Så får du till träningen – elva smarta knep
Det är ingen slump att antalet gymbesökare sjunker drastiskt i februari. Den motivation som ett nyårslöfte ger brukar inte räcka längre än så för många av oss, innan vi halkar tillbaka i gamla vanor. Därför kommer här elva knep för att hålla igång träningen – i februari och under resten av året.
För att lyckas göra träningen till en del av vardagen året runt krävs det inte bara motivation – man behöver också skapa goda förutsättningar och underlätta för sig själv att få till träningen. Här är elva beprövade knep!
#1: Prioritera din träning
Planera in det antal träningspass du har bestämt dig för att genomföra varje vecka. Skriv in passen i din veckokalender – och prioritera dem! De här passen ska inte vara förhandlingsbara.
#2: Belöna dig själv
Pricka av dina pass i din kalender, så att du kan följa din utveckling. Belöna sedan dig själv när du uppnår vissa delmål. Det är ett bra stöd när den första entusiasmen har börjat falna. Unna dig nya träningskläder, ett par nya skor, en extra god middag … du bestämmer själv!
#3: Transportera dig
Vi vet att det ibland känns snudd på omänskligt att försöka få in ett träningspass i en redan knökfull vardag. Men det finns sätt att få in träning på tid du annars lägger på annat – som att transportera dig till jobb eller skola.
Om du kan få till ett par transportlöpningar i veckan så spar du både tid och pengar.
Är det för långt? Ställ bilen en bit ifrån jobbet och spring sista sträckan, eller hoppa av bussen tidigare. Bor du för nära jobbet för att det ska kännas lönt? Ta en omväg! Om du kan få till ett par transportlöpningar i veckan så spar du både tid och pengar. Och du kommer dessutom att må bättre än om du sitter i en bilkö eller trängs på bussen.
#4: Morgonträna
Tryter energin framåt eftermiddagen och kvällen så att du ofta ställer in din planerade träning? Du kanske ska lägga den först på dagen i stället? Spring före frukost någon dag i veckan – det är ett fenomenalt sätt att börja dagen på. Och du kommer att vara sjukt nöjd hela dagen eftersom du redan har klarat av träningen!
#5: Träna när barnen tränar
Som förälder är det lätt att man prioriterar sina barns aktiviteter framför sina egna – och det är inget fel i det. Men i stället för att alltid sitta och frysa rumpan av dig i ishallen medan din guldklimp tränar slagskott kanske du ska passa på att träna själv någon gång då och då? Åk ombytt med barnen så att du hinner maximera träningstiden under deras träningstid!
#6: Skryt på internet
Lägg ut dina träningsplaner i sociala medier, ring och maila dina vänner och släktingar. Ju fler som känner till vad du siktar på, desto svårare blir det att backa ur din målsättning. Och i bästa fall får du extra mycket pepp och stöd tillbaka!
#7: Håll dig motiverad
Identifiera dina motivationssänkare. Är det kallt väder, tidiga morgnar eller att inte ha något mål att träna mot? När du väl har listat ut vad som får dig att avstå träningen är det lättare att komma på lösningar som höjer din motivation i stället.
Välj sedan ett mål som får dig att ge dig ut på ett löppass redan i dag. Du behöver inte träna för ett lopp, även om det är ett populärt mål för många. Det kan lika gärna handla om att kunna hänga på täten i din träningsgrupp, eller att må bättre.
#8: Träna med andra
Gå ut på sociala medier som Instagram, Facebook eller Twitter – det är snabba sätt att hitta andra löpare. Men även populära träningsforum som Funbeat och Jogg – och förstås alla löparklubbar och andra mer eller mindre lösa grupperingar – är bra ställen att hitta löparkompisar med olika kapacitet.
Många gymkedjor arrangerar också löpträning utomhus för sina medlemmar. Eller starta en egen träningsgrupp bland grannarna, på jobbet eller med vännerna. Tillsammans kommer ni att motivera varandra.
#9: Organisera dig
Ta fram alla dina löparkläder och skor. Sortera ut sådant du inte längre använder och lägg de kläder som det inte är säsong för i en egen hög. Skaffa sedan lådor eller gör en specifik plats i din garderob för alla löparkläder. Sortera olika typer av funktionsplagg för sig.
Organisera även övrig löparutrustning i en eller flera lådor i anslutning till dina löparkläder: vätskebälten, träningsklocka, kepsar, armvärmare, solglasögon med mera. När du väl har fått allt inom räckhåll behöver du inte lägga tid och energi på att leta efter kläder och prylar när du ska ut och springa.
#10: Skippa elektroniken
Fundera över om alla de prylar du släpar med på löppasset verkligen är nödvändiga. Skulle du kunna springa utan musik i öronen? Måste du verkligen ha mobilen med dig? Kan du hålla farten utan din träningsklocka? För en del löpare blir hanteringen av alla tillbehör en onödig energitjuv, och i värsta fall blir träningsklockans siffror en motivationssänkare.
Bestäm dig för att åtminstone testa att springa något av dina pass utan tekniska pryttlar. Du kommer förmodligen bli förundrad över fågelsången och känna dig befriad. Välj sedan dina tillfällen då du tar hjälp av tekniken – och spring fri och ouppkopplad när du kan. Det är bra för både kropp och psyke, och det gör dig till en mer lyhörd löpare.
#11: Testa en runstreak
Har du funderat på att testa en runstreak? Det är ett oväntat effektivt sätt att skapa en ny träningsvana. Att göra en runstreak handlar i grunden om att springa minst 1,6 kilometer (en engelsk mil) varje dag, men upplägget kan förstås se ut på en mängd olika sätt.
Antal kommentarer: 1
Krister Johansson
TACK kändes fint att läsa inspirerande och peppande.