Blog

10 tips – så klarar du milen på bästa sätt!

10 tips – så klarar du milen på bästa sätt!


1. Öka tempot
Tröskelfart – eller tempopass – är inslag som är absolut nödvändiga för 10-kilometersträning. De gör att kroppen klarar av att hålla farten över hela distansen. Hur? Genom att höja tröskeln för din mjölksyranivå – den nivå där mjölksyran strömmar ut i musklerna och får dig att börja flåsa högt och till slut helt tappa farten. Löp regelbundna tempopass strax under din tävlingsfart, så kan du förbättra din uthållighet och löpeffektivitet markant på bara sex veckor.

Tips:
Lägg till ”10-10:or” till varje veckas träningsprogram. Spring 10 minuter i din tävlingsfart på 10-kilometer. Jogga i tre till fem minuter mellan varje tio-minuterslöpning. Börja med två eller tre och kör fler när du känner dig starkare. Känns farten för jobbig så spring lite långsammare, det vill säga strax under tävlingsfart.

2. Löp mer ekonomiskt
Minimera din energiförbrukning för att orka längre. En god löpekonomi hjälper dig att springa fortare och längre. Dålig hållning i höga farter tar mycket energi. Maximal ekonomi betyder minimal förlust av energi.

Tips:
Träna på att hålla armbågarna nära kroppen – det gör överkroppen mindre spänd, får axlarna att bli avslappnade och öppnar upp bröstkorgen för bättre andning. Träna också på att springa med ett kortare steg. Det brukar gynna farten och minska belastningen på din kropp.

 

3 Slipa på intervallerna
Intervaller i ett tempo lite över tävlingsfart ger ännu bättre effekt än löpning i tröskeltempo (löpning strax under tävlingsfart). Det utvecklar din löpekonomi och koordination och gör att du känner dig mer bekväm i högre farter, vilket i sin tur leder till snabbare tider.

Tips:
Pröva det här intervallpasset: Spring 6 x 1 km i den fart du siktar på som 10-kilometerstävlingsfart med tre minuter lätt jogg mellan varje intervall. Lägg till en kilometerlång intervall varannan vecka tills du nått upp till tio kilometer och minska återhämtningstiden mellan varje kilometer med 30 sekunder.

 

4. Backträning
Backträning är ett viktigt inslag i förberedelserna inför ett 10-kilometerslopp och det inte bara för att klara eventuella backar på tävlingsbanan. Backträning gör att du springer bättre även på de platta sträckorna. Om du tränat backe ordentligt inför ett lopp kommer du märka stora förändringar under den sista tredjedelen av loppet. Backträning stärker lårmusklerna och gör dem uthålligare. Den muskulära uthålligheten hjälper dig att hålla god löpekonomi genom hela loppet. Backträning stärker också hjärt- och lungkapaciteten, vilket gör ditt 10-kilometerslopp lättare.

Tips:
Pröva 10 x 30 sekunders uppförslöpningar, där du joggar tillbaka i lugnt tempo nerför backen. Se till att hålla tempo ända upp till backens krön.

 

5. Spring utför
Det som går upp måste komma ner – och det gäller också dig. En rapport publicerad i Journal of Strength and Conditioning Research visade att löpare som tränade uppförs- och nedförsbackar förbättrade fart och fotisättningshastighet bättre än löpare som bara tränade uppförslöpning och löpning på platta sträckor. Kroppshållningen är avgörande i nedförslöpning: luta dig försiktigt framåt och försök landa på fotens främre del.

Tips:
Ta inga långa steg, det bromsar bara farten och ökar påfrestningen på de främre lårmusklerna. Se denna typ av pass som hårda träningspass, som inte ska genomföras alltför ofta. Det ökade trycket på muskler och leder ökar risken för skador.

 

6. Spring med en grupp
Gruppträning är ett mycket bra sätt att hålla ordning på träningen, förutsatt att det går att genomföra på ett säkert sätt. Att springa i grupp gör också att man känner sig mindre trött. Kilometrarna känns lättare när man delar dem med andra – och du springer både snabbare och hårdare än du skulle göra om du vore ensam. Du vänjer dig också vid att ha andra löpare omkring dig ochdet ger dig tillfälle att öva på olika tävlingsmoment.

Tips:
Växla mellan att springa i täten och längre bak i gruppen. När du följer en ledare är det lättare att springa avspänt och bara följa tempot. När du är i täten får du koncentrera dig mer på att själv hålla tempot. Se bara till att ett lätt pass inte förvandlas till ett hårt och tvärtom, och passa gärna på att fråga dina löparkompisar om träningstips.

 

7. Lär dig avsluta starkt
Den brittiske stjärnan Sebastian Coe sa en gång: ”Stora löpare har lärt sig springa fort avslappnat.” När det handlar om 10-kilometerslopp hänger förmågan att trycka på när du blir trött på hur snabbt du har startat i loppet. Det gäller att ha tålamod, att inte gå ut för fort i inledningen. Den energi du slösar bort i starten får du aldrig tillbaka. Att orka avsluta starkt stärker självförtroendet, vilket i slutändan leder till bättre tider. Muskler levererar bäst när de är avslappnade, och vetskapen om att du kan avsluta starkt hjälper dig från starten till mållinjen i loppet.

Tips:
Genom att förbättra din avslutning skapar du också fler möjligheter för hur du kan springa ett lopp. ”Fartväxling” är en bra övning: Spring 8 x 2 minuter, den första minuten i tävlingsfart och den andra minuten något snabbare. Kör två minuters ståvila mellan varje pass.

 

8. Träna i tävlingsfart
I slutfasen av varje träningsprogram måste varje löpare börja vänja sig vid tävlingsfarten. Du stärker självförtroendet betydligt om du kan genomföra kortare löprundor i tävlingsfart med känslan av att kunna fortsätta betydligt längre. Något eller några korta, snabba löppass innan tävling är ett bra sätt att pröva olika tävlingsrutiner. När du närmar dig tävlingsdagen, och känner dig allt starkare, minska också återhämtningstiden mellan de snabbare löpintervallerna.

Tips:
Pröva tävlingsfart på det här sättet: Spring 5 x 3 minuter i 10-kilometersfart (eller något snabbare för den mer erfarne löparen). Ett par sådana löppass bygger upp både självförtroende och form. Försök också hitta några kortare lopp som du kan springa inför din huvudtävling, eller arrangera ett eget testlopp. Tävlingssammanhang sätter större press och får dig att koncentera dig bättre på att hålla ditt planerande tävlingstempo.

 

9. Vattenlöpning
Vattenlöpning anses av många vara den bästa alternativträningen för löpare. Vattenlöpning tar hela kroppen i anspråk: ben, armar, skuldror, bål, mage, rygg. Det konstanta motståndet från vattnet stärker de muskler som är vitala för löpningen, vilket i sin tur förbättrar ditt löpsteg och din hållning på fast mark. Forskning har visat att löpare som också tränar vattenlöpning förbättrat rörligheten i höfterna, vilket gett dem ett bättre steg och därigenom också högre fart.

Tips:
På samma sätt som med simning handlar vattenlöpning mycket om rätt teknik. Försök inte springa på samma sätt som när du springer på fast mark. Spring med svepande rörelser med en pendling från höfter till tår, där du knappt böjer på knäna. Håll också armarna nära kroppen och så raka som möjligt. Varje ”steg” ska vara kort, ben och armar bör hålla sig inom området mellan ”klockan 5 och klockan 7”. Om du rör dig runt i poolen beror det troligen på att du böjer dig framåt för mycket.

 

10. Mat för milen
Strax innan loppet är det bra att äta en mindre mängd protein och fett, och en större mängd kolhydrater. Det håller hungern borta och ger energi som räcker långt över 10 kilometer. Den optimala måltiden före ett lopp bör innehålla 200-300 gram kolhydrater med låg fiberhalt. Fibrer kan inverka negativt på tarmarna. Och en forskningsstudie vid två universitet i Minnesota visade att intag av koffein före ett lopp förbättrade VO2max med fyra procent och höjde nivån för att drabbas av mjölksyra med tre procent, vilket översatt i tid skulle ge en förbättring på 30 sekunder i ett 10-kilometerslopp.

Tips:
Pröva att äta en tallrik gröt med honung och bär innan loppet. Men ät senast två timmar före loppet så att magen hinner smälta maten. Ett tips är också att dricka kylt grönt te. Grönt te innehåller mängder av antioxidanten catechin, som minskar skador på musklerna, orsakade av hård ansträngning.

Lyssna också på: Tjockare hår och snabbare på milen!

Yoga för löpare, del 1: Efter distanspasset

Yoga för löpare, del 1: Efter distanspasset


Det här yinyogapasset fungerar utmärkt direkt efter ett distanspass. Du får nedvarvning och en balanserad känsla i kropp och knopp – på bara 15 minuter! Du blir rörligare, inte minst i i höfterna, vilket ger dig ett bättre löpsteg.  Du behöver: Ett mjukt underlag och en timer (telefon eller klocka).Extrabonus: En lugn plats och en yogamatta. Gör så här: Gå in i positionen så att den känns lagom, inte för mycket och inte för lite. Håll varje position i 2 minuter – sätt en timer.Förbli helt stilla och slappna av så mycket som möjligt. Observera lugnt hur det känns inuti kroppen, utan att…
Inför SM i ultra-traillöpning

Inför SM i ultra-traillöpning


På söndag går det första svenska mästerskapet i traillöpning på ultradistans. Hälle IF står som arrangör och platsen är Norra Fjället utanför Ljungskile där en bana på 22,5 km ska springas två varv. Vi går igenom startfältet, som kommer bidra till en spännande kamp om medaljerna.

2018 gick det första riksmästerskapet i traillöpning på ultradistans, med en bana på 52 km i Sundsvall. Året därpå var Genarp platsen för det andra riksmästerskapet, på en bana som med två varv blev 55 km. 2020 skulle riksmästerskapet arrangerats av Aktivitus Sports Club, men med pandemin ställdes den tävlingen in.

Men nu är det alltså dags att även traillöpning får status av svenskt mästerskap och först ut är ultra-trail. Dessutom är det veteran-SM, även om det i flertalet åldersklasser inte finns någon eller bara någon enstaka deltagare.

Banan är alltså 22,5 kilometer med drygt 450 höjdmeter. Den ska springas två varv, vilket då ger 45 km och 900 höjdmeter. Det är precis minimum för att det överhuvudtaget ska räknas in i ultrastatistiken hos DUV och loppet har på sätt och vis mer prägel av ett trailmarathon. Starten går kl. 10 på söndag och de första löparna beräknas vara i mål omkring 13:30.

För övrigt beslutades igår att SM i traillöpning på ultradistans nästa år arrangeras av Aktivitus Sports Club i Göteborg 30 april 2022, med en distans på 72 kilometer och 2 200 höjdmeter. 2022 blir det även det första SM i traillöpning på kortare distans, med Genarps IF som arrangör av en tävling på 40 km med 800 höjdmeter den 12 juni.

Herrarna

För bara ett par veckor sedan var startfältet väldigt tunt, främst på damsidan. Men med en sen marknadsföringsrusch har startlistan fyllts på ganska bra och på herrsidan har vi fått ett riktigt getingbo av medaljhungriga löpare av hög kaliber.

Många av huvudfavoriterna har förra månaden eller tidigare år figurerat högt upp i resultatlistorna i någon av de fjällmaratävlingar som karaktäriserar augusti.

Sebastian Ljungdahl vann 45-kilometersdistansen på Idre Fjällmaraton sista helgen i augusti och var sexa i Åre Fjällmaraton några veckor tidigare. I Idre väggade han i princip med 12 km kvar, men höll ändå undan och vann. Har han återhämtat sig blir han definitivt med långt fram. Sebastian är också en framgångsrik skyrunninglöpare, med flera framskjutna placeringar i skyrunningvärldscupen från tidigare år.

Anders Kleist har ett par övertygande segrar från Åre Fjälllmaraton från 5-6 år tillbaka i tiden, men vann förra året även Fjällmaraton Bydalsfjällen. Och när Anders Kleist ställer upp i en tävling, då finns bara ett mål.

– Jag hoppas definitivt vara med och utmana om segern. Annars tävlar jag inte, säger Anders.

Julius Strömberg – Hälle IF

Hällelöparen Julius Strömberg vann det förra riksmästerskapet i ultra-trail 2019. Hans ultraresumé innehåller en stark andraplats i Ultrabirken i Norge (efter Sebastian Conrad Håkansson som slog norskt rekord på 100 miles under Kilian Jornets världsrekordförsök i Måndalen). I övrigt finns det bara förstaplatser. Vemdalen Fjällmaraton förra året och i slutet av augusti vann han den nya, långa distansen i Idre Fjällmaraton.

– Mina ambitioner – ja, det är väl medaljer som räknas på ett mästerskap? svarar Julius.

Julius tror på ett intensivt lopp med en klunga som springer ihop länge, även om höjdmeterna kommer ta ut sin rätt. Men han ser fram emot fantastisk stiglöpning i vacker natur.

En som själv ser sig som medaljkandidat är Linus Hultegård. Och vann man Lidingöloppet förra året finns det förstås ingen annan ambition än att upprepa den bedriften. Han har dessutom varit SM-fyra på marathon. Men förutom “svenskloppet” Swiss Alpine Marathon som 23-åring 2013, då han var stark 21:a, har han inte sprungit ultradistanser tidigare.

– Loppet var sent påkommet ifrån min sida. Jag har under året känt mig i bättre form än någonsin men inte lyckats få ut det på något lopp vilket har känts tungt. Jag ser därför fram emot att springa ett lopp utan fokus på tider utan endast att komma in i mål och vara slutkörd. Brist på specifik träning inför loppet då jag bestämde mig först igår. Jag är dock trygg i att det inte är många som piskar mig i svår terräng. En pallplats känns realistisk, säger Linus optimistiskt.

Patrik Lindegårdh var tvåa, inte långt efter Julius Strömberg i Idre Fjällmaraton Järvens stig för bara ett par veckor sedan. Tre veckor innan dess var han sjua i Åre Fjällmaraton 45K, placeringen efter Sebastian Ljungdahl. Men just det myckna tävlandet nyligen gör att han garderar sig.

– Lite osäker på hur kroppen kommer reagera efter KIA Fjällmaraton och Järvens stig som inte fick för så länge sen, men hoppas på en bra dag, säger Patrik.

26-årige William “Wille” Englund vann Fjällmaraton 100K och tre veckor senare var han femma i Idre Fjällmaraton. Nu hoppas han få mäta sina krafter mot de bästa i Sverige.

– Aldrig förr har man längtat till en söndag som nu. Jag har inte satt upp någon ambition vad gäller placering, utan mer på min egen prestation att ge allt jag har för dagen. Känns som att formen är god och jag hoppas på att många kända namn dyker upp så man kan ha någon att jämföra sig mot i Sverige, säger Wille.

En annan stark löpare som Wille får jämföra sig mot är Robbin Kantarp. Han kom på placeringen efter Wille i Idre Fjällmaraton 45K (Renens stig) i år, men vann samma tävling för två år sedan och figurerar ofta i toppen när det handlar om traillopp strax under ultradistans. Men Robbin är osäker på om han kommer till start.

– Ambitionen har varit att slås om medaljerna och har haft SM som mål en längre tid. Tyvärr har jag blivit förkyld så just nu hoppas jag bara på snabbt tillfrisknande så jag kan komma till start, berättar Robbin.

Erik Wickström med största sannolikhet inte heller kommer till start då han har varit rejält sjuk och Johan Isaksson har böjt knät åt fel håll i en vurpa är de sju nämnda de huvudsakliga medaljkandidaterna. Men det finns säkert fler som vill se till att den analysen inte stämmer och då det är en så kort ultradistans finns det säkerligen löpare i startfältet som tidigare inte har sprungit någon ultra, men som visat sin kapacitet på annat sätt.

Några andra namn som kan nämnas är till exempel Erik Olsson, Anders Dahlgren, Fredrik Larsson och Branislav Pavic. Totalt 52 herrar finns i startlistan.

Damerna

På damsidan är toppen inte riktigt lika bred, även om flera namnkunniga löpare har anmält sig sent. Som huvudfavoriter får nämnas Johanna Gelfgren och Karin Nilsson.

Johanna Gelfgren totalvann så sent som förra helgen Göteborg Trailrun 44 km och slog alltså även alla killarna. I somras totalvann hon även Jättelångt och i augusti vann hon Fjällmaraton 100K. Den som vill utmana Johanna om segern lär behöva ha en riktigt bra dag.

– JAg har varit lite osäker på start under veckan med en vad som krånglar, men nu bestämt att jag kör. Min ambition blir att jag gör mitt bästa med det jag har för dagen. Håller tummarna att kroppen är på min sida, säger Johanna.

Den som främst lär vilja utmana Johanna är Karin Nilsson. Hon har inte sprungit längre än just 45 km, men med många vinster i kortare traillopp. I slutet av augusti var hon trea i Idre Fjällmaraton, ett lopp som hon vann för två år sedan. De två hon hade före sig i år var å andra sidan Ida Nilsson och den överraskande vinnaren Ebba Ganslandt. 2019 vann hon dessutom Trailrunning Sweden Store Trailtour.

– Riktigt roligt att trail fått SM-status. Ambitionerna är inriktade på medalj och jag ska försöka vara med och slåss om den äldlaste valören också. Men det finns ett gäng starka tjejer och 45 km är långt, så mycket kan hända, säger Karin.

Emilia Brangefält – Västerås FK

Bakom dessa båda kan det bli en hård kamp om vad som troligen blir bronspengen, mellan huvudsakligen tre löpare. Emilia Brangefält var fyra i Idre Fjällmaraton (placeringen efter Karin Nilsson, men före bland andra välmeriterade Fanny Borgström). Hon är bara 19 når och onekligen ett starkt namn för framtiden.
”Jag fick mersmak för långa traillopp i Idre och försöker väl hänga på någon av de andra duktiga tjejerna. Kanske räcker det för medalj om det håller, men samtidigt har jag respekt för att det är många bra med och att mycket han hända under loppet. Ser det mest som en rolig grej att ställa upp säger Emilia.”

Zara Lundgren var trea i Fjällmaraton 100K, tvåa i Björnfrossa Ultramaraton och vann Höga Kusten Winter Trail i februari. Så normalt har hon definitivt kapacitet att utmana om medalj. Men själv vill hon inte ha höga förväntningar.

– Ambitionen är att genomföra loppet efter bästa förmåga för dagen, så får vi se hur långt det räcker i detta startfält. Jag är inte i någon toppform och har i år kämpat på med en seg känsla i kroppen. Men det ska bli riktigt kul att springa på för mig nya marker, säger Zara.

Den tredje starka bronskandidaten är 53-åriga Petra Klevmar. Hon var så bra som femma i Ultravasan90 förra månaden, samma placering som hon hade på halva distansen 2019. Men på kortare lopp blir hennes hjärtarytmi mer påtaglig, då det kan triggas av hög hjärtfrekvens.

– Då pumpar hjärtat ineffektivt och det är ingen idé att fortsätta på ett kortare lopp. Min förhoppning är att kunna springa fritt och utan hämning av mitt hjärta och njuta av detta historiska lopp i fin natur, säger Petra.

Colette Coumans har i vanliga fall också kapacitet att utmana. Hon var trea i riksmästerskapet i Genarp 2019 och vann det året både Hammer Trail Bornholm 50 miles och Österlen Spring Trail. Av 24 målgångar i ultratävlingar har hon bara varit utanför pallen två gånger. Men även hon vill tona ned förväntningarna.

– Jag har tvekat lite om jag ville springa för att formen inte är topp. Jag är bara så otroligt sugen att springa lopp och jag behöver testa kroppen efter jag behövde bryta på fjällmaratonet 100K. Så min ambition är en härlig blandning att njuta och att pressa mig till vad jag kan, säger Colette.

Ett intressant namn som rimligen inte bör vara med i kampen om medaljerna, men som när hon är välförberedd har visat sin kapacitet både på 100 km och 12-timmars, det är Krisztina Ruscák. Men hon fick barn för fyra månader sedan och har haft ett längre uppehåll från tävlandet och sprang mindre det senaste året än vad de bästa gör på sex dagar i Viadal Ultra.

– Det var lite av en impulsanmälan på grund av att jag var sugen på något lopp i närheten. Ambitionerna var att genomföra loppet. Men det är inte alls säkert att jag står på startlinjen på söndag. Jag är som sagt dåligt tränad och då blir det nästan klokare att strunta i det och mysa hemma med bebisen, funderar Krisztina. Totalt är 17 kvinnor anmälda.

FOTO: Deca Text & Bild

Styrka på stående fot – fyra övningar som tränar upp din bålstyrka

Styrka på stående fot – fyra övningar som tränar upp din bålstyrka


Du vet att bålträning är nyttigt för löpare. En stark mage, rygg, höfter och säte gör dig snabbare och förebygger skador. Men det är ju så lätt att hoppa över den här träningen efter löppasset när en varm dusch och en smaskig brunch väntar. Lösningen? Gör bålövningarna i direkt anslutning till löppasset innan du hinner bli distraherad av annat.

Den här yogainspirerade rutinen förbättrar din hållning, balans och tar hela bålen i anspråk. Du behöver ingen matta. Börja med 5 repetitioner av varje rörelse, öka sedan upp till 10 eller 15.

1. STÅENDE SITUPS

TRÄNAR: Transversus abdominis (den tvärgående bukmuskeln) och rectus abdominis (sexpacket).

SÅ GÖR DU: Stå upprätt. Andas in, lyft armarna över huvudet och böj kroppen lätt bakåt. Andas ut och använd magmusklerna för att räta upp dig och dra tillbaka skuldrorna i linje över höfterna igen.

GÖR DET SVÅRARE: Gör övningen stående på tårna.

2. BENBÖJ MED BENLYFT

TRÄNAR: Transversus abdominis, obliquerna (sneda bukmusklerna), höftböjarmusklerna, sätet och baksida lår.

SÅ GÖR DU: Stå upprätt, med knän och tår lätt utåtriktade. Andas in och lyft armarna; andas ut och böj benen. Andas in och skifta vikten till vänster fot samtidigt som du lyfter upp höger ben. Andas ut, återgå till benböjen och lyft nu vänster ben.

GÖR DET SVÅRARE: Lyft benet ännu högre, sänk det sedan. Upprepa fem gånger.

3. BENBÖJ MED VRIDNING

TRÄNAR: Inre och yttre sneda bukmusklerna, höfter och säte.

SÅ GÖR DU: Stå upprätt. Andas in, böj knäna och sträck upp armarna över huvudet. Andas ut och gör en vridning åt höger genom att dra höger arm åt sidan. Andas in och vrid tillbaka till utgångsläget. Andas ut och vrid till vänster.

GÖR DET SVÅRARE: Huka dig djupare och placera armbågen på motsatta knäet.

4. BALANSERA PÅ ETT BEN

TRÄNAR: Transversus abdominis, ryggmusklerna, höftböjarna och sätet.

SÅ GÖR DU: Stå upprätt. Andas in och lyft höger knä uppåt. Andas ut och sträck ut höger ben framåt. Andas in och sväng höger ben bakåt. Andas ut, lyft armarna och luta dig framåt samtidigt som du lyfter benet bakom dig.

GÖR DET SVÅRARE Böj dig framåt från höften, lyft höger ben så högt bakåt att benet och din överkropp formar en rak linje.

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese

Landslagsbiljett till Bill och nordiskt rekord av Therese


Bill Öster går från klarhet till klarhet. I helgen blev han den förste att knipa en biljett till det svenska landslaget i backyard ultra till satellit-VM i oktober 2022. Det blev han genom att vinna The Bridge Backyard Ultra i Malmö. I Norge slog Therese Falk nordiskt rekord i 24-timmarslöpning, igen. Och i Skåne har 6-dagarstävlingen Viadal Ultra inletts under idealiska väderförhållanden.

Bill vann landslagsbiljett

Det fanns flera intressenter till den silverbiljett till landslaget som stod på spel under den gångna helgens The Bridge Backyard Ultra. Men vad är en silverbiljett?

I oktober 2020, mitt under pandemin, arrangerades vad som kallades för satellit-VM i backyard ultra. Internationella deltagare kunde inte resa till Big Dog’s Backyard Ultra i USA som brukligt i oktober och att ordna tävlingar i olika länder blev en möjlighet för fler att delta. Upplägget, där både lag och individer tävlade mot varandra, blev så populärt att numera kommer satellit-VM ske vartannat år och den individuella VM-tävlingen Big Dog’s Backyard Ultra vartannat år.

Fem av de femton löparna som tas ut av landslagsledaren Janne Svärdhagen till att springa i det svenska laget i oktober 2022 är vinnarna i fem så kallade silverbiljettävlingar (vinnaren i varje lands satellit-VM-tävling får sedan en guldbiljett till Big Dog’s 2023). Den första av dessa silverbiljetttävlingar var The Bridge Backyard Ultra som gick av stapeln intill Öresundsbron i helgen.

137 deltagare kom till start, 93 av dem uppnådde ultradistans, eller minst sju varv. Efter det 21:a varvet återstod åtta löpare. Alla åtta nådde minst 25 varv, lika många som i den första upplagan av The Bridge Backyard Ultra 2019. För övrigt är Backyard Ultra Sydkusten 2019 (14 som gjorde minst 24 varv, 12 minst 25), Trosa Backyard Ultra 2018 (13 minst 24, 12 minst 25) och Trosa Backyard Ultra 2017 (10 minst 24, 7 minst 25) de backyardtävlingar där fler nått drömgränsen 100 miles på ett dygn.

Ut på det 26:e varvet åtestod fem deltagare, fyra som nämnts i förhandstipsen och Johan Johansson från Malmö Gerillalöpare. Niclas Gällentoft hade inte sin dag och stannade efter 30 varv, liksom Ivan Bretan som hade bestämt det på förhand som uppladdning inför Spartathlon. Ingela Jonsson, som varit ensam kvinna sedan varv 18, fick ihop 33 varv. Detta trots att hon fyra veckor tidigare sprang 28 varv i Personliga Rekordens Backyard, med vad som visade sig vara någon form av maginfektion.

Av svenska kvinnor har bara Anna Carlsson och Pernilla Otto sprungit fler varv i en backyard ultra.

– Det gick fantastiskt mycket bättre den här gången. Det är klart att när man springer så här många timmar så är det ju inte helt enkelt med energi och så. Men mina ben blev slitna långt tidigare än vad de faktiskt brukar bli. Så jag kände att det kan vara så att de 28 varven i Växjö sitter där lite grann, säger Ingela.

Den som alltså gav unge ultrastjärnskottet Bill Öster längst kamp var Johan Johansson. 36 varv blev det till slut. Som tröst efter att sommarens mål HUB 200 miles blev inställt sprang han 100-milessträckan Skåneleden SL3 utan support. När det gick bra anmälde han sig till The Bridge, hans första backyard ultra.

Men mot Bill Öster fanns det inget att göra. 26-åringen från Blekinge har hunnit med både att sätta FKT (och bli av med) på Skåneleden SL1 och Blekingeleden och vinna SM på 24-timmars, hans första egentliga ultratävling. Han hade sprungit två backyards som träning tidigare, men Sweden Runners’ tävling i Sibbarp blev första gången han på allvar skulle mäta sina krafter även i den disciplinen.

– Jag åkte till Malmö för att vinna, så det hade jag hoppats på. Det känns väldigt kul att ha fått silverbiljetten, det var absolut en av anledningarna till att jag verkligen ville vinna det här loppet, säger Bill Öster.

Trots guld på SM i 24-timmarslöpning och silverbiljett till landslaget i backyard ultra är nästa mål, Kullamannen 100 miles, en typ av lopp som  han tror passar honom ännu bättre.

– Jag tror egentligen att Kullamannen är ett lopp som passar mig bättre än att springa runt runt i 24 timmar eller springa backyard. Kullamannen är nog min grej, säger Bill.

Hör intervjuer med Bill Öster och Ingela Jonsson i podden Ultraaktuellt.

4 av 17 fullföljde 100 miles i Marviksdrömmen

Marviksdrömmen har anordnats i olika upplagor av mer “fat-ass”-karaktär. När det var dags för grande finale var det dock tävling. Av totalt 17 startande på 100-milesdistansen tog sig bara tre män och en kvinna i mål. Kennie Pussinen var med tiden 27:33 över sju timmar före tvåan Ken Zemach. Ytterligare knappt två timmar därefter hittar vi den enda kvinnan som startade och som även tog sig i mål, Sofia Attelind, som sprang tillsammans med Mats Dahlén.

På 50 miles blev det tajtare, med Anders Hagman som herrvinnare på tiden 13:30, 10 minuter före Mikael Hasselrot och ytterligare 11 före Mikael Maschman. Elin Tengbert var snabbast av de tre damerna i mål, på 14:10.

30 miles vanns på herrsidan av Per Verner på 7:04, före Tomas Kvapil 7:27 och James Pratt 7:42. I damklassen var Erika Särnholm ensam i mål, på 9:12.

Svärdhagen slog Pokorny i Ängsö Trail Run

På den längsta distansen i Ängsö Trail Run utanför Västerås, 45 km, tog 20-årige Axel Svärdhagen från Falun ytterligare en meriterande skalp. Trots att Axel stukade foten på ett obanat område 5-6 kilometer före mål höll han undan och vann på 3:25:53, knappt 9 minuter före Sebastian Pokorny.

– Alltid kul att tävla mot bra motstånd och såklart extra roligt när man lyckas dra det längsta strået! Nu får det bli alternativträning, med tanke på den svullna foten, inom den närmsta tiden innan det är dags att ladda om mot nya utmaningar, säger Axel.

Sebastian, som fortfarande vill ge 24-timmars fler försök, kände att han hängde med okej när det var platt, men var chanslös i skogen.

– Kanske får sluta träna för 24-timmars om det ska bli någon fart på benen i skogen igen, säger Sebastian.

Axels tid är banrekord med 33 minuter och trean Filip Reussens var distanserad av Axel med 53 minuter. Även i damklassen blev det solklar seger genom Elin Stopner, som med tiden 4:52:33 var 45 minuter före Anna Werme, som dock i sin tur var mindre än en minut före trean Julia Viertel.

Fler svenska ultratävlingar

Enebybergs IF ordnade öppet klubbmästerskap i form av en Backyard Extreme Offroad Ultra Trail. Varvet mätte 6 km och skulle klaras av inom en timme. Av de 67 startande klarade 13 de maximala 10 varven. Snabbast i herrklassen var Mikael Näslund, som vann före Emil Netz och Christian Ritella. De två damer som sprang alla tio varven var Pernilla Lagergren, som var snabbast, och Anna Fager Persson.

Den längsta distansen i Göteborg Trailrun mäter 44 km. Där tog Johanna Gelfgren ytterligare en imponerande totalseger, som uppladdning inför SM i ultra-trail på söndag. Med tiden 4:32:53 var hon 2,5 minuter före herrvinnaren Johan Brodén. Fredrik Alfredsson blev tvåa i herrklassen och med en sekunds marginal var Nicolas Del Vecchio före damtvåan Catrine Gunnarsson. Damtrea var Caroline Bylin.

I en backyard ultra finns egentligen inte dam- och herrklasser, utan bara en enda vinnare. I I2 IF Backyard Ultra korades dock separata vinnare, varför tävlingen slutade när Nina Eibring och David Martinsen båda slutfört 16 varv.

Och slutligen Storvretaklassikern. Där deltog tre damer på 50-kilometersdistansen och Alexandra Patriksson var med tiden 4:38:20 bara 2,5 minuter före Hanna Coltby. På herrsidan vann Robin Pino på 3:34:53, 32 minuter före Per Andersson.

Lars satte FKT på Roslagsleden

Roslagsleden är en populär led inte bara för vandring utan även för att springa snabbt på tid. Den drygt 18 mil långa leden från Grisslehamn till Danderyd (eller tvärtom) har FKT-noteringar (Fastest Known Time) i fler kategorier än någon annan led i Sverige. Innan helgen hade Sten Orsvärn den totalt snabbaste tiden på 22 timmar och 46 minuter, trots att han spring helt utan support.

Lars Drageryd hade, liksom på Bergslagsleden förra året, dock support i full styrka. Han blev den första att springa under 20 timmar, med sluttiden 19:59:03. På ett ställe sprang Lars dock där den officiella leden har dragits om, vilket innebär någon kvart i tidsbesparing jämfört med där de som satt tidigare FKT:er sprungit.

– Fick lite halvstrul med ett knä och kanske tog lite långa pauser så tiden försvann lite. Men nöjd ändå. Var riktigt fräsch sista etappen, vilket ju är roligt att känna, säger Lars Drageryd.

Anders sprang 200 miles i Väsjöbacken

För bara någon månad sedan sprang  Anders Norén Big Foot 200 miles. Den gångna helgen var det dags för en liknande utmaning igen. Då Tahoe 200 miles i USA blev inställt sprang Anders den virtuella upplagan, med 32 mil och 10 000 höjdmeter. För att få ihop alla höjdmeter avslutade han med 120 vändor upp och ner i Väsjöbacken i Stockholm.

Svenskar i internationella tävlingar

Medan 6-dagarstävlingen Viadal Ultra pågår för fullt avslutade Mikael Jonsson förra veckan 6-dagarstävlingen EMU i Ungern och nådde 669,272 km. I England sprang fem svenskar det tuffa etapploppet Dragon’s Back Race, 38 mil och 17 500 höjdmeter på sex dagar. Robert Berg och Niclas Sjögren placerade sig 17:e och 18:e i herrklassen, medan Patrizia Strandman blev sjua i den öppna damklassen.

Therese Falk slog nordiskt rekord på 24-timmars

Therese Falk är förvisso från Norge. Men i helgen slog hon återigen nordiskt rekord i 24-timmarslöpning, vid 46 års ålder. 254,846 km är bäst i världen i år och det sjätte bästa i världen genom tiderna. Rekordet slog hon i Hell utanför Oslo, i tävlingen som passande nog fått namnet 24 hours in Hell.

Therese Falk. Foto: Hell Ultralöperklubb

– Löpning handlar om att utveckla mig själv. Det handlar om att göra det bästa möjliga i förhållande till vad jag är kapabel till och inte i förhållande till andra. Det handlar om att vara den bästa utgåvan av sig själv, inte bara som idrottsutövare men som människa, funderar Therese Falk om vad som driver henne att fortsätta utvecklas och bli bättre.

Hör hela intervjun med Therese Falk i podden Ultraaktuellt.

Viadal Ultra 6-dagars pågår

I måndags kl. 12 gick starten för de 35 deltarna i Viadal Ultra 6-dagars. Det är den tredje 6-dagarstävlingen i Sverige och den första sedan 2009. I skrivande stund, efter drygt två dygn, ligger Johnny Hällneby fortfarande på världsrekorddistans. Lisa Amundsson siktar mot världsrekord i sin åldersklass, D60 och passerade 267,9 km under de första 48 timmarna. Det är den femte bästa distansen i Europa genom tiderna och den nionde bästa i världen på 48-timmars. Det är även svenskt åldersrekord på 48-timmars, liksom i H75 för Bertil Palmqvist.

Tävlingen kan följas via Facebookgruppen Följ 6-dagarstävlingen Viadal Ultra.

Run Happy med Brooks på Stadion 21 september!

Run Happy med Brooks på Stadion 21 september!


Tisdag 21 september bjuder Brooks in dig till ett härligt intervallpass. Det arrangeras i samarbete med Runner’s World och Runners’ Store, och kommer att gå av stapeln klockan 18:00 på anrika Stockholms Stadion.

Alla löpare – oavsett nivå – är välkomna! Vi kommer att erbjuda flera olika fartgrupper där coacher från Springtime Friends löpargrupper håller tempot och peppar dig under träningspasset.

Att delta är helt gratis, men du måste föranmäla dig då deltagarantalet är begränsat. Anmäl senast lördag 18 september.

TILL ANMÄLNINGSSIDAN

Det amerikanska skomärket Brooks har en över hundra år lång historia, och i dag är Brooks USA:s största skomärke för löpare – och är även på stark frammarsch i Sverige.

En anledning till det, förutom den suveräna löpkänslan i deras mycket funktionella löparskor, är filosofin som kallas för ”Run Happy”. Den handlar om att alla kan hitta glädjen i löpning och att man ska springa för att det är kul. Så i sann Run Happy-anda bjuder Brooks tillsammans med Runners´Store in till ett kul men också utmanande pass på Stockholms Stadion.

Under kvällen kommer det även finnas möjlighet att provspringa i löparskor från Brooks (i begränsad upplaga).

Efter avslutad träning kommer Brooks även att tävla ut två par skor bland de löpare som är på plats på Stadion.

Ombytesmöjligheter finns, men kom gärna ombytt. Väskor kommer kunna ställas under övervakning under passet, men vi ansvarar inte för några saker.
Mer info om passet skickas ut på söndag 19/9 till alla anmälda.

PROGRAM:
Från klockan 17:45 finns det möjlighet att prova ut en Brooks-sko att testa under passet. Obs! Begränsat antal par.
18:00-18:10 Samling på Stadion med kort presentation om Brooks och information kring passet.
18:10-18.30 Lugn uppvärmningsjogg i olika fartgrupper samt rörlighetsövningar.
18:30-18:45 Löpskolning, löpstyrka och spänst.
18:45-19:20 Intervallpass med korta intervaller. (Info om upplägget på passet kommer per mejl till alla anmälda)
19:20-19:30 Nedvarvning och rörlighetsövningar.
19:30-20:00 Avslutning. Möjlighet att prata Brooks löparskor och löpning med oss!

Under kvällen kommer det finnas möjlighet att testa nya Brooks Ghost 14 plus en mix av andra modeller så som Glycerin, Adrenaline, Hyperion Tempo i både herr- och dammodeller.
Mer om nya Ghost 14 kan du läsa nedan och mer om övriga Brooks modeller hittar du hos kvällens samarbetspartner Runners´Store.

.

BROOKS GHOST 14

Möt Ghost 14 – den första koldioxidneutrala löparskon från Brooks

Ghost 14 är en neutral mängdträningssko som passar perfekt till både distanslöpning och långpass. Skon ger en mjuk känsla i landningen oavsett fotisättning och ger en härlig känsla i frånskjutsfasen.

Den här nya versionen av Ghost är också Brooks första helt koldioxidneutrala löparsko. Den milstolpen har man bland annat uppnått genom att ovandelen består av minst 30 procent återvunnet material, mängden överblivet material vid tillverkningen har minskats och att man klimatkompenserar genom att investera i utsläppsrätter.

Brooks Ghost 14
Vikt: 284 gram (herr) och 241 gram (dam)
Häldropp: 12 millimeter.
Rek. butikspris: 1 600 kronor.

.BROOKS INTE BARA SKOR

Brooks uppskattade produkter anpassade för löpning hittar du bland annat hos Runners’ Store

.

Brooks – inte bara löparskor

När Brooks lanserade sin innovativa kollektion med sportbehåar för löpning 2020 tog man samtidigt ett första steg mot att börja tillverka bättre och smartare träningskläder för löpare.
Framöver kommer vi att få se ännu mer innovativ sportkonfektion från Brooks – nya produkter för löpning som är lika banbrytande och innovativa som de löparskor man har tillverkat i snart 50 år.

Prestera mera – med Cellexir

Prestera mera – med Cellexir


Cellexirs mission är att erbjuda unika tillskott med ingredienser som både i verkliga livet och i forskningsstudier visar goda resultat för hälsa, välmående och prestation. Till vår hjälp har vi ledande expertis inom anti-aging och idrottsfysiologi som tillsammans med oss skapat produkterna Cellexir One och Cellexir Endurance.

Cellexir One innehåller ämnen som fokuserar på dina celler och mitokondrier. Produkten passar dig som vill öka din energi, få bättre återhämtning efter träning eller en stressig vardag och vill känna dig mer alert och skärpt i tanken. Cellexir One är framtagen tillsammans med en amerikansk specialistläkare inom cellvård, doktor Marcus Gitterle. Han har även skrivit boken Growing Young, som handlar om åldrandeprocesser i våra kroppar och hur de kan fördröjas och till och med reverseras.

Cellexir Endurance är en unik produkt inriktad mot prestation på lite längre distanser inom konditionsidrott. Den innehåller totalt 15 ingredienser som har vetenskapliga och/eller empiriska evidens på förbättrad prestation, både fysiskt och mentalt. Produkten passar dig som vill prestera bättre på såväl tävling som på veckans tuffa eller långa pass. Cellexir Endurance är framtagen tillsammans med ledande idrottfysiologen och forskaren Mikael Mattsson på Stanford University i USA och Karolinska institutet.

Cellexir är med i RW-poddens avsnitt nummer 84. In och lyssna och inspireras av grundaren Jonas Bohr som i somras satte världsrekord på 200 km solo cykling.

Cellexir har redan många elitaktiva och motionärer som trogna användare.
Inom löpning är bland annat Team Mundt, Malin Ewerlöf och Petra Månström ambassadörer för Cellexir Endurance. Team Mundt är en grupp elitlöpare som tränas av Christian Mundt med målet att vinna mästerskapsmedaljer och utveckla svensk löpning.

Malin Ewerlöf om Cellexir Endurance:

”Det funkade bra att mestadels dricka vatten när jag tävlade i medeldistanslöpning. Men på senare år, framförallt under långpass och långlopp där det krävs mer fokus och styrka under en längre tid, har krafterna många gånger tagit slut för tidigt. Numera dricker jag Endurance under mina längre och hårdare pass, och det har gjort stor skillnad. Jag känner verkligen att jag kan bibehålla kraft och mental skärpa under en längre tid.
Elitidrottare måste vara helt säkra på vad de stoppar i sig, så det inte finns någon olaglig substans i produkten. Att innehållet i Cellexir är noga sammansatt och testat gör att jag kan stå för Endurance på alla sätt och vis. Testa du med! Den funkar verkligen.”

TESTA CELLEXIR FÖR HALVA PRISET UNDER EN MÅNAD!
Ange koden ”50%” så betalar du bara halva priset för den första månaden av ditt Cellexir One-abonnemang (du betalar alltså 198 kronor i stället för 399 kronor). Ingen bindningstid eller uppsägningstid – och dessutom fraktfritt!

Läs mer och beställ på www.cellexir.se

Jonas Bohr, grundare av Cellexir, är med i RW-poddens 84:e avsnitt. Jonas berättar där om sitt världsrekord i cykel – 200 kilometer solokörning (tempo).

Så toppar du formen inför höstens lopp!

Så toppar du formen inför höstens lopp!


Coach LG Skoog guidar dig till toppformen lagom till höstens alla lopp. Testa du med – det är faktiskt ganska enkelt! Förutsatt att du skött grundträningen bra under våren och sprungit kontinuerligt under sommaren kan du testa en liten formtoppning inför höstens lopp. Principen för formtoppning är faktiskt ganska enkel: Träna lite mindre så kommer kroppen att kännas fräsch på tävlingsdagen. Det är allmänt vedertaget att minska träningsmängden och intensiteten två till tre veckor före ett lopp. Fast det gäller förstås att veta hur mycket och på vilket sätt man ska minska träningsmängden. Lägger man in för många vilodagar och…
Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp

Lidingöloppet lanserar nytt femkilometerslopp


Den traditionella Lidingöloppshelgen sträcks i år ut över en hel vecka för att minska risken för smittspridning. Dessutom lanserar man ett helt nytt femkilometerslopp.

I vanliga fall avgörs TCS Lidingöloppet under tre dagar den sista helgen i september. Men på grund av pandemin görs formatet om för att öka säkerheten för deltagarna och minska risken för smittspridning. I år pågår därför Lidingöloppsveckan över två helger. Den startar fredag den 24 september med Lidingöruset och Lidingörullet och avslutas söndag den 3 oktober med Rosa Bandet-loppet. Den klassiska tremilen går lördagen 25 september.

Förutom att de olika loppen sprids ut över fler dagar genomför arrangören även andra säkerhetsåtgärder. Det innebär bland annat att det blir färre löpare i varje startgrupp, att man inte arrangerar kringaktiviteter som kan skapa större folkmassor och att man utlovar god tillgång till handsprit och andra hygienåtgärder för både löpare och funktionärer.

En spännande nyhet är Lidingöfemman, ett helt nytt femkilometerslopp som arrangeras den 24 september – det vill säga den första dagen i Lidingöloppsveckan.

– Vi vill inspirera alla att prova på löpning och lägger därför till ett nytt kortare lopp i år som vi kallar TCS Lidingöfemman. Det gör vi för att locka alla som inte motionerat lika mycket under pandemin som de brukar göra och för de som just kommit i gång med sin löpning och vill få lite tävlingskänsla, vilket många saknat under det senaste året, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för TCS Lidingöloppet.

Förutom loppen som arrangeras under Lidingöveckan kan man även springa TCS Lidingöloppet och Rosa bandet-loppet på hemmaplan, som digitala lopp, under perioden 1–31 oktober.

Läs mer: tcslidingoloppet.se

Lovisa Lindhs fantastiska säsong – och favoritskor!

Lovisa Lindhs fantastiska säsong – och favoritskor!


Lovisa Lindh berättar om sin fantastiska säsong – och avslöjar vilken New Balance-sko som är hennes absoluta favorit att springa distans i.

[Betalt samarbete med New Balance] Trots att Lovisa Lindh ingick i den lilla skara svenska löpare som faktiskt klarade internationella OS-kraven, nekades hon att springa 800 meter i Tokyo av Sveriges olympiska kommitté, SOK. Det var förstås ett oerhört tungt besked att få, mitt under en säsong som dittills hade varit så bra för Ullevi-löparen med flera lopp under drömgränsen 2 minuter.

Trots det kunde Lovisa vända besvikelsen till fler framgångar. Under andra delen av säsongen har hon levererat resultat i världsklass, och har dessutom vunnit både SM-guld och Finnkampen på favoritdistansen. Att Lovisa hör till världstoppen bevisas också av att hon är bland de åtta löpare som i kväll (9 september) är uttagna till att springa Diamond League-finalen i ”Weltklasse Zürich” (visas på SVT2 med start 19.00).

Vi ringde upp Lovisa för att kolla av läget inför kvällens tävling och prata lite om den säsong som har varit. (Dessutom avslöjar Lovisa vilka av sponsorn New Balances modeller hon föredrar att springa de flesta av sina pass i)

Hej Lovisa! Grattis till en fin säsong – berätta lite om den!

– Tack! Det känns faktiskt lite som att jag precis börjat på en ny säsong, för det blev nästan åtta veckors tävlingsuppehåll på 800 meter eftersom jag inte fick springa i OS. Så det blev en lite ovanlig sommar på det sättet. Men annars har det varit en oerhört bra säsong, där jag sprungit fler gånger under 2 minuter än jag gjort under någon annan säsong. Och då har jag dessutom några tävlingar kvar.

Hur gjorde du under perioden efter det negativa OS-beskedet fram till nystarten med tävlingar?

– Ja, det blev ju en konstig situation. Första veckorna kändes det som att jag famlade runt och inte riktigt visste vad jag skulle göra eftersom alla planer kastades omkull. Men sen kom jag igång och tränade faktiskt riktigt bra, även om det blev lite mer som grundträning eftersom jag sprang väldigt lite på bana. Det var ganska skönt att bara springa på utan att behöva köra specifika 800-meterspass. I stället körde jag mer tröskel och till exempel minutintervaller utanför banan.

Hur var det att börja tävla igen?

– Första loppet blev riktigt struligt, jag höll på att trilla. I andra loppet sprang jag visserligen på 2.01, men jag hade klart högre förväntningar. Det berodde kanske på att loppet gick i Lausanne där jag satte mitt svenska rekord på 800. Det var inte ett dåligt lopp, men det var inte bra heller – jag ville inte hamna i att ligga på 2.01 igen.

– Efter loppet var jag lite låg. Då frågade min tränare om det var för tufft för mig att starta om säsongen, och om jag i stället ville avsluta säsongen där. Men jag ville inte lägga ner. Det är jättetacksam för nu, för efter det så släppte det verkligen för mig, med både nytt årsbästa och en bra känsla på SM och i Finnkampen.

Du gjorde nytt årsbästa med 1:59.49 på Diamond League tävlingen i Bryssel, vilket är under nästa års VM- kvalgräns. Hur känns det att ha klarat den gränsen redan nu?

– Det är väldigt skönt. Jag tror aldrig att jag har kvalat in till ett mästerskap så här tidigt. Tiden är ju även under den tuffa EM-kvalgränsen. I efterhand var det så klart också väldigt skönt att jag tog mig under OS-kvalgränsen.

– Att alla fyra lopp jag sprungit under 2 minuter i år har gått lite snabbare än tidigare är också en skön känsla. Tidigare har jag gjort totalt fyra lopp under 2 minuter i min karriär, så det känns som att jag nått en ny nivå i år, med 4 lopp sub 2. Och jag hoppas att det finns lite till att få ut på de tävlingar jag har kvar.

Du har kvalat in, på helt egna meriter, till den prestigefyllda Diamond League-finalen i Zürich. Är det din första DL-final?

– Ja, det blir min första final. Jag kvalade in 2017 men missade tävlingen på grund av skada. Så det är så klart jättestort för mig. Det är bara åtta personer i världen som har kvalat, och jag är en av dem som tagit de poäng som behövs.

Vi vill förstås inte påminna dig om det negativa OS-beskedet, men är ändå nyfikna – har du fått någon respons från SOK i efterhand?

– Nej, jag har inte hört något alls. Så det finns inte så mycket att säga om det.

Du har stöd av New Balance i din satsning. Vad betyder det för dig?

– New Balance har varit min största samarbetspartner sedan 2015, så det betyder jättemycket för mig. Inte bara för stödet i sig, utan även att jag har tillgång till New Balances oerhört funktionella löparskor och kläder – som dessutom är snygga.

Vilka är dina favoritskor att springa distans i?

– Det finns flera modeller jag gillar, men New Balance Vongo är den sko jag sprungit absolut mest i under de senaste åren. Det är nummer ett för mig som distanssko. Jag tycker både känslan och dämpningen är suverän i den. Sen har jag så klart flera modeller som jag växlar mellan beroende på pass, och där är även NB 1080 en favorit.

Hur ser skogarderoben ut hos Lovisa Lindh?

– Det är väldigt mycket skor. Det känner jag verkligen nu när jag åker omkring så mycket mellan mina träningsbaser i Schweiz och i Sverige. Jag har alltid med mig minst två par distansskor, minst ett par lättviktsskor till snabbare pass utanför banan, och utöver det även två par spikskor. Dessutom packar jag skor att ha mellan passen, så det blir väldigt många skor …  

RW tackar för intervjun och önskar Lovisa lycka till, både inför kvällens Diamond League-final och inför de lopp som kommer senare i september: ett 800-meterslopp och ett 600-meterslopp i Bergen.

Lovisas bästa distansskor – New Balance Vongo v5

Under sensommaren har New Balance släppt Fresh Foam Vongo v5 – en ny mängdträningssko med pronationsstöd. Även flaggskeppet, den neutrala modellen Fresh Foam 1080 v11, får en uppdatering i form av nya fräscha färger. 

Nya Fresh Foam Vongo v5 är en lyxig löparsko som kombinerar fantastisk dämpning med stabilitetsfunktioner. Den här femte versionen av den mycket populära Fresh Foam Vongo har fått ny mellansula, ny ovandel samt ett förstärkt pronationsstöd och mer stabilitet – och det utan extra kilar eller andra material.

Vikten på damversionen av Vongo v5 är lägre än på föregångaren – 222 gram.

NB Vongo v5 är, precis som övriga Fresh FoamX-modeller, utrustad med den ny Fresh FoamX-mellansulan. Det ger skorna en komfort i premiumklass. Materialet i mellansulan har dessutom en bättre energiåteranvändning än vad tidigare versioner hade. Tack vare skummaterialet får du en både spänstigare och mjukare känsla i löpsteget – samtidigt som skorna ger dig det stöd du behöver.

Ovandelen i stickad Hypoknit ger en luftig och välventilerad känsla under långa varma pass. Det formbara materialet omsluter din fot på ett mjukt sätt men ger ändå stöd där du behöver det. New Balance Vongo v5 är perfekt för hårda underlag och passar både till snabbare tempopass eller till ett längre distanspass.

New Balance Vongo v5 har fått flera uppdateringar och nya lösningar. Herrmodellen på bilden väger 280 gram.

Vikten på Vongo v5 är 280 gram i herr och 222 gram i dam, vilket är lättare än vad föregångaren vägde. Häldroppet är 8 millimeter – och det rekommenderade butikspriset på 1 900 kronor.

HÄR HITTAR DU NEW BALANCE VONGO V5

New Balance 1080 v 11 – nu ännu snyggare

För dig som inte behöver pronationsstöd i löpsteget lanserar nu New Balance sitt flaggskepp 1080 v11 i nya, fräscha färger. Den neutrala löparskon 1080 ger precis som Vongo en löpupplevelse av högsta klass.

New Balance 1080 v11 är en perfekt långdistanssko för dig som inte behöver pronationsstöd. Nu kommer den i nya färger – som herrversionen här.

New Balance 1080 v 11 är en mjuk, väldämpad och skön sko för dig som har ett neutralt löpsteg. Den stickade ovandelen i mesh bidrar till att göra 1080 v11 till en perfekt mängdträningssko. Det rekommenderade butikspriset ligger på 1 900 kronor.

Nya färger även på damversionen av New Balance 1080 v 11.

HÄR HITTAR DU NEW BALANCE 1080 v11

KOLLA IN DE SMARTA TIPSEN OM HUR DU KAN ÖKA DIN DISTANSVOLYM I DEN HÄR FILMEN FRÅN LÖPLABBET!

FOTO på Lovisa: Deca Text & bild

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober

Glädjebeskedet: Fullskaligt ASICS Stockholm Marathon genomförs 9 oktober


Restriktionerna för offentliga sammankomster släpps den 29 september, vilket betyder att motionsarrangemang och tävlingar kan genomföras som normalt. Det innebär att ASICS Stockholm Marathon kan genomföras som planerat den 9 oktober.

När det fjärde steget i avvecklingen av restriktionerna tas innebär det bland annat att deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort. För arrangörerna av ASICS Stockholm Marathon, som i våras flyttade datumet för loppet till 9 oktober, kom nyheten som en stor  lättnad. 

– Vi har längtat i 1,5 år på att få göra det vi kan allra bäst, stora evenemang som sätter deltagarnas upplevelser i fokus. Det kom många spontana glädjetjut från kollegorna när vi insåg att vi kommer att kunna genomföra ett fullskaligt ASICS Stockholm Marathon i år, säger Marathongruppens verksamhetschef David Fridell. 

Efter beskedet från regeringen planerar man nu för att återigen fylla Stockholms gator med maratonlöpare. 

– Nu kan vi äntligen lägga allt fokus på att genomföra årets lopp enligt ursprungsplanen. Vi kommer såklart att göra det på ett ansvarsfullt sätt för att få till jämna flöden av löpare så att vi undviker trängsel. Vi laddar för en riktigt rolig maratonhelg, säger Christer Clefberg som är ansvarig projektledare för ASICS Stockholm Marathon. 

Under ASICS Stockholm Marathon-helgen arrangeras även femkilometersloppet ASICS High Five (fredagen 8 oktober) och barn- och ungdomsloppen Stockholm Minimarathon och Leos Minsta Maran (söndagen 10 oktober). ASICS Stockholm Marathon genomförs för 42:a gången på lördagen, 9 oktober. 

Läs mer: stockholmmarathon.se

Under Armour HOVR Mega 2 Clone – anpassar sig efter dig

Under Armour HOVR Mega 2 Clone – anpassar sig efter dig


Under Armours nyaste medlem i den uppkopplade HOVR-familjen heter Mega 2 Clone – en stabil löparsko med premiumkomfort och maximal stötdämpning.

Vill du ha mycket stötdämpning och stabilitet, samt en passform som är lika skön efter den första som den sista milen? Då ska du titta lite extra noga på Under Armours nya HOVR Mega 2 Clone. Med dess rejäla mellansula på 32 millimeter är det här själva definitionen av en väldämpad distansträningssko.

HOVR Mega 2 Clone är en helt ny skomodell som har utvecklats med just komforten i fokus. Detta märks främst i form av den mjuka övergången från landning till frånskjut. Mega 2 Clone levererar helt enkelt en mjuk, skön och stabil löpupplevelse – utan att kompromissa med löpkänslan.

Men HOVR Mega 2 Clone erbjuder också extra mycket komfort i det långa loppet tack vare ett spännande nytt och innovativt ovandelsmaterial. Genom en speciell vävstruktur bibehåller det nämligen samma tjocklek även när det töjs ut. Det gör att ovandelen hela tiden anpassar sig efter fotens rörelser och därför alltid kan leverera en mjukt omslutande och stödjande passform av högsta kvalitet. Tack vare den här nya lösningen hålls foten säkert på plats mot den stötdämpande sulplattformen under hela löpsteget – och under hela löppasset, kilometer för kilometer.

Förutom att det nya ovandelsmaterialet anpassar sig efter dina fötter och ditt rörelsemönster vittnar fler detaljer om att komforten var en prio när HOVR Mega 2 Clone utvecklades. Till exempel så har den extravadderade hälkoppen ett utanpåliggande hälstöd i hårdplast, både för att ge den sidstabilitet du behöver och för att skydda hälsenan från onödigt tryck. Även plösen och innersulan är väl vadderade för att ge den premiumkomfort du vill ha på dina löppass – oavsett om de är korta eller långa, lugna eller snabba. 

Den väldämpade mellansulan i HOVR Mega 2 Clone består av ett plastskum kallat UA HOVR, som i sin tur är omgivet av en nätstruktur för att öka materialets energiåtergivning. Yttersulan består i sin tur av två olika gummikomponenter för att ge en optimal avvägning mellan hög slitstyrka och säkert fäste.

Nya HOVR Mega 2 Clone är dessutom försedd med ett inkapslat datachip i vänsterskon – precis som övriga tekniska löparskor från Under Armour. Tillsammans med appen UA MapMyRun möjliggör detta att du enkelt och mycket exakt kan både registrera och analysera en lång rad löpdata: distans, löphastighet, steglängd och stegfrekvens med mera.

FAKTA Under Armour HOVR Mega 2 Clone
Vikt: 309/258 gram (herr US 9/dam US Wmns 8)
Häldropp: 8 millimeter
Cirkapris: 1 650 kronor

HOVR Mega 2 Clone hitta du bland annat hos Runners’ Store

Flaten nästa i Stockholms Bästa – och fortfarande chans att haka på!

Flaten nästa i Stockholms Bästa – och fortfarande chans att haka på!


Loppserien Stockholms Bästa är i full gång igen efter vårens succé – nu med höstupplagan. På torsdag (9 september) startar det 7,35 kilometer långa loppet runt Flatensjön, på en bana som banläggarna själva rankar som en av de finaste i loppserien hittills. Här bjuds du på härligt omväxlande underlag och kupering, med mycket grönska och sjönära löpning. Och det är inte för sent att haka på – anmälan är öppen!

Av totalt sex lopp återstår fem i Stockholms Bästas höstupplaga. Alla lopp går att springa som enskilda lopp, men du kan även tävla i ”totalen”. I den räknas resultaten från dina fyra bästa lopp. Så även om det första loppet, Nackareservatet, har avverkats går det alltså utmärkt att haka på och vara med att tävla i totalen om man så önskar.

I Stockholms Bästas lopp springer löparna på exakt uppmätta banor på Stockholms bästa löprundor – alla med unika distanser. De anmälda springer med nummerlapp och alla lopp har både tidtagningsstationer på banan samt en start- och målportal. Det som skiljer mot ett vanligt lopp är att du som löpare själv bestämmer när du vill springa. Varje enskilt lopp pågår nämligen under sex dagar, och det finns 72 starttider att välja på per dygn. Man kan dessutom – mycket enkelt – boka om sin starttid om man får ändrade planer.

HÄR KAN DU ANMÄLA DIG

Flaten – 7,35 km

Den 7,35 kilometer långa banan runt Flatensjön bjuder på härligt omväxlande underlag och kupering, med mycket grönska och sjönära löpning. Runner’s Worlds chefredaktör Anders Szalkai har testsprungit banan och tycker att loppet definitivt är värt en resa för den som ännu inte utforskat löpningen i denna del av huvudstadens omgivningar.
– Banan är väldigt fin men också riktigt utmanande, säger Anders i sin beskrivning av banan som du hittar här.

Niklas och Malin i topp efter första loppet

Höstens första lopp i Stockholms Bästa-serien gick på en av de mest uppskattade banorna från vårens upplaga: Nackareservatet. Denna gång låg dock målet inte på toppen av Hammarbybacken utan nedanför, så jämfört med vårens bana var höstupplagan riktigt lättlöpt.
Snabbast i herr- och damklassen var Niklas Jonsson Hammarby Runners och Studenternas Malin Gibrand. De avverkade den 8 340 meter långa banan på 26:20 resp 32:09.

I Stockholms Bästa kan Niklas, Malin och alla andra både tävla mot sig själva och mot andra löpare i flera olika klasser. Brooks och Runners’ Store, som båda är nya partners till Stockholms Bästa, bidrar med priser till segrarna i de olika åldersklasserna i form av den mycket uppskattade och snabba skon Brooks Hyperion Elite 2.

TURNÉPLAN:
1. Nackareservatet: avgjordes 27 aug – 1 sept
2. Flaten: 9–11 sept och 17–19 sept
3. Norra Djurgården: 23–25 sept och 1–3 okt
4. Magelungen: 7–9 okt och 15–17 okt
5. Rålambshov: 21–23 okt och 29–31 okt
6. Södra Djurgården: 4–6 nov och 12–14 nov

TILL HEMSIDAN FÖR STOCKHOLMS BÄSTA

FOTO: Annica Zion