Veckans triathlet: Jona Dahlqvist

Veckans triathlet: Jona Dahlqvist


Namn: Jona Dahlqvist
Ålder: 47

Längd: 164

Vikt: 58
Klubb: Heleneholms Tri Team
Hemsida/ blogg: yogajona.se, yogajona.outsideonline.se

Berätta lite om din idrottsbakgrund:
– Jag är före detta alpin utförsåkare med en kappsäck full av medaljer i slalom, storslalom och störtlopp från tiden hemma i finnskogarna.
Numera utövar jag triathlon med stor passion och vilja. Helst vill jag vara proffs, men sanningen är att min tid är förbi och att jag nog har större talang för slalom än för konditionsidrott.
Dagligen utövar jag yoga som ett komplement till min fysiska träning. När jag tränar hårt så får jag en del stress och skit i kroppen och jag kan snabbt återställa balansen & harmonin med hjälp av yoga & meditation.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Jag blev häftigt förälskad i en skåning när jag var på träningsläger i Österrike med Alpina Teamet. Så hux flux flyttade jag till mannen i Skåne för att pröva lyckan; jag började plugga i Lund och skaffade senare barn och hund.
I Skåne finns verkligen inga slalombackar – knappt ens snö. Däremot nära till havet och många riktigt sköna cykelvägar. I Skanör som ligger nära där vi bor, provade jag för första gången en triathlontävling år 1999. Resan fortsätter än.

Vilken distans satsar du på?
– Ironman, men jag trivs jättebra med alla distanser; hetsen i sprint, plågan i olympisk och att mata på en halvironman. Jag har även kört ITU långdistans. Det är en lätt sommarbris jämfört med Ironman. Ska bli kul med VM i Motala i sommar.

Hur ser en träningsvecka ut för dig?
– Jag har ett riktigt bra jobb (typ en egen firma), så jag kan styra och ställa helt själv och träna på dagtid om jag vill det. I princip kör jag två hårdare dagar och så en lätt. Två hårdare veckor och en lätt. Två distansdagar, en lätt, två tempodagar, en lätt. Alltså detta är en svår fråga märker jag nu, för jag justerar träningen exakt hela tiden!

November-december ser ut som nedan, och i detta lägger jag även in oplanerade vilodagar och vissa pass faller bort:

Måndag:
 06:00 Simning Trelleborg + Core 15 min.
 17:30 Löpning IP Vellinge (teknik och korta intervaller)

Tisdag:
 07:30 Styrka på gymmet.
 16:00 Cykelintervaller på trainer + löpband intervaller 15 min

Onsdag:
 06:00 Simning Trelleborg + Core 15 min. 10:00 Löpning (långa intervaller, backar eller distans – beroende på dagsform)

Torsdag:
 06:30 Simning i Trelleborg.
 10:00 Cykel distans med inslag av tempo + Löpning 15 min

Fredag:
 06:00 Simning i Trelleborg + Core 15 min. 09:00 Stryka på gymmet.
 17:30 Löpning distans

Lördag:
 09:00 Löpning distans (progressivt långpass)

Söndag:
 09:00 Cykel distans med klubben + ibland kort löppass direkt efteråt.

Vilka är dina svagheter?
– Kroppen, haha! Jag finjusterar min träning hela tiden för att hålla kroppen i trim. Det är en cyklisk kontinuerlig process: Formulera mål, träna, utvärdera, justera. Gäller att inte fastna i gamla mönster.
Jag har många saker jag vill arbeta med och jag hittar hela tiden på nya vinklar. Vill hålla min resa spännande och intressant. Det finns inga snabba lösningar eller genvägar till framgång.
 Om man har hyfsat höga mål måste man vara fast besluten på att nå dem. Man måste vara hundraprocentigt ärlig mot sig själv.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är mentalt stark och extremt flexibel. Lyhörd men inte direkt mesig. Jag kommer inte med bortförklaringar.
Vi kan vara starka och kraftfulla muskulärt och rent konditionsmässigt, men vad hjälper det om vi har en kritisk inre röst som säger att vi är dåliga? Min mentala styrka är bra – att kunna fokusera på uppgiften utan att låta mig störas av rådande omständigheter. Jag blir till exempel inte överdrivet nedslagen av kritik eller motgångar. Vet man vem man är och vem man står för är mycket vunnet.

Hur ser din träningsfördelning ut mellan de olika grenarna?
– Jag simmar cyklar och springer så mycket jag orkar!

Vad är ditt stora mål nästa år?
– Jag behöver lite tid för eftertanke och reflektion innan jag är redo att formulera mål inför 2015. Men jag blir nog klar med målen innan julafton i alla fall.

Vad är dina tre bästa tips till nya triathleter?

  • Glädje. Skratta åt dig själv. Ta inte dig själv och din träning på så blodigt allvar. Vi botar inte direkt dödliga sjukdomar med vårt idrottande.
  • Experimentera. Hitta din egna nyckel till framgång. Det finns ingen standardlösning som passar alla. Var och en har sin personliga kod till framgång inom triathlon. Det gäller att hitta sin egna formel.
  • Tålamod. Det tar tid. Det tar tid att lära sig att bemästra alla tre discipliner i en följd. Många är faktiskt över trettio när de är som bäst. För att bli så bra som möjligt måste man engagera sig under många år. Man måste fråga sig om man är redo för resan?

Hur många punkor innan du bryter?
– Hypotetisk fråga. På sprint SM stafett (i år) i Malmö fick jag punktering efter 400 meter och sprang tillbaka till växlingszonen och bytte till Julia ́s alldeles för stora cykel. Trampade ståendes hela cykelsträckan. Och nej – vi vann verkligen inte.

Värsta och bästa simning:
– Jag älskar simningen, det finns inget värsta. Havet i Hawaii med alla granna fiskar, mörka sjöar där man får gissa sig fram, manetfyllda vatten, grymma vågor i Atlanten. Skärgård, öppet hav, stora vågor, sumpiga sjöar, massa folk, lite folk, tång, maneter, gäddor, hajar. Just give it to me. I’ll take it.

Hur många timmar tränar du en vanlig vecka i april?
– Jag har slutat skriva träningsdagbok, men om jag gissar… Påsken är oftast i april och jag är på läger med grymma vänner och tränar som ett proffs – det bli då säkert minst 30 timmar!

Våtdräkt:
– Gummi som gummi. Slitit ut ganska många olika modeller och märken genom åren och kan ärligt talat inte säga att den ena är bättre än den andra. Har just nu en Huub. Funkar fint för mig.

Cykel (huvudsaklig tävlingscykel):
– När det gäller cykel däremot – jättestor skillnad. Min tempocykel heter Trek Joyride och jag har designat den helt själv.

Löparskor (förstaval tävlingsskor):
– Samma sak med skor som med våtdräkt, kan inte påstå att något märke vinner över ett annat, jag gillar att variera mig. Just nu testar jag Salming.

Idrottsliga meriter (tider, medaljer m.m.):
– Oj, det är en del meriter jag har, men bland annat har jag hunnit med att göra 10 stycken ironman, och 2005 fick jag med mig ett SM guld från Kalmar med tiden 9:55.

Målsättning:
– Att genomföra en ironman om året – livet ut. Jag vill fortsätta arbeta med mig själv mitt liv, mina vänner, kärleken, familjen och utvecklas inom triathlon.


Nr 8 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Frisk kropp – och knopp! Så påverkas din psykiska hälsa av löpning
  • Tänk dig snabb med mental träning
  • 15 enkla knep för bättre prestation
  • Nya teknologin som förändrar löpningen – för alltid!
  • Så lär du dig känna farten
Bli prenumerant

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Läs också

Så blir du en bättre löpare

Tränar du för att bli en bättre löpare eller tränar du för att förbättra din...

Läs mer

6 nummer av Runner’s World med trådlösa hörlurar på köpet!

Passa på! Nu kan du få 6 nummer av Runner’s World  tillsammans med ett par Defunc...

Läs mer

Testa Szalkais favoritpass på löpbandet

Risigt väder? Testa det här effektiva löpbandspasset – ett av Anders Szalkais favoritpass!

Läs mer

Därför ska du springa distanspass – också!

Kan man ersätta träningsmängd med intensitet? Nja ...

Läs mer

Fler intressanta artiklar

Påskpasset – träningen du hinner med innan äggmålningen!

Testa det här kombinationspasset för en riktig genomkörare.

Läs mer
Så orkar du ultralångt

Om du ska springa ett ultralopp som Ultravasan gäller det att ha en koststrategi. Så här säger vetenskapen om ditt...

Läs mer
Lista: 29 superbra anledningar till att springa

Så här i slutet av säsongen kan det vara tufft att hitta motivationen att ge sig ut - det är...

Läs mer