Fredagstipset! Det här passet tränar Hjärnfysik-Johan året om

Fredagstipset! Det här passet tränar Hjärnfysik-Johan året om


MORGONPASSET – Johan Renströms favoritpass 

UPPLÄGG
– Jag kör detta pass – som namnet avslöjar – tidigt på morgonen, oftast på söndagar. Kvällen innan gör jag i ordning allt så att jag bara behöver öppna dörren och springa ut. Ingenting kan stoppa mig, vare sig storm, kyla eller regn. Jag springer mest i skogen, lite huller om buller på måfå längs små stigar. Och om jag upptäcker en ny stig så springer jag in på den. Jag bär med mig gps-klocka, men jag mäter inte hastighet utan jag är nyfiken på att se efteråt hur och var jag sprungit. Mina morgonpass brukar vara runt två timmar. På vintern springer jag lite senare för jag vill se soluppgången och njuta av dyrbart vinterljus. Jag springer alltid i lugnt tempo, så om jag har någon med mig ska vi kunna föra ett begripligt samtal med varandra.

PASSETS SYFTE 
– Att träna fettförbränning och att bygga upp en stark aerob bas. Jag började med en timme men nu känns två timmar lagom. Studier visar att brist på snabb energi från till exempel frukostflingor leder till en rad anpassningar på cellnivå, som fler fett- och koldrivna mitokondrier.

VARFÖR GILLAR DU DET?
– Ett morgonpass är en bra start på dagen. Resten av dagen är kvar om man springer tidigt och eftersom jag springer lugnt, duger jag till att göra någonting vettigt resten av dagen. Jag äter en mycket god frukost en timme efter jag avslutat passet. Det senare är nog en av veckans höjdpunkter. Det är kanske den egentliga anledningen till att jag gillar morgonpasset så mycket.

NÄR OCH HUR OFTA TRÄNAR DU DET?
– Jag kör passet i stort sett varje helg året om, kanske inte just innan tävlingar. När jag har semester kan det bli två sådana pass per vecka.

LÄS MER
Några av de senaste inläggen på Hjärnfysikbloggen:
”Bättre vanor istället för dieter”
”Det optimala löpsteget”
”Mjölksyra är löparens bästa vän”


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Håll koll på löpformen! Här är passet du ska testa

Coach LG Skoog tipsar om hur du enkelt kollar av hur din löpning utvecklas.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs bästa tips – och 7...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer