En starkare höst!

En starkare höst!


Efter en lång säsong kan det vara svårt att hålla löpmotivationen uppe. Här tipsar coach LG Skoog om hur du kan göra för att överleva höstmörkret och kylan.

När november och december står för dörren är det lätt att tappa motivationen och bara ägna sig åt mellanmjölksträning – det vill säga när man bara springer halvfort och halvlångt utan någon egentlig tanke. För att inte tappa formen helt kan det därför vara läge att försöka hitta andra sätt att träna.

Hösten är naturligtvis en bra period att passa på att återhämta sig efter säsongen genom att ta fler vilodagar, köra kortare pass och testa andra träningsformer. För löpning kan vara monotont och slitsamt ibland – det erkänner till och med en löparnörd som jag.

För att hjälpa dig att hitta motivation och inspiration under hösten kommer här fyra fiffiga alternativ till att fortsätta harva på med löpningen under den sega perioden som väntar.

Alternativ 1: Fortsätt att springa

Spring så ofta som möjligt, men byt rundor och upptäck nya cykelbanor och vägar. Lämna också träningsklockan hemma då och då och löp på känsla – låt kroppen bestämma fart och längd på rundan. Ibland vaknar du på den pigga sidan och kan flyta på i bra fart, men nästa dag har du kanske blyben och orkar bara jogga runt kvarteret för att vinka åt grannarna.

Under denna period behöver du inte planera in några fartpass utan låt farten komma spontant när du har lust. Det viktiga är att du fortsätter hålla löpmuskulaturen och konditionen igång, samtidigt som du får både fysisk och mental återhämtning.

Alternativ 2: Träna kondition på andra sätt

Ta ett uppehåll från löpningen och håll benen och konditionen igång med alternativa träningsformer. Jag tycker att gymmaskiner som crosstrainer funkar bra att bedriva ”löpliknande” träningspass på som distanspass, tröskelpass och olika intervallvarianter. På en crosstrainer jobbar du med benen i en liknande rytm som vanlig löpning, men du tränar tyvärr inte muskulaturen för att klara av stötchocken mot underlaget som i löpning.

Spinning eller så kallad watt-cykling är bra för flåset och benstyrkan. Men du riskerar att bli lite kort i höftböjaren om du cyklar mycket, och denna träningsform ger inte heller träning för stötchocken som löpning ger.

Andra bra alternativa träningsformer är roddmaskin och vattenlöpning. Roddmaskin är skonsamt och ger hög puls och bra rörlighet i benen. Jag brukar då och då köra det så kallade O’Neill-testet: att ro så långt man hinner på 4 minuter. Resultatet – efter att man tagit hänsyn till kön, ålder och vikt – ger en bra indikation på hur det står till med formen.

Personligen tycker jag att vattenlöpning är extremt tråkigt (och man riskerar att tas för icke-simkunnig av övriga besökare) men det är en otroligt bra träningsform som ger mycket hög puls med ett rörelsemönster som ligger nära löpningen. Vattenlöpning är dessutom väldigt skonsamt. En bonuseffekt rent muskulärt fås av att vattnet ger extra motstånd i såväl knälyftet som armpendlingen.

Alternativ 3: Träna upp din styrka och rörlighet

Hösten är en perfekt tid för att träna på att bli en starkare och rörligare löpare. Detta alternativ ger plats för olika former av styrketräning med skivstänger, hantlar eller maskiner. Sikta i första hand på att genomföra basövningar som benböj (stången på axlarna och böj benen till 90 grader), marklyft (lyft stången från golvet till midjan med hjälp av ben och rygg) samt utfallsteg med vikt (ta ett långt steg fram med en vikt i vardera hand). Dessutom finns det nu utrymme att stärka muskelgrupper som upplevs som svaga: till exempel bål, axlar  och vader.

Du kan även genomföra cirkelträning: jobba till exempel 1 minut per station/övning, och vila i 30 sekunder medan du byter station/övning. Här är övningar med egen kroppsvikt, gummiband, stora bollar med mera lämpliga. Fördelen med detta upplägg är att du också får effekt på konditionen. Detta genom att pulsen höjs väsentligt när du tränar med många upprepningar och med lätt belastning. Gymmen brukar kunna erbjuda ganska många olika och roliga sådana här pass, som ”total training”, ”bodypump”, ”bodyflex” med flera.

Personligen gillar jag det upplägg som används inom crossfit där man jobbar med att hinna ett visst antal repetitioner eller ett visst antal varv på tid. Välj då övningar som passar dig och som gynnar din löpning. Jag avslutar ofta mina träningspass med att köra ”LG300” som innebär 100 squats, 100 armhävningar och 100 situps på tid.

Men för att få nytta av din förbättrade styrka och för att du ska kunna löpa mer effektivt är det också viktigt att du inte slarvar med rörlighetsträningen. Då menar jag inte att du ska stretcha vaderna mot en vägg i 10 sekunder och veva några varv med armarna. Nej, lägg gärna lite extra tid på att jobba med både tänjningar och statiska övningar för höfter, lår, vader och axlar.

Träning som yoga, som blandar rörlighet med andning och avslappning, tycker jag är det bästa alternativet. Min favorit är yinyoga – en lugn variant av yoga där du stannar i varje position flera minuter, vilket ger effekt på bindväven som omger musklerna. Den har verkligen gjort mig rörligare.

Alternativ 4: Blanda alternativ 1–3

Du kanske mår bäst av att blanda alla ovanstående alternativ. Vissa dagar löper du lugna fina distanspass utan krav på fart. Andra dagar cyklar du eller kör ett tufft på crosstrainern. Detta kombinerar du med styrketräning och rörlighetsträning efter behov.

När december är över så kan du återuppta en mer strukturerad löpträning, kanske efter något av Runner’s Worlds träningsprogram. Då får du se om höstens upplägg har haft en positiv inverkan på ditt löpsteg och din löpstyrka. Om inte annat är du förmodligen ändå rätt sugen på att komma igång på riktigt inför nästa år. Det kommer att bli din säsong. Jag lovar…



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

3 effektiva löpbandspass

Även om det går alldeles utmärkt att springa utomhus på vintern, så kommer det dagar...

Läs mer

Bandbacke med flygande känsla på slutet

Här bjuder vi på ett tufft långt backpass med på löpband med en avslutande del...

Läs mer

14 bästa tipsen för dig som vill kicka igång löpsäsongen!

Här får du lite hjälp på traven av coach LG Skoog!

Läs mer

Tio minuter träning gör skillnad

En ny studie från Örebro universitet visar att så lite som tio minuter extra träning...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

12 veckors program mot Varvet – boosta din vårträning!

Måndag 28 februari drar det 12 veckor långa träningsprogrammet inför Göteborgsvarvet igång. Det är coacherna...

Läs mer
Så får du till träningen – elva smarta knep

Svårt med motivationen just nu? Här är elva enkla knep för att hålla igång träningen i februari – och resten av...

Läs mer
Så kommer du igång med löpningen – och fortsätter!

Att komma igång med löpningen är en process i tre steg. Så här börjar du – och så här gör du...

Läs mer