Krönika: Rätten att kasta kläderna!

Krönika: Rätten att kasta kläderna!


I New York kastar löparna kläderna så fort det blir varmt. Korta shorts och sportbehå för damerna och endast shorts för herrarna är klädkoden, såväl bländande morgnar över broarna som heta kvällar i Central Park. Kroppstillstånd? Spelar inte så stor roll – platta såväl som mjuka magar syns i löparvimlet.

När vår systertidning Women’s Health, som jag också arbetar för, gjorde annonsen för Women’s Health Half Marathon så hade modellen svart sportbehå med tillhörande löpartajts. Med medalj runt halsen och keps på huvudet stirrade hon säkert in i kameran – tanken var att förmedla bilden av en vinnare.

Det gick tydligen inte fram. Efter en tid kom det nämligen in en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO. Ett av påståendena som framfördes var att tjejer inte springer i endast sportbehå.

Bilden fälldes aldrig för diskriminering, men jag har småkokat en längre tid över påståendet. Det är enligt mig alltid ett problem när människor sätter upp klädförbud – för det handlar nästan alltid om vad vi kvinnor får eller inte får ha på oss. Det finns också en stor grupp med tråkiga människor som tycker att olika slags kläder hör hemma i olika ålderskategorier.

På löparbanan i East River Park på nedre Manhattan pågår det kapplöpning varje tisdagskväll. Medlemmarna från diverse klubbar springer varv efter varv; intervall efter intervall. Den här träningen gör ont, men kropparna distraherar sommartid.

Efter ett pass kan min bästa killkompis och jag ofta inte sluta prata om vad vi såg – vissa minnesbilder diskuterar vi även året om. I januari snackade vi exempelvis om en snabb silverräv som måste ha varit i 50-årsåldern, men såg ut som ett hett ungdjur i kroppen. Hur var det möjligt? Motiverande och imponerande. Helt klart värt att fortsätta springa när beviset på belöningen svischar förbi. Var silverräven stolt? Det borde han vara, jag skriver till och med om honom här.

Förra sommaren, när det pågick en debatt om män fick visa sig i bar överkropp eller inte i Sverige, höll jag på att skratta ihjäl mig. Vår självbild är att vi är ett av världens mest frigjorda folkslag, men samtidigt sätter moralpaniken ofta in när hud visas.

Det kan ställas i kontrast till New York, där det faktiskt är fullt lagligt för kvinnor att promenera runt i bar överkropp. Visst är det inte lämpligt att äta lunch på en uteservering utan kläder, men när man springer får man faktiskt enligt mig bära vad man vill så länge man täcker de intimare delarna.

Njutningen eller plågan över att se någons mage varar trots allt inte speciellt lång tid när en t-shirtlös löpare springer förbi. Dessutom tycker jag att det är befriande att se vanliga avklädda kroppar som motvikt till alla retuscherade vi ständigt matas med igenom media.

I New York tvekar jag aldrig om jag ska springa i sportbehå och kjol en ångande dag i betongdjungeln. Där tycker jag inte heller att det är konstigt att se människor från min löparklubb näst intill nakna eller att snacka om nästa lopp med min lokala tatuerare som endast bär keps, shorts och sina tatueringar. När det gäller min egen avklädda stil känner jag mig aldrig utsatt eller bedömd. Det jag har på mig är en klädsel om passar temperaturen, inget annat.

Men när jag springer i Stockholm eller på Slätta en het dag börjar jag ändå alltid fundera över om det är lämpligt att springa bara i sportbehå. Melodin som spelades i huvudet på högstadiet kommer tyvärr tillbaka – vad ska folk tro? Kanske ger en runda i sportbehå intrycket av att man vill visa upp sig eller vill bli uppraggad? Kanske till och med sno någons snubbe med sin svettiga mage?

Det är skönt att känna vinden på magen en varm sommardag. Svårare än så behöver det inte vara. Det är en frihet alla löpare bör ta sig då och då.


Antal kommentarer: 11

Johan

Håller med dig till 100 %. Men vi behöver inte åka ända till NY för att hitta mer avslappnad ställning till löparkläder. Igår kväll sprang jag runt några parker och vattendrag i Köpenhamn och mötte såväl kvinnor i sport bh och män utan tröja.
Mer hud och sol till löparna!


Katia

Är det varmt så är det. springer alltid i sportbh och korta tajts om det är varmt, har inte ens tänkt på att det inte skulle vara ok för omgivningen..


Björn W.

Silverräv är ett ord vi använder alldeles för lite i svenska språket 🙂
Här i Europas huvudstad Strasbourg är vi också alldeles för strikta tror jag. Kan bara minnas att jag sett en man i parken som kör med bar överkropp & vi har ändå haft ett par veckor redan i sommar med temperaturer runt 35 gr och fuktigt som tusan. Efter att ha läst denna ögonöppnande artikel blir vi två i parken som känner vinden på magen..


Linda Assarsson

Jag springer med sport-BH numera och struntar helt i vad andra tycker! Är det varmt så är det varmt..då vägrar jag svettas i onödan bara för att vissa tycker det är olämpligt att springa i ”bara” sport-BH!


Lena Nordberg

Roligt att läsa din krönika eftersom jag själv – efter mycket tvekan – sprang i sportbehå första gången idag. Temperaturen visade på 25 grader redan klockan 8 och det var helt vindstilla. Jag, som är 48 år, var rädd för att verka för ”spännig”, men sen tänkte jag att folk måste ju fatta att det är varmt. Och det var ju inte så farligt, i fortsättningen kommer jag låta temperaturen bestämma!


Hank

Bar über! Jag har kämpat för det sååå länge. Alldeles nyss tog jag ett par varv i hagaparken i Stockholm utan överdel. Våga skita i folket!
Bra rutet!


Anna

Tack Sofia! Har också tänkt på det. Jag reser en del i mitt jobb och har fått möjlighet att erfara löpning i olika länder. Måste hålla med om att New York är väldigt avslappnad vad gäller kläder. Man accepterar att andra är mogna nog att välja vad de skall ha på sig. Sydeuropa är faktiskt värre än Sverige i den frågan. Vore faktiskt kul att få läsa en jämförande artikel om olika länder för oss som springer utomhus.


Malena

Jag bor i Atlanta i sodra USA och 3-4 manader om aret ar det runt 30-35 grader varmt – det svalnar ofta inte av innan det ar morkt vid 9. Sa for min del hade det varit omojigt att springa om jag inte kunde springa i sport-BH och shorts.
Killar ser man ofta med bar overkropp men jag ar nog lite i minoritet bland tjejerna. Man ar lite pryd och konservativ i sodra USA sa det kanske ar forkaringen, eller sa ar kraven pa tjejers utseende sa hoga att manga inte vagar springa med bar mage om den inte ar perfekt.
Jag har inte mott nagra daliga reaktioner i alla fall sa tanker fortsatta med det!
Vad galler sverige sa ar vi kanske sa ovana att se naken hud pa stan eftersom det alltid ar kallt att folk kanske kanner sig obekvama de fa veckor man kan springa med mindre klader….


Agneta

Tack för artikeln! I år har jag börjat springa i kortbyxor och sportBH, underbart att känna vinden och solen mot magen, även om min mage inte ser likadan ut som elitens Dimond league


Alberto

Grymt bra skrivet! Jag är snubbe, och fullkomligt älskar att springa i bar överkropp. Ändå har jag oftast på mig nån jäkla funktionströja när jag drar mina pass i Nacka Reservatet. Blickarna man drar till sig när man går runt tröjlös verkar vinna till slut. Mycket märkligt, egentligen.. Bodde i NYC mellan 93-95 pga musikstudier. Det är fasen kanske dags att återvända för att få lubba i fred 🙂


Emma

Hej! Så bra skrivet! Tycker själv att när man väl börjat kasta av sig kläderna blir det plågsamt svettigt att behöva sätta på mig mer än en sportbh och shorts när det är varmt. Har dock inte vågat springa så ”bar” på någon tävling ännu, just för att det inte känns helt ok för vissa. Märker också en skillnad i attityden hos dem jag möter när jag springer mer lättklädd, inte alls lika glatt hejande, lite mer av ”vem tror du att du är” blickar…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så toppar du formen – på tre veckor!

Så här fixar du formen inför säsongens viktigaste lopp – och ser till att du...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så gör du ett eget träningsläger i påsk

Är du ledig i påsk? Passa på att köra ett eget träningsläger på hemmaplan! Så här gör du.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så bygger du en starkare rygg – och förebygger ryggont

Med dessa enkla övningar rustar du din rygg för den belastning som löpning innebär.

Läs mer
Bli en bättre traillöpare i vinter

Fyra smarta tips för dig som vill utvecklas som traillöpare under vinterhalvåret.

Läs mer
Så börjar du springa långpass

Här är en enkel och effektiv metod för dig som vill komma igång med långpassträning.

Läs mer
Lördag 5 februari firar vi Löpningens dag!

Bakom initiativet till Löpningens dag, som firas den första lördagen i februari varje år, står Ingmarie Nilsson.

Läs mer