Let’s knäböj!


En av mina PT-lärare, Erik Börjesson, har en utmaning på Instagram – 30 dagar då du ska sitta i en djup knäböj i fem minuter och hänga i ett räcke fem minuter varje dag hela juni. Jag högg tag i knäböjsdelen direkt. Det är nämligen ett utmärkt sätt för mig att bli av med spänningar i löndryggen. Testa själv! Vad händer med dig när du sitter i en djuuuup knäböj fem minuter om dagen? Kommer du djupare i din knäböj? Förbättras rörligheten i dina fotleder? Släpper det i bröstryggen? Det kan hända massor av saker, testa! Oavsett vad som händer – kroppen kommer att tacka dig!

(Har du möjlighet – häng också fem minuter om dagen. Jag ska göra det de dagar jag är på gymmet.)

Julinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Extra tidning, Smart Mat, 31 somriga recept
  • Alla fixar milen
  • 10 grymma sportbehåar i stor test
  • Tänk dig snabb
  • Luta rätt, kuta lätt
  • Soma Move, Rörlig & stark nu
  • Träna som en sprinter

 

Prenumerera


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Drar din kropp tre liter milen?


Ja, det här är ett jättekänsligt ämne, men jag kan inte låta bli att gå in och peta lite, ifrågasätta och irritera. Jag måste få veta hur andra tänker om det här. Vi börjar från början.

Jag stod och bytte om i omklädningsrummet på mitt gym och hörde hur de andra pratade om mat. Den vanliga diskussionen om tillskott eller inte tillskott – jag har hört den många gånger förut. En av tjejerna säger att hon inte äter tillskott ”Men mina mellanmål är ju typ ägg och kycklingfilé”. Jag tänkte inte så mycket på det precis då, men något gjorde att jag inte kunde släppa det hon sa.

Med vilken rätt bygger vi upp kroppar, för vårt eget höga nöjes skull, som måste utfodras med så mycket mer mat (framför allt protein) än kroppens grundbehov? Med vilken rätt belastar vi hela systemet – miljön, djuruppfödning och så vidare – bara för att bygga mer och mer muskler?

I augusti kommer vi att slås ner av nyheten att nu var jordens resurser slut för i år. Resten av året tullar vi på framtidens resurser. Hur kan man då med gott samvete luta sig tillbaka efter sitt träningspass och ta sig en kycklingfilé och två ägg till mellis? Nej, förmodligen gör det knappast från eller till om en person äter lite kyckling mer eller mindre, men se till den större bilden. Jorden klarar inte av oss som det är – och att då blunda för det och leva som om ens egen kropp är viktigare än det framstår som mer och mer obegripligt ju mer jag tänker på det.

”Jaså, här sitter hon och kastar sten i glashus” tänker du kanske nu. Ja, jag tränar mycket. Ja, jag äter kött, men har dragit ner betänkligt på det av miljö- djurhållnings- och hälsoskäl. Och jag har faktiskt dragit ner på mängden mat i stort också. Jag klarar mig utmärkt på lite mindre. Frågan är ju hur mycket mer man egentligen måste äta när man tränar. Individuellt naturligtvis, men många känner nog inte efter, utan äter bara mer för att de vet att de tränar.

Och nu blir det extra känsligt: Testar du att dra ner och känner att du inte fungerar utan ditt proteinbehov som ligger högt över basbehovet, ja då kanske du av miljöskäl inte kan fortsätta träna så hårt. Precis som att du kanske får göra dig av med din Hummer som drar tre liter milen. Det funkar helt enkelt inte i längden. Vi kan inte nöjesköra runt i kroppar som drar tre liter milen.

Ny vecka – nytt PR!


Varje vecka borde börja med ett nytt personligt rekord. Det är liksom en positiv start. Idag blev det PR i Turkish Getup med en 22-kiloshantel. Jag har tagit 20 kilo tidigare, men då har det vinglat betänkligt på vänster sida. Idag var det otroligt stabilt på båda sidorna. Jag tackar coach Jakob för bra programmering som gjort min överkropp både stark och stabil, och tackar mig själv för att jag har kört passen och sett till att bli stabil och stark.

Heja mig! Nu kör vi vidare den här veckan! Satsa på att pusha dig själv lite extra på något av veckans pass, försök att få till ett PR eller åtminstone ett pass där du känner att du är oövervinnerlig.

Workout Åre dag 2


Dag två i Åre bjöd på sol, brottning, yoga och möra lår. En så kallad bra dag, helt enkelt. Direkt från sängen gick vi ner till Magnus Ringbergs yoga, lite skrynkliga och trötta. Jag hade aldrig yogat för honom förut, men det visade sig bli en av de absolut bästa yogatimmar jag har upplevt. Inte den skönaste – långt ifrån. Det stramade, gjorde ont och stretade emot. Men genom intrikata rörelsemönster guidade han oss till öppnade höfter och utsträckta lår, rumpor och bröstkorgar. Helt underbart! Alla som har chans att yoga för Magnus Ringberg – do it!

Efter en lång och skön frukost gick jag in i stora salen för en AMP-klass. Jag gick själv utbildning i AMP (Athletic Movement Performance) tidigare i våras, och det är ett jätteroligt gruppträningskoncept av Linus Johansson och Erik Börjesson. När man får chansen att träna för några av sina förebilder måste man ju ta den! Vi gick på alla sidor på fötterna och gjorde goblet squats och sprintade, som om vi inte skulle göra något annat den dagen.

Problemet var bara att man skulle göra det.

Bara en liten stund senare mötte jag, mycket stelbent, min Ruffie-kompis Marie. Låren ville ta lunch, jag ville köra Ruffie. Och jag bestämde. Ut och plantera Marie i låtsasgräset bara med en väl avvägd nacksving. Nej, så funkar det ju inte. Dels gör man inte så på Ruffie och dels gör man inte så med Marie. Inte bara för att man vill vara snäll, utan för att hon är som en blandning mellan en sengångare, buffel och igel. Henne välter man inte bara så där. Vi hade fruktansvärt roligt och blev otroligt trötta. Och snygga!

Det är jag och Marie längst ner till höger. Jag har snott bilderna från Veronica Björnum som var instruktör tillsammans med Musse Hasselvall.

Efter Ruffie var det lunch och gofika innan det var dags för Yinyoga med Johanna Andersson. Kroppen bara ”Aj och tack”.

Sen var det sedvanligt bastubad och middag. Det går inte att inte älska Workout Åre. Redan innan transferbussen till flyget har lämnat hotellet längtar man tillbaka. Det är så fantastiska människor man får umgås med, träna med och basta med. Thomas och Marianne Berglöf och Therese Nordfeldt – nästa år när det är 10-årsjubileum – gör inte om något. Vi vill ha det precis som det är. För att det är årets bästa helg!

Workout Åre dag 1


Nu är det igång! Det känns så himla bra! Workout Åre är verkligen en höjdpunkt varje år. Dels är det ett väldigt mysigt träningsevent, det är som en stor familj med människor som älskar att träna och hänga med varandra en hel helg. Och dels är det en helg när jag gör helt andra saker än jag brukar göra. Jag brukar (tyvärr) inte gå på yoga, Soma Move eller Ruffie men den här helgen gör jag det. Jag brukar inte heller gå upp på Åreskutan, men det har ju sin förklaring i geografi också.

Vi landade i rummet tidigare idag och tog igen oss lite. Jag sov middag, något jag också brukar vara dålig på.

Sedan var det dags för helgens första pass – Soma Move med Linus Johansson och Cecilia Gustafsson.

Det här gillar kroppen. På det där sättet att den protesterar och knakar lite först ”Det här är inte vad vi brukar göra”, men sedan kommer värmen igång och svetten rinner, höfterna öppnas och lederna leker med.

I morgon blir det yoga och Ruffie. Vi hörs då! Nu blir det bubbel på rummet och sedan middag.

Puss och kram!

Ibland får man göra bara det man är bra på


Nu har jag tragglat länge med saker som jag är dålig på. Idag tog jag en paus. Jag borde ha kört pullups, men det var inte vad mitt självförtroende behövde. Nej, idag bestämde jag helt själv vad jag skulle göra. Och jag bestämde att jag skulle köra rodd och marklyft. Jag hittade på en stege som såg ut så här:

200 m rodd

10 marklyft på 55 kg

200 m rodd

9 marklyft på 60 kg

200 m rodd

8 marklyft på 65 kg

och så vidare tills jag var på 1 lyft på 100 kg. Det var så roligt, jag njöt i fulla drag! 100 kg kändes inte ens tungt!

Och nej, jag brukar inte ha stödbälte när jag lyfter, men jag har känt mig lite sladdrig i ländryggen på sistone så jag tänkte better safe than sorry. Ni behöver inte vara oroliga – det kändes jättebra. Och framför allt fick mitt självförtroende en liten puff framåt. Jag är ju skitstark. Så nu är det bara att lyfta mer och ännu tyngre!

I morgon är det dags för årets upplaga av Workout Åre – årets träningsevent i Sverige enligt mig. Så vansinnigt roligt ska det bli!