Blogg

Scenskräck


Haft en period av ligga lågt efter Kungsholmen Runt, inte bara träningsmässigt utan även här på bloggen. Behövde ta ett stag tillbaka för att sedan förhoppningsvis kunna ta två steg framåt. Efteranalysen av loppet är att jag inte bara tränade för hårt inför loppet utan även upplevde förstadiet av två gamla skador som jag haft tidigare under själva loppet vilket tog lite power. Tog en behövlig lugnare vecka på landet efter loppet och har sprungit mindre än vanligt senaste tiden för att få bukt med vänster knä och höger häl. Känner nu att jag är i bättre fas inför duathlontävlingen på lördag. Har dock modifierat min målsättning lite efter ha sett startlistan…..glad om jag inte kommer sist 🙂

Har även funderat lite över mitt beteende inför senaste tidens tester/lopp. Märkt att jag helst undviker dem eller stressar upp mig inför av rädslan för att jag inte kommer prestera och därför inte infria min målsättning. Det är en enorm nackdel om man siktar högt. För att bli framgångsrik så gäller det att verkligen vilja vinna. Den drivkraften måste vara större än rädslan över att förlora eller misslyckas. Detta hade man gratis som orädd tonåring men nu som feg vuxen tror jag att man omedvetet bryr sig för mycket om ens omgivnings förväntningar av en själv.

Har på det materiella planet gjort något som jag borde gjort för länge sen. Köpt en wattmätare, Quarq. Tanken var från början att köpa Rotors nya men den gick tydligen inte att få tag på. Eftersom SRM är aningens dyra så blev valet enkelt.

Har på schemat att göra två separata test för att få exakta zoner av min tränare Björn. Första testet är ett maxtest på 3 minuter, det andra är på 20 minuter. Misstänkte efter första testet att mätaren måste kalibreras bättre eftersom 490 watt lät lite högt även om jag är ganska explosiv av naturen. Tänkte testa detta nästa vecka så jag har korrekta resultat att basera framtida träningsupplägg efter. Har dock märkt att min trainer från Tacx visar för höga världen vid ”lätt” cykling och visar alldeles för lite vid riktigt hög intensitet. Jag väger ca 80 kilo för er som undrar?!

Nu återstår några dagar av lättare träning inför lördag. Körde en hård och lång cykling i lördags samt skjöt ut mig rejält i måndags under kvalitetsdelen då jag spenderade hela eftermiddagen på cykeln. Kan sammanfattningsvis säga att försöka hänga av Lisa Nordén när hon är på sin linjecykel är omöjligt, i alla fall för mig. Att sen tro att man kan ligga oberörd axel axel med Calle Friberg i motvinden är lika naivt…. Lika coolt som det är att se hur starka våra svenska proffs är lika jobbigt är det att inse ens egna korthavanden.

Recap från lördag kommer…

Nelker


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Visuellt blogginlägg KR


Kungsholmen Runt var även KM för min löpargrupp Terrible Tuesdays. Bästa löpare kom 10:a på loppet med tiden 1:17:52. Näst bäste var David på 1:19:50. Jag kom bara 5:a på min mediokra bedrift. Alla gjorde tyvärr ett långsammare lopp än vad de borde göra relativt de träningsresultat de haft. Kanske tävlingsovana, vinden eller att kroppen hade svårt att ta ut sig i vårvärmen. Kanske en kombination av alla tre…..troligtvis.

Tur för oss att Göteborgsvarvet, SM i Duathlon & Stockholm Marathon ligger bara veckor bort. Med goda resultat i dessa kommer detta ”skitlopp” snart bara vara en nyttig läxa.

Här kommer lite bilder och en film från i lördags. Jag var utklädd till en amerikansk joggare för att slippa min sedvanliga lämmeltåg bakom mig. Det gick dåligt…som ni kan se.

http://www.youtube.com/watch?v=2YngL1kvHck

Före start. Björn (133) ser skönt sammanbiten ut. Han kom 6:a med 1:23:30.

Skönt släptåg. Är man 190 cm har man alltid en Peloton efter sig…

Manu bakom mig med röd keps kom 4:a med 1:20:59.

Henrik var den som kanske gjorde den bästa bedriften med 1:20:11. Klinisk genomfört!Henrik på väg att passera 10 km

David kom 2:a med 1:19:50. Han hade precis som jag en ganska dålig dag.

Jonas ”Tingeling” – Klubbmästare på Halvmarathon. Öppnade första milen på 35:27….aningens för hårt.

Han till höger om mig stannade upp 100 meter innan mål & spydde som en kalv. Torkade sig om munnen och spurtade sista biten i mål. Respect!

Fem första i mål. 3 av dem gruvligt besvikna, men alla glada över att ha skiten bakom sig.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Kungsholmen Runt – Boink


Kungsholmen Runt, 1:21:51 (38:17 efter första 10km) – IG

Sliten – kan inte summera lördagens lopp med ett bättre ord. Har sedan målgången grubblat länge och väl var det var som inte funkade. Löpformen är det definitivt inget fel på, några konkreta skavanker eller missar i uppladdningen finns inte heller. Den enda rimliga förklaringen varför jag hade en ”dålig dag” är nog för att jag körde för hårt veckorna inför loppet. De nyckelpass jag gjorde samt all träning runt dessa borde kanske legat legat 1-2 veckor tidigare och lämnat ytterliggare en vecka till med bara lättare träning. Har mig själv att skylla. Björn bad mig känna efter och anpassa intensitet efter hur jag kände mig. Men jag min idiot ville vid varje träningstillfälle överträffa mig själv och gasade på utan en tanke på konsekvenserna. Hur som helst, det var ett tappert försök som tyvärr inte höll. Nu vet jag det till nästa gång?!
Till nästa lopp så kommer vi justera detta och se om det var det som var boven i dramat. 

Vad som verkligen är positivt så är all den hårda träning senaste sex veckorna verkligen inte till spillo, tvärtom. Kungsholmen Runt var knappast huvudmålet 2013 och den tuffa tiden som jag lagt bakom mig ihop med min nyvunna revanschlusta något som jag verkligen kommer få användning för inom kort. Duathlon SM är bara några veckor bort och jag ser den som top tre viktigaste tävlingarna för mig i år. Men det kommer sitta i ett tag att inte få veta vad jag kunde prestera på en halvmara när allt klaffar. Att missa målet med nära tre minuter svider. Även om jag vet att jag kan så mycket bättre.

Gjorde nog det enda rätta efter målgång. Åkte direkt hem, sadlade om för en svensexa. Införskaffade både snus & cigg. ”Skitsamma – kan ju omöjligt bli långsammare” tänkte jag.
Sen drack jag nog upp halva vätskereservoaren av alkoholhaltig karaktär i Uppland. Extremt renande för psyket med en hederlig gammal karatefylla. Nån gång i månaden borde alla ta en sån, det är fostrande. Dansar man till Gangnam Style är man bra på arslet?

En jävla tur att min sargade kropp har vilovecka och ska ner till mitt älskade landställe över långhelgen. familjehäng i kombination med frisk luft & cykling kommer vara magiskt.

Glöm & gå vidare!

NelkerLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Pre race prep


Människokroppen är en fantastisk skapelse, det är inget nytt. Men lika fantastisk som kroppen är så är den som styr en korkad obotlig optimist och med ett väldigt kort selektivt minne. Veckan som gått har varit tuff träningsmässigt. De flesta pass har varit lika de från föregående veckor fast med en liten upptrappning. Det är de nyckelpass vi kört varje tisdag inför Kungsholmen Runt som har rört till det hela.

I tisdags genomförde vi det sista av Björns fyra nyckelpass inför halvmaran. Lite morska från tidigare träningar tyckte vi att 8 km i 3:40 fart följt av 4 & 2 km i 3:35 resp 3:30 fart inte skulle bli något större problem. 
Det tog bara 1 km innan min idiotiska hjärna tog sitt första ”genialiska” beslut. Utan att tänka efter och inse att jag sprang nerför och hade medvind så bestämde den sig för att ligga 3:35-3:40 genom första 8:an. ”Det känns ju kanon det här, jag är Batman idag” intalade jag mig och bombade på i 2 km till. Efter vändpunken blev det ju naturligtvis motvind och Batman hade blivit en skadeskjuten fladdermus med nedsatt hörsel. Men eftersom jag har väldigt låg IQ efter passerat 150 bpm så tryckte jag på vidare och bestämde mig för att 3:40 fart borde vara korrigerad hastighet i den vinden. Passerade 5 km och den min tidigare odödliga hjärna skickade nu ut signaler ”bryt, bryt, bryt för i helvete”. 
Men skammen över att bryta var för stor. Jag kanske inte är lika snabb som de andra tänkte jag, men jag är fan av hårdare virke. 8 km gick vägen i snitt 3:42 fart. På efterföljande 4 km hade jag dock hyfsat nya krafter & mäktade med 3:43 fart. Sista tvåan klarades av i 3:40 trots rak motvind vilket får duga med tanke på inledningen. 

Med detta sagt och fyra veckors visdom från liknande pass är en rimlig målsättning på halvmaran att klara ligga i 3:40-3:45 min/km under största delarna av loppet om jag bara får till toppningen nästa vecka. En sak är ju prata om vad man teoretiskt bör fixa, en annan sak är ju att göra det också.

Igår var det tävlingspremiär 2013. Fartpass är nyttigt inför en tävling samt riktigt sugen att få köra något som påminner om Triathlon efter en lång och seg inomhussäsong. 
SCT Duathlon som jag kommer ihåg det var kul förra året och inte speciellt kuperat.
Visade sig att jag lurat mig själv igen. Löpningen är kanske inte ”Ursvik-kuperat” men det är fan inte platt. Man börjar dessutom med en lång backe som efter ett plattare parti följs upp med ett långt segt motlut i några hundra meter. 3:30 på första kilometern och 3:33 på andra gjorde att jag skjutit sönder bägge benen och hade inget att sätta emot annat än bevaka min position resten av löpningen. Cyklingen gick relativt bra. Höll ifrån de som jagade sånär som på två riktigt starka cyklister. Lyckades även jaga ikapp de två som låg strax före mig efter löpningen. Detta hade dock kostat för mycket så när vi gick ut på sista löpningen på 2.5 kilometer hade jag absolut inget kvar. 3:45 och 3:30 på sista kilometrarna blev det iaf men då försvann folk framför i bra mycket högre fart. 

All in all godkänt att kräma ur kroppen efter hård vecka. 

Det märks att sporten växer och att de som utövar den börjar bli bättre. Jag hade 17:45 efter första 5:an och då låg jag typ 12:a inför växlingen till cykel. Kom i mål som totalt 8:e gubbe med en del riktigt duktiga atleter efter mig. Det säger en hel del tycker jag om vilken kvalité som börjar växa fram i Sverige. Ascoolt!

Nu blir det en väldigt lugn vecka med fokus på simning och lättare träning med bara korta fartinslag så jag verkligen får ut min fulla potential på lördag.

Ha´de

Nelker

Klädde upp oss inför tävlingspremiären med finskor och lättad packning.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Löparben


Efter gårdagens fina cykelkvitto så var det dags att simma för första gången på över en vecka samt banka av nyckelpass No2 inför Kungsholmen Runt. Glädjande så hade Micke Rosén & Josefine Lillhage förberett ett teknikpass med oss förtappade banktjänstemän på lunchen. Det var som balsam för mina cykelben och lika nyttigt för min ringrostiga överkropp. När vi senare på kvällen möttes upp på Djurgårdsbron kändes det oförskämt bra. Nåt som det visade sig jag verkligen skulle behöva.

Även om vi delar in oss i gäng som är jämnsnabba så slår dagsformen väldigt mycket på längre tröskelpass. Säg att en löpare har en fantastisk dag och ätit precis rätt inför så kan mycket väl en minst lika god löpare ha precis den omvända situationen. Om man kör tusingar kan man ju bita ihop lite och förhoppningsvis inte bli helt ifrånsprungen men på 2×6 km så finns det ingen trygg hamn att gömma sig i. Man blir duktigt straffad om det inte funkar.

Första 6:an rattades av formstarke David som har målet att springa in under 1:18 på KR, vilket innebär att han ska ligga i 3:40 fart. Det är aningens snabbare än oss andra som ”bara” siktar under 1:20. Vi höll dock ihop klungan fint och kom in i samlad trupp. Alla försökte se hyfsat oberörda ut men inombords var det bara spillror.

2 kilometers vilojogg sen en 6:a till. Jag upplevde den första som väldigt tuff så jag bestämde mig för att gå ut något mer försiktigt. 3:45 min/km kändes förhållandevis bekvämt så där låg jag i stort sett hela distansen. Även om jag kastade in ett par pulsslag på slutet och tryckte på så visade hastighetsmätaren ingen större förbättring. Skitsamma, riktigt nöjd över utförandet ändå. Älskar att kunna avsluta starkt.
David höll imponerande nog farten och klockade ytterliggare en 6 kilometare på 3:40. Ansiktsfärgen efteråt var dock ganska intressant. Ljusgrönt möter grisskär, underbart att se 🙂 

Efter en kilometers joggvila var det tanken att vi skulle springa 2 km i 3:35-3:40 fart. Gav det mitt allra bästa men kroppen ville inte samarbeta alls. 3:45 fick jag ur mig, hur jag än försökte laborera med tekniken så fanns det inte mer. Pulsen var relativt ok men musklerna  hade redan åkt hem och lagt sig i Champions League soffan.

All in all en fantastisk löparkväll och ett gott kvitto på att mina förhoppningar om 1:18-1:19 på en halvmara inte alls är omöjligt. Att springa lång & hårt på träning är klart nödvändigt om man ska kunna leverera såna tider. 

Imorgon blir det endast simning. Funderar på om 100 meters grodsim på rygg som huvudpass + 25 meters avbad är tillräckligt för att logga det som träning på Funbeat? 

Adios Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Cykelben


Otroligt vad lite extra sömn och ett miljöombyte kan göra. Kände mig inte direkt supermotiverad när jag klev upp kl 20:00 hemma på trainern för att genomföra måndagens tröskelpass. 2×20 min @ 305 watt, 2 min vila inkl 10-15 minuters UV & NV stod det på schemat. Uppvärmningen kändes segare än vanligt men jag grävde djupt i skallen och inbillade mig att det är stunder som dessa agnarna skiljdes från vetet. Cheezy som fan, jag vet, men ibland måste man få resonera som en inbillad actionhjälte.
Laddade upp en kass actionrulle med Ninjor från Netflix och öste på. Lyckades få till 315 watt i snitt på första utan att känna obehag. Ökade lite på den andra och fick lida lite för det mot slutet. Lyckades dock bita ihop och hade cirka 320-325 watt på den. Sjöblöt av svett, rejält krokig efteråt men stolt över mig själv. För fyra månader sedan när jag genomförde ett maxtest på samma enhet snittade jag 297 watt på 20 minuter. Nu kan jag ligga 20-25 watt högre under dubbelt så lång tid men ändå ha lägre snittpuls. Känns fantastiskt att allt slit har gett utdelning och jag tackar min brilianta coach ännu en gång!

Nu måste jag ladda om. Stökig dag imorgon med 60 minuter ganska hårt simmande på lunchen och nyckelpass No2 på kvällen med min löpargrupp. Fattar inte hur vi ska lyckas få ihop 2×6 km @ 3:45 fart + 2 km @ 3:40 utan att gå på rött?! En sak att göra det en ljum sommarkväll. Lite värre att göra det när det är nollgradigt uta samtidigt som man har halva garderoben på sig….

Återkommer med en recap om hur det gick!

M

Inte riktigt lika spännande som att susa fram på små franska vägar bland bergen.
 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*