2017, ett bra löparår


Sedan mitt förra blogginlägg, då jag befann mig i Flagstaff, har jag avslutat säsongen med the North Face 50 miles i San Francisco, haft en vilovecka på Hawaii samt börjat om med träningen inför årets skidsäsong.

   The North Face 50 miles var ett fantastiskt roligt avslut på säsongen. Några veckor på hög höjd hjälper mig otroligt mycket i uppförsbackarna när jag kommer ner och springer på havsnivå och det är alltid en skön känsla att känna sig stark uppför. Första timmarna av loppet fick jag äran att springa med en gammal banlöpar kompis Renee Metivier från Colorado som jag sprungit mycket emot under universitetstiden i Usa. Sista gången vi såg varandra var på Crystal Palace grand prix i London 2009. Nu gjorde hon sin ultra debut och under en ultra har man ju några timmar på sig i början att småprata och ”catch up” med varandra igen. Som 2.27 maratonlöperska drog hon på rejält på de breda grusstigarna de första 35 km av loppet och eftersom jag var oviss över om hon skulle orka hela vägen eller inte var det lika bra att hänga på. Men 83 km är ändå nästan dubbla maraton distansen och vid 40 km började hon sakta in och jag fortsatte själv resten av loppet och höll ledningen hela vägen över golden gate bron in till målgången i San Francisco. Efter loppet gjorde jag så lite som möjligt under en vecka på Hawaii. Jag umgicks med en vän och hennes familj, badade mycket, provade att surfa ett par gånger samt gick några korta vandringar. Det var riktigt skönt att ha en planerad och inte påtvingad säsongsvila och jag njöt till fullo av veckan.

   Jag är jättedålig på att sammanfatta och utvärdera utan tycker alltid att det är roligare att planera och blicka framåt. Jag försöker lära mig av mina misstag, men jag är verkligen jättedålig på det och även om jag inte gör samma misstag igen finns det alltid nya misstag att göra. Kanske är det bättre att lära sig av det som går rätt, men även det tycker jag är svårt eftersom även när det går väldigt bra tycker jag alltid att det finns saker som inte var optimala och som jag kunde ha ändrat på och som jag egentligen hade velat göra annorlunda. Det är en ständig balansgång mellan att vara nöjd, men samtidigt sugen på mer, att vara här och nu, men även ha ett framtidstänk.

    När jag räknar samman årets träning och tävling kan jag trots allt konstatera att det har varit ett väldigt lyckat år. Fastän jag har gjort en del bra lopp och prestationer de senaste åren är faktiskt 2017 det första hela året sedan 2004 som jag har lyckats hålla mig relativt skadefri och sprungit under ett helt år och inte varit tvungen att ändra allt för mycket i träningen eller ställt in något lopp på grund av skador. Det är 13 år av att gräva sin egen grav och gräva sig upp igen, 13 år av envishet, uppgivenhet, övergivande av löpningen och återupptäckten av den igen, 13 år av att krossas, våga drömma, våga satsa, våga låta sig krossas igen. Löpning är egentligen väldigt enkelt, det är ju bara att springa, snabbt eller långsamt, runt, runt, från A till B eller upp och ner för ett berg. Ibland kan löpning ändå kännas fruktansvärt komplicerat och omöjligt men samtidigt är det ändå självklart och enkelt att jag väljer in löpningen i mitt liv om och om igen.

   Jag kan ibland önska att jag varit smartare och försiktigare, men oftast vet man faktiskt inte förrän efteråt vad som är idiotiskt eller genialt. Så länge det bara är min egen kropp, liv och känslor jag experimenterar med får det vara ok att prova. Det här året har jag till exempel både tränat och tävlat mer än tidigare. Rädslan för skador finns alltid någonstans i bakgrunden, men jag har återigen börjat lita på att kroppen håller. Jag blir inte livrädd längre när jag får en liten känning utan jag har börjat lita på att jag har en stark och tålig kropp. Jag har sprungit fem 75-90 km lopp och fem 42-50 km lopp och det känns skönt att jag kan vara konkurrans kraftig men samtidigt inte lika förstörd efteråt som jag var vid de första tillfällena som jag sprang längre distanser.  Jag gillar att tävla och jag hade tyckt att det varit tråkigt att bara springa ett par lopp per år.

   Just nu är jag i Frankrike på ett skidalpint läger med sex andra tjejer där vi lägger grunden för vintern med många höjdmeter och timmar. Jag ska erkänna att jag har gjort ett nytt idiotiskt misstag, ett sådant där misstag som man hör kan ske men inte tror ska drabba just en själv. Jag fick väldiga skavsår de första dagarna. Jag tänkte att skavsår inte brukar vara någon fara att träna med, det gör bara ont och är obekvämt. Men ett skavsår är ett sår som kan bli infekterat och bakterierna kan sprida sig vidare, vilket var precis vad som hände mig. Torsdag kväll slutade min dag med frossa, illröd varm uppsvullen elefantfot samt en penicillin kur. Envishet straffar sig och nu ligger jag hemma och läser, kollar på film och äter lussebullar medan de andra tränar.

Dagens filmtips: Icarus av Bryan Fogel

Dagens boktips: Björnstad av Fredrik Backman

Dagens råd: Träna inte med infekterade skavsår

Helgens löptips: Följ terräng EM i Samorin, Slovakien

 

Sommarnummer ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • SUPERFRIDA starkare än någonsin
  • Spring i sommar. Så tränar du bäst på hemmaplan
  • Testa Musses styrkepass
  • Perfekta powershakes! Bästa mellanmålet
  • 4 roliga utmaningar
  • 7 grymma ryggsäckar i stort test
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 2

Johan Renström

Ju fler misstag man gör desto smartare blir man. Det har varit ett av mina livsmantra;)


Ida Nilsson

Johan, om den teorin stämmer skulle jag vara extremt smart nu. Men man kan ju alltid önska.



Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Chipper Friday!


Idag var det dags för en chipper, det vill säga ett pass där man gör många repetitioner av en övning, byter övning och gör många repetitioner av den och så vidare. Ofta sjunker antalet i takt med att övningarna blir tyngre. Man vilar inget extra utan tuggar på för att klara av alla repetitioner så fort man kan. Jag och Susanne körde som på tavlan ovan, ner hela vägen och upp igen.

Inte bara jag och min partner in träning Susanne fick smaka på chipper idag, utan även Agnes som tränar inför Arena Run. Men hon gjorde en liten annan chipper eftersom hon först skulle fylla på rejält med styrka. Det är väldigt roligt att träna henne, hon är tuff och orkar massor – hon kommer att bli grymt snabb på loppet i februari.

Hennes pass såg ut så här:

3 varv av:

5/5 pistols mot box

8 rygglyft i GHD

8 situps i GHD

8 gånger över och under en häck (65 cm hög)

3 varv av:

8 marklyft med kettlebell

8/8 tunga sidoutfall

8 ryska benlyft

8 yogapressar

Chipper:

100 squats, 80 kettlebellsvingar, 60 utfallssteg, 40 boxhopp, 30 situps, 20 wallballs, 10 burpees.

En bra helgchipper, kanske?

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Matig glaskonst

Matig glaskonst


De nästan genomskinliga glasnudlarna görs av mungbönor och innehåller massor av bra kolhydrater, järn, vitamin B6 och kalcium. Du kan byta ut pasta i nästan vilken rätt som helst mot glasnudlar, även om de mest används till asiatisk mat. De är lite tuggigare än pasta, innehåller färre kalorier och är naturligt glutenfria. Perfekt uppladdning eller återhämtning när du tränar tufft.

Nudelsoppa med kyckling

Den här asieninspirerade rätten packad med protein är perfekt efter en kall löptur.  

6 portioner

Koka ett paket glasnudlar enligt beskrivningen på förpackningen och häll av. Värm 3 msk rapsolja i en stor kastrull och stek 2 msk riven ingefära och 2 pressade vitlöksklyftor i ett par minuter på medelvärme. Tillsätt köttet från en grillad kyckling, rivet i småbitar och 1 liter kycklingbuljong. Låt sjuda i 5–7 minuter. Rör ner 2 msk pressad lime och 1–2 msk fisksås. Rör sedan ner 100 g grovt skurna gröna blad, till exempel spenat, och låt stå tills bladen har mjuknat, cirka 2 minuter. Fördela nudlarna på 6 skålar och fyll på med soppa. Toppa med hackad salladslök.

Sparris- och krabbnudlar

Krabbkött är en mycket bra källa till omega 3-fettsyror.  

6 portioner

Koka ett paket glasnudlar enligt beskrivningen på förpackningen och häll av. Värm 3 msk olivolja i en stor kastrull och stek 3 pressade vitlöksklyftor och 1 msk riven ingefära i ett par minuter. Tillsätt 1 knippe sparris, skuren i två centimeter stora bitar och låt stå tills de är möra, men fortfarande ljusgröna, cirka 2–4 minuter. Sänk värmen och tillsätt 450 gram krabbkött, 1 dl kycklingbuljong och 1 ½ tsk ostronsås. Rör om och låt sjuda tills krabbköttet är genomvarmt. Vänd ner nudlarna försiktigt. Salta och peppra. Servera i låga skålar med citronklyftor och hackad koriander.

 

Kryddig kalkonsås med nudlar

Ladda inför loppet med rejält med proteiner och bra kolhydrater som håller dig mätt länge.

6 portioner

Koka ett paket glasnudlar enligt beskrivningen på förpackningen och häll av. Värm 2 msk olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Bryn 500 kalkonfärs och 250 gram smakrik färsk korv (med skinnet borttaget) tills det är helt genomstekt, 8–10 minuter. Rör ner 1 hackad gul lök, 4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk chiliflakes, 1 tsk torkad oregano, ½ tsk salt och ¼ tsk svartpeppar. Tillsätt 400 g krossade tomater och sänk värmen. Låt sjuda under lock tills såsen tjocknat lite, 15–20 minuter. Servera med nudlarna och krydda med extra chiliflakes och hackad färsk basilika.

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Agnes 2.0


Agnes Holm tränar vidare inför Arena Run i februari. Under senaste passet var det fokus på att kunna jobba med mjölksyra i benen. Under Arena Run är det många etapper med trappor och när man har tuggat sig upp för trapporna är det läge att snabbt kunna skaka av sig mjölksyran och kunna börja springa. Det är där du kan spara mycket tid. Nu har ju inte vi jättemånga trappor på gymmet, utan det fick bli andra övningar för att få lite syra i låren följt av en snabb löpning direkt efter. Jag var inte ett dugg avundsjuk på henne, det här är tuff träning, med Agnes är stark och har bra pannben. Vi avslutade passet med några grisiga korta intervaller (snakerope och Assault bike – det är den jag instruerar på bilden) med kort återhämtning och inledde med en ren styrkecirkel.

Den lilla filmen ÄR roligare än den ser ut på startbilden. Helt bedrövlig. Ser ut som att jag håller på att somna, som om jag har tappat smöret och tappat pengarna, tappat min bästa godis i en vattenpöl OCH toppar med med att ha lagt mig till med en dryg attityd.

Passen framöver kommer att vara liknande eftersom det är just styrka och uthållighet på kortare distanser och mjölksyra som är temat på alla tio pass.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Njut dig mätt med smoothiebowls

Njut dig mätt med smoothiebowls


Grönt och skönt

Kombinera den proteinrika och muskeluppbyggande keson med basilika för en fräsch smak.

5 dl babyspenat

1 ½ dl keso

1 ½ dl fryst ananas

½ fryst banan

1 dl apelsinjuice

2 stora basilikablad

1 tsk citronzest

1 tsk chiafrön

1 msk mandelspån

2 skivade jordgubbar

Mixa spenat, keso, ananas, banan, apelsinjuice, basilika och citronzest. Häll i en kyld skål och toppa med chiafrön, mandel och jordgubbar.

 

Orange apelsindröm

Kefir är full av magvänlig probiotika.

½ apelsin, skalad och tärnad

½ fryst banan

1 ½ dl riven morot

1 ½ dl kefir

1 msk mandelsmör

1 tsk apelsinzest

½ tsk vaniljextrakt

2 msk müsli

2 msk frysta blåbär

1 tsk lönnsirap

Mixa apelsin, banan, morot, kefir, mandelsmör, apelsinzest och vaniljextrakt. Häll i en kyld skål och toppa med müsli, blåbär och lönnsirap.

 

Röd cheesecake

Nitraten i rödbetorna kan öka din uthållighet.

1 ½ dl ricottaost

1 ½ dl frysa körsbär

½ fryst banan, delad

1 dl mjölk

1 liten kokt rödbeta

1 tsk apelsinzest

¼ tsk kanel

1 msk riven mörk choklad

1 msk hackade valnötter

Myntablad

Mixa ricotta, körsbär, banan, mjölk, rödbeta, apelsinzest och kanel. Häll i en kyld skål och toppa med choklad, valnötter och mynta.

 

Chokladfudge 

Avokadon gör att den här smoothien är full av nyttiga fetter.

1 ½ dl mjölk

1 fryst banan

½ avokado

1 medjooldadel, urkärnad

1 skopa proteinpulver med vaniljsmak

1 msk osötat kakaopulver

1 tsk jordnötssmör

¼ tsk kanel

2 msk hallon

1 msk kokosflingor

Mixa mjölk, banan, avokado, dadel, proteinpulver, kakao, jordnötssmör och kanel. Häll i en kyld skål och toppa med hallon och kokos.

 

Melonfest

Vattenmelon innehåller 90 procent vatten och mycket kalium vilket är bra för kroppens vätskebalans och muskelfunktionen.

2 ½ dl vattenmelon i kuber

2 ½ dl frysta hallon

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk pressad lime

1 tsk honung

1 tsk riven ingefära

2 myntablad

1 msk hackade pistagenötter

1 msk riven mörk choklad

Mixa vattenmelon, hallon, yoghurt, lime, honung, ingefära och mynta. Häll i en kyld skål och toppa med pistagenötter och choklad.

 

Tofu- och mangosmoothie

Mango innehåller massor av immunförsvarsfavoriten C-vitamin.

1 ½ dl tärnad mango

½ fryst banan

1 dl mandelmjölk

1 ½ dl silkestofu

1 tsk pressad lime

En nypa cayennepeppar

1 msk hackade rostade cashewnötter

1 skivad kiwi

1 tsk honung

Mixa mango, banan, mandelmjölk, tofu, lime och cayenne. Häll i en kyld skål och toppa med cashew, kiwi och honung.

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Smidig stark och snabb


Min son har gått på parkour i ett par år nu och jag måste säga att jag älskar den träningsformen. Han får använda kroppen på ett naturligt sätt och blir stark och smidig. Svinbra!

Övningen här ovan heter Monkey. Den törs jag inte, trots mina långa armar, göra. Jag har provat en gång och höll på att göra en klockren faceplant med nosen först rakt ner i backen. Men trägen vinner. Han ska få vara min Monkey-coach och lära mig hur man gör. Nu får vi se om han vill fortsätta nästa termin eller om det blir något annat.

För mig går träningen lite upp och ner just nu. Jag blev sjuk en sväng förra helgen och har tagit det lugnt i början på veckan, men idag kunde jag trycka på som vanligt igen, det var kul. Nya tag i morgon och nästa vecka!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in