Löparmat: Curry- och kikärtsgryta

Löparmat: Curry- och kikärtsgryta


Vegetarisk kost är ett utmärkt val ur många aspekter; mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och fullkorn är bra både för hälsa och miljö. Studier har dessutom visat att vegetarisk kost oftast innehåller protein nog för att täcka vårt dagsbehov.

Det här receptet ger en mild vegetarisk gryta med kokosgrädde och en rund smak av curry. Kikärtor och potatis gör grytan fyllig medan paprika och spenat tillför extra smak, vitaminer och aptitretande färger. Grytan är dessutom mycket lättlagad och kan med fördel göras som storkok eftersom den går att spara 4-5 dagar i kylen, eller frysa in.

Curry- och kikärstrgyta med bulgur
2 portioner

1,5 – 2 dl bulgur
olivolja
2-3 msk curry
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 potatisar
5 champinjoner
1 dl creme fraiche
2 dl kokosgrädde (eller kokosmjölk)
2 dl vatten
1 tsk buljongpulver
1 röd paprika
1 burk kikärtor
1 påse färsk spenat
1 msk honung
salt, peppar och ev. redning

GRYTAN 
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Skala och skär potatisen i bitar. Skär paprika och champinjoner i bitar, skala och hacka löken och vitlöken. Värm rikligt med olja i en kastrull eller gryta och fräs löken och vitlöken tillsammans med curry under omrörning ett par minuter. Löken ska inte få färg, utan meningen är att få ut smaken ordentligt ur curryn. Tillsätt potatisen och fortsätt fräsa i några minuter. Tillsätt sedan champinjonerna, creme fraiche, kokosgrädde och vatten. Tillsätt en tesked buljongpulver och koka grytan på svag värme i ungefär 15 minuter. Tillsätt paprikan och kikärtorna. Koka i ytterligare 5-10 minuter och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry. Avsluta med att röra ned den färska spenaten. Runda av med en matsked honung och red eventuellt av grytan med lite maizenamjöl om du tycker att den är för tunn.

BULGUR
Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar och smaksätt eventuellt kokvattnet med lite buljong, spiskummin, gurkmeja, kryddnejlika och kanel.

ENERGIFÖRDELNING per portion enligt receptet:
886 kcal varav
68 g kolhydrater,
58 g fett,
20 g protein.

Recept: Jenny Tilegrim, kock på Allatidersmatlagare.se


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 4

Jenny

Nånting ser ut att inte stämma med energimängderna här. Om kolhydrater och protein ger vardera 4 kcal per gram och fett 9 kcal borde det väl summera till ca 600 kcal?


Jenny Sunding

Tack Jenny för din uppmärksamma blick! Det ska vara 58 gram fett, och inte 28 gram, då stämmer den totala energimängden på cirka 886 kcal.


Marita

Hej!
Men tänker jag fel nu? 58g fett i en portion, låter väldigt mycket?
Och när jag kollar ingrdienserna så får jag inte riktigt i hop det?
Vänligen
Marita


Jenny Sunding

Hej Marita! I det här receptet kommer fettet främst från olivoljan, creme fraichen och kokosmjölken. I kokosmjölk är det till exempel cirka 18 gram fett per 100 gram och i creme fraiche (34%) 34 gram/100 gram. Exakt hur många gram fett det blir i den färdiga måltiden beror såklart på vilken fetthalt du väljer på produkten, men 58 gram är rimligt sett till ingredienserna. Mvh Jenny, webbredaktör



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tofu scrambled

Växtbaserade scrambled eggs – ät dem i stället för vanliga ägg eller som variation till frukosten!

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Rostad potatis med paprikahummus och parmesan

Rostad potatis är ett jättegott tillbehör till grillen – eller ät den med bara en...

Läs mer

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Fisktacos med pico de gallo och ärtmole

Här är en variant på fisktacos med mexikansk tomatsalsa och ärtmole – perfekt för fredagsmyset.

Läs mer
Somriga vegoburgare

Här kommer tips på en grym vegoburgare som komplement till de vanliga köttburgarna.

Läs mer
Perfekta tillbehöret till korvgrillen – krämig och het majsröra

Vegokorv, köttkorv eller rökt morot. Du väljer – men missa för allt i världen inte den här toppingen: krämig majsröra!

Läs mer