Blogg

Sista förberedelserna


Tånaglarna är klippta. De sista grejjerna inköpta; plåster för att tejpa bröstvårtorna, vasselin för att smörja känsliga ställen och regnponcho för att inte bli allt för blöt innan start. Tog en sväng förbi bolaget också för att ha nånting att längta till i mål. Erdinger och varmkorv i all ära, men inget slår en ljummen starköl som ligger och väntar efter målgång tillsammans med överdragskläderna. 

Väskan är packad. Det blev typ hela garderoben. Nu är jag förberedd på allt från drivis till värmebölja. Mest troligt ser det dock ut att bli regn. 20mm varnas det för. Det är bara att gilla läget. Jag har förlikat mig med tanken på att det kommer bli jävligt blött. Finns inte så mycket att göra åt det. Planen är fortfarande linne + armvärmare men kanske att det åker på en t-shirt istället, vi får se. Korta tights och kompressionsstrumpor blir det nertill. Asics DS Racer på fötterna. Keps på huvudet.

Nu återstår bara en arbetsdag, sen är det dags. Kan inte komma ihåg att jag vart såhär taggad inför en mara sen New York 2013. Det enda som skulle kunna förstöra festen är att vi får en repris på vädret från 2012. Men så länge det ”bara” ska regna och inte blåsa storm eller bli 3 grader så är jag ganska lugn. Hellre regn än +30 grader. Det är märkligt hur man kan se fram emot att maxa 42.2km när man vet hur fruktansvärt ont det kommer göra på slutet då man bara vill ge upp och ta en taxi in i mål bara för att slippa smärtan. Har laddat upp med Vitargo sen igår och tänkte testa nötcreme under loppet för att inte bonka sista biten som i Rotterdam. Vågar mig fortfarande inte på gels. Det absolut jobbigaste med sista veckan innan en mara är inte träningsabstinensen som uppstår när man trappar ner utan det faktum att man äter så mycket i förhållande till hur lite man tränar. Det är lätt att känna sig lite pluffsig när man ökar storleken på portionerna men inte rör på sig.

Frukost

Lunch

Middag

Lägg till Vitargo och godis på det så är det säkert nåt extra kilo redan. Och då återstår morgondagen med samma förfarande. Det är åtminstone ett ganska angenämnt problem att tycka att det är jobbigt att äta, det kunde vart värre. Nu är det dags att logga ut, packa det sista, försöka få några timmars sömn, riva av morgondagens lektioner och sen bege sig ner mot hufvudstaden. Hörs i Stockholm om några timmar! Förhoppningsvis kan jag skriva att det blev ett PB i nästa inlägg men vågar inte vara lika optimistisk som tidigare.

PS! Höll på glömma dagens låt, fortsätter peppa med bra musik och idag i form av Gaslight Anthem. Om jag någonsin skulle få för mig att springa ett lopp med musik i öronen så skulle jag göra det till tonerna av The Gaslight Anthem, bara det tror jag nästan skulle garantera ett PB. Håll till godo!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Världens bästa löppass!


Här kommer det, håll i dig:

1. Spring ut i skogen, där det inte finns några stigar.

2. Irra runt i 30 minuter.

3. Hitta hem.

KLART!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Pushing limits


Nu är det nära. 3 dagar och 2h tills det smäller. Asics Stockholm Marathon. Tyvärr har den här veckan vart den sämsta tänkbara på hela året för optimal förberedelse. Har jobbat dygnet runt. Sovit typ fem timmar per natt. Våndats över betyg och drömt mardrömmar om nationella prov. Jag är ingen förespråkare av våld men skulle kunna göra ett undantag för snorungen som snodde facit till årets Matematik 2B prov och spred det på nätet dagen innan provet. Spöstraff till allmän beskådning låter bra i mina öron. Alternativt ta dom extra timmarna det kostade oss i form av merjobb x 350kr x Sveriges alla matematiklärare x 1.4. Det låter som en lagom kompensation.

Trots en mindre bra start på veckan är jag extremt taggad inför lördagen. Träningen är gjord. Formen är bra. Kroppen hel. Finns inga ursäkter. Persen har trillat in på löpande band i vår och om det fortsätter på lördag så kommer jag att göra anspråk på den gamle basketspelaren Karl Malones smeknamn utan att skämmas; The Mailman. Målsättningen är PB. Ska öppna i 4.00-fart och hoppas att det är min dag på lördag.

Idag sprang jag det sista passet med lite fart. 1x2km @3.58-fart + 2x1km @3.48-fart. Kontrollerat. Kändes oförskämt lätt. Höll LG’s farter och tryckte inte på som sista passet inför Rotterdam. Har lärt mig läxan. Nu återstår lite lätt jogg och ett ohämmat svullande i kolhydrater. Nutella till frukost och godis på kvällarna. Det är niiice.

Vädret inför lördagen är ett hett diskussionsämne på forum som jogg och liknande. Det diskuteras hejvilt om olika klädval och spekuleras i de olika prognosernas säkerhet. Aftonblaskan drog till med dom stora rubrikerna häromdagen om varnade för regnkaos under Stockholm Marathon. Jag är inte så orolig. Jag tycker det ser ganska lovande ut. Svag vind, runt 10 grader, mulet och 1mm regn. Helt perfekt. Men det kan såklart ändras. Ingen idé slå på dom stora trummorna riktigt än, det är trots allt ett par dagar kvar. Enda orosmolnet är att jag inte hunnit springa in mitt nya Asics linne mer än på Kungsholmen runt och då började det skava redan efter halva loppet. Det har helt enkelt inte gått eftersom vi fortfarande har typ vintertemperaturer här uppe i norr och linne har helt enkelt inte funnits på kartan. Att springa i tischa känns inte så kul. Å andra sidan känns skav under armarna inte heller så lockande. Får se hur jag gör.

Som vanligt måste man ladda upp med bra musik inför en mara, det är minst lika viktigt som nutella och godis för att komma i den rätta stämningen. Biffy Clyro funkar alldeles utmärkt som pepp. Kolla in dom, riktiga chefer!

/Hörs

 

  


Antal kommentarer: 2

Anders Larvia

Tack för tipset, ska försöka få tag på en tub sportslick! Googlade lite och läste på om den, verkar ju vara en mirakelsalva!


Frida Michold

Alltid lika underhållande läsning. Kör hårt med nutellauppladdningen (måste provas någon gång) och OJ vad jag ska heja på lördag!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Göteborgsvarvet


Göteborgsvarvet 2015 blev en ny upplevelse. Jag har aldrig tidigare sprungit ett lopp bara för att njuta och ta det lugnt, i regel har alla tidigare lopp präglats av ångest dagarna före och timmarna strax innan. Frågor som har jag druckit tillräckligt mycket? Behöver jag gå på toaletten för fjärde gången? Kommer linnet att börja skava? Är inte halsen lite krasslig ändå? Har jag tillräckligt med överdragskläder? brukar vara mer regel än undtantag innan ett lopp. Det var en enorm befrielse att slippa allt det den här gången. Bara ta det lugnt. Inte vara ett dugg nervös. Springa för att springa är kul.

Jag hade en uppgift; att få in mannen nedanför på 1.45. 5min fart rak igenom. För egen del kändes det som ett bra uppdrag. Kanske hade jag kunnat förbättrat mina 1.21 från Kungsholmen Runt från startgrupp 1 men då med största sannolikhet förstört Stockholm Marathon nästa helg. Och att ta det lugnt från grupp 1 hade nog heller inte gått så det kändes som ett bra beslut att hoppa bak. Tyvärr misslyckades vi/jag trots att de yttre förutsättningarna knappast kunde ha vart bättre. Förlåt Peter!

Vi kom ner till Göteborg sent i fredagskväll och möttes av regn, dis och allmänt tråkigt väder. På lördag morgon hade dock vädret slagit om och resultatet blev fantastiskt solsken som vanligt under Varvet. Att ta sig ut till Slottskogen gick över förväntan trots att vi inte var ensamma om det. Vi skulle starta i grupp 13 och efter lite uppvärmning begav vi oss mot starten men hamnade av nån anledning tillsammans med grupp 11 och helt plötsligt var vi iväg. Det var tjockt med folk från första metern ända in i mål, första proppen uppstod redan efter ett par hundra meter. 5-fart var bara att glömma trots ivrigt sick sackande. Lagom till första bron hade det släppt såpass att det gick att springa utan att bli irriterad. Vi låg hyfsat bra till ute på Hisingen, betade av km efter km metodiskt och jag försökte insupa atmosfären så mycket som möjligt samtidigt som jag höll koll på tiden. Förvånades över att få så många personliga hejarop hela tiden, känner inte många i Göteborg så det måste vara tack vare all publicitet här på RW. Försökte vinka tillbaka till så många som möjligt.

Längs Avenyn var det smockat med folk och jag hade glömt bort hur extremt smalt och trångt det är där, nånstans där tappade vi farten och längs Vasagatan stumnade Peter så 1.45 var aldrig riktigt nära tyvärr. Sista kilometrarna i Göteborg är brutala, särskilt när tröttheten slagit till, men vi tog oss i mål på 1.48. För egen del var loppet en trevlig upplevelse och minimal ansträngning, precis som jag hoppats på.

En sak som slog mig under loppet är att det är ett gigantiskt stort arrangemang som måste kräva en enorm logistik. Bara att ta sig från målet till väskinlämningen är som att försöka tränga sig längst fram på en U2 konsert, det är människor överallt. Att starta i en startgrupp längre bak är också hopplöst om man verkligen vill prestera, jag tror att 1.45 hade kunnat gå om vi fått flyt i löpningen från början istället för att behöva lägga all energi på att sick sacka, springa om och tvärstanna hela tiden. Men det är samtidigt en del av charmen med Göteborgsvsrvet. Mindre charmigt är alla pappersmuggar som tillsammans med allt vatten bara blir en stor grå massa för oss som startar längre bak. Vid varje station halkade jag omkring i den där gyttjan med muggar.

Om ett par timmar är vi hemma efter en lång tågresa, då ska jag sticka ut och springa det sista längre passet innan Stockholm Marathon, nästa vecka blir det fullt fokus på uppladdning och vila innan det är dags för loppet med stort L. Längtar sjukt mycket efter att få ge mig ut på gatorna i Stockholm.

Göteborgsvarvet 2015 läggs härmed till handlingarna, nästa år står jag förhoppningsvis på startlinjen igen men då med sikte på PB. Stort grattis till teamkompisarna Frida och Josefine som verkligen levererade och fullkomligen ägde Göteborg!

/HörsLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Ditt bästa jag föds inte ur frustration


Nej, det gör det sannerligen inte. Jag har fått lov att acceptera det nu, och det tog emot ska jag säga er. För ett drygt år sedan bestämde jag mig för att bli bättre på pullups – eller rättare sagt – att jag skulle kunna göra någon pullup alls. Men jag känner mig själv. Om jag hade sagt det till Jakob hade jag nöjt mig när jag kunde göra en. Så. Jag sa istället ”Jag vill klara en muscle up”.

Nu, många månader senare, kan jag många pullups, till och med viktade, och viktade chins. Jag kan göra chest to bar chin ups och jag har jobbat upp en riktigt bra styrka i till exempel support i ringar, att hålla upp mig på raka armar i ringarna. Bålen har också stärkts. Jag har fått så otroligt mycket som jag var ute efter, sånt som jag för ett år sedan inte kunde ha drömt om, (”Jag? Viktade pullups? Ja just det. Sen blir jag vegetarian också, höhöhö.”) Men det har inte kommit gratis, nej, jag har slitit och kämpat mig iväg till gymmet många gånger för att göra: saker jag är dålig på, saker jag tycker är jobbigt och motigt. Och vi vet ju alla hur frestande det är. Men det har betalat sig! Jag är otroligt stolt över mig.

Så nu var det ju dags att göra en muscle up! Eller? Coach Jakob hade satt upp en vecka när jag skulle klara min första. Och den veckan har redan varit. Vi träffades igår och skulle köra ett PT-pass för att få fart på min kipp, alltså rörelsen för att komma upp i en muscle up. Nu skulle jag väl ändå sätta den!

Fail.

Jag kände mig tung och trött. Farten och klippet i rörelsen fanns inte där och mitt mål gled ifrån mig. Jag blev arg, hela bröstet knöt sig och jag är glad att Jakob inte pratade för mycket med mig när frustrationstårarna var nära. Jag är så fruktansvärt less på att traggla nu! PT-timmen gled över i att bli en lektion i mental träning. Jakob sa så mycket till mig som jag nog har behövt höra så länge. Att jag är van att ta mig an utmaningar och bara se till att fixa dem. Check, liksom! Nu plötsligt går det inte som jag har tänkt och jag tappar det fullkomligt. Jag har tragglat med det här så länge att jag bara blir arg och frutstrerad när det inte går.

Han fick mig att tänka på vad jag faktiskt KAN klara av nu, som jag inte kunde förut, något jag glömmer mitt i frustrationen. Hur mycket starkare jag har blivit. Och faktum är att det snarare är en fråga om teknik nu, inte styrka. Jag kan göra en muscle up – jag har bara inte gjort någon än.

Jakob bad mig att släppa det här lite nu. Att se framåt mot att träna på att bli ännu starkare i dragövningarna och testa att göra en muscle up då och då de dagar då jag känner mig stark. Och framför allt att ha ett mål med varje pass. Att inte gå till gymmet och ilsket tänka att ”NU JÄVLAR SKA DEN SITTA!” För det kommer den inte göra. Ditt bästa jag föds inte ur frustration. Det blir bara pannkaka av alltihop. Jag ska istället gå dit, fokusera på någon del jag kan förbättra – draget, kippen, höften eller bara öva på övergångar. Känner jag mig stark, ja, då testar jag ett par gånger. Den kommer. Bara inte på utsatt datum.

Så, med den här egoresan in i mitt psyke vill jag säga att jag tror att alla kan lära sig något av det här. Stirra dig inte blind på slutmålet hela tiden, se till vad du har uppnått på vägen och släpp taget om målet lite om det stretar emot. Driv dig inte till den punkt där du står och stirrar på ringarna med frustrationstårar i ögonen och en klump i bröstet. Släpp det! Ta tag om målet igen en bra dag och testa. Igen och igen. Slappna av i den känslan, då kommer du, som jag är säker på att jag kommer, att lyckas.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Nedtrappning


”You come running back to me, wherever you go, whatever you do, you can run to me. No matter how far, wherever you are, you can run to me” (Darren Wharton)

Maj – jobbigaste månaden på hela året. Anledningen stavas nationella prov och betyg. Imorse kom jag till jobbet kl8 som vanligt och gick hemifrån kl.21 nu ikväll. Självklart klämde jag in lite löpning däremellan, det slipper man inte undan även fast man har en stor fet hög med nationella prov att rätta. 5x2000m strax under 3.40-fart, lätt och kontrollerat. Sen tillbaka till den stora feta högen lite piggare och fräschare. Tur att Sibylla ligger en 200:ing från jobbet.

Den här veckan börjar den riktiga nedtrappningen, dagens pass var ett av de sista hårdare passen. Då måste man tänka lite extra på vad man stoppar i sig matmässigt, tex välja Cola Light, inte be om extra vitlökssås och pina i sig tomaterna och isbergssalladen. Man vill ju inte bli suddig och otydlig i ansiktet såhär nära inpå maran. Sparar det riktiga svullandet av kolhydrater till nästa vecka, fram tills dess ska vågen visa 72.8kg som vanligt.

På lördag är det Göteborgsvarvet. Jag kommer att hoppa bak och starta i grupp 13, ska se till att min gode vän Peter kommer in på 1.44.59 eller bättre. Ska bli gött att ta det lugnt och bara njuta av atmosfären och folkfesten, kanske hinna ta lite selfies och instagrama live längs Göteborgs gator. Den friheten borde man få ta sig som farthållare tycker jag. Om jag räknar rätt så blir det 5-års jubileum på Varvet i år. Det var det första lopp jag sprang totalt ovetandes om vad tights och splitshorts var, än mindre vad som var en rimlig tid att komma in på. Vet att jag tänkte att 2h borde vara rimligt att fixa. Mycket har hänt sen 2008.

Imorn bitti ska jag försöka mäkta med en tidig morgonjogg, enda sättet att hinna få in löpningen imorgon. Det var typ 5 år sen sist. Det är inte min påse helt enkelt. Finns en risk att det kommer kännas förjävligt. Ska ladda med lite Nutella och jordnötssmör nu ikväll så man har några kalorier att ta av. Lägga fram kläderna och göra bort nummer två innan man somnar har jag också hört att man ska tänka på av dom som kan det här med morgonjogg. Bäst att lyssna på dom som vet.

/Hörs

Dare – Run To Me


Antal kommentarer: 1

Anders Larvia

Det lärde jag mig imorse, hade räknat med regn och 5 grader som rapporten sa men istället var det 10 grader och sol och alldeles för mycket kläder. Å andra sidan var det extremt jobbigt med morgonjogg så det lär dröja till nästa gång 🙂Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*