Löpning och styrketräning – vi slår hål på myterna en gång för alla!

Löpning och styrketräning – vi slår hål på myterna en gång för alla!


Del 1: Styrketräning bygger onödiga muskler och därmed en tyngre löparkropp.

De flesta löpare vill undvika att bygga muskler och därmed öka i vikt. Det är emellertid fullt möjligt att bli starkare utan att öka musklernas tvärsnittsyta och öka i kroppsvikt. Istället för att fokusera på att träna enskilda muskelgrupper (som kroppsbyggare), handlar styrketräning för löpare om att träna funktionella rörelser. 

Kroppsbyggare – som ju tränar för att öka sin muskelvolym – fokuserar på enskilda muskler och upprepar varje övning tills muskeln pumpats till utmattning. Det ger en effektiv träningseffekt på muskelfibrernas tjocklek (så kallad hypertrofi), men för att få en ihållande, synlig effekt måste kroppsbyggare dessutom tillbringa många timmar i gymmet.

För oss löpare handlar styrketräning istället om att engagera ett så stort antal muskelfibrer som möjligt i varje övning. Genom att utsätta musklerna för en annan belastning än löpning kopplas fler så kallade motoriska enheter in i rörelsen. Enkelt förklarat består en motorisk enhet av en nervtråd och ett visst antal muskelfibrer som är kopplade till nervtråden. En motorisk enhet är antingen på- eller urkopplad vid en viss belastning. Ju högre belastningen är, desto fler motoriska enheter tar kroppen i anspråk för att kunna genomföra rörelsen. 

Syftet med styrketräning för löpare är tvåfaldigt: Dels att stimulera muskelnervsfunktionen, så att ett effektivt rörelsemönster kan utveckla mer kraft, och dels att skydda starka, välkoordinerade muskler mot överbelastning så att de kan absorbera stötarna från underlaget bättre. 

Förutom att styrkeövningarna utförs på olika sätt, i helt olika omfattning och därmed ger andra träningseffekter än löpning, så finns det ytterligare en orsak till att löpare inte behöver vara rädda för att bli muskulösa och gå upp i vikt: 

Den som i huvudsak ägnar sig åt uthållighetsträning har nämligen svårt att märkbart öka sin muskelvolym. Forskarnas förklaring går ut på att de särskilda uthållighetsstimulerande enzymer, som bildas på molekylnivå vid omfattande uthållighetsträning, helt enkelt blockerar de enzym som stimulerar muskelcellens volymökning. Att kroppen på detta sätt prioriterar uthållighet framför muskelvolym betecknas interferenseffekten. 

Läs också: Bli starkare i vinter – enkla cirkelpasset att göra hemma

Läs också: Smartaste styrkeknepen för löpare – 3 viktiga grundregler du inte får glömma!


Antal kommentarer: 7


Stefan Ödman

Ni glömmer det viktigaste: För att bygga muskler måste du (förutom stor träningsvolym, jämför med hur mycket man måste träna för att springa marathon på sub 3 timmar t ex) ligga på energiöverskott. Dvs du måste äta mycket mat och få i dig mer energi än vad du gör av med! Det är helt grundläggande för att kunna öka i vikt. Ligger man i energibalans ökar du inte i vikt!


Nina Nyström

Hej Stefan! Det kommer fler delar i serien:)


Carl

”De flesta löpare vill undvika att bygga muskler och därmed öka i vikt.”. Uttjatat och felaktigt orsakssamband! Att kroppen funkar så är om något en myt att slå hål på. Väger du mer pga mer muskler hade du istället vägt lika mycket mer men pga mer fett om du inte styrketränat.
Instämmer med det Stefan skriver nedan, vikt handlar om energibalans. Det är inte heller att man styrketränar på ett visst sätt (”som en kroppsbyggare”) som gör att man lägger på sig vikt. Alltså ingen risk att gå upp i vikt av någon form av styrketräning i sig om man inte samtidigt äter mycket mer än innan.
I övrigt bra artikel, skönt att svenska Runners innehåller mycket mindre pseudovetenskapstrams än tex amerikanska motsvarigheten. Men att ”Det kommer fler delar i serien” är väl ingen ursäkt för att det ska stå kvar felaktigheter i denna del?


Kristoffer

Stefan och Carl. Har ni verkligen belägg för det ni skriver? Fettmetabolism och muskelsyntes trode jag var två skilda processer.
Det går nämligen alldeles utmärkt att både lägga på sig muskler och samtidigt tappa fett. Tappar man större vikt i fett än vad man lägger på sig muskler så går man ned i vikt, eller hur?
Dock blir näringstajming och näringsintag (makro + mikronutrienter) en mer viktig faktor vid kaloriunderskott. Om man äter utan kontroll (vilket oftast är liktydigt med överätande kalorimässigt), så torde det vara lättare att gå upp i mukselmassa. Men frågan är hur mycket det skiljer?
Jag antar att er uppfattning dock är vanlig. Det är kanske därför de flesta som tränar på gymmet mycket ser ut att ha väldigt många trivselkilon. Få av dessa deffar ner sig i någon betydlig utsträckning. Men de som gör det, och på rätt sätt, behåller i praktiken all sin muskelmassa men tappar stora mängder fett. I sig ett bevis på att muskelsyntes och fettmetabolism är två skilda processer.


Kristoffer

Att en uthållighetstränande individ skulle ha svårt att samtidigt lägga på sig en märkbart ökad muskelvolym är jag också skeptisk till. Jag tror absolut det är svårare. Men samtidigt tror jag skillnaden är mycket blygsam. Det är väldigt få som samtidigt tränar långdistans som de också tränar hård styrketräning inriktad på att bygga muskelvolym (vilket kräver rätt antal reps/vikter). De som gör det är jag övertygad om blir både uthålliga samtidigt som de bygger en fin volym. Finns väl flera studier som ser synergier med att samtidigt träna styrka och kondition utan att den ena träningstypen väsentligen påverkar den andra. Jacob Gudiol har baserat ett antal texter på forskningsresultat om detta.


johanna jang

Hej alla det fungerade verkligen och jag är stolt över att kunna vittna. Jag såg ett inlägg om hur en kvinna blev återförenad med sin man och jag bestämde mig för att prova den här doktorn som hjälpte henne eftersom min relation misslyckades. Även om jag aldrig trodde på andligt arbete. Jag försökte motvilligt, eftersom jag var desperat, men till min stora överraskning hjälpte denna läkare mig och min relation är nu perfekt precis som han sa att min man nu behandlar mig som en drottning, även när han hade sagt det förut älskar han mig inte längre. Tja, jag kan inte säga mycket men om du går igenom svårigheter i ditt förhållande här är e-posten drogunduspellcaster@gmail.com din partner kommer definitivt tillbaka till dig.


THERESA WILLIAMS

Hej, jag är Theresa Williams Jag har för dig, jag gjorde allt för dig, jag gjorde allt Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag stavade till slutet av mitt liv och jag spionerade det tillbaka till slutet av mitt liv. han såg det, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var ungefär 4 pm. Jag blev så förvånad, jag sa att jag var så förvånad att jag var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom. Jag var så glad och gick för att vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet att du har ett förhållande med, skulle jag kunna hjälpa dig med den här personen. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad till ditt kontor / lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så kickar du igång löpsäsongen!

Här är coach LG Skoogs 14 bästa tips för dig som vill kickstarta vårens löpträning...

Läs mer

Tekniken som gör dig starkare i backarna!

Backträning är ett givet inslag i varje seriös träningsplan. Vi ger dig knepen för att...

Läs mer

Coachens bästa tips för vinterlöpningen

Med rätt utrustning och smart träning går det finfint att springa under vintern – och...

Läs mer

Förenkla din träningsvardag – 10 smarta mattips!

Effektivisera vardagen genom att införa nya matrutiner – och få mer tid för din träning!

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Löparens viktigaste muskel

Ge din rumpa lite uppmärksamhet. Den är nämligen viktigare än du tror för din löpning.

Läs mer

Smarta träningstips för dig som satsar på trail

Det är nu du har möjlighet att utvecklas som mest som traillöpare. Vi tipsar om bästa träningen för vintriga underlag.

Läs mer

Våra tips för hur du klarar iskall löpning

För det mesta går det utmärkt att springa utomhus hela vintern – men de här sakerna bör du tänka på.

Läs mer