Ät och drick kallt så du orkar ordentligt
Spring längre med slushies
En nyligen genomförd studie visade att koncentrerad saft eller juice med krossad is före löppasset kan hjälp dig springa 20 procent längre (mätt i tid) än samma mängd koncentrerad saft eller juice utblandad med kallt vatten. Den krossade isen kyler helt enkelt kroppen bättre än kallt vatten – och en sval kropp presterar bättre än en överhettad.
Mixa koncentrerad saft eller juice med is. För ett nyttigare alternativ: Mixa valfri mängd frysta bär, honung och is. Om du inte har någon mixer häller du istället bär- och honungsblandningen över isbitar i ett glas.
Minska risken för inflammationer med kalla soppor
I Sverige äter vi oftast soppa för att värma oss. Men en kall, fräsch soppa, gjord på en variation av antioxidantrika grönsaker hjälper till att motverka ömhet och inflammationer i musklerna. kyl av
Gazpacho
(4 portioner)
- 1/2 vitlöksklyfta,
- 1/2 dl olivolja
- 250 g tärnade tomater,
- 1/2 tärnad röd paprika,
- 1/2 tärnad gurka,
- 1/2 skivad rödlök,
- 1 msk vitvinsvinäger
- Salt och peppar
- (Eventuellt 1 skiva vitt bröd )
Tärna alla ingredienser, blanda dem i en skål, tillsätt 2 dl kallt vatten och mixa alltsammans med en stavmixer. Tillsätt eventuellt 1,5 dl kefir och garnera med färsk basilika.
Ladda upp med kalla fruktsoppor
En riktigt kall fruktsoppa ger såväl svalka som vitaminer, kolhydrater och fibrer inför och efter löppasset.
Isande rabarbersoppa
(4 portioner)
- 500 g rabarber i bitar
- 7 dl vatten
- 1, 25 dl fruktsocker
Redning:
- 2 msk potatismjöl
- 0,5 dl vatten
Garnering:
- 1 citron i tunna skivor
- Isbitar
Koka rabarbern i vattnet i 5 minuter. Sila vattnet och koka upp det på nytt. Rör ut potatismjöljet i vatten och red av soppan. Låt svalna, smaka av med fruktsocker och kyl. Servera soppan med citronskivor och isbitar.
Öka blodcirkulationen med isglass
Isglass behöver inte vara onyttigt, särskilt inte om du gör din egen. Frukten ger dig C-vitamin och kalium, som är bra för din blodcirkulation.
Mixa dina favoritfrukter och bär. Fyll glassbehållare med fruktjuicen (finns i välsorterade matbutiker) och frys.
Stärk immunförsvaret med yoghurtglass
Yoghurtglass har en lätt sötsyrlig smak. Den du gör själv innehåller mer näring och mjölksyrabakterier som stärker immunförsvaret – än den du köper färdig.
Citronyoghurtglass
- 1 liter vaniljyoghurt, eller naturell yogurt
- 2 dl socker
- 1 dl färskpressad citronsaft
- 1 msk rivet citronskal
- 1 tsk vaniljsocker
Lägg en silduk eller ett kaffefilter i en sil och ställ silen över en bunke. Häll i yoghurten, ställ bunken i kylskåpet och låt yoghurten rinna av över natten. Blanda yoghurten med resten av ingredienserna. Rör om yohurtglassen ett par, tre gånger under infrysningen för att undvika iskristaller. Beräknad frystid: 3-4 timmar.
Alternativ: Använd 500 ml turkisk yoghurt och tillsätt lite vaniljsocker. Då kan du hälla krämen i en form och ställa in den i frysen direkt, men glöm inte att röra om under frystiden.
Påskynda återhämtningen med smoothies
Krämiga smothies ger dig både kolhydrater och protein som underlättar återhämtningen efter löppasset. Dessutom minskar antioxidanterna i frukten och bären den oxidativa stress på kroppen som ett ansträngande träningspass medför.
Smoothie med bär eller frukt
- 1/2 dl vaniljyoghurt eller mild yoghurt naturell
- 1/2 banan
- 1 dl bär eller 1 frukt, till exempel kiwi eller mango
För extra protein, tillsätt ett ägg. Vill du ha en riktigt kall smothie, använd frysta bär.