Slipp skador i år – här är kostvalen som gör skillnad!

Slipp skador i år – här är kostvalen som gör skillnad!


Löpning är, som många vet, en skadedrabbad idrott; jag tror att de flesta löpare någon gång har varit skadade eller har haft känningar av något slag. Vad kan man då göra för att hålla sig skadefri? Några huvudpunkter är att träna rätt, lyssna på kroppen, sova, ägna sig åt prehab och rehab. Samtidigt bör man också se över sin kosthållning. Man kan inte äta sig skadefri men det finns några saker man kan tänka på vad gäller kosten, för att såväl förebygga skador som att hjälpa kroppen att läka.

Att ha energi- och näringsbalans kan på lång sikt hjälpa dig att undvika skador. Du bör också ha kontroll på din kroppsammansättning; för hög eller för låg fettmassa kan göra dig mer skadebenägen. Du som springer mycket kan därför med fördel låta mäta din kroppsammansättning regelbundet. Låg andel kroppsfett kan bland annat öka risken för benskörhet, medan en hög mängd kroppsfett kan öka belastningen på ligament och leder.

Kroppsammansättningsmätningar kan också vara på sin plats under en rehabperiod, så att du har kontroll på eventuell förlust eller ökning av muskelmassa och fettmassa. Vanliga varningssignaler om att långvariga skador är på gång (förutom de klassiska känningarna som många ignorerar) är större förändringar i kroppsvikten eller kroppsammansättningen, samt hos kvinnor frånvaro av menstruation. Upptäcker du något av detta bör du kontrollera ditt energiintag. I vissa fall kan det också vara bra att uppsöka läkare för att kontrollera att allt står rätt till.

Jag upplever att många idrottare förändrar sina kostrutiner markant vid skada. Många slarvar och äter mer chips, godis och läsk. Vissa byter till och med ut sina vanliga måltider mot sötsaker eller gör sämre matval. Detta kan leda till viktuppgång eller kroppsammansättningsförändringar, och därmed försämra läkningsprocessen.

Många upplever att de gör bättre matval när de kan träna som de vill, andra drar ned på sitt energiintag i samband med skada för att förhindra viktuppgång. De räknar inte alternativ träning som ”riktig” träning, trots att även denna kostar energi. Då kan man hamna i negativ energibalans, vilket kan förhindra läkningen.

Läs också: 5 matval som får dig att sova bättre – och springa snabbare!

Energiintaget måste förstås anpassas till träningsmängden. Kan man inte träna alls behöver kroppen antagligen mindre energi men en allvarlig skada kan öka energibehovet med upp till 20 procent, vilket är viktigt att tänka på.

Att äta tillräckligt med protein under läkningsprocessen och rehabiliteringen är viktigt – proteinet hjälper till att bygga upp vävnader, som till exempel muskler. Man bör äta 20–25 gram per måltid eller 0,25–0,30 gram per kilo kroppsvikt jämt fördelat på måltiderna, som bör intas ungefär var tredje timme. Du hittar 20–25 gram protein i till exempel cirka 100 gram kyckling- eller laxfilé alternativt i 150 gram quorn eller 200 gram blandade bönor. Många löpare får normalt i sig de här mängderna. Även kolhydrater är viktigt för läkningen; ät kolhydrater före och under själva rehabträningen, för att få optimal effekt.

Optimala nivåer av vitaminer och mineraler är också viktigt för läkningsprocessen. Rekommenderat intag av kalcium och vitamin D hjälper till vid läkning och kan eventuellt förhindra uppkomsten av frakturer. Vid sår bör man optimera sitt intag av vitamin A, C och zink men det finns ingen forskning idag som säkerställer att tillskott förbättrar läkning – välj hellre livsmedel som innehåller rikligt med dessa ämnen. Kroppen strävar konstant efter balans så mer är inte bättre, utan de rekommenderade nivåerna är ofta tillräckliga för att få positiva resultat.

Du bör även tänka på ditt alkoholintag, eftersom alkohol försämrar läkningen av sår. Det beror antagligen på en minskad inflammatorisk respons. I djurstudier har man också upptäckt att alkohol försämrar muskelsyntesen (uppbyggnaden) och ökar muskelnedbrytningen. Man har nyligen dokumenterat liknande resultat hos människor. Alkohol kan också göra att man blir mindre smärtkänslig och därför lättare överanstränger sig – vilket kan leda till att skadeperioden förlängs.


Nr 5 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Fem farthöjande pass du måste testa
  • Det händer vid överträning
  • Ätstörning? Symtom du ska ta på allvar
  • Artros i knät?
  • Nya sköna löparskor
  • 6 enkla sätt att testa formen
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Håll koll på löpformen! Här är passet du ska testa

Coach LG Skoog tipsar om hur du enkelt kollar av hur din löpning utvecklas.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Höj farten – spring intervaller!

Här är fem tuffa pass för dig som vill få upp farten.

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer
Coachens bästa backpass!

Backträning kan göra under för både löpsteget och flåset. Här hittar du coach LG Skoogs bästa tips – och 7...

Läs mer
Förenkla din träningsvardag – 10 smarta tips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – så får du mer tid för din träning!

Läs mer