Running Öland


Ja, nu har vi alltså varit här några dagar. I en liten håla på mitten av Öland, på ett ungefär. En alldeles underbar håla, om ni frågar mig. Här händer ingenting om man inte rör på sig. Jo, förresten, när jag satt alldeles still i en stol och läste i en bok, flög en tornseglare förbi och sket mig mitt i skrevet. Det var samtidigt som min vän Christian hade en lång utläggning om sin meditation och hur han efter en sådan kunde känna en allomfattande kärlek till allt levande. Jag tyckte allt han sa lät vackert och sant – fast just den där tornseglaren fick dock klara sig utan min kärlek den här dagen.

Det finns meditation, och det finns meditation. Jag och brorsan drog hit för att meditera på vårat vis.

Det gjorde vi en morgon klockan 06.30. Det var redan varmt, men vi körde 10×400 meter, och vi ägde banan. Inte en enda ölöpare förutom vi.

Så här solbrända var vi efteråt (tartanrött).

Dagen efter bestämde vi oss för att köra långpass. SMHI hotade med över 30 C, så vi steg upp tidigt igen. Då var det nästan svalt.

Vi sprang och vi sprang.


Ibland visste vi inte riktigt vart vi skulle ta vägen.

Men till slut kom vi i alla fall hem igen.

Och rätt nöjda med det. Jag hade sen tänkt vara drakvakt på stranden men sonen hann före.

Fick i stället gå i närkamp med ett av Ölands vilda djur, som jag slet i stycken med ett blodigt grepp mellan naglarna. Här är såret efter monstrets käftar.

Jag ska inte säga vilken kroppdel denna monstruösa ölandsfästing bet sig fast i, mer än att det var den vänstra av två halvor, som icke få visas på Facebook. Nu hoppas jag bara jag slipper borrelia.

/ to be continued …/

Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Träna ännu smartare
  • 7 löparklockor i stort test
  • Bästa passen! Höstens grymmaste träningspass
  • Mikronutrienter? Viktigare än du tror
  • Spring för din knopp! Därför är löpning bra för din hälsa
Bli plusmedlem nu
Antal kommentarer: 3

Kenneth Gysing

Vadå faktiskt! 😉 Alltid på bettet! 😉


Kenneth Gysing

Fästingarna här är ena riktiga rövhoppare, Stig 😉
Axeln magnetröntgad, ingen ruptur, men en märklig svullnad. Bättre med voltaren, men inte riktigt bra .. fortsättning följer …


Kenneth Gysing

Nyfikenhet håller mänchan vid liv, Stig 😉
Klas Östberg, idrottsläkare. Provar voltaren över semestern, om inte det hjälper, en spruta cortison. Svullnad under skulderblad, vad jag förstår. Det knäpper när man böjer i vissa vinklar. Ömmar vid crawl. Doktorn just nu på semester 😉Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Touring through Tornedalen


Tjugo timmar utan uppkoppling! Ett öde värre än döden? Eller en befrielse? Funderar på det just nu. Men nu är jag här igen.

Igår startade jag vid Paurankivaarav.

Måste erkänna, en ny plats för mig. Efter 100 meter började det regna. Det gjorde det sedan  i 41 km. Men snuvan lättade, benen rullade på, Neil Young sjöng i lurarna om att  man skördar det man sår (Harvest). Myggorna surrade en stund, men ledsnade i regnet. Tänkte positivt jag inte skulle behöva duscha efteråt. Och tur det, för vi har ingen dusch i bussen.

Kom i mål till slut (längre reportage i RW no 8), dyngblöt med lyckligt syresatt. Mycket syre (och en del syra, var inte direkt platt) i Tornedalens djupa skogar. I en nästan-mara, som de säger här. De som sprang Kungsleden innan hade det värre, möttes av en halv meter snö efter någon mil. Blir nog ingen sommar i år.

Så här mysigt har vi det i bussen.

A room without a view!

Strategimöte i bussens samlingslokal!

#the reward!

Nu mot Luleå och mål runt tiotiden i kväll!!

To be continued …..


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

And the bus is on the Road


Måndag morgon 06.00 i Abisko, och regnet faller. Vi stiger upp och hejar på Elisbeth Barnes som sprungit sju mil genom natten.

Regnet faller. Vart tog midnattsolen vägen?

Bussen kommer. Här ska jag sova. Med eluttag och allt. En s k blogghörna.

Busskompisar!

Nicolien Sauerbrejn i vit jacka, från Holland, OS medaljör i snowboard. Jag håller en nedtonad profil med mina meriter. Tänker 1:a i B-heatet 5000m på Ölandsspelen 2013 imponerar måttligt i sammanhanget.

Lite fjällporr.

Min löptid är ändrad från 24.00, till 15.30. Ska springa 41 km mellan Erkinjänkka och Ajajarvi, bara så ni vet. Och bara så ni vet, har något skit i kroppen. Dagisbaciller. Siktar på att sprimga ultralångsamt. Vika ner sig går ju inte.

To be continued …


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Runners High in Abisko


Ja vi börjar väl med en låt!

https://www.youtube.com/watch?v=5aQXKpsLwRk

Vips med flyg från Arlanda till Kiruna, sedan bil till Abisko fjällstation. Chauffören knäcker extra som forskare i geologi vid Abisko fjällstation. Pratar kolväten och annat kul. Berättar också att det råder bostadsbrist i Abisko. Det tycker jag låter lite underligt. Det råder liksom ingen brist på mark runtomkring.

Men det var visst något med kommunen.

Installerad in a room with a view.

Jag har varit i Abisko förut. Blivit lika hög varje gång. Det är något med fjällen, hjärtat o själen stiger till väders. Man får runners high utan att ta ett steg.

Men i morgon väntar allvaret. Upp 06.00, åka buss hela dagen och heja på den andra löparna och alternativsportarna, åka buss hela kvällen på samma sätt, och ut ur bussen klockan 24.00 för att springa fyra mil i midnattssol. Det ska bli intressant.

Arrangören L´Oreal (blunda om ni inte gillar produktreklam) har försett varje deltagare med en rygga med prylar; sovpåse, kudde och solkräm. Bussen är nämligen utrustad med minimala sängar. Dock ingen dusch, man får göra en ”Versaille” i stället (torka av det värsta med en handduk och spruta på parfym).

To be contiuned …


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Sunset Relay – Lapland all over!!!


Tänkte det kunde vara lite kul med en stafett så här mitt i sommaren. 1300 km på 96 timmar, mindre vill man ju inte nöja sig med! Från Luleå till Luleå med löparben, cykel, kajak, kitesurfing, segling, rollerblades och powerwalks, you name it. Själv håller jag mig dock till löpning, man är en enkel människa.

Banan:

Hur nu detta kommer sig? Ja det är alltså en manifestation mot hudcancer i arrangemang av solkrämstillverkaren LÓreal som bjudit in ett gäng superlöpare från hela världen och ett gäng lite mer osorterade idrottsutövare i form av ohängda journalister. Ett mycket vällovligt syfte, naturligtvis, även om hudcancer inte är det första jag kommer att tänka på  i den sommar som är. Faktiskt är jag beredd att offra en hel del för en liten solglimt, och en solbränna, även om det är farligt.

De internationella deltagarna har fått en ordlista:

Bara hoppas ingen springer vilse uppe i fjällen. Eller, det är väl inga problem. Där finns säkert någon renskötare som kan engelska. Är ju ingen större skillnad på samiska och engelska, f ö. Same, same, som samen sa. (Jag vet. men ändå ….).

Jag har signat upp för fyra mil, och vore det inte för en förkylning vore allt frid och fröjd. Brorsans son fick sommarjobb på dagis och blev dödsjuk efter en dag och brorsan efter två och som det var midsommafton blev jag smittad efter tre. Men lite stärkande fjälluft och storslagen natur kan säkert verka magiskt på dagisbaciller.

Så här ser det förhoppningsvis ut när jag lämnar över min pinne.

To be continued!!!


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Bröll-lopp!


Började ambitiöst. Satte Ifånen på 05.30. Men det kändes helt fel när den ringde. Snoozade till 06.30. Släpade mig ut i köket och gjorde gröt. Hacka en grapefrukt, en banan, ett halvt äpple, på med russin och hasselnötter. En hårdmacka och fett med brieost. Det var dags för 10x Fiskartorpet. En 2,3 km terrängbana med 130 höjdmeter. Gåvila i 100 m mellan varje varv. Det är ett sådant där pass jag brukar ta till för att se var jag befinner mig i löparlivet. Fågel, fisk eller mittimellan? Typ svart skogssnigel.  Det finns många sådana i spåren i Fiskartorpet.

Tuggade gröt och bläddrade i bladet. Läste om den 17-åriga flickan som hittats mördad. Tänkte på henne, tänkte på hennes föräldrar. Grät en skvätt. Tänkte det vore fint att hissa upp mördarna i en tall. Stegla dom lite innan, som på den gamla goda tiden. Men vad hjälper det? Bara så sorgligt, övermåttan sorgligt.

Bläddrade vidare. Ja visst, ja, idag är det bröllop. Carl Philip får sin Sofia, flickan av folket. Det gillar jag, Sofia verkar vara en toppentjej, med en spännande stamtavla som sträcker sig via Paradise Hotel (eller liknande) till en omsusad häxa i Älvdalen på 1600-talet. Häxsläktingen blev visserligen ihjältorterad av stadsmaktens utsända (Kungens män), just på grund av påstådda häxerier. Men det är ju gammalt groll. Får man hoppas i alla fall. Om Carl Philip vaknar upp som en groda efter bröllopsnatten, blir han nog förvånad (fattar inte ett kvack).

Och Victoria som fick sin gymdirektör, Daniel. Helt okey det med. Men, men, dagens bröllop (och det förra)  kostar nio miljoner i runda slängar, och vem tror ni får betala det? Jag, minsann, och alla andra som betalar skatt. Nu blir min mamma, 80 år, säkert arg, hon gillar pompa och ståt, men jag skulle hellre lägga pengar på typ en 50 metersbassäng på Gärdet. Menar, jag är ju inte ens bjuden till bröllopet!

För att inte tala om kungen som bor i en barre med 300 rum och inte behöver betala en spänn i hyra. Det hade i o f s var ok om han själv fått dammsuga och våttorka (om det vore ett hyreskrav skulle det nog inte finnas många slott och herresäten i det här landet) men icke då. Gissa vilka som betalar städhjälpen? Jo, jo.

Men var var jag nu? Jo, på väg till skogen. Skogen, skogen, den kära skogen. Där allt kan hända, bland troll och älvor och surrande trollsländor. Kom iväg runt halvåtta, och staden låg tyst och lugn framför mina fötter. Så in i skogen och hjärtat fick frid.

Hej hej, Kung Liljekonvalj, du är den enda kung jag erkännner. Hej hej, fåglar och råddjur och broder grävling och räv, här kommer en löpare.

Jag rullade på och jag rullade på. Myggorna surrade fint, det kommer bli en myggsommar i år. Då gäller det att inte stå still. Efter sex varv saggade låren en smula, men en blandning av vätskeersättning och svartvinbärssaft kickade igång steget igen. Fullföljde, och mycket stolt över det. Här gör jag tummen upp för mig själv.

Väl ute ur skogen igen, hörde jag helikoptrar hovra över staden. De ska förstås ha koll på kortegen. Gissa vem som pröjsar soppan för koptrarna? Och OB-tillägg för lördagsjobb för kopterförarna? Jo, jo, sa den sure. Kanske lite blodsockerfall, i all fall.

Hur som helst, ett höjdarpass, i alla bemärkelser.

Nu ligger jag i sängen och skriver, jag orkar alltså inte sitta upp. Och fjärrkontrollen ligger bredvid mig, och hå hå, ja ja, man kanske skulle kolla lite på TV:n ändå. Se vad Sofia har för klänning i alla fall. Bli lite så där lagom förhäxad. Bröllop är ju också ett lopp, man hör ju hur det låter. Och därmed kanske allting förlåtet?

Antal kommentarer: 4

Kenneth Gysing

Tack finaste Ingemarie!
Sen är jag förstås en sucker för bröllop, sitter där och snyftar – som en riktigt man 🙂


Kenneth Gysing

Stryk ett ”e” 😉
ds


Kenneth Gysing

Tack LG, och håller med dig, Chris verkar lite grinig 😉 … Kungen däremot, nämnde i sitt till till Carl P att han var en duktig löpare, så då måste han ju också vara en god människa 😉 … vore fint få till en Gysing goes Drottningholm. Gillar också nya prinsessan, en taggad en (en sol i bläck i nacken under brudslöjan) – respekt! 😉


Kenneth Gysing

sitt tal
dsDu måste vara inloggad för att kommentera. Logga in