Hej då, träningsplatå!

Hej då, träningsplatå!


En av de vanligaste anledningarna till att man slutar träna på gym är att resultaten uteblir. Inget konstigt med det – trots allt lägger många ner en del tid på sin träning och om man då varken blir starkare, minskar i vikt eller blir smidigare eller vad du nu har för mål med träningen, känns det mer än lovligt motigt och det är lätt att lägga träningsskorna på hyllan.

Oftast finns det dock en helt rimlig förklaring till att du inte ser de resultat du vill och lösningarna är oftast inte så svåra – det gäller bara att verkligen genomföra förändringarna.

 • – Är du löpare och har en favoritrunda som du springer tre gånger i veckan? Vet du vad? Din kropp bar blivit superduktig och effektiv när det gäller att springa just så långt och du kommer inte att se några förändringar i din utveckling eller i din kropp förrän du ändrar något i ditt upplägg. Det kan du göra på flera sätt. Du kan fortsätta springa samma runda, men dra upp tempot på några av passen. Eller dela upp rundan i intervaller, till exempel långintervaller, som tusingar (alltså intervaller som är 1 kilometer långa) med ett par minuter ståvila mellan intervallerna. Intervallerna ska då vara så pass tuffa att du blir rejält trött men hinner återhämta dig och kan köra alla intervaller i samma tempo. Spring också gärna något pass i veckan som är lite längre än du brukar.
 • – Började du styrketräna på gym för ett år sedan och fortfarande kör på samma program som du fick från styrkeinstruktören på gymmet? Ok, här är det samma sak som har hänt som om du alltid springer samma runda gång på gång. Din kropp är van vid belastningen och övningarna – det är dags att skaka om din träning lite! Du kan börja enkelt med att öka vikterna, utmana dig verkligen. När du har gjort det, byt övningar. Det kommer att bli roligare och mer effektivt om du inte alltid gör samma sak. Känns det svårt att byta själv, med idéer, upplägg och teknik? Boka en PT-timme och be om ett nytt övningsupplägg. Det kostar en slant men är väl värt det för att få resultat.
 • – Har du tränat ett tag, blivit starkare och är duktig på att höja vikterna? Bra där! Ditt nästa steg blir att rassla runt lite i dina pass och köra vissa pass med lättare vikter och många repetitioner och nästa med tunga vikter och få repetitioner. Lägg också in olika övningar i så gott som varje pass. Chocka kroppen hela tiden! Det finns ny forskning som visar att just det här sättet att träna är det som ger bäst styrkeresultat.
 • – Är du kanske lite lat? Nej, jag menar inte att förolämpa dig, men det räcker tyvärr inte att gå till gymmet för att resultaten ska ramla över dig. Det brukar ju heta att resultaten finns på andra sidan din bekvämlighetszon och det stämmer till stor del. Det krävs lite svett, puls och svid i musklerna för att det ska hända något med flås och styrka. Sedan kan man vara mer eller mindre bekväm med den känslan. Men det finns liksom inga genvägar. Håll uppe intensiteten på dina pass och gå inte runt och dräll på gymmet i onödan. Orka pressa dig genom de sista repetitionerna och fuska inte med tekniken för att göra det lättare.
 • – Är du galen i gruppträning? Toppen! Men när körde du en ny träningsform senast? Det duger inte att köra fyra body pymp-pass i veckan – till slut är du jätteduktig på just body pump och kroppen behöver knappt anstränga sig för att ta sig igenom ett pass. Byt ut ett av passen mot simning, styrketräning i gymmet, boxning, dans eller crossfit. Har du hört talas om ”Chubby aerobics instructor syndrome” (Knubbiga aerobicsinstruktör-syndromet)? Det kan låta som ett dåligt skämt, men det finns forskning som visar att instruktörer som kör samma pass många timmar i veckan har svårt att bli av med överskottsvikt eftersom kroppen har anpassat sig till träningen och inte behöver använda så mycket energi på passen. Det gäller gruppträningsdeltagare också. Nya utmaningar ger nya resultat.
 • – Ta hjälp av en PT som kan peka på vad det är i din träning som gör att du inte kommer någonstans. Är det kanske inte alls träningen det är fel på? Sover du bra? Stressar du mycket? Äter du tillräckligt mycket eller kan du göra justeringar i hur du äter för att få i dig det din kropp vill ha? Tränar du för sällan? Eller tränar du för mycket? Det finns mycket som påverkar hur din kropp reagerar på träning.

Nr 11 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Vinterns viktigaste nyckelpass
 • Bästa vinterskorna. Dubbat och odubbat, Stor guide!
 • Åtta misstag du inte vill göra
 • 9 julklappstips till alla löpare
 • Därför ska du testa 14-dagarsmetoden
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer