Man kan alltid göra något!


Jag har varit ensamstående mamma sedan i fredags. Alltså inte på riktigt, men min sambo är bortrest, så vardagen ser lite annorlunda ut mot vad den brukar. Jag kan inte susa iväg på cykeln vid 05.20 för att träna med OBS-klassen utan får lösa träningen på annat sätt. För bara några år sedan gjorde jag nästan all min träning hemma – jag var en riktig sucker för Nike Training Club-appen och tränade nästan ingenting på gym. Idag ser det annorlunda ut. Jag har inte ens NTC-appen längre och jag har svårt att komma på vad jag kan göra. Men nöden har ingen lag!

Upp klockan 06, en timme före jag ska väcka den femårige sonen, och fram med kettlebettlen. Första dagen fick jag till en skön och bra cirkel:

Fem varv av:

10 svingar till goblet squat

20 mountain climbers

5/5 press med kettlebell

10 situps

5/5 windmills

5 bakåtburpees

Jag stannade och andades någon minut mellan varven. Det hela är ganska snabbt överstökat men det hindrar inte att svetten rinner på ryggen och jag flåsar ordentligt. (Fast tyst, för sonen sover ungefär två meter ifrån där jag tränar).

Man behvöer inte hålla på så länge varje gång man tränar. Var effektiv, ansträng dig, gör det ordentligt och driv på så är du klar ganska snabbt. Även om du inte kan ta dig till gymmet – du kan alltid gör någonting!

Julinumret ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Extra tidning, Smart Mat, 31 somriga recept
  • Alla fixar milen
  • 10 grymma sportbehåar i stor test
  • Tänk dig snabb
  • Luta rätt, kuta lätt
  • Soma Move, Rörlig & stark nu
  • Träna som en sprinter

 

Prenumerera


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Löpning i en frysbox


Nämen! Jag har ju helt glömt bort att skriva om förra veckans pressvisning med Stadium och Soc. Vi skulle få prova de nya vinterlöpnings-kläderna, men det går ju inte att göra när vädret fortfarande står och tvekar om det verkligen är oktober och det är över 10-strecket ute. Nej, fram med en isbox! Stor nog att få plats med två löpband, en PR-människa och en man med värmekamera. Poängen var att man skulle få se hur kläderna funkade, att de ventilerade ut värmen på rätt ställen och att man behöll värmen på andra.

Jag som inte kan stå still ledsnade i kön och ställde mig, tillsammans med Karin Rahm, på händer utanför boxen. Värmekameragubben upplyste mig om att jag blev jättevarm i ansiktet.

Sedan blev det äntligen dags för mig och Charlotte Glitzy Josefsson att springa. Vi fick ju i ärligthetens namn knappt springa alls, för alla skulle ju inte i lådan, men några minuter blev det i alla fall. ”Ursäkta, vad gjorde du på ett löpvent?” frågar sig nu den trogna bloggläsaren. Jo, faktum är att om jag någon gång springer så är det just på vintern. När det är riktigt kallt! Isboxlöpningen var helt enkelt perfekt för mig. Och nu längtar jag efter att få tassa runt bland snö och is någon mörk morgon.

Varm och rund yoga


Jag älskar värmeyoga, ni vet en sådan där svettfabrik på 40 grader där svetten dryper redan efter ett par minuter och man blir mjukare än någonsin tidigare. Jag hade lyxen att gå på sådan yoga igår. På en fantastisk yogastudio här i Stockholm som heter DuCalme. Instruktör för dagen var Kim Melander, kvinnan som tog bikramyoga till Sverige. Aporpå bikramyoga. Jag gillar det, verkligen. Men det känns också lite som en militärexercis. Det är en väldigt fyrkantig yogaform där allt ska vara som det ska, inte så mycket känna sig fram.

Yogan jag fick testa igår var en ny yogaform som heter Fierce Grace. Det skiljer sig från bikramyoga på flera sätt. Det är nästan lika varmt, men kanske snarare 38 grader än 40. Det är 90 minuter långt. Men det är inte alls lika fyrkantigt, utan snarare rund. Det är en mjuk yogaform där man får anpassa efter sig själv och känna sig för lite. Passar mig jättebra.

Oh, så smidiga vi ser ut. Och sicken bruna lår jag har! Mmmm…

Jag ger Fierce Grace mellan fyra och fem av fem yogapoäng. Helt jädra underbart! Och varmt. Och vi fick yoga på yogahanddukar från Lorna Jane. Om du brukar halka på din yogamatta med fötterna eller händerna är det här din grej! Halkade ta mig tusan inte en millimeter, och jag brukar ändå segla runt på min matta så fort jag svettas lite. Top notch helt enkelt.

Våga böja dig bakåt


Ja, jag har varit på yoga igen. Jag inser att det är exakt vad min rygg behöver, så det blir nog yoga en gång i veckan från och med nu om inget annat kommer emellan. En sak jag inser när jag går på yoga är att jag böjer ryggen bakåt på tok för lite. Lyssna nu alla som har ont i ryggen. Hallå!

När vi har ont eller är trötta i ryggen, vad gör vi då? Jo, många av oss ställer oss med händerna på knäna och krummar upp ryggen för att sträcka ut den. Åååååhhhh, det känns ju så bra. Du kanske till och mer roterar lite från sida till sida. Men så här är det: din rygg ska fungera åt fler håll än ett. Du ska kunna böja den framåt, bakåt, åt sidorna och rotera den. Och jag tror att den mest bortglömda riktningen är bakåt, att våga svanka och sträcka oss bakåt. Nej, det är inte lika skönt för många som att krumma ryggen, men vet du vad – det är för att ryggen inte är van vid att göra så.Det känns stelt att lägga sig där och att ta sig ur positionen ska vi inte tala om. Man känner sig hundra år gammal, tro mig jag vet.

Men testa själv. Börja försiktigt. Ligg på mage och håll upp dig på armbågarna. Slappna av. Känns det i ländryggen, testa att spänna rumpan, och funkar inte det håll överkroppen lite lägre så att du minskar svanken. Glöm inte att andas. Ligg så i någon minut eller ännu hellre längre. Slappna sedan av i barnets position eller som det känns bäst för dig.

Mina ryggkörare brukar lindras rejält av att böja mig bakåt. Sedan krummar jag och roterar också, förstås. Men glöm inte bakåtböjningen.

Over and out!

Slutshoppat – I dare you!


Ja, det är sant. Under hela oktober månad får jag inte shoppa något. Köpfri månad för att testa hur det känns. Jo, jag får köpa mat och andra förbrukningsvaror, men inga mer okynneslinnen, nagellack eller böcker i 30 dagar. Det här är månadens utmaning i oktobernumret av Women’s Health, och där kan ni läsa mer om utmaningen och vilka regler som gäller.

Vilka är med mig? Kom igen! Ni kommer att bli medvetna om era konsumtionsmönster och dessutom spara en massa pengar.

Från och med i morgon låser vi plånboken!

När batteriet tar slut


Igår tränade jag en PT-kund, fantastiska Sandra, klockan 07.00. Hon kom in på gymmet och jag såg på långa vägar att nej, hon är inte sig själv. HOn brukar ha energi nog över till ett dussintal riktigt trötta personer, idag var hon inte lika sprudlande. Vi pratade lite och hon sa att hon hade lite ont i knät och kände sig lite trött. Hon satte sig i roddmaskinen och drog ett par drag. Upp på skärmen kom följande meddelande: ”Batteriet slut”.

Inget kunde beskriva Sandra bättre än så– batteriet var slut. Hon sa att hon hade känt sig stressad och inte sovit så bra på senaste. Sover man inte tar batteriet slut ganska fort. Vi lyssnade på meddelandet på roddmaskinen och tog det lite lugnare än vanligt på passet. Visst, man blir pigg av träning, men till en viss gräns. Ibland kan det vara vettigt att lyssna på kroppen och försöka att förstå VARFÖR den är trött, inte bara känna ATT den är trött. Bemöt olika tröttma olika. Ibland behöver du kanske äta mer, träna ett brutalpass, köra yoga och stretch, ta en tupplur eller bara ta det lite lugnare än planerat på gymmet. Acceptera att du är trött och ta det därifrån.

Trevlig helg!