Blogg

2016 – Löpning, konst, litteratur


Snön faller, men inte vi med den! Broddar på!

Eller ja, väl inte riktigt, och några Icebugs har jag inte heller. Har hasat runt lite i snön, så där halvkul. Men på gymmets löpband har jag bra fäste.

Det har hänt grejor. Har flyttat ut i skärgården. Flyttat ut ur Staden för första gången på många år. Lite lugnare, lite bättre luft, nära till Bosön. Ja, här på Lidingön då. Närskärgården, som man säger. Eller som vi lidingöbor säger: Ön. Och springer jag Lidingöloppet så har jag nära hem. Och vill jag springa på gamla Djurgården, så är det bara över 300 meter bro, och sen till höger, där ligger Stora Skuggan.

Jag mötte en konstnärsvän i mellandagarna, Tilpo, och förklarade fär honom att ”Löpning är också en konst”. Han hummade lite till det.  Sedan köpte jag en tavla av Tilpo, tänkte där är en strand jag skulle vilja springa på. Skagen, sa Tilpo: Nämen där har jag ju sprungit förut, för länge sedan, sa jag. Minns ljuset, man blev alldeles bländad, och liksom upplyft till en annan rymd.  Skagen gör en tagen. Nu blir jag bländad i köket i stället, där tavlan hänger. Känns bra med ett hav och en strand hemma.

Lite städhjälp har jag också fått.

I övrigt har det skrivits mycket i julhelgen. Bråda dagar, orden har inte riktigt räckt till för bloggande. Det kom ingen Tomte med paket fulla med bokstäver, jag fick skriva själv, var kanske inte tillräckligt bokstavstroende (årets första usla …). Det är nämligen dags igen, om jag hinner bli klar, för klar är jag inte. Har fått bokkontrakt med ärevördiga Brombergs förlag, vilket känns mycket stort i miitt lilla löparliv. Boken ska handla om löpning som livshållning, ja rentav som livsfilosofi. Blod, svett och tårar, skavsår, lycka och eufori – inget nytt för löpare, men hoppas jag, någorlunda läsvärt ändå.

Så här kommer omslaget eventuellt att se ut. Och går allt som det ska lämnar den tryckpressen i början av april.

Så, inför detta nya år, 2016, skälvande i sin linda och i det närmaste jungfruligt outsprunget, uppmanar jag alla som på ett eller annat sätt sitter fast i något de inte vlll sitta fast i.

Spring dig fri!


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Tack Susanne! Där gjorde du mig glad. Får hoppas du kommer tycka om den! 🙂


Kenneth Gysing

Tack Bureborn!
Lovar okodad läsning för frisinnade löpare 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Julpass och Korvkul


Gillar man inte julskinka kan man ju alltid äta en julhund!

Lite fartlek dagen före dopparedagen, kändes som jag hade julgransfötter (det är något med mörkret och årstiden, kroppen kan bli matt av snöbrist) men det var bara att bita i, glögg måste man göra sig förtjänt av. 15 km, varav 1 km x, 12, 13,3, 14, 15, 16 x 3, en s k granlaga uppgift med grenspecifik inriktning där den arma kroppen blev aningens barrskrapad. Ack ja.

God Jul och Gott Nytt År, alla löpare, och annat löst folk, både i och utanför den virtuella verkligheten. Må nästa år bli PB på alla plan!


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Tack LG! Nu höjer vi tempot 😉
Gott Nytt!!


Kenneth Gysing

Tack Ingmarie, och detsamma!!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Eilat Desert Marathon


En får leva på loppet, som man säger. Det har blivit en del sprunget i år. Slutet på november brukar ju annars inte vara så loppfullt, men så lockade där en öken. Eilat ligger så långt söderut i Israel man kan komma. Står man med näsan mot Röda Havet, så har man Jordanien till vänster, Egypten till höger, och Saudiarabien snett uppåt till vänster, och bakom ryggen en väldig massa öken.

Det var där Eilat Desert Marathon skulle gå av stapeln. Start 06.00 på morgonen, och lite knepigt med frukost. Jag frågade på hotellet och det möjligen gick att ordna några bananer, och det gick det ju. Nog för att öppna skalbolag.

Värmde upp ordentligt dagen innan.

Skickade sms till brorsan hemma i kylslaget strilregn i Stockholm, och beklagade mig lite över värmen, men han var dålig på att svara. Fick tycka synd om mig själv i stället.

Loppet blev långt, och rätt tufft. Sand och grus och mäktiga berg, uppför och utför och väldigt vackert på ett ökenödsligt vis. Det är mycket tyst i öknen. Man kan höra sig själv stånka på flera kilometers avstånd (eko i röda klippväggar).

Efter halva loppet kände jag något ovanligt i höger sko. En blåsa på tån bredvid stortån. Jag har inte haft en blåsa på tjugo år. Kanske hade det dammat in lite sand i dojan? Kanske var det underlaget? Vågade inte ta av mig skon och titta. Bara tugga vidare., och försöka springa lite på sidan av foten. Det gick sådär. Efter halva loppet kom också solen upp på riktigt, och jag började drömma om kylslaget strilregn i Stockholm. Men man kan inte få allt här i livet.

Längre rapport följer i papperstidningen. Sammantaget dock, en rmäktig upplevelse. Inget lopp  för PB eller tider över huvud taget. Bara ett varaktigt varande i ett mycket annorlunda landskap än det hemma.

Det slutade väl, om än med viss smärta. Just här efter loppet gjorde det dock inte ont.

Men här (varning för stark bild):

Jag vet, löparfötter kan bara älskas av löpare. Om ens det. Jag lovar göra manikyr så fort tån läkt ihop.

Att man sen klarade topp 20, och fick bli 39 någonting igen, var förstås bara bonus.

Nu kan Tomten få komma!


Antal kommentarer: 3

Anders Forselius

Sunday, bloody Sunday… Dina tånaglar är nästan lika fula som mina! 🙂


Kenneth Gysing

Ät bättre på skovård än fotvård, Anders 😉 har förstått jag borde besöka en nagelmanikyrist … som väl får börja med en rasp ….


Kenneth Gysing

Nä Pär, alla naglar i behåll, har dock förstått att ickelöpare är känsliga själar, fick bassning på fejan för min blodiga fotnot 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Las Vegas Rock´n Roll Marathon


Here we go again!

Starten går 16.30, i skymningen. Bara hoppas lyset räcker här i Las Vegas, men det gör det nog, Hooverdammen laddar upp både casinon och all neon längs Las Vegas Boulevard och förhoppningsvis också den långa svängen downtown för maralöparna …

Har hängt en del framför Skychannel. Paris, världen, var kommer alla galningar ifrån? Mörda oskyldiga människor, spränga sig själva i luften. Allt detta hat, har portarna till helvetet öppnat sig?

Men vi som lever, måste leka vidare. Bejaka glädjen, lusten, hoppet, visa mörkermännen att vi inte tänker lägga oss platt för dem. Här i Vegas har det samlats människor från hela världen, drygt 45 000 kommer till start. Vi ska springa i neon och gungas fram av dånande rockmusik hela vägen lång, och svettas och kämpa och svära på en massa olika språk och när vi gått i mål ska vi highfiva varandra och göra tummen upp och kanske spy lite grann om magen är på det humöret, och sedan trilla i säng eller gå på Irländsk pub (om man nu gillar Guiness … och vem gör inte det) … och trots all skit som just nu pågår i världen ändå känna att det finns hopp för mänskligheten.

Och sen ger vi benet åt IS, och all världens fundamentalister!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Veggo in Vegas


Ja, inte vet jag, men det ska ju inte vara bra att äta kött står det i tidningen. Det är inte bara djuren som blir biff, som går en för tidig död till mötes, den som äter biffen riskerar också att dö i förtid. Så kan vi ju inte ha det, även om där nog finns en gudomlig rättvisa i det. Galna kosjukan, t ex, där gick kossornas gud på k. o. Om man säger så …

Men jag undrar om det finns några vegetarianer i Vegas? Det är dit jag ska åka i morgon., nämligen. Hur det gick till? Jag hade tur, förstås. Som jag hoppas ha på rouletten i Vegas. Ja, alltså, efter loppet då.

   Jag minns en gång i Åre, i ett annat millennium, jag och några polare hade kört skidor hela dagen, och sen hamnade vi via after skin av någon anledning vid ett roulettbord. Jag är ingen spelare direkt, men jag tänkte att på samma sätt som man inte ska hålla på och kasta sig mellan olika träningscheman för löpning, så borde man också vara konsekvent i roulettspelet. Jag satsade på 1, 2, 3, 4 , 5 , 6, och vann direkt. Och en gång till. Men sen gick det av någon anledning inget vidare, kulan blev nog lite inkonsekvent.

Men när jag kommer hit har nog turen vänt igen.

Loppet startar runt femtiden på eftermiddagen. Det blir mörkt fort i Vegas, men jag tror inte jag behöver någon pannlampa.

Det var ett bra tag sedan jag sprang ett riktigt långpass, men jag hoppas på god tur. Ska man ha det ska man ha det i Las Vegas.

/ to be continued …/


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Tack, Ingmarie! Ok, gissar morötterna i Las Vegas är lika stora
som Eiffeltornet 😉 Sprang du? Halva loppet svänger visst ut i ökennatten bland skallerormar och coyotes … har jag hört … men det är mycket jag har hört 😉

Oh, la, la; LG, ska springa i Elvisdräkt! 😉 … kanske …Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*