visade bland annat att antalet steg korrelerade med färre antal dagar med symtom från luftvägsinfektioner, och att en låg aktivitetsnivå associerades med en högre risk för luftvägsinfektion.

I den grupp som inte ägnade sig åt idrott på fritiden såg man även en koppling mellan antalet steg per dag och hur kraftiga symtomen från luftvägsinfektioner blev. En ökning med 1 000 steg per dag resulterade i fyra färre dagar med symtom från luftvägsinfektioner under undersökningsperioden. Däremot kunde man inte se någon korrelation mellan antalet sömntimmar och antalet dagar med symtom från luftvägsinfektioner.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att ”högre aktivitetsnivåer i förskoleåldern kan associeras med färre dagar med symtom från infektioner i de övre luftvägarna.”Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen

Forskning visar att Vasaloppsåkarna i genomsnitt har mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, högt...

Läs mer

Tio minuter träning gör skillnad

En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning...

Läs mer

Träna din kondition – tänk bättre

Fysisk träning kan gynna den mentala prestationsförmågan för den som till exempel tävlar i schack,...

Läs mer

Tre äggstra bra nyheter

En ny studie visar att ägg kan gynna muskeluppbyggnaden – men vilken del av ägget...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Kondition – en sociodemografisk fråga

En ny svensk studie visar att bland annat sociodemografiska faktorer påverkar vem som har låg...

Läs mer
Kompressionsstrumpor förbättrar inte prestationen

En ny studie från Göteborgs universitet visar att kompressionsstrumpor inte ger någon positiv prestationseffekt under löpning – tvärtom kunde forskarna...

Läs mer
Så kan löpning förebygga demens

Konditionsträning som löpning är den kanske viktigaste nyckeln för att minska risken för demens och minnesproblem.

Läs mer