Blogg

Tillbaka i Lill-Jansskogen


Idag var vi tillbaka i Lill-Jansskogen jag och min löpargrupp. Det var en liten men tapper skara som kämpade sig igenom 6*1040 meter i vår s.k. ”Lill-Jantusing”. Den är extremt effektiv då den bjuder på det mesta. Nerförsbacke i varierad lutning samt en ganska lång och seg uppförsbacke på mitten. Startsträckan & målrakan är dock platt. 

Gruppen idag höll hög klass och de flesta gjorde samtliga under 4:00 min på de 1040 metrarna. Jag hade i täten sällskap av Lelle Moberg som nyligen varit sjuk. Han såg innan passet lite blek & tärd ut så jag min idiot tänkte att jag skulle ge honom en match. Så vart icke fallet. Fick kriga som en gris för att hänga med i hans tempo på de sista 4 st. Om inte det var knäckande nog drog han till med ett bonusvarv efter att passet som var nästan 15 seks snabbare än min bästa på 3:30.

Nåväl, bara erkänna att man mött sin överman och känna att man gjort ett bra pass ändå givet ens egna förutsättningar. Hade faktiskt fina splits jämfört med mina gamla jämförelsetal från förra säsongen på samma slinga. 3:40, 3:36, 3:34, 3:33, 3:33 & 3:30.  

Imorgon är det säsongspremiär för SMACK-tempo ihop med min gamle Ö till Ö partner, kollega, vän & Nemesis – Henke Törn. Den jäveln är jämn & kall i samtliga grenar och jag har aldrig lyckats slå honom i en Triathlon. Visst jag har slagit honom på Duathlon & löpning men det är ju inte det vi tränar…….tyvärr. Så lite prestige inblandat imorgon blir kul. Ingen vill komma till jobbet dagen efter med en ursäkt varför han inte vann.

Rapport om det senare i veckan. Hör ni inget om det så räkna med att jag inte vann.

Efter lång väntan har nu mina vårskor kommit. Då jag har stl 48 i Adidas fick jag beställa skiten från USA. Men det var det värt. Adidas Aegis är absolut min favorit när det kommer till en idealisk kompromiss av träningssko & tävlingssko. Adios´n är oxå fin om man ska köra renodlade intervaller. Men som långloppsko ger den alldeles för lite stötupptagning för en person på 80 kilo. (Nej, jag är inte sponsrad utan det här skriver jag utan egen vinning)

Micke

Stora fötter = stora & dyra skor. Tyvärr inget annat……
v

 


Nr 9 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Höstens roligaste löpträning
  • Testa något nytt: Bli snabb & stark 2022
  • Spring bättre – med musik
  • 11 sportbehåar i stort test
  • Ditt perfekta kostupplägg
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Karaktärspass


Denna helg skulle jag & min lilla kärnfamilj flytta. Lägenheten vi köpt & tillträtt skall nu blåsas ur och byggas upp. Flytta är det absolut värsta som finns förutom att vänta. Sån fruktansvärd slöseri med tid, energi och inte minst pengar. Hur som helst så bor vi nu lite mindre i vår gamla lägenhet i väntan på att den nya skall bli färdig.

Tyvärr innebär detta att jag inte längre nån uppställd trainer på balkongen och kan snabbt och effektivt träna cykel. Förra veckan kändes det som skitsamma men med dagens aprilskämt till väder så är det ganska värdelöst i den aspekten. För att råda bot på detta körde jag 90 minuter trainer i fredags kväll & idag kl 19:00 tyckte min tränare att jag skulle köra 90 min trainer ganska tufft följt direkt av 90 min löpning. Hade så mkt negativ energi i kroppen att det som på pappret såg ut som ett pass från helvete var faktiskt ganska kul. Dessutom gick det bra. När jag väl cyklat klart i min tomma lägenhet och kom ut i snöovädret bestämde jag mig för att blåsa på. Benen kändes som på moln och som talesättet lyder ”Never waste a good pair of legs”. Körde södermalm runt, tog även en liten avstickare in i Vasastan. Fick ihop 18.5 km på 1:18, snitt bpm 147 (77%). Sista 3-4 km låg runt 4:00 i fart. Ville känna på hur benen kändes i Marathon fart efter två & en halv timmes träning innan. 

Det var ganska gott med mat & en varm dusch när jag kom hem. Kommer kännas så mycket lättare sen i sommar att genomföra tuffa pass när man tragglat sig genom liknande erfarenheter som idag. 

I veckan som kommer väntar följande…
Löpning – 15 km lunch + 15 km kväll, kontrollerat.
Löpning – 6*1000 meter, hårt.
Löpning – 10 km, lugn återhämtningsjogg.
Cykel – SMACK-tempo 12 km + 5 km progressiv löpning. Maxpass.
Cykel – 2 timmar, kontrollerat.
Cykel – 4*10 minuter. Hårt.
Simning tisdag & torsdag.

Här satt jag och körde 90 min cykel idag. Ganska inspirerande miljö va?!

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Finslipning


Så smått börjar det dra ihop sig till allvar. London marathon är bara 3 helger bort. Efter det börjar Duathlon Cupen. Inte för att det är årets huvudmål men jag skulle ljuga om jag sade att resultaten inte spelar nån roll. Jag har varit äckligt målinriktad under vintern för att göra bra ifrån mig på försäsongen. Hade 2 st Maror förra våren strax över 2:57 ( Paris 2:57:30 & Sthlm 2:57:09) så åka till London för att tangera en ett år gammalt PB kommer jag inte göra. Jag är där för att gå under 2:50…….eller åtminstone ge det ett ärligt försök. Vet att jag har farten. Vet att jag har uthålligheten. Resten sitter i skallen så det är väl bara att ösa på och hoppas man håller?!

Har faktiskt en bra strategi som jag kör som ni läsare borde pröva på. Först och främst hitta en klunga där du trivs med en fart som passar dig. Tempot ska vara sånt att du vill gå upp och dra fast du väljer att inte göra det. Dela sedan upp loppet i 5 kilometers bitar, stirra dig inte blind på mindre delar än så. Det stressar bara upp. Kolla kontinuerligt på pulsklockan så du inte ligger för högt, tänk på att hålla frekvensen och inte bli sittande. Där mina vänner har ni receptet….. Har Anders Szalkai att tacka för de flesta av dessa råd. För de sista 5-7 km finns inga råd, då är det bara pannben.

Kommer köra väldigt mycket löpning nu närmsta 2 veckorna, inte överdrivet mycket fart men försöka komma ut nästan varje dag. Köra det som jag är van vid att göra för att undvika skador & onödig träningsvärk. Sista veckan blir lite toppning.

Ikväll är jag gräsänkling = 2h på trainern på balkongen och en burk Ravioli. ”Living the dream” hette det va?!

M. Ironschnabel

Här 300 meter före målet i Paris förra året. Grät som Lille Skutt när jag väl kom i mål.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Hatkärlek till millopp


Årets första tävling gick av stapeln idag, Premiärmilen. 2 varv på norra Djurgården, ondulerad och stundtals kuperad bana. Vädret idag var kanon, förutom blåsten. Uppladningen i veckan har varit sisådär. Sjuk smärta i ländryggen från all cykling, inget allvarligt men duktigt irriterade muskler. Körde 2h tennis i torsdags vilket verkligen inte gjorde saken bättre. Natten till idag fick dottern nån typ av maginfluensa vilket innebär två stycken utryckningar där hon måste spolas av i duschen och alla lakan måste bytas. 

Nog med ursäkter, gick faktiskt bra ändå. Pigga ben och motiverad skalle. Hade egentligen ingen raceplan mer än att försöka få så många kilometrar under 3:40 utan att må allt för dåligt. Gick bra nästan hela vägen, hade det precis som alla jobbigt km 6-8 då banan är böljande och krafterna tryter. Splitsen idag blev följande 3:30, 3:36, 3:42, 3:38, 3:39, 3:39, 3:43, 3:48, 3:41, 3:31. Sluttid 36:56, med en snittpuls av 172 bpm. Kanske inget att hänga upp i julgranen men hade förra året 38:08 på samma tävling så med det i åtanke är det bra. 

Nu känns det stabilt. Löpningen är på plats, cyklingen är på gång och simningen är den där är……oklar. Skitsamma, 2012 kommer bli kanon. Skynda långsamt är nog nyckeln även fast det är svårt att inse att man inte har mer talang än så här.

M

Oklar tunnhårig person i nån form av spurt på målrakan

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

I fas


Cykling är verkligen en sport där det inte finns några genvägar för att bli bra. Det är antalet timmar som räknas. Självklart gäller detsamma för löpning & simning men tillgängligheten att springa är oftast överlägsen och simningen står för en så begränsad del av en Ironman att det ”räcker” med att vara anständig på den grenen. Vill man tjäna tid och ork så är cykeln nyckeln. Jag skulle inte kalla mig för en dålig cyklist relativt den tid jag lagt ner men att gå så långt som att kalla mig för en stark cyklist är att ta i.

Inför säsongen 2012 bestämde jag mig för att bli realtivt starkare på både cykel & simning. Simningen har väl gått okej får jag säga givet att jag bara kör 90-120 min i veckan. Är 5-10 seks snabbare per hundring samt tryggare i vattnet än vad jag var förra året då jag hade IM distansen på 1:10. Detta resultat hat kommit genom att gå från 1 pass i veckan till 2. Mer finns det inte tid för.

Förra vintern cyklade jag i princip inte alls. Började så smått i slutet av februari då jag inhandlade min första trainer. Körde rodd som substitut istället. Kände under förra säsongen att jag verkligen hade mer att ge så inför det här året har jag cyklat mycket mer. Tyvärr långt ifrån så mycket som mina konkurrenter men tillräckligt för att nå mina egna mål.

Nu efter en veckas cykling i Spanien & 4 dagar i Cannes känns det verkligen som om det börjar hända nåt. Självförtroendet är där och jag kan köra på tyngre växlar utan att stumna samt tekniken börjar infinna sig. Har inga watt eller tider att briljera med utan SMACK-serien & Duathlon cupen får utvisa resultatet. Hade på Järnmannen i Kalmar 5:08 på 18 mil utan att köra slut mig. På tempo lyckades jag på SMACK DM 30 km på ondulerad väg köra i 40 km/h i snitt. Dessa tider hoppas jag pulverisera….

Nu närmast blir det en lugn vecka för att undvika skador & sjukdomar. Ska toppa löpformen lite inför Premiärmilen på söndag. Inget tidsmål utan kommer gå all in och se vad som händer.

Mike

Sista kurvan på Maran 2011…..envis liten rackare på innerbanan.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Blogg

Lite hårdare


Idag kändes det motiverat att köra lite hårdare. Gårdagens 6h i sadeln var förvisso ingen söndagspromenad men jag var sugen på lite fart och blodsmak idag. Dagen började med cykling tur & retur till Saint Raphael ca 4 mil bort. Bestämt innan för ett fikastopp där.
Jag cyklade i min egen takt dit följd av Johan & Erik. Blev nån typ av fartleksliknande sträcka med ok tryck, tog ca 1:20 dit. På hemvägen ville jag testa benen lite mer så jag körde i stort sätt så hårt jag orkade utan att vägga helt, dvs slog av lite när det bränner som mest i låren och lungorna spränger. Gick under 1:10 hem i sidvinden. Svårt att säga om det var snabbt eller långsamt men det kändes bra och jag kunde återhämta mig tillräckligt i utförlöporna för att fortsätta trycka på platten. Känns som om jag äntligen börjar komma i fas med cyklingen. Upp till bevis om en månad när Smack-serien & Duathlon säsongen drar igång.

Efter två timmars latandes i solen bestämde vi oss för att simma lite i Medelhavet. Ryktet sa att det var ca 13-15 grader i vattnet. Låter som Ö till Ö temperaturer inbillade vi oss och bytte om till våtdräkt. Det var faktiskt inte så illa efter man tappat känseln i händer, fötter & ansikte. Vi fick nästan ihop 1000 meter uppdelat i 10*85 meter mellan två stenpirer. Uppfriskande och häftig känsla att simma på riktigt i Mars. Kommer garanterat köra ett pass till imorgon.

Direkt efter löpningen var det dags för veckans andra fartpass löpning, modifierade mina schemalagda 2*5 km till 2*3 km med motiveringen att 2*4 mil hård cykel innan va olämplig uppladdning för nåt längre än så. Ut kändes hur skönt som helst i 3:55 fart. Kort vila på 90 seks innan jag satte av hemåt. Testade gå lite fortare med 3:45 som skamgräns. Det gick men var tungt, saltvattnet i magsäckan från otåliga kallsupar och trötta cykelben tog udden av löparglädjen och jag var glad när det äntligen var över. 3:42 i snitt på sista 3 kilometrarna, men det fick jag slita för. Antar att det är nyttigt att lära sig springa hårt med trötta ben eftersom det är just det man snart kommer att göra på tävling.

Fjärde passet idag var en tre rätters med vin på Caveau 30. Perfekt nerjogg…Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*