Träning – en riktig barnlek
Att prata om att träna med sina (eller för den delen) andras barn blir ofta ganska känsligt, som det mesta när det gäller barnuppfostran. Men om man tänker efter behöver det väl inte vara så känsligt. Vi kan väl alla vara överens om att alla barn mår bäst av att röra på sig. Och vi vet att barn inte gör som du säger utan som du gör, så om du rör mycket på dig kommer de också att göra det. Är vi överens? Bra. Då börjar vi där. Nyckeln är att försöka få ditt barn att förstå att träna, det är något man gör. Det ligger liksom inte utanför vardagen, utan är en del av den. Så, sucka inte och stånka över hur tråkigt det är att träna, utan visa rörelseglädje. Då kommer du att locka dem över till den aktiva sidan. (Måste du sucka över att du ska gå och träna tycker jag att det är dags för din egen del att hitta en ny träningsform.)
En sak till – det är inte farligt för barn att styrketräna, inte ens om de är fem år gamla. Nej, det är klart att du inte ska lassa på ett litet barn massor av vikt, det finns alltid teknikrisker och vi vill inte skada dem, men styrketräning är bra för barn, precis som för vuxna. Dessutom är min erfarenhet att de ofta tycker att det är kul.
Men vad kan man då göra om man till exempel tränar på ett gym där man inte kan ta med sina barn? Enkelt – kör hemma eller ute, när vädret tillåter. Det finns ett otal upplägg du kan testa, men det bästa är att planera ett par där barnet är inkluderat, inte bara låta hen hänga på din egen träning, för det är inte säkert att det funkar. Lite roliga parövningar eller ett pass där ni delar på repetitionerna funkar ofta bra.
Chipper
Det här passet går ut på att man har många repetitioner som du och barnet kommer att dela på. Om ni är fler än två går det ju förstås jättebra att dela repetitionerna på flera. Är ni många kan ni köra i flera par. Kör till exempel 10 var och alternera tills ni har samlat på er tillräckligt många repetitioner eller kör varannan repetition.
- 100 benböj
- 80 mountainclimbers
- 60 utfallssteg
- 40 situps
- 30 armhävningar
- 20 burpees
När ni har kommit ner hit kan ni välja om det räcker så, eller om ni vill vila någon minut och sedan köra tillbaka upp igen och avsluta med 100 benböj.
Parövningspass
Kör 5–10 repetitioner av varje övning, 2–3 varv.
Armhävningskombo
Kombinerar styrka och smidighet för er båda.
En av er går ner i en armhävningsposition. Den andra kryper under och ut på andra sidan. Den första gör en armhävning och stannar i bottenläget, den andra hoppar över. Så gör ni om alltihop.
Är det omöjligt att krypa under? Ditt barn kanske har lite korta armar. I så fall nöjer du dig med att hoppa över och kanske kan göra en burpee på varje sida istället för att krypa.
Det går bra att göra själva armhävningen på knä och ställa dig på tå och händer så att personen kommer under.
Situps med klapp
Sitt på golvet med fötterna mot varandra. Lägg er ner samtidigt och sätt er sedan upp i en hel situp och klappa ihop era händer i en high ten.
Benböj med motstånd
Du kan hiva upp barnet på ryggen eller magen och köra benböj med hen som vikt. Sedan kan du sätta dina händer på barnets axlar och ge hen motstånd i knäböjen.
Planka med klapp
Ställ er i en hög planka med huvudena vända mot varandra. Du lyfter höger hand och barnet vänster. Klappa ihop händerna, sätt tillbaka händerna i golvet och gör om samma sak med andra handen. Gör 5–10 repetitioner per sida.
Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in