Så laddar Team Asics Go Run It inför Ultravasan

Så laddar Team Asics Go Run It inför Ultravasan


FRIDA MICHOLD – Ultravasan 45
Fridas blogg 

Jag känner en stark blandning av känslor med en vecka kvar till loppet. Fruktansvärt spännande att få se hur kroppen reagerar på sträckan. Vad kommer vara tuffast, den mentala eller den fysiska tröttheten? Jag är lite nervös, men känner samtidigt ingen press eftersom det är mitt första långlopp någonsin, vore bara dumt att ha några förväntningar.

Det jag hoppas på är en bra känsla och att jag lär mig något under loppet. Mest av allt ska det bli riktigt roligt att få anta min första utmaning med Asics Go Run It (Frida avstod Stockholm Marathon på grund av problem med hälen, reds. anm.)!

Så lägger jag upp träningen
Vi har ju förmånen att få springa efter LG:s träningsprogram, vilket gör det hela lättare när man som jag aldrig har sprungit i närheten så här långt tidigare. Jag tränar efter programmet och känner att det händer saker både mentalt och fysiskt. Att ”bara” följa ett träningsprogram kan dock vara svårare än det låter. Det är trots allt en själv som måste utföra själva träningen. I sommar har jag lagt mycket energi och tid på löpning och tagit mig igenom hårdare pass än någonsin tidigare. Fantastiskt roligt och definitivt en utmaning i en späckad vardag.

Så äter och dricker jag 
Jag har egentligen tränat alldeles för lite på att inta energi under längre pass. Den biten får jag helt enkelt hoppas kommer fungera hyfsat ändå, hoppas att magen vill samarbeta! Inför loppet tänker jag inte mixtra för mycket med maten. Äta saker jag är van vid och som kroppen mår bra av – och äta tillräckligt. Lyssna på kroppen och ta hand om den lite extra inför den kommande utmaningen.

Övrig uppladdning! 
Sömnen tror jag är en viktig uppladdningsfaktor. Inte minst för att man ska orka koncentrera sig och vara med mentalt under så lång tid som loppet kräver. En annan viktig sak är att känna sig bekväm med utrustningen, ha sprungit in skorna ordentligt och så vidare.

JOSEFINE ANTONSSON – Ultravasan 45
Josefines blogg

Eftersom jag ”bara” ska köra 45 km-loppet så är jag inte livrädd, snarare väldigt peppad. Jag klarade ju att springa en mara i juni så det här borde inte bli några problem även om det självklart är annorlunda att springa i terräng. Det ska bli väldigt roligt och spännande att uppleva ett ultralopp och jag ställer inga krav på mig själv att springa snabbt och placera mig bra, jag ska försöka njuta i stället. Vem vet, kanske får jag mersmak och vågar mig på hela sträckan nästa år…

Så lägger jag upp träningen
Det här blir en riktigt lugn vecka träningsmässigt. LG kallar det ”ladda batterierna”-vecka. Jag kommer att köra tre korta löppass, ett distanspass på 40 min, ett tröskelpass på 20 min och ett distanspass på 30 min (det sista passet kör jag dagen innan loppet). Jag ska helt enkelt försöka spara på krafterna till lördag. 

Så äter och dricker jag
Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på mat och dryck alls men jag ska försöka äta ordentligt, kanske lite mer än vanligt mot slutet av veckan. Under loppet kommer jag att ha med mig lite nötkräm, sedan kommer jag nog att äta ”vanlig mat” på matstationen efter ungefär halva sträckan. Jag tror inte jag kommer att hålla ett högre tempo än att magen klarar det. 

Övrig uppladdning!
Det här är en ruskigt intensiv vecka med jobbstart för min man, skolstart för vår sexåring, planeringsdag och diverse möten på jobbet och en hel del annat på kvällarna. Jag har inte tid att tänka så mycket på loppet om jag ska vara ärlig. Men jag ska åtminstone försöka gå och lägga mig i tid på kvällarna. Jag bestämmer inte vad jag ska ha på mig under loppet förrän mot slutet av veckan, då jag vet mer säkert hur vädret blir.

MARCUS HARTMANN – Ultravasan 90
Marcus blogg

Jag har varit lite orolig att kroppen och fötterna inte ska hinna återhämta sig efter Stockholm Ultra, men nu känns det helt okej. Nu är tankarna bara på vilken härlig upplevelse det ska bli att springa genom det vackra Dalarna, och hur kul det ska bli att träffa de andra i teamet. 

Så lägger jag upp träningen
Jag har precis avslutat en veckas total vila efter Stockholm Ultra 100 kilometer och kommer köra några lätta och lugna pass sista vecka. Fokus är bara på att hålla igång benen. Målsättningen är att det ska kännas lätt och skönt i benen på fredag kväll.

Så äter och dricker jag
Jag äter ungefär som vanligt, kanske lite mer pasta från och med onsdag. Sen kör jag en del vätskeersättning, med magnesium, och extra mycket vatten. På morgonen, eller natten, innan loppet äter jag en frukost som jag vet att magen klarar av och som inte kommer sätta sig ”på tvären” i magen.

Övrig uppladdning!
Jag har två barn som är fyra och två år, så sömnen styr jag inte så mycket över… Försöker att komma i säng i tid på kvällarna så att jag får åtminstone 6-7 timmar per natt. Jag tänker mycket på loppet och hur jag hoppas att det ska kännas och hur det kommer att se ut på vägen. Dagarna direkt innan försöker jag tänka mycket på känslan när jag går i mål, och hur bra det kommer att kännas. 

SANNA BRYNGELSSON – Ultravasan 90
Sannas blogg

Jag är jättepeppad på att springa efter att jag har varit sjuk, men jag är också lite nervös över hur kroppen kommer att kännas. 90 kilometer är väldigt långt och det kommer att kännas i benen.

Så lägger jag upp träningen
I vanliga fall hade jag trappat ned lite på träningen och kört ganska lugnt efter LG’s schema men eftersom jag har varit sjuk så hoppas jag på att bli frisk tills på lördag.

Så äter och dricker jag
Ungefär en vecka före ett ultralopp brukar jag dricka ett glas resorb och ett glas rödbetsjuice om dagen. Genom att dricka vätskeersättning ser jag till att jag har bra saltnivåer inför Ultravasan. Gällande maten äter jag ungefär som vanligt, lite mer kolhydrater men drar ner på fiberrik mat som sallad och riktigt grovt bröd för att undvika en stressad mage på loppdagen. Under loppet försöker jag att hålla en jämn energinivå genom att börja äta tidigt i loppet men inte gel utan mindre snabb energi så som bars, gel sparar jag till senare i loppet. Jag försöker även hålla en jämn vätskenivå genom att dricka vatten och sportdryck. Det är viktigt att inte vätska ur alla salter i kroppen utan att försöka få i sig salter medan man springer. I slutet av loppet äter jag det som kroppen klarar av och det som jag känner mig sugen på, all energi är bra energi i det läget.

Övrig uppladdning!
Jag försöker att sova mycket veckan innan ett lopp och speciellt inför detta lopp då starten går klockan fem på morgonen. För att förbereda mig mentalt inför Ultravasan så lyssnar jag på ett mentalt träningsprogram för marathonlöpare en gång om dagen veckan innan loppet. Till start kommer jag att ta med mig en drop-bag med extra kläder, skor och energi som jag kommer att kunna hämta ut under loppet. Jag kommer också att ta med överdragskläder som jag kan ha före och efter loppet. 

ANDERS LARVIA – Ultravasan 90
Anders blogg

Är jättepeppad trots att jag inte kunnat träna ordentligt men är samtidigt livrädd och har en enorm respekt för distansen. Kanske är det naivt att tro att det ska gå med så få mil i benen men jag vill verkligen genomföra loppet. Tror att det kommer bli en fantastisk upplevelse och ett minne för livet. Samtidigt känns det skönt att inte ha samma press på sig själv att prestera som inför andra lopp utan bara fokusera på upplevelsen. Klart det kommer bli extremt jobbigt mot slutet men jag ska försöka njuta så mycket som möjligt hela vägen till målet i Mora.

Så lägger jag upp träningen
Jag har dragits med löparknä ända sen Stockholm Marathon, var länge osäker på om jag skulle kunna genomföra Ultravasan och det är först nu i augusti som jag kunnat springa för fullt. Därför kör jag på med mycket mängd även den sista veckan för att få så många mil i benen som möjligt. Jag körde mitt sista långpass nu helgen före.

Så äter och dricker jag
Eftersom jag inte hunnit med några långpass att tala om har jag heller inte hunnit träna på att ta in energi. Jag kör lite på volley med risk för magpaj men kommer försöka äta och dricka rejält på varje station. Har inga tidsambitioner och kommer ta det lugnt och hoppas därför att magen är snällare när tempot sänks. Dagarna före laddar jag upp med kolhydrater i kubik, både i fast och flytande form. Mycket chips och godis.

Övrig uppladdning
Kommer försöka se till att sova bra hela veckan innan och vara utvilad. I och med den tidiga starten räknar jag med att inte sova särskilt mycket natten innan loppet. Har inte riktigt bestämt mig än för vilka kläder och skor jag kommer använda men funderar på att försöka byta skor halvvägs och inte springa med varken ryggsäck eller vätska. 

Här kan du läsa mer om Team ASICS Go Run It

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Nu vet vi vem som får springa New York City Marathon 2016!

Nu vet vi vem som får springa New York City Marathon 2016!


Vi säger stort grattis till Josefine som kammade hem flest röster när vi bad er läsare välja vem ni tycker ska få startplats och resa till TCS New York City Marathon 2016!

Årets lopp arrangeras idag söndag 1 november, så Josefine har ett år på sig att vässa sin maratontoppform. I våras gjorde hon debut på distansen när hon och resten av Asics Go Run It-gänget tog sig an sin första utmaning, ASICS Stockholm Marathon. Josefine gick i mål på imponerande 3.24, men det var först under sommaren som hon insåg att maraton är något för henne.   

– Jag har länge haft dåligt självförtroende när det gäller längre distanser men Ultravasans 45 kilometer i terräng gav mersmak. 

Hon listar Ultravasa-helgen som säsongens höjdpunkt och riktar ett stort tack till coach LG Skoog och till sina nyfunna team-vänner Anders, Marcus, Frida och Sanna. Josefines målsättning inför sin maratonsatsning är tydlig, hon ska spränga drömgränsen 3 timmar.

– Att få chansen att göra det i New York känns jättekul! 

Tack till alla ni läsare som röstade – och grattis Jennifer Svensson som vinner en helårsprenumeration på Runner’s World!

LÄS MER

Josefines Asics Go Run It-säsong i bilder

Alla blogginlägg och artiklar om Asics Go Run It

Spännande toppkamp i New York Marathon 2015

Antal kommentarer: 5

Karin Schultz

Grattis Josefine!


Zandra Buud

Grattis 🎉


CoachLG

Välförtjänt och en mycket intressant start. Lycka till Jossan!


Josefine

Tack, tack och tack! Ska bli sjukt kul.


anonym

Alla alternativ var bra, men att rösta på dej var självklart. Jag vet inte om du själv ens inser hur begåvad löpare du är (LG ser det säkert) och det skall bli jätte intressant att se hur bra du blir om du kan träna lite mera mängd. Lycka till!Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!


Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar för bara 546 kronor! Välj mellan färgerna vit, svart eller rosa.

Vårt erbjudande
• 6 nummer av Runner’s World (ordinarie butikspris: 594 kronor).
• Defunc trådlösa TRUE GO-hörlurar (ordinarie pris 499 kronor).
• Sammanlagt värde: 1093 kronor.

 • Din rabatt: 50 %, ditt pris: 546 kronor!

Här gör du din beställning!

 

Med Runner’s World får du:
✔️ Världens ledande löpartidning
✔️ Träningstips av experter och elitlöpare.
✔️ Extra mycket sko- och pryltester
✔️  Läsningen för alla som springer, från nybörjare till proffs,
✔️ Tips och råd om träning, teknik och nya prylar
✔️ Allt om de stora loppen
✔️ Inspirerande resereportage
✔️ Runner’s World digitala tidningsarkiv
✔️ Runner’s Worlds app

*Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

 

Här gör du din beställning!

 

Defunc TRUE GO-modellen är för den som vill ha en kraftfull ljud- och kommunikationsupplevelse- TRUE GO passar för långvarig lyssning utan att bli obekväma genom vår världsunika, egenutvecklade MultiTip™-design som ger en bättre ljudupplevelse samt håller dina lurar på plats för ökad komfort.

Funktioner:

 • 22 timmars speltid
 • Superb säker passform
 • Kraftfullt ljud
 • Långvarig komfort
 • Touch control
 • Bluetooth 5.0
 • USB-C
 • 10 m trådlös räckvidd
 • Laddningsbox ingår naturligtvis

Här gör du din beställning!

Experternas sista-minuten-tips inför Lidingöloppet

Experternas sista-minuten-tips inför Lidingöloppet


I morgon lördag 26 september är det dags för 51:a upplagan av världens största terränglopp. Förutom alla tusentals motionärer är det ett starkt elitfält som gör upp om topplaceringarna i årets Lidingölopp.

LÄS MER: Starkt elitfält laddar för Lidingöloppet

Ett av de välkända namnen i startlistan är Jonas Buud som för bara två veckor sedan vann VM-guld på 100 kilometer, och några veckor innan dess krossade sitt eget banrekord på Ultravasan. Efter VM har han han dragits med en förkylning och kommer inte att springa på hundra procent, men ser ändå fram emot att än en gång stå på startlinjen på Lidingö. Hans två viktigaste tips till alla Runner’s World-läsare som ska springa loppet är:

 • Gör inga stora förändringar i din kost utan ät som vanligt när du laddar inför loppet. Om du inte vanligtvis brukar äta flera kilo pasta kommer du garanterat att få ont i magen om du gör det kvällen innan loppet.  
 • Var ute i god tid, så slipper du lägga onödig energi på att vara nervös för att inte hinna i tid till starten.

Fler sista-minuten-tips – från coach LG Skoog

 • Kvällen före loppet bör du förbereda din utrustning. Dina skor ska vara väl insprungna, nummerlappen fastsatt på linnet/tröjan, tidtagarchipet klart, och shorts/tajts och strumpor prövade på minst tre träningspass så att du vet att de inte ger skavsår.
 • På tävlingsdagens morgon smörjer du armhålor, bröstvårtor och ljumskar med vaselin. Är du mycket känslig för skavsår kan du istället tejpa bröstvårtorna med coachtejp eller kirurgtejp.
 • Ät en rejäl frukost tre till fyra timmar före starten. Då hinner kroppen bearbeta födan och du hinner tömma tarmen innan loppet. Drick vatten och lite svag sportdryck fram till start. 
 • Ägna dig också åt positiva tankar, till exempel: Idag är det min dag, vad roligt det ska bli! Jag känner mig i kanonform! Väl i startområdet värmer du upp med lite lätt jogg och dynamiska rörlighetsövningar för att väcka musklerna. Du är redo. Det här är din dag.
Stort lycka till, vi ses på Lidingö!

LÄS MER: 17 tips – Från start till mål i Lidingöloppet


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Så ska du träna för att bli snabbare på milen

Så ska du träna för att bli snabbare på milen


En gemensam nämnare för de löpare som springer riktigt fort på 10 000 meter, är att de tränar väldigt mycket. Grunden är generellt ett stort antal distanspass i moderat tempo, kombinerat med två till tre kvalitetspass samt ett långpass per vecka. Ta till exempel Sveriges just nu snabbaste man på 10 000 meter, Mikael Ekvall. Han springer oftast 18 till 19 mil per vecka, inklusive distanspass, intervaller, trösklar, backträning och långpass.

Men nu har kanske inte alla målsättningen att springa 10 000 på 28.31, som Ekvall har gjort. De flesta siktar snarare på att fixa milen under 60, 50 eller 40 minuter. Då kan man klara sig med betydligt mindre mängdträning och istället fokusera på fart. Om du vill greja milen på 60 minuter kan det räcka med 2-3 pass i veckan innehållande distanspass på 10-12 kilometer, intervallträning i form av ”tusingar” (t ex 4 x 1 000 meter) och backträning.

Om du däremot har som mål att klara milen under 40 minuter så krävs det betydligt mer träning. För att lyckas med detta behöver man oftast genomföra minst fyra till fem pass i veckan. Enligt LG Skoogs träningsupplägg bör distanspassen ligga på 12-18 kilometer i 4.30-5.00-minutersfart, och tempot på tusenmetersintervallerna ska vara kring 3.40-3.45 minuter per kilometer. Vad gäller backträningen föreslår LG att du springer 10 x 1 minut uppför i din milfart, med joggvila nerför backen. Tröskelpassen kan till exempel bestå av 3 x 10 minuter i 4.10-tempo, med två minuter joggvila mellan intervallerna. Så vill du få snabba fötter på milen – spring mycket!

Och du, våga testa 10 000 meter på bana – det är tufft men roligt. Och du slipper fundera över om banan var för kort eller inte!

Här hittar du alla artiklar och blogginlägg från Team ASICS Go Run It

Antal kommentarer: 6

Marcus

”Enligt LG Skoogs träningsupplägg bör distanspassen ligga på 12–18 kilometer i 4.30–5.00-minutersfart”
80/20, någon?


LG Skoog

Marcus: en exempelvecka kan vara
Måndag 8×1000 m (3.45) 90 SEK vila
Tisdag. Distans 14 km 4.45
Ons vila
Tors. Backe 60-50-40-30-20 SEK x 2 totalt 10 backar
Fre distans 14 km i 4.45
Lör vila
Sön distans 18 km i 5.00 min/km


Jan Stensson

Farterna du skall träna i är individuellt anpassade till perfektion genom ”DANCAN”…new invented proffesionel running system.


J.S COACHING

Är det ett måste att träna väldigt mycket för att bli så bra på 10000m som talangen räcker till? Nej,är mitt välgrundade svar….det räcker med 6 pass i veckan!
Jan Stensson


Peter

@ Marcus
80/20 metoden lämpar sig inte man inte springer minst 10 pass/vecka.
På motionärsnivå blir det därmed svårt att tillämpa den metoden. Mannen bakom 80/20 metoden säger själv. ..”go hard or go home”.
Som motionär ska man enligt honom springa antingen jätte långsamt eller jätte fort. Mellanmjölkspass bör man undvika.Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Häng med Team ASICS Go Run It inför Berlin Grand 10

Häng med Team ASICS Go Run It inför Berlin Grand 10


NÄSTA UTMANING – VÅGA SPRINGA SNABBT!
Team ASICS Go Run It tar steget mot sin tredje utmaning som tar dem till Berlin. Här har världsrekordet i maraton slagits flest gånger och det kanske inte så konstigt med tanke på att staden är mer eller mindre platt som en pannkaka. Så om det går att springa snabbt på maran där borde det väl inte vara något problem för teamet att överträffa sig själva på milen under loppet ASICS Grand 10 Berlin den 11 oktiober.

Coach LG Skoog har delat ut träningsprogrammen och i deras bloggar hittar du gängets tankar och träning inför utmaningen:  

Josefine – Med sikte på 10 km i Berlin”Målet för Berlin är sub 37. Det lär bli tufft men om jag inte blir sjuk eller skadad och har en riktigt bra dag den 11 oktober tror jag att det är fullt möjligt!” – 

Anders: Lagen om alltings jävlighet”Ber till Gudarna att det inte kommer sätta käppar i hjulet för löpningen. Ska gå och få den undersökt nu i veckan. Är det nånstans man inte vill ha ont så är det ju i ryggen. Fan fan fan!” 

Frida: Lycka är att springa snabbt”Resten av passet flöt på i samma stil. Det var som att jag kände ett nytt samspel mellan andning, armpendling och stegfrekvens. Kontrollerat och hårt, men lätt. Sådär lätt som det känns under ett bra pass.” 

Marcus: Ny månad – nya utmaningar”Just nu ser jag verkligen fram emot att springa fort. Jag kommer inte sakna de riktigt långa långpassen, inte på ett tag i alla fall…” 

Sanna: Kort och snabbt”Det är utan tvekan den utmaning som jag är mest nervös inför och jag vill verkligen prestera på det loppet. Nu kommer det att handla om tid och om hur väl jag kan hantera den höga ansträngningsnivån som ett snabbt lopp på tio kilometer innebär.” 

LÄS MER: Alla artiklar om Asics Go Run It

Första utmaningen, juni 2015: Direkt från målet i Stockholm Marathon

Andra utmaningen, augusti 2015: Så gick det för Asics Go Run It i Ultravasan 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Pannben och pallplats – Så gick det för Team ASICS Go Run It i Ultravasan

Pannben och pallplats – Så gick det för Team ASICS Go Run It i Ultravasan


Det var ett taggat gäng löpare som styrde mot Dalarna i fredags eftermiddag. Efter en kort natt lämnade Marcus Hartmann, Anders Larvia och Sanna Bryngelsson hotellet vid 2:30 på lördagsmorgonen för att åka till starten i Sälen. Klockan 5:00 gick startskottet i den kyliga morgonen, titta gärna på videon från startögonblicket på vår instagram.

Anders, Sanna och Marcus gjorde fina prestationer i det klassiska vasaloppsspåret. Anders sprang sitt första ultralopp på tiden 9:16:21, Sanna klarade damernas medaljtid med över en timme till godo (10:26:59) och Marcus, som bara två veckor tidigare sprungit Stockholm Ultra 100 km, kämpade sig i mål på 11:23:16. 

Anders: Ultravasan 90 – Race Report

Sanna: Race report – Ultravasan 90

Marcus: Ultravasan – vilken resa

Fyra timmar senare tog Josefine Antonsson och Frida Michold plats i startfållan i Oxberg för att påbörja sina 45 kilometer till målet i Mora. Josefine (som debuterade på maratondistansen i årets Stockholm Marathon) var osäker på sin kapacitet, men gjorde ett lopp som gick långt mycket bättre än hon vågat hoppas på. Som tredje dam korsade hon mållinjen på 3:23:09. Pallplats! Drygt tio minuter senare gick Frida i mål, och trots magproblem och frossa under loppet slutade hon på en sjundeplats på 3:36:31. 

Josefine: Min debut som ultralöpare

Frida: En annan typ av Ultravasa

Grattis till väl genomförda lopp och bra jobbat coach LG – vilka adepter du har!

Vi var såklart på plats för att följa och supporta teamet under helgen. Här är bilderna från målgången, direkt från vår instagram. Du följer oss på @runnersworldswe

@runnersworldsweTeam ASICS Go Run It fixar en pallplats i Ultravasan 45 genom Josefine ”Jag har aldrig sprungit ett långpass över 20 km” Antonsson.

@runnersworldsweOch Frida spurtar in på en fin sjundeplats på Ultravasan 45.

@runnersworldsweDå hälsar vi Anders välkommen i mål på Ultravasan 90 km som första löpare från Team ASICS Go Run It!

@runnersworldsweSanna did it!

@runnersworldsweAtt köra Stockholm Ultra 100 km och Ultravasan 90 km inom ett par veckor är respekt. Dag för vila nu.

NÄSTA UTMANING – VÅGA SPRINGA SNABBT!
Nu fortsätter vi att ta nästa steg mot nya mål med TEAM ASICS GO RUN IT genom att bjuda dem på en utmaning i Berlin. Här har världsrekordet i maraton slagits flest gånger och det kanske inte så konstigt med tanke på att staden är mer eller mindre platt som en pannkaka. Så om det går att springa snabbt på maran där borde det väl inte vara något problem för teamet att överträffa sig själva på milen under loppet ASICS Grand 10 Berlin. 

Häng med på www.runnersworld.se/ASICSGORUNIT och inspireras av gängets väg mot den perfekta säsongsavslutningen!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in