Blogg

Runners High in Abisko


Ja vi börjar väl med en låt!

https://www.youtube.com/watch?v=5aQXKpsLwRk

Vips med flyg från Arlanda till Kiruna, sedan bil till Abisko fjällstation. Chauffören knäcker extra som forskare i geologi vid Abisko fjällstation. Pratar kolväten och annat kul. Berättar också att det råder bostadsbrist i Abisko. Det tycker jag låter lite underligt. Det råder liksom ingen brist på mark runtomkring.

Men det var visst något med kommunen.

Installerad in a room with a view.

Jag har varit i Abisko förut. Blivit lika hög varje gång. Det är något med fjällen, hjärtat o själen stiger till väders. Man får runners high utan att ta ett steg.

Men i morgon väntar allvaret. Upp 06.00, åka buss hela dagen och heja på den andra löparna och alternativsportarna, åka buss hela kvällen på samma sätt, och ut ur bussen klockan 24.00 för att springa fyra mil i midnattssol. Det ska bli intressant.

Arrangören L´Oreal (blunda om ni inte gillar produktreklam) har försett varje deltagare med en rygga med prylar; sovpåse, kudde och solkräm. Bussen är nämligen utrustad med minimala sängar. Dock ingen dusch, man får göra en ”Versaille” i stället (torka av det värsta med en handduk och spruta på parfym).

To be contiuned …


Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Trailspecial! Proffsens bästa tips! Löptekniken/Träningen/Prylarna
  • Kom i form till Lidingöloppet! 6 nyckelpass, Rätt strategi, Smarta tips
  • Perfekt uppvärmd? Gör så här!
  • Test! 11 löparklockor
  • Slipp stela ljumskar. Tre enkla övningar
  • Så överlever du småbarnsåren (som löpare)
  • Boosta din prestation – med mjölk
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Bröll-lopp!


Började ambitiöst. Satte Ifånen på 05.30. Men det kändes helt fel när den ringde. Snoozade till 06.30. Släpade mig ut i köket och gjorde gröt. Hacka en grapefrukt, en banan, ett halvt äpple, på med russin och hasselnötter. En hårdmacka och fett med brieost. Det var dags för 10x Fiskartorpet. En 2,3 km terrängbana med 130 höjdmeter. Gåvila i 100 m mellan varje varv. Det är ett sådant där pass jag brukar ta till för att se var jag befinner mig i löparlivet. Fågel, fisk eller mittimellan? Typ svart skogssnigel.  Det finns många sådana i spåren i Fiskartorpet.

Tuggade gröt och bläddrade i bladet. Läste om den 17-åriga flickan som hittats mördad. Tänkte på henne, tänkte på hennes föräldrar. Grät en skvätt. Tänkte det vore fint att hissa upp mördarna i en tall. Stegla dom lite innan, som på den gamla goda tiden. Men vad hjälper det? Bara så sorgligt, övermåttan sorgligt.

Bläddrade vidare. Ja visst, ja, idag är det bröllop. Carl Philip får sin Sofia, flickan av folket. Det gillar jag, Sofia verkar vara en toppentjej, med en spännande stamtavla som sträcker sig via Paradise Hotel (eller liknande) till en omsusad häxa i Älvdalen på 1600-talet. Häxsläktingen blev visserligen ihjältorterad av stadsmaktens utsända (Kungens män), just på grund av påstådda häxerier. Men det är ju gammalt groll. Får man hoppas i alla fall. Om Carl Philip vaknar upp som en groda efter bröllopsnatten, blir han nog förvånad (fattar inte ett kvack).

Och Victoria som fick sin gymdirektör, Daniel. Helt okey det med. Men, men, dagens bröllop (och det förra)  kostar nio miljoner i runda slängar, och vem tror ni får betala det? Jag, minsann, och alla andra som betalar skatt. Nu blir min mamma, 80 år, säkert arg, hon gillar pompa och ståt, men jag skulle hellre lägga pengar på typ en 50 metersbassäng på Gärdet. Menar, jag är ju inte ens bjuden till bröllopet!

För att inte tala om kungen som bor i en barre med 300 rum och inte behöver betala en spänn i hyra. Det hade i o f s var ok om han själv fått dammsuga och våttorka (om det vore ett hyreskrav skulle det nog inte finnas många slott och herresäten i det här landet) men icke då. Gissa vilka som betalar städhjälpen? Jo, jo.

Men var var jag nu? Jo, på väg till skogen. Skogen, skogen, den kära skogen. Där allt kan hända, bland troll och älvor och surrande trollsländor. Kom iväg runt halvåtta, och staden låg tyst och lugn framför mina fötter. Så in i skogen och hjärtat fick frid.

Hej hej, Kung Liljekonvalj, du är den enda kung jag erkännner. Hej hej, fåglar och råddjur och broder grävling och räv, här kommer en löpare.

Jag rullade på och jag rullade på. Myggorna surrade fint, det kommer bli en myggsommar i år. Då gäller det att inte stå still. Efter sex varv saggade låren en smula, men en blandning av vätskeersättning och svartvinbärssaft kickade igång steget igen. Fullföljde, och mycket stolt över det. Här gör jag tummen upp för mig själv.

Väl ute ur skogen igen, hörde jag helikoptrar hovra över staden. De ska förstås ha koll på kortegen. Gissa vem som pröjsar soppan för koptrarna? Och OB-tillägg för lördagsjobb för kopterförarna? Jo, jo, sa den sure. Kanske lite blodsockerfall, i all fall.

Hur som helst, ett höjdarpass, i alla bemärkelser.

Nu ligger jag i sängen och skriver, jag orkar alltså inte sitta upp. Och fjärrkontrollen ligger bredvid mig, och hå hå, ja ja, man kanske skulle kolla lite på TV:n ändå. Se vad Sofia har för klänning i alla fall. Bli lite så där lagom förhäxad. Bröllop är ju också ett lopp, man hör ju hur det låter. Och därmed kanske allting förlåtet?


Antal kommentarer: 4

Kenneth Gysing

Tack finaste Ingemarie!
Sen är jag förstås en sucker för bröllop, sitter där och snyftar – som en riktigt man 🙂


Kenneth Gysing

Stryk ett ”e” 😉
ds


Kenneth Gysing

Tack LG, och håller med dig, Chris verkar lite grinig 😉 … Kungen däremot, nämnde i sitt till till Carl P att han var en duktig löpare, så då måste han ju också vara en god människa 😉 … vore fint få till en Gysing goes Drottningholm. Gillar också nya prinsessan, en taggad en (en sol i bläck i nacken under brudslöjan) – respekt! 😉


Kenneth Gysing

sitt tal
dsLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Toppen med Malin Ewerlöf


Nämen upp på Bokus topplista igen, efter alla dessa år. Gillar egentligen inte ordet mallig, men ändå, lite mallig.

Och Malin vet vad hon talar om. Spring ifrån henne, den som kan!

I övrigt, på löpbandet i går. Jag vet att kalendern visar sommar, men säg det till vädret också. Dundrade tusingar när regnet stod som spön i backen utanför, och jag ber inte om ursäkt för det. Nehejdå, när det regnar springer jag helst inomhus och tittar på regnet utomhus.

5×1000 m i 3.45, med 500 m mellanjogg. Ja vet, det är en jäkla lång mellanjogg, men jag är en usel människa, en latmask. Skulle jag t ex köra 200 m i mellanjogg skulle det bli så himla jobbigt. Men jag jobbar på det. I have a dream. En dag ska jag få fart på benen igen. En dag, när vindarna bär.

I övrigt, så tycks lägenheten jag bor i bara bli större och större (snart kan man kanske köra tusingar där …).


Antal kommentarer: 1

Kenneth Gysing

Tack Björn, nu känns det bättre 😉 … 1000ingar är hatkärlek 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Skärholmsloppet


Göteborg i all ära, men inte behöver man dra ett varv i Göteborg för att ha kul. Om man nu inte bor i Göteborg, då är det ju en annan (göteborgs)historia. Men om man är kunglig huvudstadare, är det förstås (och inte minst) mer ekologiskt riktigt att så att säga ägna sig åt Närlöpning, vilket man i helgen då lämpligen gjorde här:

Swimrun, tänker kanske någon? men icke då.

Skärholmsloppet, naturligtvis. 5 km löpning 11 T-banestationer från Stockholm Central.

Det lockades med löpning genom gallerian! (med eller utan portfölj)

Det lockades med folkfest på torget, massor av band – och soligt väder. Och soligt blev det, någon timme innan starten 14.30, bröt molnen upp och allt var som det skulle vara en löpardag. Fotograf James mös som bara den!

Drygt 500 löpare på startlinjen, och jag hade noll koll på banan. Starten gick, och det blev omedelbart uppförsbacke, i minst 600 meter, kändes det som. Fattade plötsligt vad holmen i Skärholmen handlade om. Måste ha varit hav här tidigare, och en stor j&%€#la holme mitt i alltihopa. Kom också ihåg varför jag så sällan springer 5 km. Det är visserligen bara en halv mil, men lika jobbigt som en mara. Eller om man nu ska sammanfatta en generell princip, vilket jag gjorde efter 1 km och klockan visade 3.45, alla lopp är lika jobbiga, bara det att plågan är lite kortare i somliga. Och där efter 1 km kände de följande fyra som en, ja som en mil. Minst.

Håhåjaja, för snabb öppning (som vanligt). Vad ont de ska göra nu då, hela vägen fram (som vanligt) Inte kan man slappna av en sekund heller, det är sträckan alldeles för kort för. Bara bita i och tugga taggtråd. Nejmenvad f&%€#n, en backe till. Ska det aldrig ta slut.

Men det gjorde det i alla fall – till slut. Vek mig över mållinjen med andan någonstans nere i fotvalven, racetimern visade på 19.44 och hjärtat tog ett glädjeskutt, sub 20 and the world is still my oyster! Fram till nästa lopp. Och jag tänker inte skriva en rad om förkylningar, inställda träningspass, ålderskrämpor och ett i största allmämhet kritiskt världsläge – ryssarna hotar ju t ex med bombanfall efter Måns seger i Euroherovisionsfestivalen ….

Sammanfattningsvis: Ett alldeles utmärkt arrangerat lopp, glada funkisar, skön stämning, perfekt väder, bra tryck och högt multikulturellt drag med alla banden på torget – och 14 kronor för ett kilo äpplen. Elva stationer bort, och de kostar 30 kr. Sug på det skrottet, innerstan!

Sen förstås, dags för en reward#Hasse!

Längre rapport i RW no 7!!


Antal kommentarer: 3

Kenneth Gysing

Ha ha hej där ljusblått från Huddinge, nä nä ingen kantboll där inte, du var två sekunder före ;), kändes som en evighet 😉 … bra sprunget!

En toppendag LG! Särskilt efter målgång 😉


Kenneth Gysing

Hej Anneli!
Grattis till PB! Så det var så det gick till ;), har lite vaga minnesbilder av upploppet ;), den långa backen innan fick ångan att pysa ur öronen … blev lite dimmigt … Nästa gång ska jag titta i backspegeln 😉


Kenneth Gysing

Tack Alvaro!
Kommer i RW no 7, mitten av juni.
Ses nästa år – nu har jag full koll på backarna 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Early Grey Morning


Det har varit lite rossligt i ett par dagar. Son kom hem från skolan och skrek att han hade jätteont i halsen. Ja, han skrek nu inte så högt, för han hade jätteont i halsen. Men nästa morgon var han bra (imponerande immunförsvar där).  Det var inte jag. Halsen brände, spottade grönt slem, det var mycket synd om mig. Jag hade inte tid att vara sjuk, jag skulle ju springa, långhelg och allt. Skit!

Prövade i går i alla fall, för säkerhets skull på löpband (bara kliva av om kroppens signaler icke var de rätta) det gick hyfsat men halvslemmigt, fick spotta grejer i vattenflaskan i stället för att dricka. Jag vet, uberäckligt, men vad ska en löptörstande man göra? Steg av efter en mil, och allt kändes ändå mycket bättre, vis av erfarenhet vet jag att man ibland kan springa bort en massa skräp i kroppen, en quickfix av de inre transportvägarna, efter sjukdom.  Men tänkte ändå det var bäst att vila andningsystemet en smula, dagen efter, med lite lågintensiv OCH alternativ träning.

Den gamle och havet

Nä, jag har inte softad lins. Det är kroppsånga på linsen. William Turner ger tummen upp ur sin havsliga målargrav!

Min eländiga axel som inte går att simma med (ja, jja, ag ska magnetröntga snart) funkade i alla fall utmärkt att paddla med.

Djurgårdsbrunnsviken blank som en spegel. Rundade Gröna Lund, inte en människa i fritt fall, kanske berodde på att det började spöregna, och så vidare mot Waldemarsudde. Läskiga vatten där utanför,  underliga stora dyningar från Finlandsbåtarna, jag hade ingen torrdräkt, inte bra trilla i då, tungan rätt i mun, kroppen i balans, andas lugnt, inga snedslag med hjärtat. Isvatten under och runt omkring, och bara en dryg vecka kvar till Utö Swimrun, där kommer ingen dö av värmeslag i alla fall.

Åter land efter drygt åtta km, och in i dimman.

Tummen upp för vattensport och massor av väder.

Men i morgon, då ska jag jag springa igen!


Antal kommentarer: 2

Kenneth Gysing

Tack LG, en mycket poetisk morgon 😉 kaffe och pistagebulle XLfrån 7Eleven efteråt ej att förglömma 😉


Kenneth Gysing

Hrm, Stig, tjurgubbe var ordet 😉 Har bokat tid nästa vecka hos duktig doktor för diagnos och e v remiss till magnetröntgen.
Senruptur låter otäckt, knepigt operera om så är fallet?
Rapport följer 😉Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Löpning är också konst!


I gamle skulptören Eldhs atelje vid Bellevue vid Roslagstull är löpning också en konst!


Barfotalöpning tidigt 1900-tal. Man kan få byxångest för mindre … spring förbi (men med brallorna på, det är skillnad på marmor och skinande skinn) ett fantastiskt ställe!

Nu också med gästande konstnären Ebba Matz!

Lysande i alla avseenden!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*