Spring kortare och bli en snabbare löpare

Spring kortare och bli en snabbare löpare


Det är därför som elitlöpare, oavsett om de springer 5 000 meter eller maratonlopp, alltid drar ner på distansen under en period varje säsong. Att under en begränsad tid träna för korta tävlingsdistanser har positiv effekt för stegfrekvensen och ger mer kraft i steget.

Det gör i sin tur att du blir en effektivare och i förlängningen snabbare löpare när du väl ökar distansen igen.

Att under en tid gå ner i distans kan också ge mycket positiva effekter på det mentala planet. Chris Solinsky, som var den förste amerikanen att springa 10 000 meter under 27 minuter, började under april förra året att springa 1 500-meterslopp. Som bäst klockades han på 3.35.89. 

– Om man bara springer samma distans om och om igen är det lätt att sätta mentala gränser för hur fort man vågar springa, säger Solinsky.

HALVERA 
Sikta in dig på en distans som är två till tre gånger kortare än den du brukar tävla på. Månaderna innan Paula Radcliffe vann VM i maraton 2005, sprang hon inte bara 5 000- och 10 000-meterslopp, hon sprang också ett 1 500-meterslopp på 4.13.13, och ett 3 000-meterslopp på 8.50.18.

FOKUSERA 
Du får varken den fysiska eller mentala kicken du söker om du bara hoppar in i ett 5 000-meterslopp samtidigt som du fortsätter din vanliga maratonträning. Ta åtminstone en månad då du tränar specifikt för en kortare distans under minst ett träningspass i veckan. Det ger musklerna tid att anpassa sig till ett snabbare och mer kraftfullt löpsteg.

SNABBA UPPREPNINGAR
Du behöver inte mer än en veckas återhämtning mellan 1 500- och 5000-meterslopp, så satsa på att sätta personbästa på den korta distansen vid ett par, tre tillfällen samtidigt som du fortsätter fartträningen mellan tävlingarna. Du kanske inte lyckas med personbästa vid första försöket, men för varje lopp kommer du att bli starkare och snabbare. 

VÄRDERA DIN STYRKA 
Efter en period med träning för kortare distanser behöver du faktiskt inte gå tillbaka till ditt vanliga träningsschema – om du märker att den nya träningen funkar för dig. Det finns flera exempel på löpare som prövat en ny distans och upptäckt att de har betydligt större talang för den än de hade för den tidigare distansen.

En medelmåttig maratonlöpare kan visa sig vara en glimrande 10 000-meterslöpare och en medelmåttig 10 000-meterslöpare kan visa sig vara en fartkanon på 1 500 meter. Vem vet vad du har för potential?


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Lars Björnfot

Hej Jonas!
Jag har faktiskt testat i år att träna och tävla för kortare lopp. Igår sprang jag fort mellan två lyktstolpar och joggade sakta mellan två med med klubbkompisarna Tord Trolin och Åsa totalt . Passet tog 52 minuter.Iförgår körde jag snabbt tio minuter på 6 km. Då joggade jag 10 minuter innan. Mina hälsenebesvär försvann hastigt och lustigt i år


Fredrik Vrang

Intressant, men det är inte solklart vad som menas med att ”dra ner på distansen” och ”gå ner i distans” i artikeln. Finns det även en koppling mellan tävlingsdistans och total träningsvolym, dvs om man vill börja fokusera på 1500 meter i stället för 5000 meter, innebär det med automatik att man även går ner i volym?Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Behåll motivationen i höst! Del 3 | Korta intervaller

Favoritpassen som inte lämnar minsta utrymme för tristess – eller blåfrusna kroppsdelar.

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Behåll motivationen i höst! Del 2 | Tröskelpass och långa intervaller

Här hittar du coach LG Skoogs bästa tröskelpass och långa intervaller.

Läs mer

Behåll motivationen i höst! Del 1 | Högintensiva distanspass

Coach LG Skoog tipsar om sina favoritpass inför höstens träning. I del 1 hittar du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Så orkar du ännu längre!

Så här ser du över din vätskebalans, undviker kramp och justerar ditt kolhydratintag under passen...

Läs mer
Höstens bästa löppass

Bekvämt och kul – och du blir snabbare på kuppen! Progressiv distanslöpning är perfekt höstträning. Så här gör du.

Läs mer
Så väljer du rätt intervallvila

Utgå från de här tipsen när du planerar din vila mellan intervallerna.

Läs mer