Blogg

Pensionärskuvös


December, vilket skitmånad! Jag tror vi kan enas om att julen är barnens högtid & inte de vuxnas. Är det inte julbord, så är det julfest, släkträff, julklappsångest eller allmän mörkerdepression. Träningsschemat är svårt om inte omöjligt att hålla. Man får stryka pass om vartannat och de man väl får till blir av ganska medioker karaktär.

Efter ha rivit av barnkalas med sonen och lilla Julafton hos en nära väns familj var jag ganska wokad när jag väl kom hem. När barnen väl krashat i sina sängar kände jag mig snarstucken, rastlöst och frustrerad. För allas trevnad bytte jag om och rev av veckans cykelpass. Under vintern cyklar jag endast en gång i veckan ute på inglasade balkongen för att hålla cykelmusklerna vid liv. Blir väldigt varmt där ute så det brukar sluta med att jag sitter i t-shirt med alla fönster borttagna. Grannarna mitt över måste undra vad det är för miffo som sitter på en lördagkväll och sliter som en hund på balkongen. Jag bjuder på den….
Förre vintern cyklade jag inte alls utan rodde som substitut. Märkte dock under det gågna året att jag är en för svag cyklist och att jag måste lägga in mer cykel i schemat. Min tränare Pasi är en väldigt stark cyklist med stor erfarenhet så vi ska nog lyckas få till den pusselbiten under 2012 för att göra mig mer komplett som triathlet. 

Huvudpasset idag var 6(3:00, 2:00, 1:00, 0:30) 1 min aktiv vila mellan varje set. Repsen körs i en följd dvs 6:30 min mellan vilorna.
3:an körs i Ironmanfart, 2:an i tempofart, 1:an i hårt intervall tempo, 30 sekundaren körs i maxtempo. För mig innebär det i 240 watt & 80 kadens på 3:an, 275 watt och 90 kadens på 2:an (samma växel som på 3:an), 300-310 watt på 1:an och 95 kadens (en klinga mindre), 330-340 watt på sista biten & över 100 kadens på sista. Pulsen var låg idag, hade 140, 145, 155 resp 160 bpm på de olika trappstegen. (Min maxpuls är 190)
Watt angivelseran kommer från min trainer som är en Tacx Flow, antar att den inte är i närheten av det exakta watt tal som jag trycker men den är åtminstone konsekvent för min cykel vilket ger mig ett vettigt jämförelsetal efter varje pass.

Nu ska jag kolla färdigt på Troja som jag började se på balkongen ihop med dånande pudelrock från min Spotify slinga. Mötley Crue & Guns and Roses är grymt att träna till.

//Nikki Sixx 


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens stora skotest!
  • Maxa din träning! Så får du ut mest av din träningstid
  • Våga prova nytt. Gör succé 2023!
  • 7 knep att slippa skador
  • Därför kan kollagen minska skaderisken
  • Vi testar trail i Schweiz
  • Musses marapass inför München
  • Gång är på gång. EM- och VM-hjälten Perseus Karlström går snabbare än du springer
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Snabbdistans


Då och då brukar min coach Pasi Salonen slänga in ett test för att stämma av formen på sina adepter. Idag var en sådan dag, 5 km snabbdistans på schemat. Tyvärr usel uppladdning för det, gillar vara fräsch och få en bra tid som boostar självförtroendet.
Haft som en kraftig hösnuva tack vare en klorallergi jag verkar ha utvecklat, ungarna för oväsen som ett vägbygge om nätterna och jag har tränat lite för hårt relativt den vila jag kunnat unna mig senaste dagarna. Nog med ursäkter, så här ser dagarna ut för de flesta småbarnsföräldrarna antar jag. Mitt enda egentliga hinder är som jag tidigare nämnt är knät. Lyckades dock hitta tejp på jobbet och skapade därmed lite tryck strax under knäskålen. Har fått lära mig att det avbelastar senan.
Som sällskap hade jag med mig min vän Henrik som skulle köra 3*2km tröskel. Henrik är en hård jävel av den gamla skolan, hans skalle vägrar acceptera den fart hans ben kan producera vilket alltid leder till att han ger 110%. Folk snackar om att talang skulle ha med ens genetik att göra. Jag påstår att det till 99% handlar om psyket. Vill man så kan man i konditionssporter……åtminstone på amatörnivå. Man behöver inte vinna på DNA lotteriet för att springa milen under 40 minuter. Det kan nog de flesta göra om man ger sig faan på det?!

Hur som helst, 18:33 min på ett frostigt & blåsigt Stockholms Stadion. Öppnade ganska försiktigt i 3:40 fart. Hade en mycket bra känsla fram till 3 km då andningen blev mer och mer ansträngd. Benen var pigga och knät kändes kanon men fick inte till det flåsmässigt. Farten sjönk något och pulsen skenade, fick kämpa som ett djur för att hålla 3:45 fart sista tre varven. Normalt ska jag vara hyfsat ”bekväm” i de farterna på så kort distans.
Ingen höjdartid men alla dagar är inte den bästa för att testa formen på. Får nöja mig med att jag fick till ett vettigt tempopass utan skadekänningar.

Nu blir det vila från löpningen i två dagar. Cykel samt styrka imorgon – simma på lördag om jag lyckas hitta tid för det.

MikeLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Skadad…..nyttig knäpp på näsan


Under de 2 åren jag satsat på denna sport så har jag i stort inte stött på några allvarliga fysiska hinder som har hindrat min framfart. Haft en fantastisk formkurva. Har likt en idiot trott jag är odödlig och ”det där drabbar inte mig, min breda bakgrund av olika sporter har byggt en tålig & atletisk kropp som klarar vad som helst”. Den där vilomånaden som alla kör i oktober är larv, jag kör på, det minskar avståndet mellan mig och mina konkurrenter. Att köra 2 Marathon, 2 Halvmarathon, 4 Triathlontävlingar varav två stycken var på Ironmandistansen, Ö till Ö samt otaliga kortare löptävlingar för att checka formen på samma år var tydligen för mycket. Avsaknaden av stretching & styrketräning gav mig den otrevliga åkomman Löparknä. Rätt åt mig kan man känna sådär i efterhand!
Nu ska den tidigare högmodige, arrogante & oerfarne Nelker bli en mer lyhörd, blygsam och analyserande Triathlet.

Vet faktiskt inte hur allvarlig skadan är. Den kanske inte är allvarlig alls. Problemet med nya skador är ju att man inte vet nånting egentligen. Går man till de lärde så får man hundra olika idéer om vad det är och hur den skall behandlas. Så länge det bara är smärta kan jag leva med det. Blir det värre får jag ta mig en funderare….kanske passa på att köra ett cykel- alt simblock. God knows I need it!

På det ämnet vill jag berätta om min träningsvecka. Som ni ser är jag full av skit, smärtan är iofs inte speciellt allvarlig så jag ser min nyfunna vänner Voltaren, Benböj & Stretch som lösningen på mina skadebekymmer….
Måndag – Fortfarande yxbakis & sliten från personalfesten i fredags så det fick bli lätt löpning (6km i 4:30 fart) samt styrka/stretch.
Tisdag – Simning på lunchen med fantastiske coach Micke Rosén. Löpintervaller på kvällen, 4*2 km tröskel. Sprang hårt och missade hålla farten intakt på sista 2 reps.
Onsdag – Styrketräning + stretch. Cykelintervaller på kvällen, 7(3,2,1,0:30 mins).
Torsdag – Vilodag
Fredag – Löptest 5 km kuperat, står tröskel på schemat men jag kommer nog gå Flat out om jag känner mig själv rätt.
Lördag – Simning med Human Ambition.
Söndag – Löpning kuperat, oklart hur långt. Knät börjar bråka normalt efter 45-60 mins.

Nog om mina skador…..I framtiden kommer denna blogg ha mer inspirerande material.

Schnihörs!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*


Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*