Maratonlöpning är inte skadligt för hjärtat
Allt sedan joggningens fader Jim Fixx ramlade ihop och dog under ett löppass 52 år gammal, har det debatterats om maratonlöpning är skadligt för hjärtat. Jim Fixx var en fd storrökare och vägde runt 100 kilo innan han började springa. Hans pappa dog i 40-årsåldern. Jim Fixx hade alltså både gener och miljö emot sig. Men på något sätt fick löpningen skulden för hans död. Alla andra faktorer försvann.
För några år sedan kom dessutom några uppmärksammade studier om att mycket löpning skadar hjärtat. Det fanns många metodiska fel i studierna – vilket inte hindrade att de tog plats på löpsedlarna – och studiernas författare fick sedan backa från många av de påståenden som gjordes.
Här finns en genomgång av påståendet om att löpning är farligt: Nej löpning dödar inte.
Ett fel i de tidigare studierna var att faktorer som BMI, blodtryck och kolesterol var statistiskt utjämnade mellan löpare och icke-löpare. Detta är missvisande, eftersom dessa faktorer skiljer sig mellan de båda grupperna. I de tidigare studierna användes således statistiska metoder för att eliminera viktens, blodtryckets och kolesterolets effekt på dödligheten. Men det är ju som att eliminera lungcancer i en studie som jämför rökare och icke-rökare. Den tidigare slutsatsen var alltså något i stil med att: Om vi bortser från positiva hälsoeffekter av mycket löpning så har mycket löpning inga hälsoeffekter.
För mycket löpning är knappast bra men vad är för mycket? Löpning utan återhämtning kanske.
En ny studie, som rensar bort en del felaktigheter i tidigare studier, visar nu att det inte finns något samband mellan antal maratonlopp och risk för ateroskleros (åderförkalkning). Studien presenteras i European Journal of Preventive Cardiology.
Tidigare studier har alltså visat på ökad ateroskleros hos maratonlöpare som en potentiell kronisk konsekvens av att springa mycket. Studierna har dock inte – vilket många missat – kunnat knyta denna risk till löpning. Kanske beror de ökande riskerna på rökning eller tidigare rökning?
Den nya studien syftade till att ta reda på huruvida maratonlöpning i sig kan öka risken för ateroskleros. Den inkluderade därför endast friska män utan någon historia av kardiovaskulära riskfaktorer som hjärt-kärlsjukdom, hypertoni eller rökning.
I studien deltog 97 löpare från maraton i München 2013. De testades, mättes och berättade sin livshistoria för forskarna. Före maratonloppet hade de i genomsnitt sprungit elva långa lopp. Deras veckodos låg runt 59 km och de sprang i snitt 1639 km per år.
Forskarna såg ingen koppling mellan mängden löpning och olika riskfaktorer för ateroskleros. Den enda faktorn som de kunde koppla till risk var ålder och det är ingen nyhet. Med stigande ålder förlorar blodkärlen ofta (men inte alltid) sin elasticitet. Det finns dock ingen koppling till mängden löpning. Oavsett om du springer 5 eller 20 maratonlopp ser blodkärlen likadana ut, enligt denna studie.
Forskarnas slutsats är att antalet genomförda maraton i sig inte är en riskfaktor för ateroskleros. Hos maratonlöpare är det mängden år, inte mängden löpning, som ökar risken.
Livet är lite mer komplext
Samma dag som Fixx föll död ner, dog tusentals andra som inte sprang av hjärtinfarkter. Det var inte löpningen som dödade Fixx, det var hans hjärta. Det bevisar att löpning inte ger immunitet (som man faktiskt trodde på 1970-talet), men det bevisar inte att löpning är skadligt för hjärtat. Fixx bar, som alla människor, på gener och en livshistoria. Fixx far dog i en hjärtattack redan vid 43 års ålder. Fixx blev nio år äldre. Fixx rökte två paket cigaretter och vägde över 100 kg när han var 35 år. I enlighet med rådande teori ansåg han att man kunde äta vad som helst om man sprang ett maraton under fyra timmar. När han skars upp fann man att han hade långt gången åderförkalkning. Med tanke på allt detta – generna och miljön – så kan man kanske säga att löpningen gav Jim Fixx nio extra år.
En bild säger mer än tusen blogginlägg. Från Löpning och hjärthälsa 2014
Det är inte löpning, kött eller kolhydrater som dödar oss. Livet är mer komplicerat än så. Det är ditt livsmönster och din livshistoria, dina förfäders livsmönster och livshistoria och en rad okända faktorer i miljön, som påverkar din hjärthälsa. Löpning är knappast en riskfaktor utan en hälsofaktor, men det är inte allt. Det är viktigt att äta bra, sova och återhämta sig rejält efter löpning. Bra föräldrar är också bra att ha, men de är oftast för gamla för att uppfostras när man får dem.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in