Råd kring myter om mat och träning

Råd kring myter om mat och träning


Nötter är bra efter träning?
Falskt! – Nötter är nyttigt, nötter innehåller en del protein och bra fetter som många behöver äta mer av. Direkt efter träningen ska du dock få i dig mat som kroppen snabbt kan ta upp. Om du äter för mycket fett i samband med detta kommer magen ta längre tid på sig att ta upp energin och återhämtningen blir långsammare. Spara därför nötterna till mellanmålet eller till en del av en bra frukost.

Protein ska intas både före och efter träning?
Sant! – Särskilt vid styrketräning är proteinet är extra viktigt- både före och efter träningen. Flera studier visar att det är de essentiella aminosyrorna (aminosyror som kroppen inte själv kan framställa) man vill åt och viktigast av alla verkar leucin vara. Att bara få i sig leucin räcker dock inte utan bäst effekt ger ett intag av alla de essentiella aminosyrorna. Ät alltså ett mellanmål innehållande fullvärdigt protein (bild mellanmål) innan träning och ta med ett extra kokt ägg att äta till skinkmackan efter träningen.

Att träna på tom mage är samma sak som train low?
Falskt!  Train low, compete high innebär att man kör en viss del av träningen på tomma kolhydratdepåer för att under tävling tillförs kolhydrater som vanligt. Detta sägs förbättra kroppens förmåga att använda fett som bränsle och på sätt öka uthålligheten.

Delvis är jag villig att hålla med men vad gäller konceptet att träna på långa kolhydratnivåer ska man vara medveten om att det är skillnad på att vara tom på energi (glykogen) i musklerna och att vara tom på energi (mat) i magen. Att bara skippa lunchen och sedan köra ett träningspass innebär nödvändigtvis inte att man kör ett train low-pass. Likaså kan ett hårt förmiddagspass, en bra lunch och senare ett eftermiddagspass innebära train low, lunchen har inte hunnit omvandlas till muskelglykogen.

Det finns många obesvarade frågor på huruvida train low, compete high ger bättre träningseffekt på sikt. Vissa anser att dessa träningspass sliter för mycket på kroppen och att återhämtningsperioden innan man kan träna fullt ut igen blir för lång. Men det kan vara bra, att någon gång i månaden planera in ett länge pass där man kanske äter en kolhydratfattig lunch och sedan skippa sportdrycken under passet och istället bara dricker vatten. Allt för att snabbare efterlikna känslan du har efter 40 km under loppet och på så sätt kunna förbereda kroppen bättre. Värt att testa!

Energidryck är bättre än sportdryck?
Falskt! – Sportdryckernas innehåll av kolhydrater är anpassad för att underlätta upptaget av vätska. Sportdryck innehåller även salter av ett eller flera slag. Energidrycker innehåller också kolhydrater, men i större mängd. Dessutom innehåller de koffein och/eller taurin för att pigga upp ytterligare.

Energidryck är inte lika bra som sportdryck under träningens gång, eftersom den stora mängd kolhydrater helt enkelt kan försena vätskeupptaget. Energidrycker innehåller inte heller något salt, vilket gör att saltförlusten som uppkommer under träningen inte ersätts. Under långvarig aktivitet ska du alltså dricka en anpassad sportdryck innehållande lagom mängd kolhydrater och salt för bästa effekt!

Har du frågor eller funderingar som du vill ha personligt svar på – Fråga dietisten!

Jennie Johansson – Leg. dietist AXA Sports Club


Nr 4 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Bästa skorna för trail! 14 nya modeller
  • Så springer du milen! Träningsprogram för alla nivåer
  • Så börjar du springa med din hund
  • Barnsoldaten som blev en av världens bästa traillöpare
  • Så toppar du formen
  • Forskning: Därför har du en löpares DNA
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparmat: Frukt- och valnötslimpa

Planerar du för helgens löppass? Här är vår kostexpert Emma Lindbloms goda frukt- och valnötslimpa,...

Läs mer
Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer
Fräsch vintersallad – fullproppad med goda smaker!

Denna fräscha vintersallad är perfekt i lunchlådan – eller på middagsbordet!

Läs mer
Sötpotatis- och kokosgryta

Recept av Dietistens Val: Här har vi inte snålat på smak! Sötpotatisens sötma ihop med den heta curryn blir en...

Läs mer