Fyra roliga varianter på fartlek!

Fyra roliga varianter på fartlek!


Följande träningspass är tips på olika sätt att leka fram fartträningen – ensam eller tillsammans med dina träningskamrater. När du springer fort ska du ha svårt att prata men tempot ska inte vara så högt att du börjar hyperventilera.

Katt och mus
Gör den här fartleken tillsammans med en eller ett par löparkompisar: Jogga lätt i fem minuter för att värma upp, spring sedan på ett led. Ledaren i täten får bestämma farten och de bakom får försöka hänga med så gott de kan. Efter 3-5 minuter löpning, stanna upp och vila i 1-3 minuter. Därefter får någon annan ta täten och så börjar ni om igen. Upprepa tills alla är nöjda.

Överraska
Spring enligt samma upplägg som ”katt och mus”, men med skillnaden att någon av de efterföljande kan överraska ledaren genom att springa om och ta ledningen. Håll därefter tempot i tjugo sekunder och promenad-vila därefter i en minut. Nästa gång får den ursprunglige ledaren vara efterföljare. Upprepa tills alla är nöjda.

Ta ledningen
I denna övning ska ni springa tre eller fler på ett led. Löp lätt i en minut. Därefter springer den löpare som ligger sist upp i ledningen för att ligga där i en minut. Den som är i ledningen är också den som bestämmer farten. Efter en minut tar ni en promenadpaus i
tjugo sekunder. Fortsätt springa – efter tjugo sekunder är det dags för den som ligger sist att springa upp i täten. Alla ska få vara i ledningen minst en gång.

Accelerera och sakta ner
Jogga lätt i tio minuter för att värma upp, öka sedan farten och håll den hastigheten i tio till tjugo steg. Sakta ner och gå i en minut. Upprepa sekvensen två till tre gånger. I ett par, tre veckor framåt kan du lägga till ett par sekvenser i veckan och förlänga dem med ett par steg. Men överdriv inte utan öka de snabba sekvenserna vartefter du känner dig starkare.

Känner du dig sliten?
Varva ner om du börjar känna dig trött efter att ha introducerat fartlek i din träning kan det bero på att du ökat träningen för mycket på för kort tid. Värm upp med en lätt jogg, gör sedan ett par fartökningar som pågår bara i några sekunder. Bryt av med flera promenadvilor. Öka sedan försiktigt antalet fartökningar eller längden på fartövningarna för varje vecka. Det är alltså antingen eller, som gäller.

Läs också: Tre enkla sätt att göra löpningen roligare


Nr 10 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Spring dig ung. Forskare: Löpning bromsar åldrandet.
  • Höstens bästa löparskor. Stor guide!
  • Så tränar du optimalt i vinter
  • 10 saker alla löpare bör veta
  • Ta nästa steg? Här är facit
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Löparens tio budord

Här är LG Skoogs tio allra bästa råd till dig som vill optimera din löpning. 

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Så hittar du träningsinspiration inför 2022!

Här är tipsen som kommer att sätta fart på din löpning inför 2022! 

Läs mer

Tipsen som gör långpassen mer effektiva

Dags för helg – dags för långpass! Här är tre smarta tips på hur du...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Behåll motivationen i höst! Del 3 | Korta intervaller

Favoritpassen som inte lämnar minsta utrymme för tristess – eller blåfrusna kroppsdelar.

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 2 | Tröskelpass och långa intervaller

Här hittar du coach LG Skoogs bästa tröskelpass och långa intervaller.

Läs mer
Behåll motivationen i höst! Del 1 | Högintensiva distanspass

Coach LG Skoog tipsar om sina favoritpass inför höstens träning. I del 1 hittar du tre roliga, utmanande och effektiva...

Läs mer