Del 2 | Myter om vätskeintag vid träning

Del 2 | Myter om vätskeintag vid träning


Myt 4: Vätskebehovet styr inte törsten 
Sanning: Törst är definitivt ett starkt tecken på att du behöver vätska – det enda du behöver menar vissa forskare. ”Vår törstmekanism är ganska exakt,” säger Susan Yeargin, Ph.D., assistant professor för athletic training på the University of South Carolina. ”Men det är alltid bra att utgå från fler faktorer för att vara säker på att du har druckit tillräckligt.” Att ha koll på hur mycket du svetttas är ett sätt, speciellt under långa löprundor, säger Doug Casa, Ph.D., professor i kinesiologi på University of Connecticut. För att räkna ut din svettmängd ska du väga dig själv utan kläder före och efter en timmes löpning. Ha koll på hur många deciliter du dricker under passet och ta med det i beräkningarna efter löpningen. Redan vid en vätskeförlust på cirka 2 procent av kroppsvikten kan prestationen påverkas negativt. Det motsvarar 1,1-1,5 liter för individer på 55-75 kg, vilket inte är ovanligt under en timmes träning. ”Målet är inte att helt matcha svettmängden, men du bör försöka vara så nära som möjligt. För en del löpare kan det betyda att ersätta två-tredjedelar av vätskan de svettas under en löptur,” säger Casa som också tillägger att du inte ska försöka dricka mer vätska än vad du har förlorat.  

Myt 5: Rent vatten är bästa sättet att hydrera kroppen 
Sanning: Även om vatten är ett bra sätt att hålla vätskebalansen så är det inte alltid det bästa valet. Under en lätt jogg på en timme i lite kyligare förhållanden fungerar vatten utmärkt. Men om du springer 20 kilometer en augustiförmiddag och svettas ut mycket salter (som lämnar vita saltstreck i ansiktet och på kläderna), då kan du behöva tillföra en del natrium också. ”Salt hjälper till att behålla vatten i kroppen så att du inte kissar ut lika mycket vätska”, säger Yeargin. Sportdryck eller vatten med tillsatta elektrolyter är bra alternativ. Salttabletter i stora mängder före passet är inte lika smart. ”Det går inte att ladda upp i förväg med natrium för att undvika saltbrist,” säger Yeargin. ”Du kissar bara ut allt som kroppen inte behöver där och då”.   

Myt 6: Att dricka stora mängder vatten är ett bra sätt att ”detoxa”
Sanning: ”Det finns inga vetenskapliga bevis på att överdrivna mängder vatten har en renande effekt på kroppen,” säger Stanley Goldfarb, professor på the University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine. ”Stora mängder vatten kan snarare störa njurarnas förmåga att filtrera blodet.” Goldfarb tillägger att de enda personerna som ska dricka mycket vatten för njurarnas skull är de som har haft njursten.    

DEL 1 | Myter om vätskeintag vid träning


Nr 6 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Äntligen Långlopp! Träningsprogram inför höstens lopp.
  • 11 snabba kolfiberskor
  • Så fixar du sommarvärmen
  • Allt om OS i Tokyo!
  • Därför blir du lycklig av löpning
  • Extra bilaga. Nybörjarguide
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer
Ris över från helgen? Testa Tommy Myllymäkis fräscha recept!

En enkel och snabb vegetarisk rätt med gott om kolhydrater och nyttigt fett från både mandlar och olivolja. Perfekt att...

Läs mer