Få kalorier med puré
Minusgrader, snö, slask, mörker... Faktorer som lätt dämpar motivationen för utomhusträning. Att åka iväg från kalla Sverige till solen för att träna i värmen blir allt vanligare. Aldrig förut har det funnits så stort utbud på organiserade träningsläger utomlands.

Få kalorier med puré


Det tillhör knappast ovanligheterna att löpare tänker på vad vågen visar. Att hitta rätt matchvikt för att kunna prestera så bra som möjligt under ett lopp är däremot inte alltid det lättaste. För den snabbaste vägen dit leder genom ett minskat kaloriintag. Något som inte sällan leder till en ökad hunger och bakslag genom kaloririkt godis eller skräpmat.

I en relativt ny artikel i den amerikanska dagstidningen New York Times föreslås det nu att det finns olika typer av mat som inte endast ger en ökad mätnadskänsla utan också hjälper dig att äta mindre kalorier. Det är något som ska uppnås genom att tillsätta puréer av grönsaker eller cayennepeppar i hemlagad mat.

Artikeln baseras på en studie som genomförts av The American Journal of Clinical Nutrition. I den undersökningen fick ett antal personer äta grytor som innehöll grönsakspuréer tills de blev mätta. Jämfört med om de åt samma gryta utan puré minskade det totala energiintaget med 200 till 350 kalorier. 

I en annan studie som artikeln tar upp visade det sig att också cayennepeppar kan ha en liknande effekt även om minskningen av det totala kaloriintaget inte är lika stort som i fallet med grönsakspuréerna. 

För att göra en puré lägger du råa grönsaker (exempelvis morötter, broccoli, spenat eller blomkål) tillsammans med lite vatten i en mixer. Det går även bra att koka grönsakerna innan för en mjukare puré men då minskar samtidigt näringsvärdet något. Den färdiga purén kan sedan blandas i exempelvis grytor, färsrätter, lasagne eller potatismos. 

Om du provar den här metoden får du gärna skriva om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet. 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 6

Mie

Jag vet inte om jag vill kalla det metod, det är hur som helst väldigt gott med purreer av olika slag.
Min favorit är blomkålspurre, den äter jag som ”sås” till kött eller kyckling, supergott.
Palsternacka i potatismos är också gott.
Det går att hitta på hur många olika varianter som helst… endast fantasin och innehållet i kylskåpet sätter gränser! 🙂


robert

Löpare (och alla andra för den delen) som vill minska vikten utan att vara hungrig borde gå över till LCHF, det är det enda som funkar utan att du behöver vara hungrig. Jag har kört LCHF sedan januari och har tappat 12kg (89–>77kg) i kombination med mkt löpning. När man ätit fet mat i några dagar försvinner sötsuget. Du byter energikälla från kolhydrater till fett.
Vill man gå ner i vikt så finns bara en väg att gå, inget socker, inga kolhydrater.
Resten kommer gratis.
Finns många bra siter om detta men kan rekommendera http://www.kostdoktorn.se för den som vill veta mer/komma i gång.
Robert


Sebastian Lewander

@robert
Studier har visat att LCHF inte är bättre än någon annan diet över ett längre perspektiv. Det enda som fungerat (hittills) i viktnedgång är ökat proteinintag som ersättning till delar av fett och kolhydrater vilket ger mättnad och samtidigt gör det svårt att hitta dåliga produkter. Det är nämligen få dåliga produkter som innehåller mycket protein och mindre av fett/carb.
Detta såklart när man ska gå ner i vikt, ska du prestera (ex löpning) så används med fördel en lättåtkomlig energikälla.
Om någon vill ha en bra sida med sund inställning till mat och träning rekomenderar jag istället http://www.traningslara.nu och boken dom har skrivigt. Dom har en betydligt objektivare läggning än kostdoktorn
Sebastian


Petter Boman

@robert: Varför svarar du med LCHF-argumentation till en artikel som inte har ett endaste skit med LCHF att göra?
Jag är så erbarmligt trött på detta tjat (inte riktat till dig personligen, utan till hela LCHF-mobben) om LCHF i alla sammanhang hela tiden. Det är i sig inte en mirakelkur, det handlar som alltid om energi in-energi ut, och grejen med fett och protein är att de ger en snabbare mättnadskänsla, vilket gör att man äter mindre, alltså tar in mindre energi = viktnedgång. Sedan finns ju alltid grejen med dieter, att de funkar eftersom man när man börjar med en diet har BESTÄMT SIG för att gå ner i vikt, och alltså håller den strikt, vilket ger resultat. jag tror att vi ofta glömmer den variabeln, det handlar lika mycket om vilja som vilken diet man tar.
Nä, nu ska jag äta havregrynsgröt med pasta!


Norah Lindhe

LCHF är en sekt!! Jag har blivit rädd, det finns något riktigt obehagligt som lurar där bakom…


AMB

Hahhaaa, förlåt men jag måste skratta åt den kommentaren…”LCHF är en sekt”……ja vi får väl se vad framiden visar! Roligt att de vi ätit i hundra tals år har blivt något ”onaturligt” och alla odlad och raffinerad kolhydrater såsom potatis, pasta, ris, bröd etc. blivit något ”natruligt” i vår kost? Titta bara tillbaka de senaste 30 år då man från nationellt håll började ge kostråd där basen skulle vara kolhydrater (socker/stärkelse). Vad har hänt….fetmaepedemi med alla dess sjukdomar som medföljer. När ska detta få ett slut? Kanske när fler och fler vågar lita på sin egna kropp och upplever de otroliga hälsovinsterna man får genom att välja naturliga kolhydrater, fetter och proteinkällor samt dra ner mängden kolhydrater och istället höja fettet. Byta energikälla helt enkelt!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer
Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer