Blogg

Ibland är det bäst efteråt


Hur roligt passet än är går det inte att komma ifrån att det vissa dagar är roligast efteråt. Idag såg passet inte så farligt ut på tavlan, och det är då det gäller att dra öronen åt sig. Vi skulle göra 2×8 meter utfallssteg, 2×8 meter shuttlerun, 2×8 meter burpee-längdhopp och 2×8 m shuttlerun. Man skulle jobba två och två och göra 8 varv var. Vi fick testa ett varv på uppvärmningen – det var JOBBIGT! Och 8 varv!! Yikes!

När vi väl var igång var det inte så farligt. I alla fall inte under tiden man själv körde. Det var värre i vilan när den andra körde när syreskulden kom ikapp.

8 varv avklarades och med det hela passet. Då kom höjdpunkten. Att få stå med en kopp kaffe och titta på gruppen efter. Och häxskratta. ”Hehehe moahahaha! Du har 7 varv kvar!”

Endorfinerna har inte lagt sig än. Och nu väntar två vilodagar. Underbart! Och välförtjänt.

Jag passar också på att förklara svackan avslutad. Då här lite endorfinhög på fredagseftermiddgen.


Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Trailspecial! Proffsens bästa tips! Löptekniken/Träningen/Prylarna
  • Kom i form till Lidingöloppet! 6 nyckelpass, Rätt strategi, Smarta tips
  • Perfekt uppvärmd? Gör så här!
  • Test! 11 löparklockor
  • Slipp stela ljumskar. Tre enkla övningar
  • Så överlever du småbarnsåren (som löpare)
  • Boosta din prestation – med mjölk
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Greppeligrepp


Jag gillar verkligen kettlebellssvingar. Det är en skön övning som känns rätt för kroppen. Och dessutom har jag insett att jag nu kan svinga en 24-kilos över huvudet. Åtminstone ett par gånger. Det är kul!

Idag var det ryska svingar med i passet – alltså svingar som inte går hela vägen upp, utan du stannar när kulan är i ögonhöjd. Då kan man ta tyngre vikt än annars. 12 stycken skulle man göra. Innan dess skulle man ro 180 meter, och efter 6–8 ringrodd och det skulle ta mindre än 90 sekunder, för sedan skulle man ligga i hollowposition resten av tiden tills 90 sekunder hade gått. Så fick man vila 60 sekunder innan det var dags igen. 6 varv.

Och innan det här var det styrkedelen – och det var ryck.

Jag passade på att köra coach Jakobs muscleup-programmering också innan passet idag. Mycket ringar och dips.

”MEN STACKARS GREPPET DÅ!?” undrar nu vän av ordning.

Ja, greppet. I efterhand undrar jag också hur jag egentligen lyckades ta mig igenom passet. Eftersom det var ryska svingar tog jag tag i 24-kiloskulan och tänkte att det måste ju gå. Det gjorde det också, men jädrans så trött jag var i greppet på slutet. Sista varvet var jag nästan rädd att kulan skulle susa iväg från mina trötta händer, men det gjorde den inte.

Det var ett jätteroligt pass som ni gärna får testa om ni vill! Och se till att ro av bara helvete för annars hinner ni inte ner i hollow innan det har gått 90 sekunder. Och andas för guds skull inte innan du börjar på svingarna, det är bara att suga tag i kulan och börja svinga. Skoj skoj!

I morgon blir det burpee broad jumps, shuttle runs och annat flås. Damn, alltså. Det blir jobbigt.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Mota bort svackan med det du är bra på


När träningssvackan, visserligen är på upphällningen, men fortfarande gnager lite i bakhuvudet som en liten röst som viskar ”är du inte lite mer andfådd än alla de andra?” eller ”Du ser att de andra gör PULLUPS, va? Du gör RINGRODD!” så är det skönt att hitta något annat man är bra på. Jag är bra på att stretcha. Alltså jättebra! Jag är vig och ser till att fortsätta vara det genom att köra mycket rörlighet och sitta i, för andra, obekväma positioner. Rörlighet ligger liksom för mig. Och det känns ju bra att kunna imponera på sina medtränande på något sätt när svackan bråkar.

Kolla också så fult jag hade kombinerat strumporna och skorna. Det var verkligen jättefult!

Skönt gäng som vanligt på morgonen. Här har vi både 06.10-klassen och sömntutorna i 07.00-klassen.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

En liten sablans ljusning


Tänk om det var så! Tänk om gårdagen var kulmen på den här svackan! Tänk om allt som behövdes var att köra ryck med Björk. Tro mig, det vore inte första gången just det tagit mig ur en svacka. Coacherna har alla sina styrkor – det de gör bäst. Det här är ju mina åsikter, naturligtvis, men jag tycker oftast att Björk är bäst på att instruera just ryck, Jenny bäst på att peppa under riktigt grisiga pass, Nils på alla sorters knäböj, Númi på allt i räcket och Jakob på alla olympiska lyft. (Nu finns det ju fler coacher, men det här är de jag brukar träna för.)

Jag lekte lite med Jakobs muscleups-övningar i ringarna också, och det kändes riktigt bra. Ända tills jag avslutade mina dips med att smälla till mig själv i ansiktet med ett gummiband så att det såg ut som att jag hade fått ett piskrapp över läppen och kinden. Men det gjorde inte så mycket – det matchade ju bara min vänstra skinka som blev alldeles randig av lite för ivriga hopprepshopp.

För att hålla lite koll på skuldrorna i ringchinsen bad jag en tjej ta en bild bakifrån i toppläget. Det är inte förrän jag ser bilder på mig bakifrån som jag inser hur sned jag faktiskt är. Till och med sportbehån sitter ju helt snett. Jag har, som jag skrivit tidigare, inte så mycket problem med min skolios, men rent estetiskt hade jag kunnat önska mig en rak rygg. Men nu tänker jag titta på bilden och glädjas lite över att jag har skaffat mig lite lats. Det är nämligen bland annat de som ska dra upp mig i min muscleup.

Jag är inte helt tillbaka än, men det var otroligt skönt att avsluta veckan med ett bra pass där jag inte kände mig usel. Nu blir det sedvanlig vila i helgen och nya tag i nästa vecka.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

När svackan kryper sig på


Jag är inne i en träningssvacka. Det händer då och då och jag har svårt att koppla ihop det med något annat som händer i livet, utan de bara smyger sig på mig och så när jag minst anar det så står svackan där rakt framför mig och ler elakt. Träningssvackor betyder olika saker för olika människor. För många träningsperiodare är svackan när de överhuvudtaget inte tränar på några månader, eller till och med ett år. För någon annan kan det vara en period på någon eller ett par månader då man tränar mindre av någon anledning och för någon annan räcker det med ett par veckor för att räkna det som en svacka.

För mig handlar svackorna om en känsla. Jag tränar lika mycket som annars, tuggar i mig mina pass och kan till och med längta till Nordic lika mycket som jag brukar. Känslan kommer under passet och efteråt. Jag känner det direkt – jag saknar det där lilla extra, det som gör att man känner sig oövervinnerlig. Och det blir bara värre och värre under passets gång. Det känns ofta ok under uppvärmningen (jag är GRYM på uppvärmningar), men jag har då redan sett på tavlan vad det är vi ska göra sen och då börjar träningssvacka-tankarna snurra. ”Åh, nej. Det där som jag är så dålig på.” ”Det är knappt någon idé att ens försöka.” ”Jag kanske lika gärna ska gå hem på en gång.”

Lite senare under passet räcker det med att jag får en kommentar om en förbättring för att det sista lilla unset av sjävförtroende ska försvinna. Och då ger kroppen upp! Jag kan stå mitt emot coachen och få en massa bra tips om teknikförbättringar och jag ser ut som att jag verkligen gillar tipsen. Men inne i huvudet snurrar bara tankarna ”Varför bryr du dig ens om att berätta det här för mig? Jag är ju KASS!” ”Jag kommer aldrig aldrig bli bättre” ”Jag står fortfarande och stampar på samma ställe som när jag började träna crossfit”. Jag känner mig tung, svag och långsam. Alla andra är bättre än jag.

Jag vet att svackan kommer att gå över. Jag kommer snart tycka att jag är queen of fucking everything igen, men det är en seg och tung väg dit. Nu gäller det bara att bita ihop tills den bra känslan kommer krypande igen.

Over and out.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Poolboy


 

Det är inte ofta mina inlägg handlar om simning. Precis som många andra tränar jag ogärna det jag är sämre på och gärna det jag redan behärskar.

Inte så att jag ogillar simning utan bara svårt att få in det i vardagen. Simhallar växer inte på träd i Stockholm, eller snarare de få som finns är väldigt välbesökta. Att jag dessutom är klorallergiker gör inte saken bättre då det enda vatten jag verkar hyfsat tåla är det på Eriksdal som ligger på andra sidan stan från var jag bor & jobbar. De har en lägre klorhalt då de även använder någon typ av saltlösning. Mina symptom som är liknande hösnuva yttrar sig ändå men jag ligger inte däckad i något/några dygn efteråt. Tvingas dock missbruka nässpray för att inte min familj ska tvinga mig sova utomhus på nätterna samt för att undvika huvudvärk. Detta är ingen långsiktig lösning inser jag men slemhinnorna får vila under sommaren då jag uteslutande endast simmar i sjö alt hav. Har tidigare kommit undan med endast simma en gång i veckan då jag istället utvecklades inom löpning och cykling. Nu när dessa två grenar bjuder på motstånd är det lämpligt att lägga ner mer tid & energi på det där jag har mest att vinna. Kan jag förbättra min simsplit med 6-8 minuter från tidigare år så har jag en mycket lättare uppgift att placera mig väl då jag slipper ta in det försprånget på cykeln & under löpningen. Självklart bättre att jaga än jagas men vore skönt att slippa känna sig usel och få slappna av mer under cyklingen med vetskapen om att jag redan ligger bra placerad i min age group.

Sagt och gjort. Sedan min nerv/muskelskada har jag simmat flitigt. Inte dåraktigt ofta utan tre rejäla gånger i veckan. Rejält för mig är tränarledda pass mellan 2-3,5 km. Nu skrattar säkert riktiga simmare men tidigare år har mina veckopass legat runt 1,5-2,5 km och intensiteten halvdan. Har kunnat simma mer och oftare men vill verkligen inte riskera ytterliggare skador pga överbelastning. Detta är och har varit det enda som jag kunnat träna sista veckorna utan förvärra min skada eller drabbas av andra besvär. Skulle man ta bort det skulle jag få ett nervöst sammanbrott.

Till en början kändes varje simpass deskruktivt. Upplevde träningarna som hemska och att jag måste vara den mest talanglösa idiot som någonsin besökt en simhall. Började trots min skeptiska inställning se små små förbättringar och kände stundtals viss njutning under somliga serier. Hade som strategi skita i vad klockan visade då jag ville först få ordning på tekniken innan jag började hetsa mina splits. När tekniken sedan sitter borde tiderna komma…..det var mitt resonemang. Micke Rosén har varit ett fantastiskt stöd och har vid upprepade tillfällen böjt på sanningen genom försöka intala mig att jag har talang. Precis som vid viss medicinering så fungerar det om man bara vågar tro på det, Sport-placebo!

För att bjuda mina läsare på tider så har jag satt PB på hundringar. Inte säker på att man kan uttrycka sig så men jag har aldrig tidigare gjort en bättre serie så jag tar mig rätten att kalla det vad fan jag vill!
Passet inleddes med 1200 meter i Eriksdals 50:a. Hyfsat ansträngande simning med medley- & teknikfokus. Huvudserien var sedan 8×100 med start 2:00 mins. Tanken var att simma riktigt hårt men samtigt hålla jämn fart serien genom. Råkade trycka igenom de första två @ 1:24 vilket i normala fall är 5-6 sekunder för fort. Fokuserade på att simma med hög fokus på teknik & kadens på utvägen för att sedan ha krafter kvar till hemvändan. Vi hade en ivrigt påhejande Simon Sjödin längs kanten med ett stoppur i högsta hugg. När han vid upprepade tillfällen sade 1:24, 1:23, 1:22 trodde jag honom inte även om det kändes bra. ”Inte fan kan jag simma såhär utan syra och spykänslor” tänkte jag. Tydligen kunde jag det och även om de sista två som gick på 1:21 resp 1:20 kostade mig en huvudvärk resten av dagen så var det helt fantastiskt. Ett kvitto på att jag nu är på rätt väg och att uppoffringen har varit värd detta. Mitt mål att gå under timmen på en Ironmandistans känns nu mindre naiv. Här finns några alster från passet http://www.humanambition.se/?p=6838.

Imorgon drar jag ner till Playitas med ett tjugotal dårar. mer om det i nästa inlägg….

AquamanLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*