Gyllebrings superrekord – 272 km på ett dygn
Torbjörn Gyllebring. Foto Deca Text & Bild

Gyllebrings superrekord – 272 km på ett dygn


Det nya kapitlet i svensk ultrahistoria fick ytterligare dramatiskt innehåll den gångna helgen. För andra året i rad blev det svenskt rekord under SM i 24-timmarslöpning. Denna gången var det Torbjörn “Tobbe” Gyllebring som blev förste svensk över 270 km, med resultatet 272,086 km. Även damvinnaren Therese Fredriksson kom över den indikativa VM-kvalgränsen, när hon vann på 230,930 km.

Ja, nivån har verkligen höjts rejält på svensk 24-timmarslöpning sedan disciplinen fick SM-status för två år sedan. Nyligen beslutade Svenska Friidrottsförbundet också att 24-timmars ska ha officiella svenska rekord. Det första som noterades på herrsidan var Erik Olofssons 266,587 km, från när han 2022 på ett oerhört dramatiskt sätt överskred Johan Steenes tidigare rekord med 72 meter.

Men redan i år var det alltså dags igen. För andra året i rad stod Växjö Löparklubb som SM-värd, i samband med VXO Ultrafest. Istället för en SM-tävling på 100 km (som går på Bro Park galoppbana 13 maj) arrangerades denna gång en frontyard parallellt med 24-timmarstävlingen.

Herrtävlingen

Under förra årets SM passerades 260 km av tre herrar (och en fjärde gjorde det senare på EM). Innan dess hade bara fyra svenska män varit över den distansen någonsin. Och sättet som fjolårstävlingen avslutades på gjorde att förväntningarna både på resultat och dramatik nu var stora.

De fyra landslagslöparna från EM-laget som var på plats visste att de behövde spänna bågen högt. EM-tolvan Emir Halalkic var först med att falla tillbaka, även om han fortfarande halvvägs låg fyra i tävlingen. Bill Öster var den som ledde efter 12 timmar, med drygt 141 avverkade kilometer. Han var då bara 700 meter efter Halalkic’ passering från EM (141,969 km), vilket är det längsta en svensk har gjort på 12 timmar i en 24-timmarstävling. Men även Tobbe Gyllebring var före fjolårets ledardistans, medan Erik Olofsson brottats med håll i flera timmar och hade 8 km upp till ledning.

Bill, Torbjörn och Emir. FOTO Jacob Zocherman

100 miles passerade Bill Öster på 13:43:35, som femma i Sverige genom tiderna. Men nu bara tre minuter före dygnets absolut jämnaste, Tobbe Gyllebring.

Strax därefter började även Bill få problem och när några timmar av tävlingen återstod stod det klart att det bara var Tobbe Gyllebring som hade chans på det svenska rekordet. Omkring passeringen av det tidigare rekordet hade landslagsmännen samlats i grupp, med en återuppvaknad Emir Halalkic som lok, med Bill Öster som kämpade vidare efter att dagens mål runnit iväg, med Mikael Gottberg som slutade fyra och efteråt fick säga ja till Din ida, samt med Erik Olofsson som applåderade sin efterträdare. Många tårar torkades hos den växande publiken.

Emir Halalkic drog på liknande sätt även fram Aleksandr Sorokin till passering av det tidigare världsrekordet under EM i Verona, ett tecken på ultralöpningens gemenskap, där det inte bara handlar om egna resultat.

När Gyllebring passerade dagens A-mål, 270 km, signalerade kroppen att det räckte. Med en mindre upprätt avslutning slutade han ändå på 272,086 km och nytt svenskt rekord. Världstvåa i år, 31:a i världen genom tiderna.

Erik Olofsson gjorde återigen en avslutning som saknar motstycke på den här nivån. Med avslutning i tempo under 4 min/km lyckades han pressa sig över den indikativa landslagsgränsen till VM, 260 km, med 38 meter. Bill Öster var trots alla motgångar bara två kilometer från personbästat och tog SM-brons på 244,992 km.

Utvecklingen av svensk 24-timmarslöpning

Nio herrar tog sig över 200 km, en mer än förra årets rekord-SM. Det som egentligen är anmärkningsvärt med svensk 24-timmarslöpning på herrsidan är den tydliga höjningen i toppen. Det är bland de allra främsta som resultaten har tagit ett ordentligt skutt uppåt och de fyra främsta herrarna 2022 var topp 30 i världen och en femte, Magnus Rabe, var 15:e året innan. Erik Olofssons svenska rekord förra året gjorde honom det året till 10:a i världen.

En annan trend man kan notera är att det är fler som är med i den absoluta toppen, där trendlinjen för årets tredje respektive femte bästa resultat närmar sig den för bästaresultatet. Vad skorna spelar för roll i detta kan vara ett ämne för en annan undersökning. Kommer den kraftiga utvecklingen hålla i sig eller gå tillbaka mot trendlinjen?

Går man dock ner till topp 10 eller topp 25 följer utvecklingen en trend som startade i mitten av 2000-talet, när de första 24-timmarstävlingarna i Sverige började anordnas. Det är nu därför också större skillnad mellan dem i den absoluta toppen och övriga på topp 10-listan.

På damsidan ser det annorlunda ut. Det är först nu som trendlinjen så att säga har hunnit ikapp det svenska rekord (och då även europarekord) som Maria Jansson satte 2016. Men det finns ingen tydlig stjärna sedan Maria Janssons storhetsperiod. Däremot finns det väldigt många på damsidan som har visat kapacitet på distanser över 200 km och därmed gör dem aktuella för landslagsgruppen (201 km).

2022 års bästa svenska resultat, Louise Kjellsons 230,957 km, placerar henne som 23:a i världsstatistiken. Både Elin Hartelius och Anna Carlsson var topp 30 det året.

Mellan de fem bästa kvinnorna under 2022 och 2023 skiljer det bara 7 km. Kan någon av dem ta ytterligare ett kliv upp mot topp 10 i världen och börja närma sig Maria Janssons svenska rekord?

Damtävlingen

Liksom på herrsidan fanns det flera med potential att att vinna SM-guld på damsidan. Före tävlingen drog sig dock Linda Pilerud ur på grund av skadekänning och både Louise Kjellson och Jessica Svärd klev av några timmar in i tävlingen. Fjolårets bästa på EM, Elin Hartelius, tar en liten paus från 24-timmarslöpning.

Therese Fredriksson. Foto Deca Text & Bild

Trots fyra av de främsta borta blev det fina resultat, där Therese Fredriksson äntligen fick till det igen, tre år efter sin fina 24-timmarsdebut. Halvvägs utmanades hon fortfarande av Sara Ottinge, Madeleine Wennberg och Jessica Ström, som alla låg inom 7 kilometer från Therese. Av dessa utmanare hade bara Wennberg varit precis över 200 km tidigare.

Medan Jessica Ström föll tillbaka något och slutade fyra på 196,7 km höll de tre medaljörerna ihop det bra och nådde alla över det som förra året var den indikativa landslagsgränsen på 215 km. 

Åldersrekord i K45

Madeleine Wennberg förbättrade personbästat från debuten i december till 215,099 och tog SM-brons. Men 46-åriga Sara Ottinge slog sig inte bara in som 10:a i Sverige genom tiderna, hon slog också svenskt åldersrekord i K45. Det tidigare rekordet hade Torill Fonn på 220,777 km från 2013 (som sexa på EM!). Fjolårsfemman på SM är också den sjunde kvinnan att under de senaste två åren slå sig in i den svenska landslagsgruppen.

Det krävdes 186,73 km för att komma topp sex, ungefär som förra året. Totalt elva kvinnor tog sig över 100 miles, att jämföra med 15 stycken året innan. Men innan SM-tävlingarna 2022 och 2023 hade aldrig fler än 12 kvinnor tagit sig över 100 miles totalt under ett helt år, ännu mindre i samma tävling.

Åldersrekord i M80

Det var även veteran-SM, där det för första gången delades ut en guldmedalj i M80-klassen. Bo Pelander fyller 80 år på nationaldagen, men enligt svenska regler baseras åldersklassen på det år man fyller.

Förra året sprang Pelander svenskt åldersrekord i M75, 152,308 km. Trots mindre bra uppladdning detta år nådde han ändå nästan lika långt igen, 147,045 km. Om han hade varit fem veckor äldre, och därmed tävlat i M80 även enligt internationella regler, hade han varit näst bäst i världen i den åldersklassen genom alla tider.

Bertil Palmqvist kunde därmed som ensam deltagare ta guld i M75. Med de 101,036 km som han gjorde i år har han sprungit tävlingar på 100 km eller längre varje år sedan 1984, med undantag för de två pandemiåren 2019 och 2020. Ingen annan svensk har en lika lång ultrakarriär på distanser längre än 50 miles (80,4 km).

Bertil fick även ta emot priset som Årets Ultraperson 2022, av föreningen Ultradistans’ nye ordförande Maria Jansson.

Lyssna på mer om SM i Växjö i podden Ultraaktuellt, inklusive intervjuer med Therese Fredriksson, Sara Ottinge och Tobbe Gyllebring

Therese Fredriksson i gult innan natten. FOTO Jacob Zocherman

Antal kommentarer: 1


Tony

Helt galet imponerande Starkt jobbat!



Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Tsegay gick för det svenska rekordet i Dubai

Hällelöparen Samuel Tsegay satsade hårt för att slå sitt egna svenska rekord i Dubai maraton.

Läs mer

Här kommer träningstipsen inför jul!

RW har frågat eliten om vilka träningspass de tycker passar bäst innan julbordet. Här kommer...

Läs mer

Nordiska mästerskapen är tillbaka – här är de svenska framgångarna

Emil Danielsson fortsätter att imponera med seger på 1 500 meter i Nordiska mästerskapen. Hanna...

Läs mer

Den ultimata sportlovssoppan!

Denna mustiga soppa passar helt perfekt i en termos i skogen, skidbacken eller skidspåret.

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Vasaloppsåkare är friskare än övriga befolkningen

Forskning visar att Vasaloppsåkarna i genomsnitt har mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke, högt...

Läs mer

Antidoping – för en ren idrott

Om du springer ett lopp som organiseras av en friidrottsklubb eller tränar i en förening som är ansluten till Riksidrottsförbundet...

Läs mer

Sarah Lahti går för svenskt rekord i Málaga

Under helgen arrangerar assics eventet META: TIME: TRIAL i Málafa. Ihop med att de släpper två nya skor, anordnar de...

Läs mer