Blogg

Tro och tvivel


Jag har bloggtorka. Inte för att löpningen går dåligt, tvärtom så börjar det kännas som om jag är på väg mot en formtopp. Dessutom håller kroppen ihop över förväntan. Allt är frid och fröjd. Däremot har jag inte haft nån lust att skriva om det. Jag har inte bara haft bloggtorka utan även funderat på om det är dags att lägga ner. Ibland känns det som att bloggens enda existensberättigande är för att tillfredsställa mitt ego och upprätthålla en förskönad bild av mig själv som en ambitiös, duktig och målinriktad löpare. Ofta för att jag (o)medvetet väljer att försköna eller utelämna vissa saker. Lite som med instagram. En vacker fasad. Jag sitter ofta i soffan och käkar chips men det nämner jag sällan (tror jag) eller instagramar för den delen. Det betyder inte att jag suttit och ljugit ihop alla tidigare inlägg, långt ifrån, dom flesta inlägg har vart brutalt ärliga men kanske inte återspeglat hela bilden av min löpning och hur jag känner. Till exempel:

 • Jag har har ofta ångest inför jobbiga pass och känner mig dålig om jag inte springer minst 100km/v. Riktigt jobbig ångest. Det vet jag att många andra också har men det händer att jag mår fysiskt dåligt av det vilket skapar en sjukt negativ stress. 
 • Jag känner mig ofta värdelös när jag jämför mig med andra. Tänker att om hen kan göra den tiden så borde jag också kunna göra det. Med tanke på hur mycket jag tränar så borde jag vara mycket bättre. Jag skäms över min miltid och nämner den sällan. Det gör att självförtrodent ibland är ganska lågt. 
 • Jag blir ibland både avundsjuk och skadeglad när det går bra eller dåligt för många av mina löparkompisar. Långt ifrån alltid, men ibland. Det är lite skämmigt.
 • Jag har ofta svårt att hitta glädjen med att springa. Oftast är det mest som ett tvång. Jag mår dåligt om jag inte springer men sällan bra av att springa. Jag är en slav under löpningen, det är som vilken drog som helst.
 • Ibland fuskar jag på intervallerna. Tar längre vila, kortar av distansen eller skiter i dom sista repetitionerna utan att redovisa det, för jag vill framstå som duktig, inte som en förlorare.
 • Jag intalar mig själv att jag springer för att bli bättre och för att må bra, men i själva verket så springer jag för att jag är fåfäng. Jag är livrädd för att bli tjock och måsta köpa en helt ny garderob. 
 • Jag säger ofta att jag älskar marathon. Det gör jag egentligen inte alls. 42,2km är för långt. Att springa en mara är alltid jobbigt oavsett om man maxar eller mysjoggar. Däremot så älskar jag känslan efter en mara, främst för att jag kan äta massa onyttiga saker med gott samvete utan att bli tjock och för att jag känner mig duktig på nåt.
 • Jag säger ofta att jag älskar marathon men det är mest för att jag är för långsam på milen. Egentligen skulle jag vilja vara bra på 10km istället för marathon.
 • Jag har sjukt höga krav på mig själv när det kommer till tider vilket gör att jag ofta känner mig värdelös om jag inte persar även fast jag intalat mig själv att det bara skulle vara ett träningspass. Allt utom PB på tävling är ett misslyckande. Det är också ångestframkallande och skapar dåligt självförtroende. 
 • Jag är lat och bekväm. Att träna är drygt och jobbigt men jag har blivit beroende av det. Jag tränar för att kunna kunna vara lat och bekväm utan att bli tjock.
 • På tävling tänker jag för det mesta ganska tidigt att det här kommer aldrig hålla hela vägen, det är lika bra att ge upp. Pannbenet är egentligen inte så bra som jag gett sken av. 

Listan kan göras hur lång som helst. Ni fattar poängen. Jag tror att jag är ganska bra på att förminska, skoja bort och linda in allt det negativa i fina ord eller floskler. Det håller ju inte. Nu skulle man kunna tro att min löpning är 100% ångestframkallande men så är det givetvis inte, som tur är så väger det positiva med att springa tyngre än det negativa. Och det är ju inte alltid jag känner allt jag nyss nämnde, för det mesta slår jag bara på autopiloten och kör. Men det har fått mig att fundera, ska jag fortsätta skriva för dom närmast sörjande så måste jag erkänna och acceptera att min löpning inte bara är rosa fluffiga moln utan många gånger även blixtar och dunder och upphov till en massa dåliga och osunda tankar.

Med det sagt så har den senaste tidens träning gått riktigt bra och jag hoppas att det får forsätta så fram till Berlin. Framförallt känns det som om nånting har hänt med fartkänslan. Kanske är det all mängd i sommar tillsammans med en liten nedtrappning som börjar ge resultat. Plötsligt känns det inte lika jobbigt att springa i tröskel- eller överfart som brukar vara det normala. Har kört 2 fartpass /v som planerat tillsammans med en veckomängd på 10-12mil. Och jag har faktiskt inte fuskat på nåt av dom senaste fartpassen heller.

Onsdag 17/8: 8x1000m (gick inte på max; 3.26/3.25/3.28/3.29/3.26/3.28/3.31/3.27)
Fredag 19/8: 20km marafart (3.55-fart men med mara ansträngning)
Tisdag 23/8: 20km distans inkl 10km tempo @3.51min/km
Fredag 26/8: 5x2000m @3.35min/km (pulsen skenade iväg men ok känsla)

Nästa helg är det tävling. Jag kommer bli så fruktansvärt besviken om jag inte springer Umemilen på höga 36 eller bättre. Inte för att jag tränat särskilt specifikt för just milen utan för att formen är så enormt mycket bättre nu än inför Grand 10 i höstas. Det borde ge resultat. Dessutom har jag fått vara mer eller mindre hel hela året jämfört med ifjol. Om det inte blir sub37 kommer självförtroendet åka ner i botten och allt kommer kännas värdelöst. Det är ingen mening med att förneka det, kan bara hoppas på att det i så fall släpper ganska omgående. Egentligen borde det vara ett sunt tecken att känna så, det visar ju på att det finns lite jävlar-anamma och att jag inte nöjer mig med att bara delta, vinna är allt (i bemärkelsen av att persa)

Just nu har jag faktiskt lite lätt ångest även fast jag inte borde ha det. Jag var på lokal igår och rullade hatt och mäktade bara med 11km lugn löpning idag på förmiddagen, inte 20km som jag egentligen hade tänkt. Kändes knappt som att jag behövde duscha efteråt. Måste lära mig själv att inte få dåligt samvete över sånt, inte känna ett tvångsmässigt behov av att springa bara för att. Det var en bra kväll med lagom många öl, trevligt sällskap och djupa diskussioner som ju egentligen är värt så mycket mer än 20km slentrianmässig distans. Löpning är inte allt.

/Hörs (förhoppningsvis)


Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

 • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
 • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
 • Världens bästa träningspass
 • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
 • Därför skyddar löpning mot depression
 • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant
Antal kommentarer: 2

Anders Larvia

Tack för alla fina ord. Som den bekräftelsejunkie jag är så måste jag ju fortsätta nu 🙂


Johan Renström

Bra inlägg. Härligt med ärlighet. Det varar längst. jag tror faktiskt många bränner ut sig på att blogga mm just genom att man förmedlar en förskönad bild och att skillnaden mellan verklighet och bild till slut blir för stor och att man känner sig oärlig inför sig själv och tappar lusten att skriva, fota mm.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Ur led är tiden


Jag sprang i morse. IGEN! Alltså gårdagens löpning räknas knappt, men trots allt sprang jag lite, frivilligt. Idag gav jag mig faktiskt ut i skogen och sprang, bara sprang, i 40 minuter! Det är ju helt vrickat, men när jag såg ut genom fönstret i morse kunde jag inte låta bli. Jag ville vara i skogen och den enda aktivitet som jag tillät fördröja början på min arbetsdag var just träning. Så så fick det bli! Löpning alltså två dagar i rad. Ur led är tiden.

I morgon är ordningen återställd. Då är det dags för crossfit igen. Jag har ju inte helt tappat förståndet.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Ironman Kalmar 8:58:43


Hallå!

Läser man min föregående blogg innan start så kan man väl sammanfatta det med – I told you so!

Årets Kalmar Ironman var förlåtande mot dess deltagare och bjöd på förutsättningar som skulle ge merparten av den erfarna deltagarskaran rejäla PB´n. Det ska göras också! Bara ställa ut skorna och luta sig tillbaka är det aldrig tal om. Omöjligt säga hur mycket det är i faktiskt tid en sådan här dag. Framför allt varierar det extremt mellan person till person och vilken taktik man kör med. Sammanfattningsvis gynnas bra simmare & löpare en sådan här dag. Ska förklara varför: Upp tidigt ur vattnet, kroka sig sedan fast i en passerande kolonn av duktiga cyklister. Efter åkt med stora delar av distansen är det sedan bara tacka för skjutsen och vinna loppet på löpningen. Den stora förloraren en sådan här dag är svag simmare, stark cyklist och löpare. Han har jagat förgäves på cykeln för senare om någonsin komma ikapp men inte ha krafter nog på löpet för hänga på de som haft en behagligare resa. När det är en ”normal” dag på Öland blåser det hårt och då är det mycket svårare för svaga cyklister hänga med i högre tempo samt de som är sämre simmare men duktiga på cykeln kommer ikapp lättare samt alla slitna när löpningen sedan börjar. Slutsats – det är vanskligt ha en alldeles för dålig simning om man inte är ett odjur på de övriga två grenarna. Man kan nästan gå så långt och säga att Marcus vann årets Kalmar redan på simningen. Endast Adam Stenman & Morgan Pätsi lyckades med det omvända.

För min egna del så gjorde jag det som jag aldrig trodde var möjligt – körde ett kontrollerat och ”tråkigt” lopp. Det värsta är att det fungerar så bra. Gjorde dock ett par kostsamma taktiska beslut på cyklingen som jag stör mig på. Bara lära sig från dem och försöka undvika när liknande situationer dyker upp igen. Löjligt hur några minuter kan skilja en sådan här lång dag. Kolla på resultatlistan på de första 15 som kom i mål. Plats 2-13 är inom samma 9 minuter och de första 13 som kom i mål är under 9 timmar, sex av dem i AG M35-39. Det är sällsynt!

Har svårt hetsa upp mig över SUB9 även om jag inser att det ser riktigt bra ut på CV´t då det är nåt konkret som väldigt få triatleter lyckas göra. Det jag däremot är stolt över är hur jag orkade trotsa mina negativa tankar inför och under loppet och beslutsamt pusha vidare genom dippar och tillfälliga motgångar. Resa sig från tvivel och hopplöshet för sedan överprestera och göra det man knappt vågar drömma om längre….det mina vänner är sinnessjukt skönt!

Kände mig bra redan innan loppet. Hade sovit mycket och träningen hade gått bra. Det enda egentliga orosmolnet var cyklingen. Skulle sedan visa sig vara befogat. Hade en naiv förhoppning att om jag bara fick växla från cykeln med hyfsade ben så skulle åtminstone 3:10h vara möjligt, kanske t o m ännu snabbare. Simningen hade gått fantastiskt senaste veckorna vilket gav mig självförtroende nog för ställa mig bland de främsta simmarna vid starten. 

Simning 3890 meter – 58:57 mins
Inte mycket säga om den. Iskallt vatten under de första 2.500 metrarna men annars hade jag grymt flyt, stabila simmare omkring mig och navigerade klockrent. Upp fräsch och glad efter gjort en bra inledning på dagen.

Cykel 180.2km – 4:46:34h
Hade för dagen en ny idé – cykla med cykelkläder. Har ett exklusivt och snabbt ställ från Bontragers Ballista kollektion. Har haft enorma problem med tävlingskläder då jag måste ha ”blöja” för inte dra på mig skav eller domningar. Inser bytet i T2 kommer kosta 30-60 seks men jämfört med vara plågad i 3h på cykeln så är det billigt. Genidrag visade det sig. Upplevde inte en enda minut av obehag. Hade däremot mer problem hålla mitt normala tryck på pedalerna. Ingen katastrof men tillräckligt för känna mig sårbar. Normalt känner jag mig som en dirigent på banan och kan växla tempo och leka med gaspedalen. Nu var jag glad om jag lyckades hålla mina konkurrenter inom synhåll. Tre kisstillfällen där jag tappade mitt sällskap var inte bra för stridsmoralen heller. Sista 4 milen är hemska inne på fastlandet, svårt förklara varför med kvalitén på underlaget i kombination med knixig bana är vidrigt för en trött kropp. 

Löpning 42.2km – 3:07:28h
Något sur över min långa T2:a pga klädbytet trummade jag iväg. Inga som helst besvär och fick påminna mig om hålla jämn och behärskad fart på benen. Fick ganska snabbt sällskap av en tysk som ville slå följe. I 17 kilometer hade jag denna trevliga herre på mina hälar. 49 år gammal hade han hunnit bli, 8 st Kona tydligen. ”Jävla maskin” tänkte jag och bestämde mig för att jag hellre dör än låter en ”50-åring” springa ifrån mig. När han klipper ”I´m zorry, but I can´t talk anymore” så bestämmer jag mig för lämna Thomas. Mycket dumt av honom att blotta strupen. Auf Wiedersehen! Hade ingen smärta, jämnt och fint energiflöde som ständigt fick injektioner av en massa vänner som gapade på en längs banan. 30 kilometer hinner passera innan jag bestämmer mig för gå några meter då jag behöver mer energi. Stannar fyra gånger till för kyla av mig samt ta in mer energi. Börjar bli rejält utmattad och yr. Benen går fortfarande bra men nu är jag less. Hade jag inte varit jagad här eller haft 9 timmar som hägrade vet jag inte hur det hade gått. 

Kalmar Ironman 2016 – 8:58:42h
Springer sista kilometern med tårar längs kinderna. Känsloexplosion när jag når röda mattan och när Adam möter mig med en björnkram efter mållinjen är jag nog den lyckligaste människan i världen. Vi har tränat som svin sista två månaderna ihop och nu står vi där båda två med overkliga sub9 på resultatlistan. Hjärnan sprutar endorfin & adrenalin ut i kroppen att jag känner inte ens av hur trött jag är. Har haft med- & motgångar under min sportsliga karriär men det här toppar allt.

De faktorer som gjorde detta möjligt är (förutom de självklara – välsignelsen från familj & jobb) en bättre simform och skadefritt år. Men det mest avgörande på dagen var att det hela tiden fanns något att kämpa för. Var hela tiden med i toppen och då finns den dynamik som gör det möjligt. Någon att jaga samt någon som jagar dig – utan det är det väldigt svårt hålla motivationen uppe i 9-10h.

Tack alla ni som trott på mig och fortsatt stödja min satsning. Ingen nämnd & ingen glömd!

Ska försöka njuta lite denna vecka innan jag tränar för vad jag anser är det coolaste man kan göra – Ironman Hawaii den 8:e oktober.

Mahalo!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Snabbt morgonpass


Sommaren har gjort en efterlängtad återkomst (åtminstone i Stockholm), jag tyckte inte att det var rätt att sommaren lade ner så fort min semester tog slut. Nu är det varmt ute igen och luften är så där sensomrig som den bara är på just sensommaren. Jag passade på att gå ut och träna tidigt i morse. Det var löjligt vackert vid vattnet hemma. Men det här med att springa är ju inte min främsta gren så jag körde ett blandat pass:

300 m löpning

40 knäböj

300 m löpning

40 vriden sidoplanka

300 m löpning

40 utfallsteg

300 m löpning

40 armhävningar

Så där! From me to you. Upp och hoppa och ut och träna i morgon bitti!Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Och nu tar vi undersidan!


Ok, nu har vi jobbat med framsidan på fötterna, tårna och underbenen och gjort utrymme mellan tårna i sidled. Vad är då kvar? Undersidan såklart!

Sitt på knä på golvet. Vik in tårna under dig och sätt ner så mycket tyngd du kan på fötterna. Är du väldigt stel och det gör väldigt ont kan du lägga väldigt lite tyngd. Är du mjuk i fötterna kan du sitta med hela din tyngd på fötterna och verkligen vika tårna. Sitt så i 30 sekunder till 1 minut, vila lite och gör sedan om det två omgångar till.

Väldigt skönt efter till exempel ett löppass.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Kalmar kommer gå fort


Hej!

Imorgon startar jag min sjunde (?!) Kalmar i rad. En ganska sjuk bedrift men då jag likt många män gillar rutiner så känns det som vara hemma på mammas gata igen. Tryggt och lugnande men samtidigt förväntansfullt. Inom golf kallar man det ”Hemmabana” och det ger en klar fördel mot dem som aldrig förut spelat där. Till skillnad från golf kan man dock inom triathlon gynnas av bryta ny mark då det ger en viss positiv överraskningseffekt. Vill ändå säga att nettoeffekten är klart till min fördel då jag kan banan och vet vilka effekter som olika faktorer kommer påverka förutsättningarna. Tänker då främst på vinden…

Kan inte i modern tid påminna mig om ha varit i bättre form. Simningen har lyfts till helt nya nivåer tack vare mer fokus samt hjälp från främst Gabriella Fagundez. Cyklingen som normalt brukar vara mitt säkra kort har senaste året känts motigt men är nu på sin plats igen. Hade en 5 veckors period efter Vansbro där jag cyklade 150 mil. Lugnaste passet låg runt 220 watt så det var bara för cykelmusklerna suga i sig att Husse menar allvar. Löpningen har under 2016 känts fantastiskt. Farten har varit medioker men uthålligheten finns där och mina gamla skador är ett minne blott (peppar peppar).

Förutsättningarna imorgon ser väldigt snabba ut. Förutom kallt vatten långt ute i sundet gissar jag vi kommer se 10-15 minuter bättre resultat på 10-timmars atleter allt annat lika mot 2013, -14 & -15. Ska förklara varför…

Simningen – Inga vågor & lugna strömmar. Mer lättnavigerat samt psykologiskt lättsmält bana. Enda faran är om man simmar för hårt första 1500 ut i sundet där det är ner mot 15-16 grader i vattnet. Det kommer kosta och har man otur sitter det i resten av dagen. Det är som springa för hårt i extrem värme – en mycket dum idé.

Cyklingen – För regionen lugna sydliga vindar på 3-4 m/sek är det perfekt för denna bana. Motvinden kommer ligga mestadels under banans första 4-5 mil samt där man är i hyfsat skyddad inne på fastlandet. Kommer däremot ha fin medvind på nästan hela hemresan på Öland. Den smarta cyklisten använder det för spara benen och istället lägga krut på löpningen. Den oerfarne kommer få hybris & bomba på sin nyköpta tempocykel med lånad bakdisk och undra varför en Ironman sägs vara så tuff.

Löpningen – Med en temperatur som ligger strax under tjugo grader, moln och relativt skonsam cykling så finns det möjligheter till riktigt fina löptider här. En Ironman är en Löptävling och ingen cykeltävling som 95% av deltagarna verkar tro. Säger inte att simningen & cyklingen är oviktiga men väldigt få race avgörs på de grenarna. Var inte övermodiga utan sakta in på nästan alla aid stations. Kroppen behöver energi & vätska. Tror ni mig inte – testa utan ska ni se….

Jag avslöjar inte min taktik här idag eller vad jag siktar på. Ambitionen är dock som alltid, vara top 10 bland amatörerna i mål. Då racet saknar proffs så innebär det i princip komma i toppen totalt av alla 2500 som startar.

Lycka till imorgon……följ oss gärna på ironman.com

Jag har bibno 1322, AG M35-39.

NelkerLämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*