I got Chicked……again!


”Jaha, cykla ett tempolopp. Det är väl inte så jobbigt. Om jag inte går ut för hårt och syrar ner mig så borde det inte vara värre än ett pass snabbdistans löpning?!”

Ungefär så resonerade jag i bilen upp samtidigt som jag smed listiga planer för hur jag skulle utnyttja mina styrkor och svagheter för att slå den personen som satt shotgun bredvid mig. När personen i fråga dessutom berättade att hon kört 2h stenhård cykel på morgonen med ”Le Peloton” så kände jag segervittring. 

Märkligt hur elak ens hjärna är. Största skälet för att jag skulle köra detta lopp var för att få mitt 20-30 minuters maxtest ur världen. Att ge järnet på träning är väl en sak men jag vet att när man sätter på sig en nummerlapp så tar man fram det där lilla extra. Men bara för att två träningskompisar började hetsa mig att ”du kan väl inte förlora mot en tjej” så vaknade djävulen i mig. 

SMACK står för Sigtuna Märsta Arlanda Cykel Klubb. Deras vida kända Smack-serie som innehåller både linjelopp och tempolopp körs normalt varje vecka. Väldigt välorganiserade och kvalitéen av de som ställer upp är av yppersta klass. 20 kr kostar det att deltaga och då ingår fika efteråt. 
Stämningen är alltid på topp och folk är lika trevliga som snabba. Nomalt är det ca 60-100 personer startande på varje tempolopp. Man startar var 30:e sekund.

Jag hade startnr 40. Lyckades övertala min Nemesis för dagen att starta före mig som nr 39. Ännu en genidrag av Herr Nelker! Efter några kilometers uppvärmning så var det dags. 
Normalt är vägarna runt Arlanda skönt ondulerade, sällan förekommer några rejäla backar.
Med det sagt tänkte jag att det var väl lika bra att öppna relativt hårt, inget att spara på! Tyvärr var så inte fallet denna gång, banan hade strax innan vändpunkt ett par rätt stökiga stigningar som dessutom var relativt långa. I normalfall hade det väl funkat men när jag hade legat farligt nära rött sedan startskottet så kändes det som att bestiga K2 utan syrgas.

Hade dock inte kämpat förgäves. De 30 sekunders försprång som hon hade på mig var vi vändpunkten nere på ca 20. Jag tänkte att om jag bombar på platen och spar mig lite uppför så kanske det håller. Tyvärr spelade det ingen roll. Efter den kuperade delen på tillbakavägen så märkte jag att avståndet hade växt, ganska mycket också. Nu var det heller ingen fråga om att bomba på platten. Jag var så trött att jag fick koncentrera mig på att ta mig i mål över huvudtaget. Led av håll, lätt krampkänning i högra vaden och åkte t o m ut i gruset en gång när jag inte ens orkade titta upp. En jävla tur att det inte låg ett dike där. 

När jag bröt målsnöret så brydde jag mig inte ens om att stanna klockan. Hade ändå glömt sätta på den direkt efter start utan kom på det några hundra meter in i tävlingen. Det enda jag kunde tänka på var hur jävla skönt det var att äntligen vara i mål och få sluta trampa.

Kl 22:30 efter att ha svullat i mig en pizza och druckit ca 2 liter mjölk kom reultaten upp på Smacks hemsida (www.smack.cc). Lisa 32:20, Nelker 32:36. Snittfart 41.94 resp 41.60 km/h. De bästa på tävlingen denna dag hade kommit in strax under 31 minuter.
Jävla helvete va hon är stark, tänkte jag. Men i samma ögonblick så kom jag på att få stryk av världens bästa tjej kanske inte var så farligt ändå….:)

Kvällens behållning blev dock den data jag lyckades få fram, 325 watt hade jag snittat. Även den snittfart på loppet som jag höll är hela 2 km/h bättre än föregående år då jag körde på samma distans men på en ”lättare” bana. Rom byggdes inte på en dag försökte jag trösta mig med och satte på en Wallander film och lade upp benen i min sambos knä… 

Hörs på den!

Birdlegs

Kan bli slentrian för en bloggstjärna som mig när alla vill bli fotad med en hela tiden.
Vad gör man inte för sina fans!

 

Nr 7 ute i butik nu!

Ur innehållet:

  • Maxa din löpning. Höstens bästa träningsupplägg
  • Test: 9 nya kolfiberskor!
  • Mot myren! Löpträning som ger resultat
  • Allergi? Så vet du om du har det
  • Epidemiolog Anders Wallensten brinner för löpning
  • Trotsa Covid-19. Träna säkert i höst
  • 8 veckors vila är ok!

 

Bli plusmedlem nu

Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

SMACK


Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag dragit mig för diverse tester & tävlingar i år. Inte likt mig, men då utvecklingskurvan börjar plana ut så har behovet av bekräftelse minskat då man vet innerst inne att resultaten kanske inte kommer leverera samma boost som tidigare. Nåväl, med den sjukdomsinsikten har jag bestämt mig för att svälja stoltheten och försöka ställa upp så ofta det går och passar in i schemat.

Fick frågan om jag ville köra 23 km SMACK-tempo ikväll. Eftersom jag svurit en ed likt Jim Carrrey i fillmen Yes Man så var det bara att ställa upp. Dessutom har jag inte gjort mitt obligatoriska maxtest á 20-30 minuter ännu så detta blir ett perfekt tillfälle. Mitt sällskap upp är av det motsatta könet och fick av Björn att om jag inte lyckas slå henne så får jag straffträning. Att hon nyligen kommit tvåa på OS verkade han inte bry sig om 🙂 Att dessutom min chef kommer deltaga i samma tempo är ytterliggare en morot att inte somna bakom styret.

Har som målsättning att klara ligga runt 310-330 watt ikväll. Farten & tiden får bli vad den blir då prognosen för ikväll är +10 grader & ösregn.
´

Fick för övrigt till första Open Water passet igår i Djurgårdskanalen. Hyfsat många konfunderade östermalmare som var ute och finjoggade runt kanalen. Utöver enstaka hundar som badar i det ”tropiska” vattnet så är det nog ganska ovanlgt med vuxna män i Neopren & badmössa som ligger och plaskar där. Det var faktiskt rätt ok temperatur, 15-16 grader skulle jag tro. Lite stökigt första minutrarna innan händer och ansikte vant sig men efter det var det bara att köra på.

Imorgon kommer den spännande upplösningen om mitt äventyr från SMACK-tempot. Försök att härda ut tills dess…

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Duathlon SM 2013


Hatar sammanställningar av tävlingar som jag har genomfört. De ger ändå bara en falsk bild om vad som egentligen hände och är en karnival av dåliga ursäkter. Men har en tendens av att glömma det negativa och försköna det lilla som var positivt.
Men de är nyttiga ur ett perspektiv då man tvingar sig själv att dessikera sin bedrift för en djupare analys om det nu behövs?!

Löpning 10km – 36:40
Planen var att köra hårt men jämnt samt ha krafter kvar till cyklingen där jag visste tävlingen kommer att avgöras.
Hade ingen pulsklocka eller GPS så gick på känsla. 4 varvs bana som innehöll några mindre uppförslut tillika nerförslut.
Upplevde löpningen som jobbig, men antagligen mest för att jag verkligen avskyr köra upprepade varv. Hjärndött!
Hade en svans hela löpningen som låg 30 cm bakom mig. Ganska trevligt med sällskap på en sån gles tävling.
Klockan visade 36:40 när jag sprang in för T1.

Cykling 40 km – 1:04
Arrangören har lagt om banan från förra året som då var en omväxlande 2 varvsbana utan vändpunkter. I år var det en 4 varvs bana med två vändpunkter.
Dessutom var det på varje varv ett avsnitt in i bebyggelsen som innebar tvära kurvor och annan skit. För att göra saken ännu värre så var det hård motvind ut samt även en lång stigning innan den bortre vändpunken vilket knappast gjorde formkänslan speciellt haussad. Medvind hem och nerförslut var på varje varv självklart välkommet men uppfattades tyvärr alldeles för kort för att man skulle få någon nytta av den lilla rytm man lyckades hitta där. Jag höll mig till min plan att cykla de första två varven mindre hårt för att mot sista varven släppa på allt.
Hade varit kanon om jag inte hade trötta ben och krampkänningar i vaderna vilket gjorde att jag inte kunde göra annat än försöka bibehålla den intensitet jag kört med hittills.
Blev tidigt omcyklad av tre stycken duktiga cyklister. Brydde mig inte om att försöka haka på dem då jag ville köra mitt lopp samt deras kvalitéer skilde sig markant från mina. Starka uppför och mediokra nerför. Jag tog endast en placering på cykeln. Kändes lite bittert men där jag var i tävlingen så var det enbart duktiga cyklister så det kändes nog mycket värre än vad det var.
Hade 1:04 på klockan när jag kom in för växling, snittwatt 290.

Löpning 5 km – 19:50(?)
Ut från cykeln, herregud. Började nästan skratta. Kramp i bägge vader, strålande smärta ur vänster knä och pipandning.
”Vem fan har snott min kropp och gett mig mormors 92 åriga ben och Christer Petterssons lungor?!”.
Hade två personer bakom mig som jag lyckats hålla ifrån på cykeln och hade nu som enda mål att försöka hålla undan. Hade nog brutit annars, behövde något att springa för.
Tyvärr var det ena av dem multisportaren Jari Palonen. Hans ben verkar inte veta förstått att de just kört stenhårt i 1:45h. På cykeln såg han rejält krokig ut när jag tog honom på tredje varvet men nu studsade han fram som en småkåt kanin. Lyfte på hatten när han sprang förbi på andra varvet, fanns inget annat att göra. Den andra förföljaren såg ut ungefär som jag så han lyckades jag åtminstone hålla bakom mig. Tankarna under den här delen var otäcka. Skulle sluta med allt vad triathlon hette och va fan gjorde jag där. Inser jag inte att tvåbarnspappor med veka tennisben ska pyssla med golf eller fiske?! När målgången uppenbarade sig efter vad som kändes som en evighet så kände jag skär lycka att äntligen få stanna…..Fy fan!

Sluttid 2:03:23, placering 11:a i seniorklassen.

Summering – Cyklingen funkade nog bättre efter en hård löpning än vad jag vågar erkänna. Det är bara maj månad och jag har inte börjat verkligen fokusera på cyklingen ännu.
Löpningen är nog den största besvikelsen men då jag precis som under KR krampade och hade smärtor över det normala så är det svårt att säga om det verkligen är nåt fel på formen.
Absolut inte nöjd men ärligt så är jag inte bättre tränad än så här just nu. Nyttig värdemätare och om jag bara lyckas bli av med mina krämpor nu så borde jag kunna prestera bättre.
Att springa 5 km på 19:51 ska jag göra i sömnen, oavsett vad jag gjort innan.

Blir en löpfrivecka nu och istället fokus på simning och cykel. Begränsat vad jag kan uppnå mer som löpare i år jämfört med vad jag kan förbättra på simningen och cyklingen.

Tack för visat intresse!

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Scenskräck


Haft en period av ligga lågt efter Kungsholmen Runt, inte bara träningsmässigt utan även här på bloggen. Behövde ta ett stag tillbaka för att sedan förhoppningsvis kunna ta två steg framåt. Efteranalysen av loppet är att jag inte bara tränade för hårt inför loppet utan även upplevde förstadiet av två gamla skador som jag haft tidigare under själva loppet vilket tog lite power. Tog en behövlig lugnare vecka på landet efter loppet och har sprungit mindre än vanligt senaste tiden för att få bukt med vänster knä och höger häl. Känner nu att jag är i bättre fas inför duathlontävlingen på lördag. Har dock modifierat min målsättning lite efter ha sett startlistan…..glad om jag inte kommer sist 🙂

Har även funderat lite över mitt beteende inför senaste tidens tester/lopp. Märkt att jag helst undviker dem eller stressar upp mig inför av rädslan för att jag inte kommer prestera och därför inte infria min målsättning. Det är en enorm nackdel om man siktar högt. För att bli framgångsrik så gäller det att verkligen vilja vinna. Den drivkraften måste vara större än rädslan över att förlora eller misslyckas. Detta hade man gratis som orädd tonåring men nu som feg vuxen tror jag att man omedvetet bryr sig för mycket om ens omgivnings förväntningar av en själv.

Har på det materiella planet gjort något som jag borde gjort för länge sen. Köpt en wattmätare, Quarq. Tanken var från början att köpa Rotors nya men den gick tydligen inte att få tag på. Eftersom SRM är aningens dyra så blev valet enkelt.

Har på schemat att göra två separata test för att få exakta zoner av min tränare Björn. Första testet är ett maxtest på 3 minuter, det andra är på 20 minuter. Misstänkte efter första testet att mätaren måste kalibreras bättre eftersom 490 watt lät lite högt även om jag är ganska explosiv av naturen. Tänkte testa detta nästa vecka så jag har korrekta resultat att basera framtida träningsupplägg efter. Har dock märkt att min trainer från Tacx visar för höga världen vid ”lätt” cykling och visar alldeles för lite vid riktigt hög intensitet. Jag väger ca 80 kilo för er som undrar?!

Nu återstår några dagar av lättare träning inför lördag. Körde en hård och lång cykling i lördags samt skjöt ut mig rejält i måndags under kvalitetsdelen då jag spenderade hela eftermiddagen på cykeln. Kan sammanfattningsvis säga att försöka hänga av Lisa Nordén när hon är på sin linjecykel är omöjligt, i alla fall för mig. Att sen tro att man kan ligga oberörd axel axel med Calle Friberg i motvinden är lika naivt…. Lika coolt som det är att se hur starka våra svenska proffs är lika jobbigt är det att inse ens egna korthavanden.

Recap från lördag kommer…

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Visuellt blogginlägg KR


Kungsholmen Runt var även KM för min löpargrupp Terrible Tuesdays. Bästa löpare kom 10:a på loppet med tiden 1:17:52. Näst bäste var David på 1:19:50. Jag kom bara 5:a på min mediokra bedrift. Alla gjorde tyvärr ett långsammare lopp än vad de borde göra relativt de träningsresultat de haft. Kanske tävlingsovana, vinden eller att kroppen hade svårt att ta ut sig i vårvärmen. Kanske en kombination av alla tre…..troligtvis.

Tur för oss att Göteborgsvarvet, SM i Duathlon & Stockholm Marathon ligger bara veckor bort. Med goda resultat i dessa kommer detta ”skitlopp” snart bara vara en nyttig läxa.

Här kommer lite bilder och en film från i lördags. Jag var utklädd till en amerikansk joggare för att slippa min sedvanliga lämmeltåg bakom mig. Det gick dåligt…som ni kan se.

http://www.youtube.com/watch?v=2YngL1kvHck

Före start. Björn (133) ser skönt sammanbiten ut. Han kom 6:a med 1:23:30.

Skönt släptåg. Är man 190 cm har man alltid en Peloton efter sig…

Manu bakom mig med röd keps kom 4:a med 1:20:59.

Henrik var den som kanske gjorde den bästa bedriften med 1:20:11. Klinisk genomfört!Henrik på väg att passera 10 km

David kom 2:a med 1:19:50. Han hade precis som jag en ganska dålig dag.

Jonas ”Tingeling” – Klubbmästare på Halvmarathon. Öppnade första milen på 35:27….aningens för hårt.

Han till höger om mig stannade upp 100 meter innan mål & spydde som en kalv. Torkade sig om munnen och spurtade sista biten i mål. Respect!

Fem första i mål. 3 av dem gruvligt besvikna, men alla glada över att ha skiten bakom sig.


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in

Kungsholmen Runt – Boink


Kungsholmen Runt, 1:21:51 (38:17 efter första 10km) – IG

Sliten – kan inte summera lördagens lopp med ett bättre ord. Har sedan målgången grubblat länge och väl var det var som inte funkade. Löpformen är det definitivt inget fel på, några konkreta skavanker eller missar i uppladdningen finns inte heller. Den enda rimliga förklaringen varför jag hade en ”dålig dag” är nog för att jag körde för hårt veckorna inför loppet. De nyckelpass jag gjorde samt all träning runt dessa borde kanske legat legat 1-2 veckor tidigare och lämnat ytterliggare en vecka till med bara lättare träning. Har mig själv att skylla. Björn bad mig känna efter och anpassa intensitet efter hur jag kände mig. Men jag min idiot ville vid varje träningstillfälle överträffa mig själv och gasade på utan en tanke på konsekvenserna. Hur som helst, det var ett tappert försök som tyvärr inte höll. Nu vet jag det till nästa gång?!
Till nästa lopp så kommer vi justera detta och se om det var det som var boven i dramat. 

Vad som verkligen är positivt så är all den hårda träning senaste sex veckorna verkligen inte till spillo, tvärtom. Kungsholmen Runt var knappast huvudmålet 2013 och den tuffa tiden som jag lagt bakom mig ihop med min nyvunna revanschlusta något som jag verkligen kommer få användning för inom kort. Duathlon SM är bara några veckor bort och jag ser den som top tre viktigaste tävlingarna för mig i år. Men det kommer sitta i ett tag att inte få veta vad jag kunde prestera på en halvmara när allt klaffar. Att missa målet med nära tre minuter svider. Även om jag vet att jag kan så mycket bättre.

Gjorde nog det enda rätta efter målgång. Åkte direkt hem, sadlade om för en svensexa. Införskaffade både snus & cigg. ”Skitsamma – kan ju omöjligt bli långsammare” tänkte jag.
Sen drack jag nog upp halva vätskereservoaren av alkoholhaltig karaktär i Uppland. Extremt renande för psyket med en hederlig gammal karatefylla. Nån gång i månaden borde alla ta en sån, det är fostrande. Dansar man till Gangnam Style är man bra på arslet?

En jävla tur att min sargade kropp har vilovecka och ska ner till mitt älskade landställe över långhelgen. familjehäng i kombination med frisk luft & cykling kommer vara magiskt.

Glöm & gå vidare!

Nelker


Du måste vara inloggad för att kommentera. Logga in