Blogg

Svett i fallna soldaters ära


Foto: Björk Ódinsdottir

Idag, 7 februari, är det 4 år sedan kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson från svenska utlandsstyrkan, och deras tolk skjöts ihjäl i Afghanistan under ett fredligt uppdrag. Inom crossfit finns ett flertal ”Hero-pass” som är uppkallade efter fallna soldater, och det är självklart att Gunnar och Johan skulle få ett Hero-pass uppkallat efter sig – ”J-G”. Idag, på fyraårsdagen av deras tragiska och fullkomligt onödiga död, stod J-G på schemat. Det kändes på något sätt lite extra viktigt att göra bra ifrån sig. Vem vill liksom hedras med taskig teknik och slarviga reps? INGEN! Bättre har de förtjänat.

Passet är i par där man gör varannan rep av:

20 clean & jerk (frivändning och press över huvudet)

16 inverterade burpees (rulla ner på rygg, rulla upp och ställa sig på händer)

20 L-pullups (pullups med benen rakt ut, raka eller böjda)

16 clean & jerk

12 inverterade burpees

16 L-pullups

12 clean & jerk

8 inverterade burpees

12 L-pullups

Och man kör varannan repetition, så först gör jag en C & J och så gör Susanne (min eminenta partner in svett) en C & J, och så vidare.


Nej, jag kan inte göra L-pullups. Men poängen med passet var att man skulle hjälpas åt. Coach Björk sa att vi skulle hålla en hand i ländryggen och den andra under låren på sin träningskompis. Ländryggen, my ass! Jag och Susanne kom på att det bästa sättet att hjälpas åt var att ta ett rejält tag om den andras rumpa och pressa upp.

Och då får man ju också så fina talkmärken i röven.

Passet var jätteroligt! Vi svettades och hade väldigt roligt i den dryga kvarten passet tog. 

Det var mitt första Hero-pass. Nu är jag sugen på att testa flera av de som finns. Och hoppas innerligt att det inte kommer att finnas anledning att komma på fler.

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Möt Mr Teknik


Här har ni honom. Han heter Nils Wallfält, men jag kallar honom för Mr Teknik. Jag har tränat ganska få pass för honom – FÖR få, helt uppenbart, för när han sätter tänderna i ens svagheter behöver han oftast bara säga ett par ord, en liten mening för att det ska bli SÅ mycket bättre. Senast handlade det om ryck och den här gången front squats, alltså knäböj med stången fram på axlarna. Jag har hatat front squats förut. Det har varit en av mina dödsfiender inom crossfit. Sanningen är att jag har många dödsfiender inom crossfit – pullups, front squats, toes to bar – listan kan göras lång. Egentligen är ju Crossfit Nordic som Mordor och jag är Frodo. Ni hajar, det är många övningar som jag HATAR och är rädd för.

Förut – i livet före morgonens pass med Nils – brukade jag gå ner rakt och fint, men sen säckade hela jag ihop och när jag skulle upp sjönk bröstryggen framåt och rumpan gick upp före allt annat. FAIL! Jag har provat allt. Tryckt upp armbågarna, försökt tänkta på att pressa fram höften och räta på ryggen, men varje gång med samma skräpresultat.

Så sa Mr Teknik det: ”Tänk att du ska pressa upp stången med armarna när du reser dig upp.”

Voilá! Så klart! Så dum jag har varit. Det är väl klart att man ska göra så! Ryggen tycker att det är tungt. Jag håller i stången med händerna. Ja men så hjälp till med armarna då! Jag har aldrig gjort så snygga front squats någonsin! Vissa personer, till exempel Nils, har förmågan att med små små medel pinpointa exakt vad man behöver hjälp med. Helt otroligt! Jag är ju inte den som strösslar epitet omkring mig hur som helst, men Nils är utan tvekan Mr Teknik.

Nu ska den här endorfinhöga kroppen sitta i soffan och jobba med nummer 4 av Women’s Health. Man kan inte säga annat än att vi är i framkant!


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Två medelålders damer gungar i takt


Ibland inbillar vi oss att PT-Andreas vill träna oss för att vi är så vackra att se på. Ibland inser man att det nog inte är så.

Idag var det höftmys på schemat och vi fick sträcka och rotera åt olika håll för att släppa loss hela höfterna, fram som bak. Och så ställde han upp oss med händerna mot en vägg och ena foten på en bänk, gav oss en ful övning och FILMADE DEN! (Han försökte göra det i smyg men hans fniss i slutet avslöjade honom.) Men hur mycket jag och Marie än ser ut som två medelålders damer som gungar i takt till dålig musik så ÄR det en fantastisk övning! Prova själv! Du kan börja med att jucka framåt och bakåt med höfterna, sedan åt sidorna och sist rotera åt båda hållen. Se bara till att få fatt i höftböjarna först. Jag fick gå upp på tå på det bakre benet för att verkligen få tag i dem. Gör tio av varje på båda benen. L! Ö! S! H! Ö! F! T! Löshöft!!!!

Och sedan var det rumpans tur. (”sa flickan” ville jag skriva här, men insåg också att alla inte har samma humor som jag, så jag låter bli.)

Vi fick stå med ett ben, böjt i nittio grader i knä- och höftled, lårbenet riktat rakt framåt, och jucka åt alla håll. Som vi gör på filmen!

Har du det minsta problem med höfterna eller ryggen – gör de här övningarna! NU! Och OM NÅGRA DAGAR IGEN! Och igen. Och igen….


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Roligt morgonpass i nya HIIT-skor


I morse var det dags för mig att sätta Nikes nya HIIT-skor, Free Bionic, på prov. Det var ett mycket lämpligt pass att testa dem på. Det var allt ifrån tunga back squats (eller ”vanliga squats” som Marie sa, när jag berättade om passet för henne. Ibland nördar jag in lite för mycket, tycker hon nog.) till wallballs och burpees. Ett allt-i-allo-pass helt enkelt.

Jag är verkligen kass på squats. Min rygg orkar inte så tunga stänger, så jag fick hålla mig till 50 kilo idag. Mitt mål är att kunna göra squats på åtminstone min egen kroppsvikt, men ryggen måste ju vara med på det också. När vi kört slut på låren med tunga reps blev det 3 varv av 30 sek wallballs, 30 sek frivändningar med boll och 30 sek burpees utan armhävning. Och för att toppa upp det hela blev det en 4 minuters AMRAP, alltså så många varv som möjligt av 8 ground to overhead med bollen, 8 airsquats (ja, Marie – det är vanliga knäböjar UTAN vikt) och 16 Russian twist med bollen.

Här kan ni se mig i en stilstudie, mitt i hoppet i en burpee. Jag låtsas som om jag är på väg ner igen eftersom det annars är en synnerligen slapp burpee – höften ska vara helt sträckt. Men det är åtminstone bra fart i frisyren!

”Men skorna, då? SKORNA!?”, hojtar ni nu.

Jaja, jag kommer dit! Lugna er! Ok, här kommer domen. Skorna är grymma! Jag har kört i speciella crossfit-skor ett tag nu, Reebok Nano 3.0. De gillar jag verkligen, de känns stadiga och bra i tunga lyft, samtidigt som de är smidiga nog att kunna hoppa och kravla runt med. Nike-skorna har inte samma plattformskänsla i sulan, så jag skulle kanske inte välja dem om det vankades de tyngsta lyften, när jag vill ha ordentligt stöd på sidorna på foten, men i alla andra moment är skorna verkligen klockrena! Smidiga och med tunn och flexibel sula som följer alla rörelser. De får följa med på passet i morgon också.

En riktigt bra sko för krävande och omväxlande träning. Dessutom var det riktigt snygg. Om den bara inte hade varit rosa…


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*

Ischiasnerven är förbannad


Tydligen är jag kort baksida lår. Stel, gammal och vägrar stretcha som jag borde. Det är en rätt träffande beskrivning på de flesta aktiva motionärer inom det manliga släktet. När problemen uppstår är det så dags att börja men då är det sannolikt försent. I det förra inlägget gissade jag att mina bakre problem berodde på ett inflammerad muskelfäste. Det visade sig vara felaktigt. Efter ett besök hos sjukgymnasten Glenn (Nej, han är inte Göteborgare) konstaterades att det var min Ischiasnerv som blivit förbannad. Antagligen hade den redan blivit lätt irriterad när vi körde 12×400 på Bosön förra veckan. När det sedan följdes upp av fler tuffa löppass där min teknik sannolikt försämrades mot slutet drog den korta muskeln i nerven. Tydligen vanligt förekommande. Lätt att vara efterklok men nu sitter jag här med ett problem som jag måste anpassa mig efter. Med allt negativt kommer något positivt. Initialt kan det vara svårt att se men om man inte kan se saker och ting från ett positivt perspektiv så kan man lika gärna lägga ner som triathlet. Skador kommer alltid kanta ens framfart, det är bara att inse. Det lär knappast bli bättre med tiden. 

Vad som är positivt är att jag nu kan fokusera på min simning i två veckor. Den har verkligen hamnat på efterkälken och rätt viktigt att jag tar tag i den. Funkar inte med min målsättning att vara nästan tio minuter efter dem jag slåss om placeringarna med i Kalmar.
Även om jag gjorde 1:07h utan dräkt på Hawaii så behöver jag öka den farten med några minuter utan att för den delen ta ut mig mer. Tekniken kan självklart förbättras men i mitt fall så måste jag främst öka på mängden. Att knappt simma 1h i veckan är inte hållbart längre. Planerar simma fyra gånger denna vecka så jag inte drar på mig en ny skada. Veckan efter det blir det något liknande fast längre och tuffare pass. Tydligen går det utmärkt att simma och cykla precis som vanligt med min ömmande baklykta. Även om Glenn sade att löpning på band också är tillåtet så undviker jag det i en vecka. Det är alldeles för smärtsamt. 

I torsdags hade min klubb SPIF sitt årsmöte. Där presenterades även klubbens elit- & klubblag där jag för andra året fått äran att representera färgerna. Det är en väldigt framstående grupp atleter vilket verkligen gör att man känner hedrad. Klubben har ett samarbete med 2XU precis som förra året vilket passar mig perfekt. Trixigt att hitta saker som passar min kroppstyp men det märket sitter riktigt bra på mig. Ska bli intressant se om man känner någon skillnad mellan våtdräkterna. Har alltid kört med Orca 3.8 tidigare men den byts nu alltså ut mot en 2Xu V3:a.

Hela Elitlaget, från vänster David, Lelle, Oscar, Caroline, Per, Henrik & Nelker.

Klubblaget: Per, Henke & Jag. ”Team Old School”

 


Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. .

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

*