De fem sämsta grejerna att göra innan en löprunda

De fem sämsta grejerna att göra innan en löprunda


 • Statisk stretch
  Stretchens vara eller inte vara har länge varit omdebatterat. De flesta är dock överens om att det bästa är att skippa statisk stretch eftersom det skickar ut signaler som hinder musklerna från att översträckas, vilket också leder till att de inte kan kontraheras lika kraftfullt, vilket ger ett sämre och mer ineffektivt löpsteg.

  En dynamisk rörlighetsserie däremot får musklerna att arbeta i ett stort rörelseomfång som efterliknar löpning och dessutom värmer upp och smörjer lederna.

  Testa de här övningarna istället: Löp bättre med dynamisk uppvärming

 • Äta för mycket


  Det kan ju verka som ett ganska självklart råd, men det kan likväl behöva upprepas. En stor laddning pasta nära inpå en löptur har sällan bidragit till en stark och lätt känsla. Minst en timme, helst två, bör du vänta innan du ger dig ut för att kunna tillgodogöra dig energin på bästa sätt och slippa illamående, håll och andra oönskade känslor.

  Väldigt fet mat, sockerbomber och allt för fiberrika produkter kan också sätta käppar i hjulet för en bra runda. Och glöm inte att äta mellanmål för att hålla blodsockret, orken och energin uppe.

  Läs också: 10 smarta tips som förenklar din träningsvardag

 • Inte gå på toa


  Börja vätska upp i tid, så att du inte bälgar i dig vätska precis innan du ger dig ut, det orsakar mest bara bara skvalp i magen och ofrivilliga kisspauser.

  Läs också: Slipp kisspauserna under löprundan – 6 knep som verkligen funkar

  Läs också: Så slipper du löparmage • Inte lyssna på kroppen
  Visst kan man ibland behöva ta sig i kragen när det känns trögt eller kanske det lilla ömma försvinner när man kommit igång. Men har du ont på riktigt eller känner dig seg, trött och verkligen opeppad på en löptur kanske det är läge att stanna i soffan den här gången. Eller kanske köra ett pass alternativträning.

  Läs också: 8 tecken på att du bör ta en vilodag

 • Dricka för mycket – eller för lite
  Vi matas hela tiden med att vi borde dricka så mycket vatten – men det kan också bli FÖR mycket. Överdrivet vätskeintag kan rubba saltbalansen i kroppen och i värsta fall bli riktigt farligt. Drick lite och ofta. Den generella rekommendationen är att få i sig ungefär två liter vätska per dag , men detta påverkas såklart av din vikt och längd, aktivitetsnivån under dagen, väder, matintag och hur mycket du svettas.

  Ditt urin är en bra indikator för hur du ligger till – har du väldigt mörkt urin bör du dricka mer och är det väldigt ljust – ta en paus med drickat.  Koffein kan vara ett bra sätt att få lite extra energi inför en tuff runda, men det kan också vara både vätskedrivande och ge förhöjd puls. Antal kommentarer: 1

Stefan

Det är sådana här tips som tyvärr gör att trovärdigheten för RW är på ett all time low.
”Och glöm inte att äta mellanmål för att hålla blodsockret, orken och energin uppe. ”
Friska människor har ett stabilt blodsocker, det sjunker inte bara för att du inte äter mellanmål eller inte äter alls. Det finns flera studier som visar att när folk påstår att deras blodsockernivå är låg så är den inte alls det. För friska människor går inte blodsockret upp och ner, det är stabilt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Testa detta favoritpass på bana!

De allra flesta idrottsarenor har 400 meter långa löparbanor – en sträcka som är grunden...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så toppar du formen – på tre veckor!

Så här fixar du formen inför säsongens viktigaste lopp – och ser till att du...

Läs mer

Så gör du ett eget träningsläger i påsk

Är du ledig i påsk? Passa på att köra ett eget träningsläger på hemmaplan! Så här gör du.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer
Bli en bättre traillöpare i vinter

Fyra smarta tips för dig som vill utvecklas som traillöpare under vinterhalvåret.

Läs mer
Så börjar du springa långpass

Här är en enkel och effektiv metod för dig som vill komma igång med långpassträning.

Läs mer