Blogg

SMACK


Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag dragit mig för diverse tester & tävlingar i år. Inte likt mig, men då utvecklingskurvan börjar plana ut så har behovet av bekräftelse minskat då man vet innerst inne att resultaten kanske inte kommer leverera samma boost som tidigare. Nåväl, med den sjukdomsinsikten har jag bestämt mig för att svälja stoltheten och försöka ställa upp så ofta det går och passar in i schemat.

Fick frågan om jag ville köra 23 km SMACK-tempo ikväll. Eftersom jag svurit en ed likt Jim Carrrey i fillmen Yes Man så var det bara att ställa upp. Dessutom har jag inte gjort mitt obligatoriska maxtest á 20-30 minuter ännu så detta blir ett perfekt tillfälle. Mitt sällskap upp är av det motsatta könet och fick av Björn att om jag inte lyckas slå henne så får jag straffträning. Att hon nyligen kommit tvåa på OS verkade han inte bry sig om 🙂 Att dessutom min chef kommer deltaga i samma tempo är ytterliggare en morot att inte somna bakom styret.

Har som målsättning att klara ligga runt 310-330 watt ikväll. Farten & tiden får bli vad den blir då prognosen för ikväll är +10 grader & ösregn.
´

Fick för övrigt till första Open Water passet igår i Djurgårdskanalen. Hyfsat många konfunderade östermalmare som var ute och finjoggade runt kanalen. Utöver enstaka hundar som badar i det ”tropiska” vattnet så är det nog ganska ovanlgt med vuxna män i Neopren & badmössa som ligger och plaskar där. Det var faktiskt rätt ok temperatur, 15-16 grader skulle jag tro. Lite stökigt första minutrarna innan händer och ansikte vant sig men efter det var det bara att köra på.

Imorgon kommer den spännande upplösningen om mitt äventyr från SMACK-tempot. Försök att härda ut tills dess…

Nelker

Nr 3 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Test! Vårens bästa löparskor. 23 nya modeller – hitta rätt sko för dig
  • Löpträningen som gav Guld  i skridsko-VM. Möt Nils Van Der Poel
  • Världens bästa träningspass
  • Kriget mot skavsåren – och hur vi kan vinna det
  • Därför skyddar löpning mot depression
  • 3 sätt att bli snabbare
Bli prenumerant

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Duathlon SM 2013


Hatar sammanställningar av tävlingar som jag har genomfört. De ger ändå bara en falsk bild om vad som egentligen hände och är en karnival av dåliga ursäkter. Men har en tendens av att glömma det negativa och försköna det lilla som var positivt.
Men de är nyttiga ur ett perspektiv då man tvingar sig själv att dessikera sin bedrift för en djupare analys om det nu behövs?!

Löpning 10km – 36:40
Planen var att köra hårt men jämnt samt ha krafter kvar till cyklingen där jag visste tävlingen kommer att avgöras.
Hade ingen pulsklocka eller GPS så gick på känsla. 4 varvs bana som innehöll några mindre uppförslut tillika nerförslut.
Upplevde löpningen som jobbig, men antagligen mest för att jag verkligen avskyr köra upprepade varv. Hjärndött!
Hade en svans hela löpningen som låg 30 cm bakom mig. Ganska trevligt med sällskap på en sån gles tävling.
Klockan visade 36:40 när jag sprang in för T1.

Cykling 40 km – 1:04
Arrangören har lagt om banan från förra året som då var en omväxlande 2 varvsbana utan vändpunkter. I år var det en 4 varvs bana med två vändpunkter.
Dessutom var det på varje varv ett avsnitt in i bebyggelsen som innebar tvära kurvor och annan skit. För att göra saken ännu värre så var det hård motvind ut samt även en lång stigning innan den bortre vändpunken vilket knappast gjorde formkänslan speciellt haussad. Medvind hem och nerförslut var på varje varv självklart välkommet men uppfattades tyvärr alldeles för kort för att man skulle få någon nytta av den lilla rytm man lyckades hitta där. Jag höll mig till min plan att cykla de första två varven mindre hårt för att mot sista varven släppa på allt.
Hade varit kanon om jag inte hade trötta ben och krampkänningar i vaderna vilket gjorde att jag inte kunde göra annat än försöka bibehålla den intensitet jag kört med hittills.
Blev tidigt omcyklad av tre stycken duktiga cyklister. Brydde mig inte om att försöka haka på dem då jag ville köra mitt lopp samt deras kvalitéer skilde sig markant från mina. Starka uppför och mediokra nerför. Jag tog endast en placering på cykeln. Kändes lite bittert men där jag var i tävlingen så var det enbart duktiga cyklister så det kändes nog mycket värre än vad det var.
Hade 1:04 på klockan när jag kom in för växling, snittwatt 290.

Löpning 5 km – 19:50(?)
Ut från cykeln, herregud. Började nästan skratta. Kramp i bägge vader, strålande smärta ur vänster knä och pipandning.
”Vem fan har snott min kropp och gett mig mormors 92 åriga ben och Christer Petterssons lungor?!”.
Hade två personer bakom mig som jag lyckats hålla ifrån på cykeln och hade nu som enda mål att försöka hålla undan. Hade nog brutit annars, behövde något att springa för.
Tyvärr var det ena av dem multisportaren Jari Palonen. Hans ben verkar inte veta förstått att de just kört stenhårt i 1:45h. På cykeln såg han rejält krokig ut när jag tog honom på tredje varvet men nu studsade han fram som en småkåt kanin. Lyfte på hatten när han sprang förbi på andra varvet, fanns inget annat att göra. Den andra förföljaren såg ut ungefär som jag så han lyckades jag åtminstone hålla bakom mig. Tankarna under den här delen var otäcka. Skulle sluta med allt vad triathlon hette och va fan gjorde jag där. Inser jag inte att tvåbarnspappor med veka tennisben ska pyssla med golf eller fiske?! När målgången uppenbarade sig efter vad som kändes som en evighet så kände jag skär lycka att äntligen få stanna…..Fy fan!

Sluttid 2:03:23, placering 11:a i seniorklassen.

Summering – Cyklingen funkade nog bättre efter en hård löpning än vad jag vågar erkänna. Det är bara maj månad och jag har inte börjat verkligen fokusera på cyklingen ännu.
Löpningen är nog den största besvikelsen men då jag precis som under KR krampade och hade smärtor över det normala så är det svårt att säga om det verkligen är nåt fel på formen.
Absolut inte nöjd men ärligt så är jag inte bättre tränad än så här just nu. Nyttig värdemätare och om jag bara lyckas bli av med mina krämpor nu så borde jag kunna prestera bättre.
Att springa 5 km på 19:51 ska jag göra i sömnen, oavsett vad jag gjort innan.

Blir en löpfrivecka nu och istället fokus på simning och cykel. Begränsat vad jag kan uppnå mer som löpare i år jämfört med vad jag kan förbättra på simningen och cyklingen.

Tack för visat intresse!

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Scenskräck


Haft en period av ligga lågt efter Kungsholmen Runt, inte bara träningsmässigt utan även här på bloggen. Behövde ta ett stag tillbaka för att sedan förhoppningsvis kunna ta två steg framåt. Efteranalysen av loppet är att jag inte bara tränade för hårt inför loppet utan även upplevde förstadiet av två gamla skador som jag haft tidigare under själva loppet vilket tog lite power. Tog en behövlig lugnare vecka på landet efter loppet och har sprungit mindre än vanligt senaste tiden för att få bukt med vänster knä och höger häl. Känner nu att jag är i bättre fas inför duathlontävlingen på lördag. Har dock modifierat min målsättning lite efter ha sett startlistan…..glad om jag inte kommer sist 🙂

Har även funderat lite över mitt beteende inför senaste tidens tester/lopp. Märkt att jag helst undviker dem eller stressar upp mig inför av rädslan för att jag inte kommer prestera och därför inte infria min målsättning. Det är en enorm nackdel om man siktar högt. För att bli framgångsrik så gäller det att verkligen vilja vinna. Den drivkraften måste vara större än rädslan över att förlora eller misslyckas. Detta hade man gratis som orädd tonåring men nu som feg vuxen tror jag att man omedvetet bryr sig för mycket om ens omgivnings förväntningar av en själv.

Har på det materiella planet gjort något som jag borde gjort för länge sen. Köpt en wattmätare, Quarq. Tanken var från början att köpa Rotors nya men den gick tydligen inte att få tag på. Eftersom SRM är aningens dyra så blev valet enkelt.

Har på schemat att göra två separata test för att få exakta zoner av min tränare Björn. Första testet är ett maxtest på 3 minuter, det andra är på 20 minuter. Misstänkte efter första testet att mätaren måste kalibreras bättre eftersom 490 watt lät lite högt även om jag är ganska explosiv av naturen. Tänkte testa detta nästa vecka så jag har korrekta resultat att basera framtida träningsupplägg efter. Har dock märkt att min trainer från Tacx visar för höga världen vid ”lätt” cykling och visar alldeles för lite vid riktigt hög intensitet. Jag väger ca 80 kilo för er som undrar?!

Nu återstår några dagar av lättare träning inför lördag. Körde en hård och lång cykling i lördags samt skjöt ut mig rejält i måndags under kvalitetsdelen då jag spenderade hela eftermiddagen på cykeln. Kan sammanfattningsvis säga att försöka hänga av Lisa Nordén när hon är på sin linjecykel är omöjligt, i alla fall för mig. Att sen tro att man kan ligga oberörd axel axel med Calle Friberg i motvinden är lika naivt…. Lika coolt som det är att se hur starka våra svenska proffs är lika jobbigt är det att inse ens egna korthavanden.

Recap från lördag kommer…

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Visuellt blogginlägg KR


Kungsholmen Runt var även KM för min löpargrupp Terrible Tuesdays. Bästa löpare kom 10:a på loppet med tiden 1:17:52. Näst bäste var David på 1:19:50. Jag kom bara 5:a på min mediokra bedrift. Alla gjorde tyvärr ett långsammare lopp än vad de borde göra relativt de träningsresultat de haft. Kanske tävlingsovana, vinden eller att kroppen hade svårt att ta ut sig i vårvärmen. Kanske en kombination av alla tre…..troligtvis.

Tur för oss att Göteborgsvarvet, SM i Duathlon & Stockholm Marathon ligger bara veckor bort. Med goda resultat i dessa kommer detta ”skitlopp” snart bara vara en nyttig läxa.

Här kommer lite bilder och en film från i lördags. Jag var utklädd till en amerikansk joggare för att slippa min sedvanliga lämmeltåg bakom mig. Det gick dåligt…som ni kan se.

http://www.youtube.com/watch?v=2YngL1kvHck

Före start. Björn (133) ser skönt sammanbiten ut. Han kom 6:a med 1:23:30.

Skönt släptåg. Är man 190 cm har man alltid en Peloton efter sig…

Manu bakom mig med röd keps kom 4:a med 1:20:59.

Henrik var den som kanske gjorde den bästa bedriften med 1:20:11. Klinisk genomfört!Henrik på väg att passera 10 km

David kom 2:a med 1:19:50. Han hade precis som jag en ganska dålig dag.

Jonas ”Tingeling” – Klubbmästare på Halvmarathon. Öppnade första milen på 35:27….aningens för hårt.

Han till höger om mig stannade upp 100 meter innan mål & spydde som en kalv. Torkade sig om munnen och spurtade sista biten i mål. Respect!

Fem första i mål. 3 av dem gruvligt besvikna, men alla glada över att ha skiten bakom sig.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Kungsholmen Runt – Boink


Kungsholmen Runt, 1:21:51 (38:17 efter första 10km) – IG

Sliten – kan inte summera lördagens lopp med ett bättre ord. Har sedan målgången grubblat länge och väl var det var som inte funkade. Löpformen är det definitivt inget fel på, några konkreta skavanker eller missar i uppladdningen finns inte heller. Den enda rimliga förklaringen varför jag hade en ”dålig dag” är nog för att jag körde för hårt veckorna inför loppet. De nyckelpass jag gjorde samt all träning runt dessa borde kanske legat legat 1-2 veckor tidigare och lämnat ytterliggare en vecka till med bara lättare träning. Har mig själv att skylla. Björn bad mig känna efter och anpassa intensitet efter hur jag kände mig. Men jag min idiot ville vid varje träningstillfälle överträffa mig själv och gasade på utan en tanke på konsekvenserna. Hur som helst, det var ett tappert försök som tyvärr inte höll. Nu vet jag det till nästa gång?!
Till nästa lopp så kommer vi justera detta och se om det var det som var boven i dramat. 

Vad som verkligen är positivt så är all den hårda träning senaste sex veckorna verkligen inte till spillo, tvärtom. Kungsholmen Runt var knappast huvudmålet 2013 och den tuffa tiden som jag lagt bakom mig ihop med min nyvunna revanschlusta något som jag verkligen kommer få användning för inom kort. Duathlon SM är bara några veckor bort och jag ser den som top tre viktigaste tävlingarna för mig i år. Men det kommer sitta i ett tag att inte få veta vad jag kunde prestera på en halvmara när allt klaffar. Att missa målet med nära tre minuter svider. Även om jag vet att jag kan så mycket bättre.

Gjorde nog det enda rätta efter målgång. Åkte direkt hem, sadlade om för en svensexa. Införskaffade både snus & cigg. ”Skitsamma – kan ju omöjligt bli långsammare” tänkte jag.
Sen drack jag nog upp halva vätskereservoaren av alkoholhaltig karaktär i Uppland. Extremt renande för psyket med en hederlig gammal karatefylla. Nån gång i månaden borde alla ta en sån, det är fostrande. Dansar man till Gangnam Style är man bra på arslet?

En jävla tur att min sargade kropp har vilovecka och ska ner till mitt älskade landställe över långhelgen. familjehäng i kombination med frisk luft & cykling kommer vara magiskt.

Glöm & gå vidare!

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Pre race prep


Människokroppen är en fantastisk skapelse, det är inget nytt. Men lika fantastisk som kroppen är så är den som styr en korkad obotlig optimist och med ett väldigt kort selektivt minne. Veckan som gått har varit tuff träningsmässigt. De flesta pass har varit lika de från föregående veckor fast med en liten upptrappning. Det är de nyckelpass vi kört varje tisdag inför Kungsholmen Runt som har rört till det hela.

I tisdags genomförde vi det sista av Björns fyra nyckelpass inför halvmaran. Lite morska från tidigare träningar tyckte vi att 8 km i 3:40 fart följt av 4 & 2 km i 3:35 resp 3:30 fart inte skulle bli något större problem. 
Det tog bara 1 km innan min idiotiska hjärna tog sitt första ”genialiska” beslut. Utan att tänka efter och inse att jag sprang nerför och hade medvind så bestämde den sig för att ligga 3:35-3:40 genom första 8:an. ”Det känns ju kanon det här, jag är Batman idag” intalade jag mig och bombade på i 2 km till. Efter vändpunken blev det ju naturligtvis motvind och Batman hade blivit en skadeskjuten fladdermus med nedsatt hörsel. Men eftersom jag har väldigt låg IQ efter passerat 150 bpm så tryckte jag på vidare och bestämde mig för att 3:40 fart borde vara korrigerad hastighet i den vinden. Passerade 5 km och den min tidigare odödliga hjärna skickade nu ut signaler ”bryt, bryt, bryt för i helvete”. 
Men skammen över att bryta var för stor. Jag kanske inte är lika snabb som de andra tänkte jag, men jag är fan av hårdare virke. 8 km gick vägen i snitt 3:42 fart. På efterföljande 4 km hade jag dock hyfsat nya krafter & mäktade med 3:43 fart. Sista tvåan klarades av i 3:40 trots rak motvind vilket får duga med tanke på inledningen. 

Med detta sagt och fyra veckors visdom från liknande pass är en rimlig målsättning på halvmaran att klara ligga i 3:40-3:45 min/km under största delarna av loppet om jag bara får till toppningen nästa vecka. En sak är ju prata om vad man teoretiskt bör fixa, en annan sak är ju att göra det också.

Igår var det tävlingspremiär 2013. Fartpass är nyttigt inför en tävling samt riktigt sugen att få köra något som påminner om Triathlon efter en lång och seg inomhussäsong. 
SCT Duathlon som jag kommer ihåg det var kul förra året och inte speciellt kuperat.
Visade sig att jag lurat mig själv igen. Löpningen är kanske inte ”Ursvik-kuperat” men det är fan inte platt. Man börjar dessutom med en lång backe som efter ett plattare parti följs upp med ett långt segt motlut i några hundra meter. 3:30 på första kilometern och 3:33 på andra gjorde att jag skjutit sönder bägge benen och hade inget att sätta emot annat än bevaka min position resten av löpningen. Cyklingen gick relativt bra. Höll ifrån de som jagade sånär som på två riktigt starka cyklister. Lyckades även jaga ikapp de två som låg strax före mig efter löpningen. Detta hade dock kostat för mycket så när vi gick ut på sista löpningen på 2.5 kilometer hade jag absolut inget kvar. 3:45 och 3:30 på sista kilometrarna blev det iaf men då försvann folk framför i bra mycket högre fart. 

All in all godkänt att kräma ur kroppen efter hård vecka. 

Det märks att sporten växer och att de som utövar den börjar bli bättre. Jag hade 17:45 efter första 5:an och då låg jag typ 12:a inför växlingen till cykel. Kom i mål som totalt 8:e gubbe med en del riktigt duktiga atleter efter mig. Det säger en hel del tycker jag om vilken kvalité som börjar växa fram i Sverige. Ascoolt!

Nu blir det en väldigt lugn vecka med fokus på simning och lättare träning med bara korta fartinslag så jag verkligen får ut min fulla potential på lördag.

Ha´de

Nelker

Klädde upp oss inför tävlingspremiären med finskor och lättad packning.

 


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in