Rör på höfterna

Rör på höfterna


Att jobba upp en bra rörlighet i höfterna är inte bara bra om du vill bli världsbäst på salsa. Kanske är det så att dina höfter är orsaken till att du har ont i ryggen, får ont i knäna när du springer eller skadar dina fötter. Höften är stor, stark och en riktig bully när det gäller de svagare lederna ovanför (ländryggen) och nedanför (knäna och fötterna). Höften tar ganska sällan skit själv, utan skickar upp eller ner problemen, helt enkelt för att den i sig är stark nog att kompensera för snedbelastningar och obalanser som den istället tar ut på sina svagare kompisar intill.

Höften är dessutom en 360-graderspryl. Det är inte bara framsida, utsida eller baksida, utan alltihop. Dessutom finns en stor del inuti, i själva leden, som också kan krångla. Det går inte att säga vilka problem du får av att vara stel, orörlig eller ha dålig funktion i höften, för det kan som sagt vara lite vad som helst. Därför gör alla bäst i att kolla av sin höft och jobba med funktionen och rörligheten i den för att må som bäst. Vem vet, kanske släpper problem som du inte visste hade med höften att göra.


Knäfällningar åt sidan

Sitt på golvet med händerna i golvet bakom dig och knäna böjda och fötterna ungefär axelbrett isär. Fäll knäna åt höger utan att flytta fötterna så mycket, lite kan man behöva korrigera. Fäll knäna åt andra sidan. Nu vet du var du ska ha fötterna och kan göra om samma rörelse. Se till att sträcka upp bröstet, ryggen ska vara rak (ta hjälp av händerna att pressa fram dig lite) och du ska sitta på sittbenen när du har båda knäna upp. Fäll åt höger så långt du kan och fortfarande ha båda skinkorna kvar i golvet. Gör om samma sak på andra sidan.

Varför? Den här övningen jobbar med rörligheten inuti höftleden och också med muskler och ligament runt hela höften. Dessutom är den en bra check av din höft. Känns det olika på höger och vänster? Är det omöjligt att få ner vänster knä långt när du fäller åt höger, till exempel? Då har du en dålig inåtrotation i höften på den sidan, och det kan i sig innebära problem eftersom det ofta finns en korrelation mellan en bra inåtrotation och allmän höfthälsa.

Fäll knäna 10 gånger åt varje håll. Tryck lite varje gång, utmana utan att pressa in kroppen dit det gör ont.

Utmana dig lite extra genom att släppa händerna från golvet och sträck fram dem framför dig istället.

 Knäfällningar med djupt utfall

Fäll knäna åt höger precis som i förra övningen. Lyft sedan över vänster ben och sätt foten i golvet så långt bort från höger knä som du kan. Fortsätt rörelsen framåt och sträck ut höften. Stanna inte här utan gå tillbaka igen och sätt dig på rumpan. Fäll knäna åt vänster och lyft över höger ben långt fram och häng över i en stretch. Försök att luta dig mot händerna så lite genom hela övningen.

Upprepa 8 gånger per sida.  

Varför? Här utmanar du funktionen i höften på flera sätt, framför allt om du försöker att använda händerna så lite som möjligt.

 

Knäkram

Sitt på rumpan med rak rygg och benen rakt fram. (Om det här är ett problem för dig är det dags att ta hand om rörligheten i dina baksidor).

Lyft upp ett knä mot bröstet och ta tag om det med händerna. Vik nu in foten och underbenet mot kroppen så långt du kommer och håll om det så att du liksom kramar underbenet. För benet fram och tillbaka som om du vaggar benet och pressa det samtidigt lätt upp mot bröstet. Vagga 20 gånger fram och tillbaka med ena benet och byt sedan ben.

Varför? Skapar rörlighet inuti höftleden och sträcker ut muskulaturen på höftens baksida.

 

Grodstretch

Stå på knä, så bredbent du kan. Fäll fram överkroppen och pressa ner höften mot golvet. Fötterna är riktade mot varandra, smalare än knäna. Jobba nu dynamiskt med att komma fram och bak med rumpan.

Upprepa mellan 10 och 20 gånger.

Varför? Skapar rörlighet inuti höftleden och på insidan av höften.

OBS! Det här är en mycket intensiv stretch som kan göra rejält ont. Ta det lite lugnt, men bit också ihop.

 

Smalbenssitt

Sitt på knä med rumpan på hälarna. Låt fötterna och underbenen glida isär så att du sätter dig närmare golvet. Om du kan sätter du dig på rumpan på golvet. Låt knäna glida isär lite också om det gör ont i dem.

Varför? Skapar inåtrotation i höftleden.

OBS! Det här är en övning som kan vara oerhört jobbig och smärtsam eller inte kännas alls. Allt beror på hur bra inåtrotation du har i höften. Det bästa med den är att du kan sitta helt avslappnad och behöver inte hålla emot alls.

 


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Därför ska du äta som en sydeuropé

De som äter medelhavsinspirerad mat håller sig generellt friskast och lever längst, säger kostprofessorn Alicja...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Därför ska du våga vila!

Ibland är det nödvändigt att vila från träningen. Vi förklarar varför.

Läs mer

Nio starka skäl att löpträna

Vad kan löpningen göra för dig? Ha listan nära till hands så att du lätt...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Utnyttja sommarljuset

Sommarens ljusa morgnar och kvällar ger dig mer tid att träna. Så här utnyttjar du...

Läs mer
Löpning och ätstörningar – en farlig kombination

Är du eller någon du känner i riskzonen för ätstörningar? Här är varningssignalerna du bör ta på stort allvar.

Läs mer
Sveriges skolor springer – runt jorden!

Under vecka 20 ska Sveriges skolor tillsammans försöka springa, gå eller rulla hela sträckan runt jorden – 40 021 kilometer.

Läs mer
Testa den här smaskiga morotssoppan!

Recept av Dietistens Val: En mycket god, värmande och nyttig morotssoppa – perfekt för kalla vinterdagar.

Läs mer