Nya dricklinjer
Jag äter när jag blir hungrig, sover när jag blir trött, klär mig när jag fryser och dricker när jag blir törstig. Kroppen är bra på att ta hand om sig själv. Trots det envisas många med att påstå att kroppen behöver 8 glas vatten per dag, eller att man måste dricka oavsett törst. Men om någon påstår att du ska dricka utöver törst, fråga varför. Ingen påstår väl att man ska äta utöver hunger? De säger då att de läst en artikel. Problemet är att den artikeln bygger på en annan artikel. Artiklar som bygger och lutar sig mot varandra är dock värdelösa – de är kunskapsmässiga korthus.
En trovärdig artikel måste hänvisa till källor som kopplar artikeln till faktiska studier. Utan källor flyter påståenden och anekdoter runt och det är svårt att avgöra deras sanningshalt. Artiklar som lyssnar på varandra, kallar jag hörsägen. Det är inte vetenskap. Vetenskap bygger på fakta och kontrollerade experiment.
Tyvärr är mycket av det som kallas vetenskap, dålig vetenskap. Men i längden segrar sanningen. I senaste numret av Clinical Journal of Sport Medicine presenteras nya riktlinjer om vätska och träning, en gemensam konsensus som tagits fram av olika forskare. Det var på tiden, för nästan hälften av alla löpare springer omkring med alldeles för mycket vätska i kroppen och – mer allvarligt – löpare dör av det. Enligt de nya riktlinjerna ska man följa sin törst.
Törst är en känsla
Jag har skrivit mycket om myter, men myten om törst är den i särklass segaste myt som finns, segare än en sommarförkylning. Dessutom är den livsfarlig. I höstas dog två unga män för att de drack för mycket. En av männen drabbades av kramp och fick rådet att dricka för att häva krampen. Hjärnan svällde upp och han dog. Dessa dödsfall blev oerhört uppmärksammade och bidrog kanske till att man tagit fram nya riktlinjer om vätska och idrott som bygger på fakta och vetenskap – inte på hörsägen och marknadsföring. Enligt de nya riktlinjerna ska man alltså följa sin törst. Svårare än så är det inte. Man kan lita på sin kropp. Kroppens celler kräver vatten när de behöver vatten.
Djur dricker bara när de är törstiga och man behöver inte tvinga dem att dricka. Elefanter vandrar miltals till vattenhål. Deras kroppar följer samma naturvetenskapliga lagar som våra kroppar. De drivs av hunger och törst. Efter en pizza eller efter träning behöver man mer vatten för att återställa vätskebalansen, och denna utjämning sker genom törstmekanismen som aktiveras av skillnaden i salthalt mellan cellernas in- och utsida. Det är detta biokemiska förhållande som vi upplever som törst, precis som vi upplever brist på näring som hunger, skadade celler som smärta och vågrörelser i luften som röster och ljud.
Törstmekanismen har fungerat i hundratals miljoner år och är oerhört exakt. Människan har baroreceptorer i blodkärlen som övervakar volymen i realtid. I hjärnan finns det osmoreceptorer som bevakar cellernas osmolaritet. När dessa receptorer aktiveras upplever vi törst. Törst är ett fysiologiskt tillstånd i cellerna. Det är inte en känsla som vi kan välja att känna eller inte, utan det första symptomet på uttorkning. Om vi trots det inte dricker, blir vi ännu törstigare. Till slut dricker man vad som helst. Det går inte att stå emot naturens lagar. De som haft en ofullständig uppfattning om törst har sållats bort av det naturliga urvalet. Naturen är hård mot de som misslyckas.
Vatten är bäst
Som barn sprang vi runt ute hela dagarna och till slut tvingade törsten hem oss. Vi hade inga vattenflaskor. Nu går många – fast färre än för några år sedan – omkring med vattenflaskor, som om de är ute i öknen och riskerar att torka ut och dö av törst. Äldre personer har ofta sämre törstmekanism som med allt annat som följer av åldrande och sjukdom, men inte barn och friska löpare. Det tar flera dagar utan vatten innan man dör av törst, men man kan dö av för mycket vatten på några timmar.
Man ska dock inte kasta ut vattnet med badvattnet. När man blir törstig försämras fysisk och mental prestation, så det är viktigt att dricka när man ska prestera maximalt. Men inte mer än så. Det är normalt att tappa vikt p g a vattenförluster under ett längre lopp. Haile Gebrselassie tappade tio procent av sin vikt när han slog världsrekord på maraton 2008. Naturen ser dock till att balansen återställs på kvällen då törsten känns som mest. Det är troligtvis en anpassning till ett varmt klimat där jägare – som inte hade tid att avbryta jakten – väntade med att dricka till efter kvällsmålet.
Vatten är bästa sättet att släcka törsten på. Saft, sportdryck och läsk ger alldeles för många snabba kalorier en varm dag. Tre liter coca cola är 1200 kalorier, men tre liter vatten ger noll kalorier, t o m lite mindre än noll eftersom vatten har viss termisk effekt.
Mord, dråp eller vållande till annans död?
Kan man överhuvudtaget dö av törst? Det finns inga löpare – vad jag vet – som dött av törst, däremot har många löpare dött av för mycket vatten. Det finns flera fall av människor som gått vilse i öknen och som dött av uttorkning efter flera dagar utan tillgång till vatten. Under de flesta lopp finns det vätska åtminstone var tionde kilometer. Risken att törsta ihjäl är minst sagt obefintlig.
För några månader sedan läste jag dock en tidningsnotis om en flicka som dött efter att hennes mormor tvingat henne att springa i tre timmar som straff för att hon ätit en chokladkaka. Enligt tidningen dog flickan av uttorkning och låga salthalter. Flickans mamma var också med och därmed medskyldig. Flickans mormor dömdes till livstid för mord. Flickan hade en leversjukdom som förvärrades av sötsaker. Enligt flickans mormor var syftet att straffa flickan så att hon inte riskerade sin hälsa igen.
Dog flickan av uttorkning som åklagaren och tidningarna hävdade, eller dog hon av hyponatremi p g a för mycket vatten? Flickan kräktes, vilket tyder på det senare och dessutom är det omöjligt för en kropp – som till största delen besår av vatten – att torka ut på tre timmar. Låga salthalter är dessutom mycket mer vanligt vid hyponatremi än vid uttorkning.
Senast i förra veckan rapporterades det om en äldre man som kört fel i öknen och överlevde i två veckor utan något annat än några apelsiner innan hjärtat gav upp. Det kanske var så att flickan dog p g a felaktig behandling? Att dödsfallet var en tragedi som följde av olyckliga omständigheter. Att hon sprang och drack för mycket? Enligt vittnesmål sågs hon dricka vätska och försvarets expert hävdade att hon dog av hyponatremi, inte av uttorkning som statens expert påstod och som juryn godtog.
I tidningarna beskrevs flickans mormor som drill sergeant from hell. Skvaller spred sig som en löpeld genom samhället och i sociala medier. Minnen är inte objektiva representationer av verkligheten, utan skapas aktivt i hjärnan och säkerligen blandades hörsägen och fakta ihop. Jag tror det var svårt för juryn att bortse från detta, när de valde mellan att döma henne för mord, dråp eller vållande till annans död. Brott och straff är känslomässigt och svårt. Det är därför tidningarna är fyllda med brott och straff, rätt och fel. Det är enklare med löpning.
Galen trippel i helgen
I helgen har jag påbörjat det Runners Worlds coach LG kallar ”crazy weekend”. Jag har ju ingen egen coach så jag lånar honom:) Jag brukar ibland springa två långpass i rad för att komma upp i långa distanser, men nu ska jag pröva tre dagar i rad. Det blir tufft och kanske skulle jag behöva en drill sergeant, men jag känner mig stark nog att klara en trippel efter semester och mycket vila i hängmattan. Igår sprang jag 25 km före frukost, idag ska jag springa 30 km och i morgon siktar jag på 25-30 km. Regnet öser ner, så om jag blir törstig är det bara att öppna lite på munnen.
Tidigare inlägg om törst
Låt törsten styra
För mycket vatten är livsfarligt
Myten om åtta glas vatten
Tre sega myter
Antal kommentarer: 6
Johan Renström
Kersti, rekommendationen är up to date (denna månad) och är den tredje uppdateringen sedan 2005 på samma tema om att man ska dricka efter törst. Den bygger på solid vetenskap. De tidigare råden att dricka enligt schema eller att ligga före törsten har lett till flera dödsfall och allvarliga tillbud. Gamla och personer som har vissa sjukdomar är undantag, men det framgår också av artikeln.
Johan Renström
Starkt sprunget Anders. Jag klarar också ungefär 2 timmar utan att bli törstig om det är 17 grader, men i 30 grader så behöver jag nog vatten inom en timme. Men risken är rätt liten att det är så varmt i Sverige:(
Johan Renström
Hej A!
Det är inte lätt att bli av med extrakilon. Att dricka vatten efter törst är inget problem, men hunger är mer komplicerat. Förmodligen är det dessutom så att det finns fler kretsar i hjärnan som stimulerar hunger än mättnad, så vi har en liten tendens att gå upp i vikt med tiden. Det omvända vore helt enkelt för farligt för vår överlevnad.
Jag tror som sagt att man ska ändra på ett par vanor i taget, och att äts sig nöjd och inte äta sig mätt (undvika bufféer) är bara en vana av många och leder i sig knappast till någon större förändring. Men många små steg, som att minska på socker, laga mat istället för snabbmat, byta ut läsk mot vatten, snacks mot nötter, mindre tallrikar, stå upp och jobba, stimulera fettbrännande brunt fett genom att frysa som att t ex skölja nacken med kallt vatten efter dusch, osv. Inte straffa sig själv om man misslyckas, utan små små steg. Någon form av periodisk fasta kan vara ett sätt att snabbt bli av med kilon. Det fungerade för mig. Står mer om periodisk fasta här:
http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/03/periodisk-fasta.html
http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/04/allt-om-periodisk-fasta-vetenskapen-del.html
http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/05/allt-om-periodisk-fasta-varianter-del-2.html
http://hjarnfysik.blogspot.se/2013/05/allt-om-periodisk-fasta-praktiken-del-3.html
Johan Renström
Det påstås ofta att kaffe är dehydrerande, men det bygger på gamla studier som misstolkats. I själva verket bidrar varje kaffekopp netto med vätska till kroppen och dricker man 3-4 koppar så får man en stor del av kroppens behov av vatten via kaffet.
En av de senaste studierna i ämnet:
http://www.bbc.com/future/story/20140402-are-coffee-and-tea-dehydrating
Johan Renström
Jag tror att många upplever kaffe som vätskedrivande för att de behöver springa på toaletten efter en kopp eller två. Men samma sak skulle troligtvis hända om de drack vatten. Kaffe dricker man inte för törst utan för att piggna till eller för att det är fikapaus, således måste denna överskottsvätska ut. Felet man gör är alltså jämför kaffe med att inte dricka alls, men jämför man kaffe med annan dryck får man samma effekt.
Johan Renström
Hej A!
Bra gjort. Jag tyckte det var tufft att fasta en dag, däremot går 16:8 hur bra som helst. Nu kör jag 12/12 för det mesta och 16/8 på helgerna. Tycker det känns bra. Jag har ingen önskan att tappa vikt, men jag tror kroppen mår bra av att vila från mat minst halva dagen.