Blogg

Min väg


Snö, snö, snö. Kan inte komma ihåg senast jag upplevde en vinter med så här mycket snö. Och det värsta är att den är överallt; upp, ner, höger och vänster, vart man än vänder sig är det vitt. Dom meterhöga vallarna skapar nästan en känsla av att vara instängd i ett rum med väggar av snö runt omkring sig och det är ingen behaglig känsla. Folk som bott här i stan längre än mig säger att det var nåt liknande 1995. Jag som vanligtvis brukar förbanna och svära åt vintern, snön och minusgraderna orkar inte ens göra det längre. Jag har kapitulerat. Accepterat att det här är normaltillståndet. Global uppvärmning my ass! Det enda jag inte har kapitulerat inför är snöröjningen. Jag skiter i vems men nåns huvud måste ryka efter den här vinterns katastrofala snöröjning, eller snarare bristen av den. Ja, det finns tusen förmildrande omständigheter med tanke på hur mycket snö som fallit men faktum kvarstår ändå att jag och alla andra som betalar alldeles för mycket i skatt ändå måste kunna förvänta oss att vägarna ska vara funktionsdugliga. Speciellt vi som dagligen nyttjar dom till att gå till jobbet eller springa. 

Snön till trots så känner jag mig ändå som en maskin. Precis som Forrest Gump bara springer och springer jag utan att stanna eller se tillbaka. Mitt enda fokus just nu är ett nytt pers i London om tre månader och då måste jobbet göras. Det finns inga genvägar och inga ursäkter. Min runstreak är uppe på 21 dagar nu. Jag har egentligen aldrig fattat grejen med just runstreaks och har heller aldrig strävat efter det, behöver man en vilodag bör man ta en vilodag är min filosofi och inte tvångsmässigt springa bara för att inte bryta en svit men just nu börjar det faktiskt bli en grej även för mig bara för att visa för mig själv att jag klarar det. Minimigränsen är dock 60min, kortare än så tycker jag inte räknas. Vi får se om jag härdar ut, kroppen skriker efter en vilodag.

Hittills har det blivit 4 distanspass, 2 fartpass och ett långpass per vecka nu under januari och uppbyggnadsfasen. 16,6mil, 15mil och 15,5mil under dom tre första veckorna.

Känner mig rätt så sliten men inte så sliten som jag trodde att jag faktiskt skulle vara. Kan inte direkt påstå att benen är tipp topp när man ger sig ut och slåss mot snön varje kväll men dom rullar ändå på helt okej. Däremot så längtar jag efter känslan att få springa ett fartpass med fräscha ben för det var verkligen inte igår, tänk vad snabb man skulle känna sig, men det är en lyx som jag inte tycker mig ha råd med just nu. Och fartpassen funkar ändå rätt okej, slitna ben till trots. Jämfört med förra året så märker jag att farter som tidigare kändes omänskliga plötsligt är mänskliga nu. Nåt annat som jag längtar efter är att få springa i vanliga skor och slippa ståldubbarna för en gång skull. Jag saknar mina Nike Pegasus, mina Adidas Boston och mina Asics DS Racer. Nu funkar det visserligen rätt okej att springa odubbat men det straffar sig för det mesta direkt, som tidigare i veckan då jag valde odubbat och redan efter nån kilometer vurpade på en isfläck och nästan bröt lårbenshalsen. Nu gick det bra som tur var men jag lärde mig läxan. Så länge snön och isen ligger kvar så blir det mina Icebug och Asics Fujisetsu som kommer få göra jobbet.

Jag har ofta förbannat hundägare här på bloggen och nu ska jag göra det igen. Återigen – jag inte gillar hundar. Nej, det är inget fel på mig, jag bara gillar dom inte och jag tycker inte heller att dom är det minsta söta eller gulliga. Jag ser bara en massa dreggel och tycker att dom luktar illa. På samma sätt som vissa människor är rädda för spindlar så är jag rädd för hundar. Är det så konstigt egentligen? Man bara förväntas gilla hundar verkar det som. Förra veckan visade en elev mig en bild på sin hund och frågade om jag inte tyckte den var söt. När jag sa att jag tyckte den var ful framstod jag som Adolf Hitler himself. Varför är det så? Och återigen, varför kan inte hundägare fatta att dom ska hålla sin hundar kopplade, att det faktiskt är lag på det? Senast idag sprang jag förbi en okopplad hund modell mindre men som ändå tog sig friheten att börja tugga på mitt ben. -”Men han är ju så snäll och vill bara hälsa” fick jag som svar. –”Vet du vad, jag skiter fullständigt i om han är snäll eller inte”, skrek jag tillbaka så att det hördes i hela centrum. -”Antingen så får du bort hundjäveln från mitt ben eller så sparkar jag till den”. Återstår och se om jag får en polisanmälan på mig för olaga hot till veckan. 

Jag vet inte om ni har observerat ”beefen” på twitter mellan en elitlöpare och en bloggare. Jag hade det inte, kanske för att jag inte har ett Twitterkonto. Nu ska jag inte ge mig in i den diskussion här mer än att konstatera att det är tråkigt och onödigt, men som jag fattade det hela så blåste det över rätt snabbt. Däremot så vill jag ta avstamp i det för att poängtera att det jag skriver här är mitt perspektiv, mina åsikter, mina tankar och på inget sätt någon absolut sanning. Det är egentligen rätt sjukt att jag skrivit den här bloggen i snart 3 år för det var definitivt inte planen när jag började och jag betraktar inte ens mig själv som en bloggare. Min förhoppning är att alla som tar sig tid att läsa mitt babbel kan få ut nånting av det även om jag kanske främst riktar mig till den ambitiöse motionären som likt mig själv springer för nånting mer än bara hälsan. Men jag vet att jag ibland kan skriva med en ton som gör att jag kan uppfattas som dryg. Jag vet att jag raljerar alldeles för ofta och även låter sarkasmen ta över ibland. Jag är inte ute efter att uppfattas som creddig när jag skriver att jag gärna dricker öl innan ett lopp eller att ett långpass är den bästa medicinen mot bakfylla. Jag skriver det därför att det är så jag lever mitt liv. Jag vet att jag använder ord som kan uppfattas som nedvärderande i andras ögon men den enda jag syftar på att förminska när jag skriver att jag springer i ”tjockisfart” är mig själv. Jag skriver den här bloggen för min egen skull i första hand men precis som alla andra så har jag ett visst bekräftelsebehov så självklart skriver jag även för er, men i andra hand.

Så, det blev en lång disclaimer. Vet inte riktigt vart den kom ifrån, kanske pga att jag och en kompis igår gjorde slag i sak och spelade in vår första podcastpilot och eftersom vi båda jobbar som lärare så kände vi att det kunde vara på sin plats att tidigt friskriva sig från potentiella kontroverser med tanke på vårt uppdrag i skolan. Inte för att vi kommer vara särskilt kontroversiella men man vet aldrig. Better safe than sorry. Podden kommer för övrigt inte att handla ett dugg om träning eller löpning vilket är rätt skönt och på samma sätt som jag skriver den här bloggen för min skull så gör vi podden för vår skull. Vi skulle ändå ha suttit och druckit öl och diskuterat klimathotet, H&Ms reklamkampanj eller det politiska landskapet, den enda skillnaden är att vi nu spelar in det för dom närmast sörjande.

/Hörs

PS! Inget inlägg utan en musikvideo. Vi kör på 2018 års bästa platta hittills; Anderson East – en ung Joe Cocker, eller en ny John Mayer?


Antal kommentarer: 3

M

Hihi, jag fnissar åt din intressanta kombo av att du vet att du springer schuuuukt mycket och långt, men ändå aldrig riktigt tycker att det räcker… Härliga blogginlägg, alltid! Jag masochist-njuter av andras plågor… 😉


Micke

Vad är det för twitter beef? Är det något smaskigt man missat?


Anders Larvia

@M: hehe, jag vet 🙂 Tänker ofta att en vilodag är lika med en förlorad träningsdag fast jag vet att jag skulle må bra av det och att man alltid kan träna liiite mer 🙂

@Micke: jag hänvisar till Milen sub40 Lennarts blogg, han har skrivit en inlägg med sin syn på det.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Ta det med ro
Blogg

Ta det med ro


Vi var många som plötsligt tyckte att roddmaskinen blev lite coolare när Frank Underwood satt och matade kilometer efter kilometer i House of Cards. Cool eller inte, roddmaskinen är ett otroligt bra redskap för att träna konditionen – du använder kroppens alla stora muskelgrupper – samtidigt som den är skonsam och rolig att använda. Ja, rolig. Ni ska få se. Men först några tekniktips från coachen.

 • – Du ska vara rak i ryggen genom hela roddtaget. Längst fram kan du få släppa fram skuldrorna lite men låt resten av ryggen vara rak.
 • – Gå inte längre fram än att smalbenen är lodräta mot golvet. Hälarna ska inte släppa från plattorna.
 • – Försök att hålla ihop knäna, kroppen ska inte in mellan.
 • – Pressa med benen, räta därefter ut höften och dra sist med armarna. Vänd därefter rörelsen och kom först fram med armarna, sedan fäller du i höften och sist böjer du benen.
 • – Armarna ska vara avslappnade ända tills de kopplas in i sista delen av draget.
 • – Gå inte för långt bak i slutet på draget, du tjänar nästan ingenting på det, och får bara göra en onödigt jobbig liten situp i varje drag.
 • – Handtaget vänder direkt när du har nått positionen längst bak i draget. Håll inte kvar handtaget vid bröstet, utan smäll fram armarna direkt, men utan att kedjan slår.
 • – Se till att varje drag är kraftfullt så att du kan vila på vägen tillbaka och inte behöver ro så många drag per minut.
 • – Sätt inte dampern (alltså inställningen på hur tungt det är att ro) på 10 och tänk att du blir stark och snabb då. De flesta ror bäst mellan 4 och 6.

3 pass att testa

Innan du börjar med själva passupplägget bör du värma upp i 5–10 minuter, precis som när du ska springa intervallpass. Efter passet mår kroppen bra av en noggrann stretch av rumpan, höftböjarna och ländryggen.

20 x 30

Ro 20 stycken 30-sekundersintervaller på nära nog maxintensitet. Vila med 30 sekunder mycket lugn rodd mellan intervallerna. Försök att hålla samma pace genom alla intervaller. Du kan enkelt kolla på din snitt-tid på 500 meter, det hittar du på monitorn.

2 000-metersstegen

Ro 3x 2000 meter. Varje tvåtusing delar du upp så att du ror de första 1 000 meterna på 24 drag per minut (se till att du har inställt på monitorn så att du ser drag per minut), nästa 250 meter på 26 drag per minut, nästa 250 meter på 28 och de sista på 30 drag.

Ro lugnt i två minuter och börja sedan om.

Pyramiden

Börja med att ro 250 meter på hög intensitet, följt av 250 meter på låg intensitet. Sedan ror du 200 meter på hög intensitet och 200 på låg. Följ sedan samma mönster på 150 och 100 meter. Där vänder du och klättrar samma väg upp igen tills du har rott 250 meter på hög och låg intensitet igen.

Passen kommer från Concept som tillverkar roddmaskinen Concept 2 och har flera nya roliga roddpass på sin hemsida varje dag, concept2.com.Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Rör på höfterna
Blogg

Rör på höfterna


Att jobba upp en bra rörlighet i höfterna är inte bara bra om du vill bli världsbäst på salsa. Kanske är det så att dina höfter är orsaken till att du har ont i ryggen, får ont i knäna när du springer eller skadar dina fötter. Höften är stor, stark och en riktig bully när det gäller de svagare lederna ovanför (ländryggen) och nedanför (knäna och fötterna). Höften tar ganska sällan skit själv, utan skickar upp eller ner problemen, helt enkelt för att den i sig är stark nog att kompensera för snedbelastningar och obalanser som den istället tar ut på sina svagare kompisar intill.

Höften är dessutom en 360-graderspryl. Det är inte bara framsida, utsida eller baksida, utan alltihop. Dessutom finns en stor del inuti, i själva leden, som också kan krångla. Det går inte att säga vilka problem du får av att vara stel, orörlig eller ha dålig funktion i höften, för det kan som sagt vara lite vad som helst. Därför gör alla bäst i att kolla av sin höft och jobba med funktionen och rörligheten i den för att må som bäst. Vem vet, kanske släpper problem som du inte visste hade med höften att göra.


Knäfällningar åt sidan

Sitt på golvet med händerna i golvet bakom dig och knäna böjda och fötterna ungefär axelbrett isär. Fäll knäna åt höger utan att flytta fötterna så mycket, lite kan man behöva korrigera. Fäll knäna åt andra sidan. Nu vet du var du ska ha fötterna och kan göra om samma rörelse. Se till att sträcka upp bröstet, ryggen ska vara rak (ta hjälp av händerna att pressa fram dig lite) och du ska sitta på sittbenen när du har båda knäna upp. Fäll åt höger så långt du kan och fortfarande ha båda skinkorna kvar i golvet. Gör om samma sak på andra sidan.

Varför? Den här övningen jobbar med rörligheten inuti höftleden och också med muskler och ligament runt hela höften. Dessutom är den en bra check av din höft. Känns det olika på höger och vänster? Är det omöjligt att få ner vänster knä långt när du fäller åt höger, till exempel? Då har du en dålig inåtrotation i höften på den sidan, och det kan i sig innebära problem eftersom det ofta finns en korrelation mellan en bra inåtrotation och allmän höfthälsa.

Fäll knäna 10 gånger åt varje håll. Tryck lite varje gång, utmana utan att pressa in kroppen dit det gör ont.

Utmana dig lite extra genom att släppa händerna från golvet och sträck fram dem framför dig istället.

 Knäfällningar med djupt utfall

Fäll knäna åt höger precis som i förra övningen. Lyft sedan över vänster ben och sätt foten i golvet så långt bort från höger knä som du kan. Fortsätt rörelsen framåt och sträck ut höften. Stanna inte här utan gå tillbaka igen och sätt dig på rumpan. Fäll knäna åt vänster och lyft över höger ben långt fram och häng över i en stretch. Försök att luta dig mot händerna så lite genom hela övningen.

Upprepa 8 gånger per sida.  

Varför? Här utmanar du funktionen i höften på flera sätt, framför allt om du försöker att använda händerna så lite som möjligt.

 

Knäkram

Sitt på rumpan med rak rygg och benen rakt fram. (Om det här är ett problem för dig är det dags att ta hand om rörligheten i dina baksidor).

Lyft upp ett knä mot bröstet och ta tag om det med händerna. Vik nu in foten och underbenet mot kroppen så långt du kommer och håll om det så att du liksom kramar underbenet. För benet fram och tillbaka som om du vaggar benet och pressa det samtidigt lätt upp mot bröstet. Vagga 20 gånger fram och tillbaka med ena benet och byt sedan ben.

Varför? Skapar rörlighet inuti höftleden och sträcker ut muskulaturen på höftens baksida.

 

Grodstretch

Stå på knä, så bredbent du kan. Fäll fram överkroppen och pressa ner höften mot golvet. Fötterna är riktade mot varandra, smalare än knäna. Jobba nu dynamiskt med att komma fram och bak med rumpan.

Upprepa mellan 10 och 20 gånger.

Varför? Skapar rörlighet inuti höftleden och på insidan av höften.

OBS! Det här är en mycket intensiv stretch som kan göra rejält ont. Ta det lite lugnt, men bit också ihop.

 

Smalbenssitt

Sitt på knä med rumpan på hälarna. Låt fötterna och underbenen glida isär så att du sätter dig närmare golvet. Om du kan sätter du dig på rumpan på golvet. Låt knäna glida isär lite också om det gör ont i dem.

Varför? Skapar inåtrotation i höftleden.

OBS! Det här är en övning som kan vara oerhört jobbig och smärtsam eller inte kännas alls. Allt beror på hur bra inåtrotation du har i höften. Det bästa med den är att du kan sitta helt avslappnad och behöver inte hålla emot alls.

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Allt i samma skål
Blogg

Allt i samma skål


Frukost – varm quinoabowl

1 portion

 • 1 ½ dl kokt quinoa
 • 1 msk rostade kokosflingor
 • 1 msk hackade valnötter
 • 1 msk solrosfrön
 • 1 msk sesamfrön
 • 1 ½ dl mjölk
 • Skivad banan
 • Honung
 • Kanel

Blanda quinoa, kokosflingor, valnötter, solrosfön och sesamfrön i en skål. Tillsätt mjölken och värm i mikrovågsugn eller kastrull (om du värmer i kastrull blandar du förstås alltihop i kastrullen). Toppa med skivad banan, ringla över honung och pudra med kanel.

Stärk immunförsvaret med antiinflammatorisk kanel.

Lunch – Lax med kokos och curry

4 portioner

 • 1 msk kokosolja
 • 1 ½ liter grönsaker, skurna i småbitar (lök, morötter, selleri, svamp, sparris, broccoli, sockerärter etc)
 • 400 g kokosmjölk
 • 3 msk röd currypasta
 • ½ tsk salt
 • 4 laxfilébitar (cirka 150 g styck)
 • Råris eller nudlar

Värm kokosolja i en stor stekpanna. Häll ner grönsaker och fräs på hög värme tills de börjar få fin färg. Lägg över grönsakerna i en stor skål. Sänk värmen och häll ner kokosmjölken i stekpannan. Rör ner currypastan och salt. När det börjat sjuda lägger du ner laxen. Låt sjuda i cirka 8 minuter, tills laxen är klar. Tillsätt grönsakerna, salta och peppra. Servera med ris eller nudlar.

Laxens omega 3 är effektivt mot inflammationer och D-vitaminet stärker immunförsvaret.

Middag – Soppa med vita bönor

4 portioner

 • 1 msk olivolja
 • 1 hackad gul lök
 • 2 tärnade morötter
 • 4 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 liter kycklingbuljong
 • 500 g kycklinglårfiléer
 • 400 g cannellinibönor, avrunna och sköljda
 • 1 påse babyspenat (70 gram)
 • Salt och peppar
 • Parmesan

Värm olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, morötter och lite salt. Stek tills grönsakerna har mjuknat lite. Tillsätt buljong, kycklingkött och bönor. Koka upp och sänk sedan värmen så att soppan sjuder. Låt stå i 25 minuter. Lyft upp kycklingen och riv den i bitar med två gafflar. Lägg tillbaka den i soppan och tillsätt spenaten. Salta och peppra. Lägg upp soppan i skålar och toppa med parmesan.

Soppan är rik på bra protein och stärker immunförsvaret tack vare vitlöken och C-vitaminerna i grönsakerna.

 

 Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Ö till Ö med Jojje Borssén

Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*

Colting Primal Walk
Antal kommentarer: 1

THERESA WILLIAMS

Hej, jag är Theresa Williams Jag har för dig, jag gjorde allt för dig, jag gjorde allt Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag stavade till slutet av mitt liv och jag spionerade det tillbaka till slutet av mitt liv. han såg det, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var ungefär 4 pm. Jag blev så förvånad, jag sa att jag var så förvånad att jag var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom. Jag var så glad och gick för att vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet att du har ett förhållande med, skulle jag kunna hjälpa dig med den här personen. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad till ditt kontor / lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}Lämna kommentar

Fyll i formuläret nedan för att kommentera inlägget. Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta*

*

*